torstai 12. tammikuuta 2012

Laukkaharjoituksia

Maanantaina pelkän sivuohjilla juoksuttamisen sijasta innostuin asentamaan ohjasajo-ohjat Deelle, ja lähdettiin viikonloppuvapaiden jälkeen vähän katsastamaan vaihteita, vireystilaa jne. Dee oli selkeästi levännyt hyvin, se oli juuri sopivan pirtsakka, mutta ilahduttavan kuuliaisella tuulella. Tein alkuun käynnissä pysähdyksiä ja Dee teki tosi hienoja tasajalka pysähdyksiä joka kerta ja lähti myös liikkeelle napakasti. Tuli heti alusta asti hyvä fiilis hevosesta, kun se otti niin rehellisesti vastaan tarjotun ohjastuntuman ja kulki pirteänä eteenpäin! Ravissa aluksi lähdin vain hakemaan rentoutta ja hyvää tahtia, ja sen jälkeen lähdin pyytämään vähän lisää ravia, jotta Dee venyttäisi itseään oikein kunnolla. Hevonen liikkui ihan ookoosti, vaikka oli todella laukkaherkällä tuulella, ja yritti tarjota aina ravin lisäämisen sijasta sitä laukkaa. Ja hyviä laukkasiirtymisiä se teki loppuun myös. Otin aika kovan konrollitreenin, jossa otettiin nopeeseen tahtiin siirtymisiä kaikkien askellajien välillä, joka välillä tekee todella hyvää nuorellekin hevoselle, jolta ennen kaikkea sitä kuuliaisuutta ja apujen reagoinnin täsmällisyyttä monesti toivoisi. Olin tyytyväinen treenin päätyttyä kokonaisuuteen, mutta raviin täytyisi alkaa pikkuhiljaa löytämään enemmän niitä vaihteita ja elastisuutta. Näitä täytyy jatkossakin näin ohjasajaen treenata, sillä helpompi opettaa ja jumpata maastakäsin, kuin selästä.

Tiistaina lähdin illasta poikaystäväni ja yhteisen kaverimme seurana tallille, mikä olikin vaihteeksi kivaa, ettei tarvitsen yksin pimeää automatkaa ajella ja tallilla touhuta raskaan työpäivän jälkeen. Vaikka toisaalta, tiedän aina etukäteen, että tällaisilla tallireissuilla joudun aina juosten kusten tehdä kaikki, kun nää miehet ei oikein omista sellaista kärsivällisyyttä, että jaksaisivat seurata kaikkia tarkkoja hoitotoimenpiteitä, mitä Deen kanssa nyt tällä hetkellä joutuu vaan tekemään. :) Eli toisin sanoen, hevonen äkkiä valmiiksi, kypärä päähän ja maneesiin... Dee oli tuolloin ERITTÄIN orimaisella tuulella, se oli suorastaan rasittava laittaa kuntoon ja taluttaa maasta. Mitä lie hormonitoimintaa se nyt yhtäkkiä on kehittänyt?! Mutta ratsastaessa se oli siihen nähden, mitä oli maasta käsitellä, yllättävän hyvä. Tosin jouduin ainakin vajaa puoli tuntia houkutella sitä keskittymään enemmän minuun, kuin ympärillä oleviin ratsukoihin...


Kun vihdoin sain sen keskittymään, tein muutamat onnistuneet ja epäonnistuneet laukannostot, ja jätin siihen. Totesin, että huomenna on ratsastettava uudelleen, jotta päästään paremmin työskentelemään. Tänään oli liikaa energiaa kaikkeen muuhun säheltämiseen.
Katselin kotiin paluu matkalla videopätkiä meidän menosta ja huomasin, että ajoittain ratsastin alitempossa Deetä, eli piirun verran olisin saanut ratsastaa enemmän jalalla eteen ihan perus ravissa. Joissain pätkissä Dee kulki jo paremmin, ja heti huomasi, että sen raviinkin löytyi silloin toisenlainen vaihde. Parhaat ravipätkät tulivat aina laukasta siirtymiset raviin jälkeen, ne pari hassua askelta siis laukan jälkeen. Oman ratsastuksen katsominen on hirveän kehittävää, joten seuraavaan päivään lähdinkin jo selkeä kuva mielessä miltä sen pitää tuntua ja näyttää.

Keskiviikko aamuna klo 07:00 ylös ja lähtö tallille... Saattoi hiukan väsyttää, kun eilinen tallireissu venyi siihen melkein puoleen yöhön, ennen kuin pääsi edes kotiin... :) Mutta pakko mikä pakko, jos tahdoin ehtiä vielä ratsastuksen jälkeen töihinkin.
Dee oli paljon rauhallisempi maasta käsitellä, ainoastaan yhden kerran jouduin komentamaan sitä kunnolla, kun alkoi näyttää siltä, että keskitytään enemmän hörhöttelyyn. Se komento riitti. Sen jälkeen se seisoi kiltisti kuin tatti tallin käytävällä.
Kun pääsin selkään, lähdin heti ratsastamaan enemmän jalalla eteenpäin. Tänään oli hyvä päivä ratsastaa jopa vähän reilusti eteenpäin, sillä hevonen oli edeltävistä päivistä jo sen verran väsyneempi, että se sipsuttelun ja kiihdyttämisen sijaan lähti kuin lähtikin venyttämään sitä askelta! Dee tuntui super hyvältä verrattain eiliseen. Se keskittyi, eikä sillä ollut liikaa hömppäenergiaa. Laukannostotkin sujuivat todella hyvin kumpaankin suuntaan. Ratsastin napakan 20 minuuttia, jonka jälkeen totesin, että tältä päivältä voin jättää tähän! Hieno Dee :)

Torstaina Dee pääsee kävelemään ulos pitkät palauttavat kävelylenkit. Perjantaina sillä on koko vapaa. La Janita tyyppaa sen kevyesti ja sunnuntaina irtohypytys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot