tiistai 31. toukokuuta 2011

Pohdintaa

Dee on parannellut itseään viimeisen viikon ajan ilman suurempaa hengästymistä, jotta nenä saataisiin vihdoin paranemaan kunnolla. Ja hyvään suuntaan onkin menty. Halkeama on enää puolet siitä, mitä se oli reilu viikko sitten. Tässä kuvaa siitä eilen tarhassa kevyen liikutuksen jäljiltä:
Myös se ylimääräinen "lärpäkekin" on pienentynyt, joten toivotaan ettei nätin pojan naamaan jäisikään mitään kauneusvrihettä ;)

Liikutuspolitiikasta kun puhuin viime postauksessani - jatketaan pohdintoja vielä tähän ja saatetaan ne päätökseen.
Halusin keskustella asiasta mahdollisimman monen henkilön kanssa, jotta saisin laajan kuvan minkälaisen ratkaisun minun itse kannattaisi liikutuksen suhteen tehdä. Olen siis puhunut ystävieni kanssa, jotka ovat tekemisissä nuorten hevosten kanssa päivittäin, Deen kasvattajien kanssa sekä eläinlääkärin kanssa.
Yleinen mielipide oli se, että teen Deen kanssa jo nyt paljon hommia. Suurin osa muista samanikäisistä viettelee vielä kuitenkin suht leppoisaa hevosen elämää leikkien kavereiden kanssa ja tarhaillen isolla alueella missä on virikkeitä. Joudun kuitenkin itse tekemään hiukan erilaisen päätöksen tässä suhteessa, sillä olosuhteiden pakosta Deen energiaa on säännöllisesti purettava johonkin. Sillä ei ole tarhakavereita, sekä sillä on melko pieni tarha. Nämä asiat vaikuttavat aika paljon siihen, että joudun tekemään eri tavalla tämän hevosen kohdalla, mitä muut muiden.
Ell. sain kuitenkin vahvistuksen siihen, että järkevä liikunta, ei riko sen enempää nuorta hevosta fyysisesti kuin vanhempaakaan hevosta (kasvurajat ovat jo ummessa), mutta onkin eri asia psyykkinen puoli. Tämä on niin hevoskohtainen. Jokatapauksessa hevosen kuuluu liikkua vaihtelevasti jo nuorena ja tällätavoin se saa samalla tekemistä, joka hillitsee sitä muuta touhuamista sitten karsinassa tai muualla. Energiaa ei kuitenkaan nuorelta hevoselta kannata liikuttamalla loppuun polttaa.

Sekä kasvattajat että eläinlääkäri sanoivat minulle aika rohkaisevasti, että minun kannattaa pitää se oma näkemys oman hevosen hoidossa ihan joka osa-alueella. Voin kysyä muilta mielipiteitä, mutta ei kannata antaa ympäristön vaikuttaa siihen omaan näkemykseen. Tunnen kuitenkin hevoseni psyykkeen ehkä parhaiten kuin kukaan muu ja seuraamalla sen ilmeitä ja eleitä liikuttaessa huomaan kyllä mikä on liikaa ja mikä sopivasti. Eli toisinsanoen, minun tulee tehdä niinkuin itse näen parhaaksi.
Tähän mennessä siis voin sanoa, että 3-4 kertaa fyysistä liikuntaa on ollut Deen kaltaiselle energiapakkaukselle ihan hyvä määrä. Sopivissa määrissä viikon helppo jakso on vain hyväksi. Se, että emme ole oikein päässeet maneesista tai kentältä muualle mieltä virkistämään, on taas johtunut olosuhteiden pakosta. Jatkan siis samaan malliin kuten aikaisemminkin, ja nyt pääsen vielä enemmän Deen kanssa viettämään aikaa ja ennenkaikkea maastoilemaan, sillä huomenna on muutto Dumiin! :)

1 kommentti:

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot