keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Puomitreeni selästä käsin

Nyt jouluviikon maanantaina otin kevyen puomitreenin Deen kanssa. Hevonen oli alkuun jälleen juoksuttaessa liinan päässä erittäin energinen, ja siksi sen olenkin tässä taas viime aikoina juoksuttanut ennen selkään menoa, jotta pahimmat patoutumat saadaan purettua. Kymmenen minuutin sisään ori alkoi pikkuhiljaa kuunnella ja liikkua rennosti keskittyen enemmän minuun, kuin ympärillä oleviin tapahtumiin.


(Tuoreita kuvia ei vieläkään valitettavasti ole, mutta mausteeksi jotain vanhoja - tässä Dee hollannissa elokuussa 2010)


Selästä käsin ori tuntui rennolta, vaikka viereisessä tarhassa olevat hevoset meinasivatkin viedä sen huomiota, sain sen kuitenkin houkuteltua keskittymään itseeni sekä itseensä. Ravit kumpaankin suuntaan alkaa tuntua todella hyvältä. Saan ajoittain houkuteltua sitä pidemmälle kaulalle, jota jatkossa myös osana pitää harjoitella enemmän, jotta pystyn myöhemminkin ratsastaa sitä erilaisissa muodoissa. Se vastaa suhteellisen terävästi pohkeisiin, mikä on jo taas paljon parannusta esimerkiksi kolmen kuukauden takaiseen. Laukannostoissa olen pyrkinyt keskittymään omaan istuntaani, etten häiritse hevosta ennen nostoa tai sen aikana. Tein muutamia ravi-laukka siirtymisiä, ja tällä kertaa laukat nousivat terävästi, muutama oikein hyväkin erittäin tasapainoinen rento nosto saatiin aikaiseksi. Enemmän ehkä oli vaikeuksia sitten pidätteiden läpi saamiseen, kun lähti valmistelemaan laukasta takaisin raviin.
Minun täytyy itse olla nopeampi, ei ehkä niinkään avuissa, vaan nopeammassa temmossa teettää hevoselle tehtäviä, jotta se kehittyisi myös vastaamaan nopeasti pyydettyihin apuihin.

Puomit otin nopean alku verryttelyn jälkeen mukaan kuvoihin. Löysimme heti alusta lähtien hyvät paikat puomeille sekä ravissa, että laukassa ja Dee teki jälleen sujuvia laukanvaihtoa puomin päällä suuntaa vaihtaessamme. Se on tavattoman nopea oppimaan! Kentän pohja ainoastaan toi yhdessä kulmassa haastetta, etenkin ensimmäisellä kerralla, kun lähestyimme ensiksi lävistäjällä sijaitsevaa puomia vasemmasta kierroksesta ja siitä suunnan vaihdos oikeaan. Puomin jälkeisessä mutkassa on todella pehmeä kohta, jossa Deeltä lähti takajalat lähes alta ja pelkäsin jo hetken, että kaadumme. Onneksi ei sentään. Otimme uuden lähestymisen samaisessa tehtävässä, mutta selkeästi Dee itsekin oli vähän varovaisempi ja keskittyi, jottei mutkaan tulla liian vauhdilla. Jätin tehtävän siihen, sillä en halua ehdoin tahdoin tehdä minkäänlaista asiaa hevosen kanssa, jossa on vaarana sattua jotain. Kentän pienuus onkin todella haastavaa näin nuorelle hevoselle. Siinä tulee kulmat todella nopeasti vastaan ja ajoittain joutuu tekee tiukankin käännöksen. Yllättävän hienosti Dee kuitenkin on selvinnyt, sillä on hyvä tasapaino ja se löytää tasapainoaan kokoajan lisää, mitä enemmän harjoitellaan.

Kaikenkaikkiaan maanantaisesta treenistä jäi ihan hyvä maku suuhun.


Kevät 2011


Tiistaina otin enemmän siirtymisiä käynnistä raviin, ravista laukkaan ja taas takaisin, sekä pysähdyksiä käynnissä. Dee tuntui kuitenkin näin toisena perättäisenä päivänä taas vähän väsyneemmältä, sekä ratsastuksen ajoitus pimeään aikaan toi haastetta, sillä oma hämäränäköni on niin huono, että kentän pari kelmeää valoa ei kauheasti lohduta vaikka ovat ne parempia kuin ei mitään. Jotenkaan en siis uskaltanut aivan samaan tapaan ratsastaa kuin eilen, ja laukannostoissakin tapahtui muutama väärälaukka. Ei siis mitään häkellyttävän hienoa suoritusta tänään, mutta jos jotain positiivista, Dee oli taas kauhean kivan tuntuinen käteen ja liikkui pohkeesta pyydettäessä eteenpäin. Myös "sivuttaissuunatista" pohjeapua harjoittelimme sekä käynnissä, että ravissa, jotta hevonen ei niin helposti kaatuisi mutkissa sisään ja saisin sen "tasapainoitettua". Vielä vähän vaikeita juttuja Deelle, mutta se yrittää kovasti. Sen työmotivaatio on selkeä plussa tässä hevosessa!


Kevät 2011


Eilen sain myös tiedon siitä, että meille vapautui tallipaikka Vihti Dressage Centeriin, joten pääsemme toden teolla treenaamaan hulppeisiin puitteisiin ensi kautta varten! Muutto tulee nopeasti eteen, eli jo ensi viikolla joulun pyhien jälkeen :) Hienoa, olen todella innoissani tästä. Uskon, että jos viihdymme vain Vihdissä, emme sieltä heti halua muuttaa pois. Etenkään, kun ensi vuonna ja viimeistään vuoden päästä moni talli menee remonttiin uusien EU säädöksien astuessa vuonna 2014 voimaan. Eli vuoden päästä saattaa olla aika iso pula tallipaikoista talven kynnyksellä pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla, kun satoja hevosia joutuu muuttamaan tilapäisesti karsina- ja talliremonttien tieltä! Että jos meillä on ollut nyt hankalaa löytää tallipaikkaa Tuomarinkylästä lähtöä ennen ja jälkeen, niin vuoden päästä tilanne olisi kymmenen kertaa vaikeampi. Siksi ajattelin kerrankin olla kaukaa viisas, ja vaikka meille olisikin auki taas kesäpaikka Dumin talleista, en ehkä ole siirtämässä hevosta nyt mihinkään. Lisäksi olen kyllästynyt muuttamiseen. Tämä onkin neljäs vai viides muutto vuoden aikana sen jälkeen, kun Dee palasi Hollannista kotiin. Ensi vuonna ja sitä seuraavana vuonna keskitymme vain treenailuun ja mahdollisiin kisoihin valmisteluihin.

Loppuun pakko laittaa kaksi kuvaa, joissa ero pisti silmään kuva-arkistoja puhdistaessani, ja jotka on otettu melkeimpä tasan vuoden aikaerolla, joista näkee Deessä valtavan muutoksen! Ekassa kuvassa Dee Hollannissa syyskuussa 2010 2,5 -vuotiaana ja jälkimmäisessä Dee Suomessa elokuussa 2011 n.3,5 -vuotiaana!Ja tästä jälkimmäisestäkin ori on jo taas muuttunut mielestäni jonkin verran. Joskus sen kameran muistan vielä ottaa tallille mukaan ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot