maanantai 1. huhtikuuta 2013

Video reilun 200 lukijan kunniaksi :)

Sitä lupaamaani hollantivideota en ole vaan saanut tehtyä. Aina aloittanut ja lopulta lopettanut, kun tuntuu, ettei ole mitään kivoja videoklippejä edes laittaa. Eli sitä videota tuskin jatkossakaan tuleekaan. Tein sitten pelkästään KWPN -oripäivistä koosteen, jossa näkyy muutamia itseäni miellyttäviä oreja sekä Adelinde Cornelissen ja Parzivalin ohjelmanumerosta pieni pätkä. Aika vähän niitä videoita tuli silloin otettua, ja nämäkin videot oli otettu ensimmäiseltä illalta, jolloin nähtiin pelkästään kouluoreja. Toiselta päivältä ei ole materiaalia ollenkaan :D Jotenkin sitä vaan halusi mielummin katsoa omilla silmillä kaikkea, eikä linssin läpi ja välillä oli oikeasti niin laiska, ettei vaan edes jaksanut ottaa sitä kameraa esille. Ensi vuonna sitten uudestaan ;)

Tässä ehkä vinkkiä näin kevään ja astutuskauden kynnyksellä kivoista hollantilaisista kouluoreista, joita ei käsittääkseni juurikaan, jos laisinkaan ole käytetty Suomessa, joten jos joku on varsaprojektia miettimässä tälle kaudelle, ja löytyy sopiva koulutamma, niin nämä oli ainakin omia suosikkejani :) Ja onhan niitä oreja vaikka kuinka paljon lisää ja joka lähtöön, ja me nähtiin lopulta aika vähän, eli monet oriit, jotka olisin oikeasti halunnut nähdä - jäi näkemättä.
Videosta saa myös vähän käsitystä tunnelmasta, joka oli aika huikea. Suosittelen jokaisen kynnelle kykenevän ja kiinnostuneen lähtemään joskus katsomaan KWPN päiviä, on kokemisen arvoista!

10 kommenttia:

 1. Minun harjaantumaton maalaissilmäni ei kyllä ymmärrä tuota showravia jossa etujalat lentävät korkealle ja takajalat tulevat siellä jossain perässä. Onko tuolle askellukselle jokin oma terminsä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan ravia, joksi sitä kutsutaan. Voi näyttää erilaiselle, jos on tottunut näkemään perus harrasteratsun ravia. Takajalat työntävät takaa vauhtia, ja kyllä ne joutuvat kulkemaan etujalkojen perässä, jos eteenpäin ollaan menossa.

   Poista
  2. Nyt pisti hymyilyttämään, juuri poikaystäväni kysyi, että miksei Beeda ravaa yhtä letkeästi, kun tälläiset kouluhevoset ;) Maallikoilla on siis näkemyseroja, mikä on hienoa ja mikä ei :D

   Poista
  3. Niinpä :) Se on vähän sama kuin kysysisi, mksei meidän kaikkien hevoset hyppää samalla tavalla, kuin world cupissa olevat? Tai miksei meistä jokainen juokse samalla tavalla, kuin Usain Bolt? Nuo hevoset ovat syntymästään asti liikkuneet keskivertoa isommin, ja koska isosti liikkuvia hevosia halutaan kouluhevospuolelle, siksi nuo ovat hyväsyttyjä jalostukseen kantakirjaan, josta syntyy yksiä maailman menestyneimpiä urheiluhevosia. Tietenkin ratsastajan taito ja hevosen koulutus siihen päälle on aika ensiluokkaista, mikä erottaa meidän harrastajien hevoset ammattilaisten hevosista. Loppu onkin sitten kiinni vaan mieltymyksistä, toiset tykkää korkokengistä ja toinen lenkkareista, ja mielipiteistä on turha kinata :)

   Poista
  4. Kunhan jalostuksessa ei mennä yhtä mahdottomuuksiin kuin joissain koiraroduissa, joissa yksi tärkeimmistä kriteereistä on nimenomaan showravi joka ei taas palvele alkuperäistä käyttötarkoitusta laisinkaan. Hevosissa toki on se ero että niiden tulee myös kestää käyttöä, joten näyttät liikkeet eivät saisi kuitenkaan huonontaa fysiikkaa kuten joskus kuitenkin käy. Googlettelin vähän, niin tällainen pätkä tuli vastaan joka lähinnä vastasi mielikuvaani (alla). En kuitenkaan tällä maalaissilmälläni sitten osaa katsoa että käyttävätkö videon hevoset selkäänsä oikein vai eivät.

   "Ns. show-ravi saadaan aikaan niin, että hevonen ratsastetaan koulutustasoonsa ja lihaksistoonsa nähden liian korkeaan muotoon ja sen kaulaa lyhennetään. Etujalkojen liike saadaan näyttäväksi, mutta selkä jää notkolle ja takajalkojen liikerata kärsii, koska hevonen joutuu kantamaan ratsastajan painoa selkälihaksillaan.

   - Nyt kun monet ostajat osaavat jo varoa showravia ja liian huitovia etujalkoja, ovat huutokauppahevosten valmentajat taas askelta edellä. Edelleenkin hevoset pikakoulutetaan, mutta nyt myös niiden takajalkojen liikkeen nopeuteen kiinnitetään huomiota ja raippaa sopivasti käyttämällä saadaan aikaan keinotekoiset mutta näyttävät liikeradat."

   http://www.ratsastus.net/arkisto/jutut/1_2007/s32-34_heppa107.pdf

   Poista
  5. Olen lukenut tuon artikkelin jo silloin vuosia sitten, kun se julkistettiin. En sano myöten enkä vastaan tuohon, niin kauan, kun pystytään varmuudella todistamaan, mikä on hevoselle haitallista ja mikä ei, mikä on normaalia liikkumista ja mikä ei, kun hevonen nyt ei kuitenkaan alun alken edes ole syntynyt tähän maailmaan kantamaan mitään kuormaa selässä. Nämä hevoset kuitenkin liikkuvat ylämäkeen ja ylhäällä ilman ratsastajaakin. Myös jos yhtään seuraa hevosia, etenkin oreja laitumella, ne liikkuvat aika pitkälle yhtä näyttävästi.
   Hollannissa on todella tiukat kriteerit hevosten terveydelle, joten se lienee olevan yksi isoista kriteereistä hyväksyä hevosia jalostukseen.
   Mun mielestä on jollain tapaa outoa ihmetellä tällaista yhtä asiaa, etenkin harrastajat keskenään, näin paljon, kun mietitään kuinka paljon on tullut hierottua kipeitä hevosia, kun ihmiset eivät edes osaa istua selässä oikein - eli oikeita ongelmia hevosen hyvinvointiin löytyy ihan läheltäkin jokaisen arkipäivästä (minä ratsastajana mukaan lukien). Loppuun pakko lisätä, että hevosen etu- ja takajalat ovat aika erilaisesti kiinnittyneet hevosen ruumiiseen, joten jo anatomisesti se tuo etu- ja takapään liikkeelle eroavaisuuksia.

   Poista
  6. Kyse onkin siitä mitä ihannoidaan. Jos ihannoidaan jotakin joka ei ole hevosen luontainen (tai kestävä) tapa liikkua ja viedään sitä vähän kerrallaan kohti äärimmäisyyksiä, eivät asiat muutu ainakaan parempaan suuntaan ennen kuin ihanteet taas muuttuvat, joka on pitkä tie. Sinulla on varmastikin enemmän asiantuntemusta hevosen fysiikasta, ja jos sanot että tuo ei tee hallaa nuorelle hevoselle niin en käy väittämään vastaankaan. Askelluksesta vaan tuli ensimmäisenä mieleen överiksi jalostettujen saksanpaimenkoirien showravi vastaavalla etujalkojen liikkeellä, ja vaikka ne vapaanakin ulkoillessaan liikkuisivat samalla lailla, se ei poista sitä tosiasiaa että niiden rakenne on vääristynyt eikä kestä kovempaa käyttöä kuin sohvalla makaaminen.

   Poista
  7. Olet ihan oikeassa, ihminen ihannoidessaan jotain muuttaa monesti jotain luonnollista luonnottomaksi. Vielä onneksi toistaiseksi hevosjalostuksessa (tai sanotaanko vain puoliverijalostuksessa) en ole kuulluut samalla tavalla sairaiden eläinten jalostamisesta, niinkuin koirapuolella tietoisesti tehdään. Enkä ole mikään alan asiantuntija, en ole eläinlääkäri, enkä ole tehnyt asioista mitään tutkimuksia. Mutta lukenut olen paljon asioista ja minua herättää aina epäillys, jos yksi ihminen maailmassa vastustaa niin kovasti jotain asiaa (kuten tässäkin asiassa), vetoaa puheillaan tietämättömiin harrastajiin ilman konkreettisia todisteita väitteilleen, saaden normaalit ihmiset vakuuttuneiksi muokkaamalla mielipiteitä - todellisuudessahan tälläkin miehellä on oma lehmä ojassa, ei suinkaan mielessä päälimäisenä hevosten hyvinvointi. Olen nähnyt lähietäisyydellä näitä hevosia, ja omaan "harjaantumattomaan maalaissilmääni" hevoset liikkuvat helposti ja mielellään, ja ne ovat vielä huuippu-uran jälkeen eläneet terveinä eläkeläisenä. Lisäksi maalaisjärjellä ajateltuna, on hyvä jos hevonen kannattaessaan ratsastajaa siirtää painoa takaosalle, jolloin luonnollisesti etuosa kevenee ja painorasitus pienenee etupäästä, jossa suurimmalta osin hevosilla jalkaongelmia ja muita rasituksia ilmenee pelkästään niiden etupainoisuuden takia.
   Mutta olen edelleen sitä mieltä, että jos aletaan moralisoimaan kouluhevosten tapaa liikkua, niin silloin pitää moralisoida ensimmäisenä myös ylipäätään ratsastamista, se ei missään määrin ole luonnollista hevoselle ja jo ratsastaminen itsessään on "överiä", puhumattakaan siitä, että harrastehevosetkaan eivät elä lainkaan luonnollisessa ympäristössä ja niitä liikutetaan liian vähän ja liian yksipuolisesti, ruokitaan luonnottomasti aiheuttaen vatsaongelmia ja muita aineenvaihduntaongelmia jne. Silti tiedän paljon hevosia, jotka ratsastuksen luonnottomuudesta huolimatta tykkäävät ratsastustyöstään ja tekevät sitä mielellään ja iloisina :)

   Poista
  8. Kiva kuulla että olet nähnyt näitä hevosia myös vanhempana ja eläkeläisinäkin, eihän ne pitkää uraa pystyisi tekemään jos paikat olisivat rikki. Kiitos vastauksistasi! Olisi mielenkiintoista joskus itsekin lähteä paikan päälle katsomaan, saattaisi ajatukset saada uutta suuntaa.

   Poista
  9. Ei mitään, kyllä mä jaksan vastailla :) Joo ja kyllähän se lopullinen mielipide asiasta kuin asiasta kannattaa muodostaa omien kokemusten kautta lopulta ja jos asia kiinnostaa, niin ottaa vielä enemmän selvää tässä tapauksessa perusanatomiasta, ei kuuntelemalla vain yhden osapuolen väitteitä. Eli olemalla avarakatseinen. En minäkään hyväksy missään määrin hevosten kaltoin, epäreilua tai vahingoittavaa kohtelua, siksi pidän tärkemäpänä pitää silmät auki asioissa, joihin pystyy eniten vaikuttamaan. :) Hollannin reissulla näin enemmän rentoja ja hyvin ratsastettuja tyytyväisiä vireitä hevosia, kuin mitään muuta. Ennen kaikkea nautin katsella hyvää ratsatusta, jossa hevoset pysyivät yllättävänkin tyyninä tilanteissa (musiikki pauhaa ja ihmiset nousevat taputtamaan seisaalleen ja vislaamaan), joissa monet meidän hevoset olisivat vähintäänkin saaneet sydärin ja poistuneet paikalta. Ehdottomasti suosittelen matkailua keski-eurooppaan, pelkästään katselemalla ja kuuntelemalla oppii ihan hirveästi! :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot