perjantai 20. tammikuuta 2012

Hangessa kirmailua :)

Vihdoin olemme päässeet ulos maneesista ratsain :) Keskiviikkona kävin kyllä taas maasta käsin Deen kanssa hankikävelemässä, joka oli kyllä niin tehotreeni itsellenikin, että ihan veren maku suussa sai harppoa menemään, että pysyi oripojan perässä!
Mutta torstaina päästiin tositoimiin ja ai, että tämä onkin harvinaista herkkua, sillä sain kuvaajan, Sannan, houkuteltua mukaan paremmalla kameralla kuvaamaan ;)  Vihdoin voin jättää sepitykset vähemmälle ja antaa kuvien puhua puolestaan, mutta pientä analysointia minun tapaani on taas pakko silti tehdä kuvista huolimatta...

Tein alkuverryttelyn nopeasti maneesissa, sillä hangessa meno on raskasta vanhemmallekin hevoselle niin saatika nuorelle, joten huolellinen lämmitely on todella tärkeää mielestäni. Lisäksi tämän hevosen kohdalla on sopivaa ja suositeltavaa kokeilla myös, onko jarru ja kaasu edelleen tallessa ja entä onko hevonen muutenkin kuulolla :) Kuitenkin tuosta viime maastoratsastuksesta alkaakin olla jo vähän aikaa!
Dee kulki maneesissa ihan ookoosti, vaikka hiukan oli ma-ke kevyemmät hölkkä ja kävelypäivät tehneet tehtävänsä, kun energiaa oli niin paljon. Se kuitenkin nopeasti alkoi kuuntelemaan minua, ja sain tehtyä sillä ihan hyvän alkuraviverkan. Lopuksi ennen kuin poistuimme maneesista otin yhdet laukannostot kumpaankin suuntaan ja ne sujuivat vaivatta, joten eikun  nokka kohti ulkoilmaa!Lunta oli satanut keskiviikon ja torstain välisenä yönä, sekä vielä torstai aamuna ihan hurjasti, joten nyt oli kunnon lumiset oltavat kyllä :) Dee kulki nätisti matkan pelloille ja ehkä hiukan oli ihmeissään, mutta pellolle päästyämme ori renotoutui, kun pääsi ravaamaan ja laukkailemaan isossa tilassa. Ekan laukannoston jälkeen se innostui ihan kamalasti, ja tuntui aivan siltä, että jos nyt annan yhtään pidemmän ohjan niin se lennättää minut kuuhun ja lähtee sinkoamaan joka suuntaan...! Joten aika tarkkana sain olla. Yritin pitää yllä reippaan tahdin laukassa kaiken aikaa, vaikka pelto välillä nousikin ylämäkeen ja taas alamäkeen. Tällainen treeni on kyllä ihan älyttömän tehokasta!
Mutta kuten sanoin, hankitreeni on todella rankkaa hevoselle kuin hevoselle, joten tällaisen raakileen kanssa en viitsinyt tuskin kymmentä minuuttia kauempaa painella vaan laskeuduin hetken päästä satulasta ja kävelin hevosen maastakäsin takaisin kotitallille. Vielä maneesissa viltit niskaan ja kunnon loppukävelyt, että hengitys tasaantuu ja suurin hiki ehtisi kuivahtaa. Sen jälkeen jalkojen kylmäys, riviruven hoito, harjaus, hevosen venyttely ja hevonen päiväheinien eteen.

Tänään perjantaina selästä käsin paljon kävelyä ja hiukan ravia ja laukkaa, jottei täysin jumiudu eilisestä, sekä on vetreä huomenna Ompun valmennuksessa.

Sitten vielä tätä spekulointia....... nyt kun pitkästä aikaa sain kunnollista kuvamateriaalia meistä, niin kiinnitin huomiota istuntaani, joka ehkä aavistuksen on parantunut siitä könötyksestä, mutta käsieni kantaminen on niin järkyttävän näköistä ajoittain. Istun myös hiukan tuoli-istunnassa, josta täytyy kyllä päästä pois. Vaikka onhan istuntoja ihan yhtä paljon kuin on ratsastajiakin, kun katselee maailman huipullakin kilapilevia ratsastajia, ja jokainen heistä istuu eri tavalla. Pakko siihen istuntaan on vaikuttava omat rakenteelliset ominaisuudet. Mm. minulla on normaalia lyhyemmät jalat omaan vartalooni verrattuna. Se voi vaikuttaa siihen hyvin paljon, miten istun satulassa. Silti huomenna täytyy sanoa Ompulle, että potkii mua persuuksille ton istunnan kanssa, sitä on parannettava!

Toinen huomioni on se, että Dee on aika kevyessä kunnossa tällä hetkellä. Olen hiukan kiinnittänyt siihen huomiota jo silloin, kuin Järvenpäässä aloitin vähän liikuttelemaan, niin se mukava pyöreys katosi samantein kun liikuntaa lisäsimme. Kesän ja syksyn kuviin vertailessa nyt, Dee on todella kuivassa kunnossa siihen verrattuna, joten ruokintaa täytyy taas mietiskellä uudemman kerran. Heinää se saa nyt jo niin paljon, ettei sitä ole syytä lisätä, ei maha vedä enempää, mutta väkirehuja täytyy pohtia, mitä lähteä nostamaan, muuttamaan ja mitä syöttää ohelle. Tavallaan energiaa sillä on työskennellä tällä hetkellä juuri sopivan verran. Se on aika pirteä, enkä toivo sitä kovin paljon pirteämmäksi, tai muuten tulee keskittymisvaikeudet eteen. Jonkun verran siis olisi hyvä, että etenkin orit olisi kevään korvilla pyöreässä kunnossa, sillä kevään tammojen kiimat saattavat aiheuttaa sen, että orit lähtevät laihtumaan.

Lisää ruokaa siis, ja liikunta jatkuu entiseen malliin. Katsotaan sitten keväällä miltä näyttää :)
8 kommenttia:

 1. ihana satulahuopa ja ihania kuvia :)

  VastaaPoista
 2. Tuommoinen nuoren orin ruokinta onkin haastava suunnitella, pöllöenergiaa kun ei tarvitsisi, mutta lisää tavaraa kyljen päälle. Keväällähän vielä tammojen kiinat saattavat alkaa verottamaan massaaentisestään, joten hyvään aikaan mielestäni olet tuota ruokintaa tarkistamssa. Oletko ajatellut miten ihan tavan soijarouhe sopisi vaitäysrehulisääkö suunnittelet?

  Blogisi löysin tuossa tovi sitten ja kovin on mukava seurattava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja tervetuloa lukemaan blogiani! Sunkin blogi vaikutti kiinnostavalta, että taisit saada mustakin lukijan :)

   Joo, tuntuu, että vielä viime talvena meillä ei tällaista ruokinta"ongelmaa" ollut ja kevät tuli ja meni aivan kuin mitään kiimoja olisi koskaan ollutkaan tai niihin ei ainakaan reagoitu. Mutta nyt vuoden vanhemapana huomaan, että orilla alkaa olla eri mieli ja voisin arvata, että tänän keväänä saattaa massaa kadota, kun kuitenkin jo treenauskin on eri tasolla, kuin kolmivuotiaalla! Soijarouhetta voisin harkita, kuinka se sopisi ruokintaamme. Se nyt tällä hetkellä Build Uppia vajaan litran muiden väkirehujen lisänä, aloin syöttämään sitä kuukausi sitten, mutta se nyt ei ainakaan vielä ole näkyny missään. Ehkä mun täytyisi tarkastaa kokonaisuutena tämä ruokapuoli onko se järkevä... on hankalaa, on hankalaa... Mutta uskon, että kokeilemalla viimeistään sen huomaa ja oppii mistä alkaa syntyä tulosta ja miltä hevonen rupee näyttämään! Täytyy myös udella muiden orien omistajilta heidän hyväksi havaitsemasta ruokinnasta, jotta saisi jotain suuntaa antavaa. Ruokinnalla tuloksiin kirjasta onkin kohta sivut kuluneet puhki, kun sitä on niin tiuhaan ja ahkeraan selattu :D

   Poista
 3. Ja sitten jos ei ole heinästä analyysiä, niin vaikea on tarkkaan laskea, vaikka kuinka Saastamoinen neuvoisi :(
  Mulla on aina ollut ongelmana oikeinkin hyvin rehua käyttvät hevoset, mutta nykyinen polle tapaa kyllä heinöstä kerätä mahan, mutta kyljet jäövöt tyhjiksi jos heinän laatu ei ole kohdallaan. Eli hyvä heinä, paksu polle..minkä kyllä näkee :)
  Hirveät määrät tulee kirjoitusvirheitä tällä padillä hakatessa, pahoittelut edellisistä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehuanalyysi onkin tällä hetkellä prioriteetti numero yksi! Ei mitään hyvin ymmärsi kuitenkin lukea ja kiitos paljon kommentoinnista, niitä on aina hirmu mukava saada!

   Poista
 4. Sulla on kyllä super hienon näköinen hevonen :)

  http://team-n-l.blogspot.com/

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot