tiistai 26. helmikuuta 2013

Vastailua kysymyksiin

Kiitos kaikille kysymyksiä jättäneille aktiivisuudestanne! Lähden pitemmittä puheitta avaamaan kaikkia niitä. Toivottavasti vastaukset ovat riittävän kattavat, sillä näin rankan työpäivän ja jostain syystä erittäin huonosti nukutun yön jälkeen tuntuu väsymys painavan ja näin ollen tekstitkin, mitä näppäimistöstä tänään saan tuotettua, saattavat olla sen väsymyksen tasoisiakin... :)

Dee kesällä 2012

Miten aikoineen päädyit ostamaan varsan? Miten päätit paikan mistä varsan hankit?
Kävin vuoden aikana ennen Deen hankintaa kokeilemassa useita nuoria hevosia. Halusin itselleni hevosen, jolla päästä etenemään yhdessä ratsukkona ja halusin hevosen, jolta löytyisi riittävästi kapasiteettia tarpeisiini, sillä käytössäni ei koskaan ole ollut hevosta jonka kanssa olisin päässyt starttaamaan ja kehittymään niin paljon kuin haluaisin. Huomasin kuitenkin nopeasti, että nuoret lahjakkaat ja hyväsukuiset hevoset olivat yli budjettini.
Selailin yhä nuorempia ja nuorempia hevosia, ja yhtenä päivänä löysin itseni selailemassa myytäviä maitovarsoja. Deen kasvattajien sivuilla oli mielestäni rohkaiseva ja asiallinen kirjoitus varsanhankinnasta ja heidän sivuilleen oikeastaan alunperin päädyin mielenkiinnosta katsastamaan millaisille tammoille KWPN -oria Osmium oli käytetty, johon ihastuin todella paljon vuoden 2007 Suomen oripäivillä.
Kasvattajien kanssa tuntui heti löytyvän yhteinen sävel ja heidän tukensa varsan ostolle vahvisti tekemään sen lopullisen päätöksen. Kevättalvella 2008 olin maksanut varsamaksun vielä syntymättömästä varsasta ja toukokuun 12. päivänä syntyi kaunis tummanruunikko orivarsa.
Varsan osto ei siis ollut alunperin suunnittelmissani, mutta onneksi seurasin tässäkin asiassa sydäntäni, sillä päätös on yksi elämäni parhaista päätöksistäni :)

Dee kesällä 2008 3kk ikäisenä

Kuinka löysit tämän hollantilaisen valmentajan?
Hollantilainen valmentaja löytyi kaiken sattumuksen kautta. Olimme Deen kasvattajien kanssa jo miettineet Deen 2 -vuotiskeväällä erilaisia vaihtoehtoja tulevasta valmennuspaikasta sen jälkeen, kun olimme päättäneet ryhtyä Deen oriprojektiin eli näyttää se kolmevuotiaana KWPN -oripäivillä. Dee lähti toukokuun alussa v.2010 Hollantiin laitumelle kesäksi ja tämän paikan omistaja, jonne Dee meni laiduntamaan, osasi suositella tätä valmentajaa oriinlaittajana. Hänen meriittinsä orien laittajana on aika huikea:  useita hyväksyttyjä oreja niin este- kuin koulupuolellakin ja jalostusoreja jotka ovat sittemmin nousseet koko puoliverijalostuksen rankingien kärkipäähän saavutuksillaan ja jälkeläisnäytöillään.
Hän kasvattaa myös itse pienimuotoisesti ja kouluttaa, sekä treenaa nuoria hevosia. Hänellä on uskomaton hevossilmä ja valtavasti taitoa laittaa hevosia. Lisäksi pidän siitä, että hän pistää hevosten hyvinvoinnin aina etusijalle kaikessa. Siksi pystyin hyvillä mielin lähettää Deen uudestaan hänen hoitoonsa.

Minä ja Dee Alexin opissa helmikuun alussa 2013.


Mitkä on mielestäsi Deen parhaat ja huonoimmat puolet? Entä itsesi ratsastajana? 
Deen parhaimmat puolet on sen voitontahtoinen, eteenpäinpyrkivä, herkkä ja reaktiivinen luonne, se haluaa olla hyvä ja nauttii huomiosta! Sen parhain askellaji on selkeästi laukka, joka on suurta ja matkaavoittavaa. Tästä laukasta on hyötyä esteratsastuksessa ja sen kanssa on helppoa siinä mielessä edetä esteeltä toiselle. Dee on myös rakenteeltaan korrekti, joka on jo sen terveyden ja käyttökestävyyden kannalta erittäin oleellinen asia. Haluan myös mainita sen ketteryyden ja nopeuden hyvinä puolina, sekä sen, että Dee on aika kaunis poika katsella - pidän sen ulkonäöstä, se on juuri sellainen satuhevonen, josta pienenä vain unelmoin :)

Huonoimmat puolet ovat toisinaan noista hyvistä ne huonot puolet - sen reaktiivinen, vilkas ja herkkä luonne on myös välillä haastava. Dee on tietyssä määrin haastava ratsastaa, se tekee paljon omia ratkaisuja eikä meinaa malttaa odottaa. Luonteensa puolesta se ottaa myös kierroksia uusista tai jännittävistä asioista, jolloin sen kanssa on kyllä helisemässä jos ei osaa olla itse ajantasalla kaiken aikaa ja ennenkaikkea pysyä itse rauhallisena. Dee saattaa stressaantua myös herkästi vääränlaisista ympäristöstä, epäjohdonmukaisista käsittelijöistä tai ratsastajista.

Parhaimmat puolet ratsastajana on ehkä ehdottomasti hyvä tasapainoni ja luonnostaan hyvä lihas- ja peruskunto. Koen myös olevani tietyllä tapaa rohkea ratsastaja, en pelkää esimerkiksi tippumista. Parhaita puolia on myös se, että olen kunnianhimoinen ja halukas oppimaan paremmaksi ja paremmaksi tässä lajissa.
Olen myös aika voitontahtoinen persoonana ollut aina, oli kyseessä asia tai laji sitten mikä tahansa ja pidän sitä vain positiivisena asiana, koska se antaa minulle aina sitä motivaatiota jatkaa.

Huonoja puolia minussa on se, että aina en jaksa keskittyä riittävästi ratsastaessa. Istuntani vaatii jonkinlaista fiksausta myös, ja koen sen olevani tällä hetkellä suurin esteeni kehittymiselle. Olen välillä myös liian ankara itselleni, ja se saa minut välillä masentumaan suorastaan. Ymmärrän, että hevosten kanssa ja ratsastuksessa pitää olla kärsivällinen ja sen ajatuksen, että minulla on koko elämä aikaa opetella, yritän pitää aina mielessä. Silti välillä huomaan olevani kärsimätön ja lyömässä päätäni seinään - miksi en voi osata kaikkia asioita, eli heti kaikki mulle nyt??? 

Deen kanssa tasapainottelua keväällä 2011. Olisikohan ollut viides ratsastuskerta Deen elämässä ja vielä tuolloin saatettiin mennä kyllä ihan mihin ilman suuntaan tahansa :)

Missä opiskelet hevoshierojaksi?  
ELK Weterissä.

Mitkä ovat kolme suurinta tulevaisuuden haavettasi?  
Ykkös haave on, että saan elää onnellisena ja terveenä yhdessä Timon kanssa koko loppuelämän :)
Toinen iso haave olisi tehdä hevosharrastuksesta oikeasti ammatti, ja olla siinä vielä oikeasti hyvä - oli se sitten ratsuttaja, hieroja, nuorten hevosten kouluttaja... Hevosala on kuitenkin rankka ja vaikea ala. En kuitenkaan löydä mihinkään muuhun ammattiin yhtä paljon mielenkiintoa, kuin hevosiin ja tässä on vain yksi elämä elettävänä, joten täytyy tehdä sitä mistä tykkää eniten - ei niinkään sitä mistä saa eniten rahaa.
Kolmas haaveeni on saavuttaa Deen kanssa yhdessä jotain suurta tulevaisuuden kilpailuissa ja ennenkaikkea kehittyä yhdessä niin pitkälle, kuin yhteiset rahkeemme vain riittävät. Toivon Deelle myös pitkää ikää ja terveyttä elämään, jotta voin sitten köpötellä sillä maastolenkkejä hiljalleen (tai vähemmän hiljalleen), kun Dee on yli kaksikymppinen ja minä tuolloin yli nelikymppinen :D

Me Deen kanssa kesällä 2012

 Mitä arvostat tallipaikassa? Mitkä kriteerit ovat tallin valinnassa ehdottomia ja mistä voit joustaa?  
Arvostan tallipaikassa eniten rehellistä ja luotettavaa tallinpitäjää ja osaavaa tallihenkilökuntaa. Arvostan turvallisia puitteita hevoselle, tallia joka huolehtii heinän hyvästä laadusta ja puhtaasta/raikkaasta sekä riittävästä veden saannista. Arvostan tallinpitäjiä ja hevosten omistajia, jotka pistävät hevosen hyvinvoinnin etusijalle ja nämä asiat ovat myös ehdottomimmat kriteerini tallipaikalle.
Tallipaikassa pitää myös olla jokinlaiset treenimahdollisuudet myös talvella, eli ei haittaa vaikka ei olisi maneesia, jos on tilava ja edes heikosti valaistu kenttä, jota huolletaan päivittäin. Entistä enemmän olen myös alkanut arvostamaan hyviä maastoilumahdollisuuksia, sillä maastoilulla on yllättävän iso rooli hevosen mielenvirkeyden ylläpitämisessä ja treenaamisen monipuolisena pitämisessä.
Tarhojen on oltava mahdollisimman kuivat ja puhtaat myös sateisina vuodenaikoina. Arvostan myös tallipaikan läheisyyttä kotiini, pitkät ajomatka lähes päivittäin käyvät lopulta todella rankoiksi ja kalliiksi pidemmän päälle!
Voin joustaa tallin sosiaalitiloista aina maneesiin ja muihin hienouksiin asti, vaikka tottahan se on, että Suomen ilmastossa kaikki tällainen on kyllä ehdottoman mukava lisä :) Tärkeintä on kuitenkin se, että hevonen viihtyy ja on tyytyväinen.


Ja pinnallisemmalta puolelta: unelmavarusteesi - mitä hankkisit, jos raha ei olisi esteenä (sekä ratsulle että itsellesi)?
Dyonin nahkavarusteet ovat ehdoton lempparini laadukkaan nahkansa ja hevoselle mukavan muotoilunsa takia, ja esimerkiksi suitsia olisi monet eri malliset, jotta voi eri käyttötarkoituksiin ottaa omansa. Otsapannat olisi kristalleilla varustettuja, ja malleja, värejä ja tyylejä olisi laidasta laitaan.
Esteatulana meillä olisi uuden uusi Bruno Delgrange ja koulupenkkinä ehkä jokin Hennig, Prestige tai Childéric, ja satuloissa nyt tietenkin aina riippuu siitä mikä malli sopii millaisenkin hevosen selkään ja tietenkin omalle ahterillekin. 
Dyonin villaloimi on haaveissa, meinasin ostaa sellaisen jo Hollannista, kun oli "niin halpa", mutta sain taas mieleni muuttumaan, kun en sillä loimella nyt seuraavaan vuoteen olisi kyllä tehnyt yhtään mitään, kun kesäkin on silloin aivan ovella, kun Dee on takaisin minulla.
Satulahuopia ei voi koskaan olla liikaa, ei etenkään laadukkaita sellaisia. Ja jos olisi rahaa laittaa tällaiseen turhuuteen, niin varmaan viikkoshoppailisin muutamat erilaiset huovat vähän väliä :D
Itselleni haaveissa olisi saappaat. Suurimmat kuolauksen kohteeni ovat olleet Cavallon Milano estesaappaat, ja sellaiset kyllä meinaan hankkia - nykyiset saappaani vetävät niin viimeisiään.
Saapasmerkeistä myös De Nirot on kivat, mutta etenkin ihastuin viime reissulla kokeillessani totaalisesti Secchiari merkkisiin ratsastussaappaisiin, ne olivat aivan mielettömät jalassa ja niihin olisi saanut mittatilauksena vaikka mitä timangia ja käärmeennahkakuviota. Nahka oli taivaallisen pehmeää ja saapas vain muotoutui omaan jalkaan.Kyllähän tätä haaveilua voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, mutta olen aika tyytyväinen silti (saappaita lukuunottamatta) varustetilanteeseen tälläkin hetkellä. Omaa vaatekerrastoa kun saa vielä taas vähän uudistettua niin kelpaa taas mennä. Uudet Pikeurin Lantana -malliset ratastushousut ostin Hollannista ja ne ovat niin ihanat päällä, ettei ikinä ole ollut vastaavia! Muutenkin olen päättänyt satsata jatkossa ratastusvarusteissa ja nahkavarusteissa laatuun useiden halpisostosten pettymysten jälkeen. Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa ja huonoa, niin se vaan on... 

Kiitos vielä kaikille kysymysten jättäjille ja toivottavasi vastaukset väsymyksestä huolimatta kattavat sen mitä toivottiinkin! 
Huomenna tulee varmasti aika paljon kuvia poneista, sillä olemme menossa eräälle welsh -kasvattajalle katsastamaan ihanempaakin ihanempia welshejä sekä huomenna sitten vuorossa myös ponin ridailua. Toivottavasti säät ja aurinko hellivät niinkuin nyt on tehnyt parina viimeisenä päivänä :) Kevät on selkeästi ovella! 

4 kommenttia:

 1. Voi eiii!! mulla ois ollu ihan superpaljon kysyttävää, mutta en huomannut koko kysymyspostausta! Olen lukenut blogiasi vain muutaman kuukauden, enkä edes tajunnut, että dee tuli sulle noin pienenä:3 voiettä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no ensi kerralla sitten hereillä :)
   Joo Dee on ollut mun oma "vauva" sen elämän ensi askeleista asti *^^*

   Poista
 2. Varoitus, seuraa ylistysviesti!

  Siis oikeasti en ole törmännyt yhteenkään bloggaajaan jonka jutut kolahtaisivat yhtä paljon. Tekstejä lukiessa huomaan aina hetken välein ajattelevani - tai jopa sanovani ääneen :D - "aivan"! Kirjoitat monipuolisesti ja avoimesti asioista niin kuin ne ovat ja kykenet ihailtavan hyvin analysoimaan itseäsi ratsastajana. Deen hyvinvointi tulee selkeästi ykkösenä ja ylipäätään arvomaailmasi vaikuttaa hyvin samankaltaiselta kuin omani. Ei voi muuta sanoa kuin että blogiasi on ilo lukea, toivottavasti jatkat vielä pitkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!!! :) Yritän olla rehellinen itselleni juurikin omista taidoistani, vain niin pystyn oppimaan lisää! Ja Deen hyvinvointi on minulle todella tärkeä asia, ja menetän yöunet jos epäilen tai tiedän sen voivat yhtään huonosti... Se on elämäni hevonen ehdottomasti :)
   Kyllä tarkoitus on jatkaa bloggailua niin pitkään kun innostusta vain riittää, tämä on tosi terapeuttista myös itselle. Kiitos ihanasta kommentistasi, tuli hirmuisen hyvä mieli sitä lukiessa!

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot