sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Sunnuntaisuunnitelmat mönkään

Nyt tulee tähän väliin tällainen pikapäivitys ponin osalta.

Kuten aikaisemmin kerroin, tälle päivälle olimme vähän haaveilleet, että Antti olisi hypännyt ponilla, mutta koska Husön kisojen aikataulut venyvät niin pitkiksi, niin ei saatu sitten aikatauluja sopimaan. Otettiin sitten käyttöön suunnitelma B, joka olisi ollut, että itsenäisesti hypättäisiin maneesilla jotain helppoa. Olin jo vähän mielessäni suunnitellut, että laitettaisiin vähän porttia ja jotain jänniä(?) johteita, ja hypätty muuten jotain todella simppeliä tehtävää, mutta tänä aamuna sainkin viestin, että poni on polkenut toiseen takajalkaansa haavan, joka vähän turvottaa ympäristöstä, joten nyt hyppäämiset jää tältä viikolta väliin.. Täytyy ottaa todella varman päälle nyt nämä viimeiset viikot, poni kuitenkin alkaa olemaan aika valmis koitokseensa, että siinä mielessä ei mitään lisätreenejä kehityksen vuoksi tarvita, muutakuin ylläpidetään sen vireystilaa ja kuntoa.
Poni oli kuitenkin liikkunut ihan puhtaasti ja nyt kuulemien mukaan iltaan mennessä ollut jo haavakin paremman näköinen.


 Ensi viikonloppuna Zorron kanssa käydään näyttäytymässä Kalliorinteellä seurakisoissa 80cm radalla, jotta saadaan vähän viimehetken totutuksia kisahälinään, kuulutuksiin ja tietenkin sitä ratarutiinia vähän lisää.

Viime postaus sai muuten todella paljon hyvää keskustelua aikaiseksi, mikä olikin kiva! Myös uusia lukijoita on tullut todella paljon lisää tämän vuoden puolella, mahtavaa ja tervetuloa lukemaan! :)

10 kommenttia:

 1. Postaustoiveita: Päivä kuvina, oma tyylisi ja pukeutuminen sekä Veeti-videoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitetaan kaikki ehdotukset korvan taakse, kiitos niistä! :)

   Poista
 2. Teillä on molemmilla ihanan keskittynyt ilme tossa kuvassa :)

  VastaaPoista
 3. http://esteistunnassa.blogspot.fi/2013/03/284-kesakuvia.html sulle olisi haaste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos! Olen yleensä maailman huonoin toteuttamaan näitä, mutta tuo on niin helppo ja kiva toteuttaa, joten laitetaan to do -listalle :)

   Poista
 4. Heippa. Kysyn tällästä "ehkä tyhmää kysymystä", mutta sitäkin tärkempää meille! Hieroja kävi meillä tammikuussa, ja totesi sään vierestä jonkun lihaksen olevan kireä molemmin puolin (tiedä sitten mitä tarkoitti kun vierasta sanastoa ja en tosiaankaan muista sen paremmin!). Satula istuu hyvin, tai ainakin se näyttää siltä, jää lavoille tilaa, MUTTA liikutuksen jälkeen usein huomaan satulan olleen liikkunut ja sään ja satulan etukaaren väliin jää about 1,5sormea. Liikutusta ennen sinne kyllä mahtuu 3 sormea hyvin, mutta nyt jää kahdella sormella ahtaaksi pystypäin. Pitäisikö satulaa korottaa hetkeksi jollain etuosaa korottavalla geelillä? / normaalilla geelillä.


  Mitähän suosittelisit "ensiavuksi"? Hevonen tosiaan vähän väliä ollut saikulla, laihtui joulukuussa hiukan, joten todennäköisesti selkälihakset lähteneet (laihtumisen myötä viimeistään). Ja toinen, voiko loimet olla aiheuttaneet tuon sään molemminpuolisen kipeytymisen, mm. Back On Trackin loimi valuu taaksepäin ilman korjauksia..=D Kauheasti kysymyksiä ja en tosiaan edes tiedä oletko perehtynyt satulansovituksiin sen paremmin mutta kysyvä ei ehkä tieltä eksy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! No ei kyllä ollut tyhmä kysymys, vaan aihe jonka parissa varmaan jokainen hevosenomistaja painii aina ajoittain :)

   Oletan, että hieroja on tarkoittanut epäkäslihasta, joka on "kaksi osainen lihas" ja lähtee jo niskasta asti niskesiteestä päättyen aina lapaluun harjuun. Satulaongelmissa tämän lihaksen kipeytyminen onkin aika yleinen ja sitä myös omalla hevosellani olen todennut aikaisemmin satulan jäädessä liian kapeaksi edestä. Teidän kohdalla näyttäisi siltä, että kun ratsastajan paino tulee satulaan, satula valahtaa painosta liian alas tai valahtaa ehkä jopa liikkeessä taaksepäin(?), joka viittaisi siihen, että satula on liian leveä. Vaikea sanoa, kun ei nää itse, mutta satulaa voi yrittää nimenomaan korottaa edestä jollain, esimerkiksi lampaankarvaromaanilla (ilman takakarvaa), jossa olisi vielä taskut, joilla täyttää sieltä edestä mahdollista tyhjää tilaa.

   On selvää, että jos hevonen on ollut saikulla tai sen treeniä on joutunut muuttamaan, että sen lihaksisto sen myötä ajan kanssa muuttuu myös, jolloin ensimmäisenä se satula jää epäsopivaksi, joten satulan sovittaminen taas istuvammaksi on kyllä se ensiapu. Kipeää aluetta voi myös hieroa itsekin esimerkiksi arnicalla, josta olen itse huomannut paljon hyötyä kivun lievityksessä. :) Säännöllinen lihashuolto/hieronta auttaa super paljon ja hierojaa kannattaakin käyttää etenkin nyt tasaisin väliajoin, mutta hieroja ja hieronta poista ongelmaa, jos satula ei vain istu ja se painaa, eikä sille asialle tehdä mitään.

   Loimien kohdalla, jotka eivät istu ja kuvaamallasi tavalla valuu taaksepäin saattaa kiristää sään kohdalta vielä lisää, mutta eniten olen huomannut, että epäsopivien loimien myötä lavanalueella esiintyy jäykkyyttä, joka näkyy myös hevosen liikkeessä ratsastaessa (etujalan ojennusliike jää "vajaaksi"). Loimen valumista voi ehkäistä muuten asettelemalla sellaisen paksun pintepatjan loimen etuosaan, jolloin lavoille jää enemmän tilaa ja loimi ei pääse niin helposti valumaan myöskään taaksepäin, mutta tietty tässäkin taas paras olisi, että loimet ovat kooltaan ja malliltaan hevoselle sopivia pysyäkseen paikoillaan ja ollakseen kinnaamatta mistään :)

   Uskon siis, että satula on se joka aiheuttaa ongelmia eniten, joten satulan vaihto, mahdollinen muokkaaminen/toppaaminen tai sitten mainitsemani väliaikainen sopivan romaanin käyttö ovat asioita, joilla lähtisin liikkeelle, ja siihen kylkeen säännöllinen lihashuolto.

   Toivottavasti oli jotain apua, ja tietenkään en voi olla 100% varma ja neuvoa riittävästi, kun ei näe tilannetta, joten nuo oli vain asioita, jotka tulivat itselleni mieleen kuvauksesi perusteella! :) Toivottavasti saatte ongelmat ratkottua!

   Poista
  2. Jep, noi Back On Trackin loimet on vaan niin huonon mallisia nähtävästi kaikille hevosille! Ensiavuksi hankin jo pintelipatjan sinne väliin, thank god loimikausi loppuu "pian"!

   Satulaongelmassa mäkin veikkaan samaa, mutta kun se ei tunnu liian leveältä mitenkään päin kenenkään mielestä katsottuna! Nyt on ollu reilun kuukauden (apua, kohta muuten jo 1,5kk) tauko hieronnasta, kun tosissaan tän räkätaudin aikana ei sais kuulemma hieroa samaanaikaan. Sillon sais tietää, että onko se nyt enään kipeä vai mistä se johtui että oli jokin lihas molemminpuolinen juuri niin kireänä! Satulaseppää odotan koska pääsis kattomaan. Toi on vielä lateksipaneeleilla oleva (prestige meredith d), eikä sitä nähtävästi pysty edes topata eli penkki pitää sitten vaihtaa kokonaan! Kunhan vain saisi jonkunnäköisen selvyyden asioihin.

   Jos nää osais puhua niin olis tosi kiva =)

   Poista
  3. Niin just, no asianosaava satulaseppä varmasti osaa sanoa tarkasti satulan ongelmat. Niidenhän ei tarvitse kovin suuria olla, jos vaan sattuvat painamaan oikeasta kohtaa. Leveäksi veikkasin juurikin sen vuoksi, jos satula "laskeutuu" ratsastajan painosta. Mutta uskoisin, että jos satula muuten on sopiva niin pelkällä lampaankarvaromaanilla saa sinne eteen vähän täytettä.

   Sanoppa muuta, kyllä sitä muutaman kerran on saanut lyödä päätänsä seinään ihmetellessä, että mikä mättää :D

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot