maanantai 1. elokuuta 2011

Hevoskuume

Erittäin paha tauti, josta pääsee varmasti ohi ostamalla hevonen tai tukahduttamalla vain (joka onkin sitten tuskallisempi vaihtoehto)... Tällä hetkellä, jos realistisesti rupean ajattelemaan, ei todellakaan ole toisen aikuisen hevosen ylläpitoon mahdollisuuksia. Siksi ne pienet varsat siintääkin mielessäni... jatkuvasti. Välillä tulee puuskia, kun harmittaa ihan toden teolla, ettei D:n emää saatu tiineeksi. Nyt on kuitenkin ehkä järkevintä katsoa Deen kanssa eteenpäin ja panostaa siihen. Olen aina ollut sitä mieltä, että tykkään panostaa yhteen kunnolla kuin moneen huonosti. Liikaa hevosia/eläimiä johtaa monesti siihen, että niiden kaikkien hoito on vähän juosten kustu. Kaiken kukkuraksi hevosen lisäksi elämääni kuuluu erittäin isona osana kaikkea muuta, mihin ei hevoset liity, joten en halua jatkossakaan täyttää elämääni pelkillä kaviokkailla... niin se vain on. Deehen menee aikaa nyt jo todella paljon, kun olen niin pilkun viilaaja sen kanssa, että välillä huomaan ramppaavani tallilla kolmekin kertaa päivässä!

Välillä olen miettinyt myös, että tulevaisuudessa, jos en nyt omaa osta, mutta Deen rinnalle voisi miettiä ylläpitohevosta. Uutta projektia. Kolmevuotiaan hevosen voisin ottaa kolmevuotis syksynä, jolloin se olisi vuoden vaiheessa kääntymässä nelivuotiaaksi. Kuitenkin hinku olisi kehittyä mahdollisimman hyväksi ratsastajaksi, eikä siihen ole muuta keinoa kuin vain ratsastaa. Ja nuoret hevoset ovat lähellä sydäntä ehdottomasti, niitä on kiva seurata, kun ne kehittyvät kuin silmissä.

Joskus kaipaisin taas kuitenkin jonkun todellisen opetusmestarin selkään, joka antaisi minulle jotain uutta. Tällaisen ratsun selässä en ole vähään aikaan istunut ja tuntuu, että tarvitsisin jotain tukea ratsastukseeni taitavasta konkarista, joka opettaisi minua. Viimeiset kolme vuotta olen opettanut vain ja ainoastaan hevosia, josta toki olen itsekin siinä samalla oppinut nuorten hevosten kanssa pelaamista. Ainoa poikkeus viimeisen kolmen vuoden aikana on parin vuoden takainen ylläpitohevoseni KWPN -tamma Omanda (Glennridge - Goudsmid). Tamma opetti minulle paljon ja sen ylläpito alkoi minulla siitä, kun lähdin hevosta kuntouttamaan varsomisen jälkeisen kesän lopusta. Omanda, tutuimmin "Omppu", oli ollut ratsastamaton melkein pari vuotta ja siltä sen kunto tuntuikin. Mutta pikkuisen vähän kerrallaan, sain Ompulle kuntoa rakennettua ja jo seuravaana talvena se oli jo erittäin hienossa kunnossa. Omppu oli ihana tuulahdus osaavasta hevosesta, joka oli kuitenkin sopivan haastava, mutta laadukas. Muutamat pikku estekisatkin kerkesin sillä talvella startata, tosin ilman suurempaa menestystä. Hirveän kiva tarkka hyppääjä. Opin tältä tammalta taas ripauksen lisää, miltä tuntuu ratsastaa oikeasti keskitasoa paremmalla hevosella.


KWPN-t. Omanda syksy-talvi 2008


KWPN-t. Omanda syksy-talvi 2008Omanda varsoi samana vuonna, ja samasta oriista tammavarsan, eli Deen puolisiskon, kuin milloin Deekin syntyi. Tätä tammavarsaa en ole sitten yksivuotiskesän alun jälkeen nähnyt, olisi kiva tietää miltä tämä neiti nykyään näyttää ja onko siinä havaittavissa samaa hyvää ratsastettavuutta kuin emässään...


Dee ja Deen sisko Duchess (emä: Omanda ja isä: Osmium) talvella 2008


Jouduin lopettamaan Ompun ylläpidon keväällä, kun omaan kotiin muuton yhteydessä sain todeta, ettei minulla ollut sillä hetkellä varaa pitää kahta hevosta omien asumiskustannuksieni noustessa. Omppu kantakirjattiin Suomessa 2009 kakkospalkinnolla pistein 87787 eli yhteensä 37 pisteellä.

Tästä kaikesta pähkäilystä yhteenvetona olen miettinyt vuokraavani jotain oikeasti osaavaa hevosta kerran viikkoon, jolloin kävisin valmennuksessa. En ole vielä mietintää pidemmälle päässyt asian eteen jotain tekemään. Mutta tämä vaihtoehto tuntuu kaikista parhaimmalta, kun puhutaan siitä, etten halua menettäväni kokonaan aikaa toisen hevosen hoitamiseen Deen rinnalle. Kerran viikkoon taitavan ratsun selässä on sopiva ripaus oppimista sen ohelle, mitä sitten Deen kanssa muutoin ratsastan. Voisin saada uusia työkaluja Deenkin eteenpäin viemiseen! Nyt vain on haku päällä, mistä tällaisen superratsun löytäisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot