maanantai 13. toukokuuta 2013

Ajatuksia rehuteollisuudesta Koko keskustelu lähti aiheesta Väkirehuton kilpahevosen ruokinta, jossa viitattiin Hevostietokeskuksen sivuilla julkaistuun artikkeliin Ruotsin maatalousyliopiston Wångenin hevosoppilaitoksessa toteuttamasta hevosten ruokintaprojektista ja tutkimustuloksista - http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?tid2=425

Koko keskustelu oli oikeasti pitkästä aikaa niin hyvä, ja ajatuksia herättävä, että ennen kuin koko ketju katoaa bittiavaruuteen, halusin noukkia sieltä muutamia kirjoittajien kannanottoja - olivat ne sitten totuudenperäisiä tai eivät!


"Haastetta saada hevosenomistajat uskomaan että ne säkit on täynnä teollisuuden ylijäämäjätettä, ei se että viljelijöiden tarttis nyt enää enempää lyödä apulantaan peltoon. Pari vuosikymmentä takaspäin ja hevoset teki kymmeniä kertoja enemmän ja raskaampaa työtä ja söi köyhää heinää. Nyt markkinoinnin ja kaupallisten laskureiden myötä niiden ruuansulatus on kokenut evoluutionsa huipun ja ne tarvitsevatkin valtavia määriä energiaa vaikka liikunnan määrä on suhteessa laskenut yli puoleen."

"Ja kuinka monella täysihoitotallilla on mahdollista kinuta hevoselleen yli 20 kg heinää päivässä? Veikkaan, että aika harvalla."

"Heinää saa, kun suostuu siitä maksamaan. Fiksu tallinpitäjä ostaa tarpeeksi laadukasta heinää ja antaa sitä hevosta katsoen riittävästi."

"Sen haluisin nähdä kun 20-30 kiloa heinää vuorokaudessa napaansa ahtava este- tai kenttähevonen laukkaa radalla :D kyllä niillä on Suomeen tullessa jo suolet niin riekaleina, ettei ne kestä sellasia kuitumääriä ilman ongelmia tai ainakaan ilman 100 kilon heinämahaa, oli kuinka hyvää heinää vaan. Voi myös olla "aavisuksen" löysiä maha täynnä heinää. Ei kilpahevosia laiteta siitä syysta laitumellekaan, niin miksi niille syötettäisiin niin paljon heinää? :D se että jotkut varsat on juossu jossain peräkylän harjoitusraveissa samaa vauhtia, ei todista vielä mitään. En usko että maailmanennätyksiä tehdään maha heinää täynnä..."

"Jos maailmanennätyksiä mietitään, on jokaiset Suomen kansallisetkin kisat pelkkiä peräkylän harjoituskarkeloita."

"Sinimailas ei käsittääkseni kasva pellettimuodossa ja poimiudu itsestään säkkiin. Se on teollisesti valmistettua, lehmille alunperin tehtyä ja jämät syötetään hevosille.

Sikarisiirtovaltakakaroille mietintämyssyyn: yksi länsimaalainen lemmikkikoira tuottaa 10 afrikkalaisen aikuisen verran hiilijalanjälkeä. Hevosen hiilijalanjälki on kymmenkertainen tähän. Suomessa on 500 000 lemmikkikoiraa, 70 000 hevosta. Yhden hevosen hiilijalanjälki elämänsä aikana on kasvamassa suuremmaksi kuin lapsen (0-20v). Suurin hiilijalanjäljen aiheuttaja on teollinen eläinruokatuotanto. Seuraava on hevosten rehuheinä ja siitä seuraava on lääkintä.

Yksi maailman suurimmista rahabisneksistä nykypäivänä on rehuteollisuus. Opetelkaa vähän kriittisyyttä niiden erilaisten laskureiden ja ruokintasuositusten kanssa. Voisiko joku näyttää mihin lähteisiin hevosen ainoat viralliset ruokintasuositukset perustuvat? MTK on osittain yritysrahotteinen ja vaikea arvata mitkä yritykset rahoittavat sen toimintaa. Jokainen laskuri ja tutkimus on teetetty rehuteollisuuden rahoilla. Mihinkähän se silloin tähtää? Meidän ruokintasuositukset poikkeavat jo huomattavasti esim ruotsalaisiin, vaikka olemme samalla maaperällä ja ilmastovyöhykkeellä. Vähän nyt jotain kriittisyyttä elämään niiden teidän mäshienne kanssa."


"Jokainen ohra, pellava, vehnä, kaura, melassi, soija jne on tasan ja vain ja ainoastaan teollisuuden ylijäämää joka pitää saada tukittua johonkin ja nyt kun ne pelletöidään ja pakataan pusseihin niin niistä saa kovemman tuoton kuin itse raaka-aineesta. Jaksan aina olla yhtä yllättynyt ettei ihmiset tajua tätä.

Ainut syy että hevosille on alettu syöttää soijaa on se, että teollisuuden ylijäämäsoijaa on alettu syöttää lehmille niiden lihaskasvun nopeuttamiseksi. Soija ei sovi naudoille, aiheuttaa vakavia ruuansulatusongelmia ja lihassairauksia ja gmo soijan on todettu aiheuttavan vielä lapsettomuutta ja lehmillä mahoutta, mutta silti sitä syötetään että nauta saadaan halvemmalla kasvatettua parissa vuodessa teuraskuntoon. Samaan aikaan rehukauppiaan tajusi, että jos lehmän lihaskasvu tuplaantuu muutamassa vuodessa, mitä se voisi tehdä kilpahevosille. Se ylijäämä jätesoija pelletöitiin ja lisättiin hevosrehujen sekaan ja todettiin että hevosella tulokset on aikalailla samat, johtaa normaalia suurempaan lihaskasvuun (vaikka sen tuomat ongelmat etenkin kylmäverisillä on vielä suuremmat). Nyt kaikki syöttää harrastehevosilleenkin soijaa, että "ne saavat tarpeeksi valkuaista". Ei, hevonen ei tarvitse soijaa missään muotoa. Miksi soija? Näyttäkää teollinen rehuseos jossa ei ole soijaa jossain muodossa
."


"Suurin osa maailmalla tuotettavasta soijasta on nykyään gm-soijaa. Soijasta ei myöskään ole tehty vielä luotettavaa pitkäaikais-seurantaa hevosilla, että mitä vaikutuksia sillä on hevosen elimistölle. Soija on ravintoaineena mahdollisimman vieras hevosen elimistölle ja sen sisältämä proteiini ei välttämättä ole hevoselle terveellisessä muodossa. Minä en uskaltaisi noin vaan ilman puolueettomia tutkimustuloksia ruokkia hevosta soijalla.

Mikä sitten tekee pellavasta niin erinomaista ravintoa hevoselle. Missä ovat tutkimukset pellavan terveysvaikutuksista. Mikä aine siinä on vaikuttavana aineena suolisto-ongelmiin, kun perinteisesti ja tehokkaasti hevosen vatsaa on hoidettu aina heinällä. Jokainen hevostaan laiduntava on joskus törmännyt ruohoripuliin, siihen paras hoitokeino on aina kuiva heinä, mahtaisi maha mennä vain enemmän sekaisin, jos sitä pellavalimalla hoidettaisiin."


"Ei ole olemassa puolueettomia tutkimuksia. Jokainen tutkimus rahoitetaan ja ellei rahoittajia voida todentaa, ei tutkimusta voida pitää puolueettomana.

Ruokinnalla tuloksiin kirjat ovat Black Horsen ja Raision rahoittama. MTKn laskureiden lähteitä ei löydy (=virallisten ruokintasuositusten lähteet ovat mielestäni hyvin tärkeät), rehuanalyysejä tekee vain ja ainoastaan maitotuottajat (=niiden tarvitsee tietää maitonsa alkuperä ja parantaa tuottavuutta, sillä ei ole hiukkaakaan tekemistä hevosen hyvinvoinnin kanssa, paitsi yhtiöt saavat ylimääräistä rahaa rehuanalyyseistä). Kaikki tehdään eläinten hyvinvoinnin kustannuksella. Liian voimakkaasti lannoitetut pellot, sen lisäksi että aiheuttavat vakavia ympäristöongelmia, aiheuttavat sekä märehtijöille että hevosille vakavia sivuoireita (autoimmuunisairauksista, metaboliseen ja siitä allergioihin, ähkyihin, erilaisiin ruuansulatus ja sisäelinsairauksiin).
"


"Meidän harrastehevosilla aiheutetaan vakavia ongelmia ja sairauksia kun jokaiseen pellettiin on jo itsessään lisätty erilaisia vitamiineja ja kivenaineita ja niiden päälle niille syötetään vielä kuureina erilaisia vitamiineja ja kivenaineita. Me tapamme omat hevosemme sen takia että rehuteollisuus käskee."

"Siinä missä ihmisten keripukki on Suomessa kadonnut on tullut kakkostyypin diabetes. Sama pätee hevosiin. Vai onko se vain jotain hullua houhotusta kun jokaisessa hevosalan julkaisussa eläinlääkärit ja asiantuntijat ilmaisevat huolestuneisuutensa liikaruokinnan tuomista (ja lisääntyneistä) ongelmista?"

"Maailman kaikesta soijasta 90% on geenimanipuloitua. Luomusoija ei päädy hevosten ruokiin. Suomessa esim. Racingillä ja Kraftilla on muistaakseni vain kaksi rehua joissa ei ole soijaa missään muotoa. Suomessa on juuri hyväksytty gmo rehujen syöttämisen tuotantoeläimille ja meillä saa myydä tuotteita joissa on alle 9% sisällöstä geenimanipuloitua. Ja sen gmon kanssa käytetään sitä rounduppia jonka on todistettu lääketieteellisesti olevan yksi osatekijä lapsettomuuteen ja esim niiden lehmien mahouteen. Mitä tekee maholla lehmällä?"

Kentucky Equine Research - Equine Recurrent Colic and Allergies

"Monelle tuntuu olevan aivan käsittämättömän vaikeaa havainnollistaa miten isosta bisneksestä lemmikki- ja tuotantoeläinbisnes on. Ja jokainen kaupasta ostettu säkki on osa sitä. Mihin esimerkiksi tarvitsee Kraftin rehab tai jotain mysliseoksia? Niissä ei ole ravintoaineita nimeksikään, valkuaista vielä vähemmän, kivennäiset ja hivenaineet pitäisi saada jostain ihan muualta. Silti niitä on pakko syöttää? Miksi?"

"Näitä kun lukee niin ei voi kuin ihmetellä miten kukaan ei edes kyseenalaista markkinoinnin voimaa... Moni suomalainen miettii että olemme niin pienet markkinat ettei ketään kiinnosta mutta kannattaa tosiaan muistaa että olemme yksi maailman eniten kuluttavista valtioista."


"Aivan pakko mainita vielä, että eikös hassua, että nämä maailman suurimmat rehuvalmistajat ovat samojen konsernien omistamia kuin lääkefirmat? Syötät hevosen sairaaksi, ostat heidän lääkkeitään. Ne luvut on myös ihan käsittämättömiä mitä siellä taustalla pyörii. Siinäkään ei ole salaliittoja. Ihan laillista ja avointa toimintaa jos joku viitsisi joskus vain lukea mitä lehdessä kirjoitetaan. Meillä ei Suomessa kirjoiteta, koska meidän markkinat pyörivät kahden yhtiön monopolin ympärillä, SOK ja Kesko, jotka ruokkivat meidät siemenestä hautaan. Siksi meillä menee läpi kaikki elintarvikkeisiin yms liittyvät asiat joilla saadaan lisättyä kaupan tuottavuutta. Siinäkään ei ole mitään laitonta. Ainkaan kilpailuviraston mukaan."

"Hevonen on ainoa eläinlaji, jolla mahahappoa erittyy jatkuvasti, eli ehkä kyseessä saattaa olla vain pieni evoluution aivopieru, ennemmin kuin liian "teollinen" ruokinta."

"Ja pakko vielä puuttua tuohon hevosurheilun ekologisuus- ja eettisyyskysymykseen, koska itseäni lähinnä naurattaa kysymys sen olemassaolosta ylipäätään. Jos omistaa tai harrastaa tai edes millään tapaa tukee hevosia ja hevosurheilua, mielestäni siinä vaiheessa ko. ihmisen uskottavuus etiikan ja ekologisuuden suhteen lentää ikkunasta pihalle. Tietysti teollisista rehuista (jotka on parhaassa tapauksessa tuotettu toisella puolella maailmaa) kieltäytymällä voi yrittää hinkuttaa sitä megalomaanista ympäristöjalanjälkeä pienemmäksi, tai saada itselleen paremman mielen, mutta se synti on ja pysyy kunkin kohdalla niin kauan, kun hevosia omistaa. Kun hevosen on päättänyt hankkia, silloin on myös tehnyt tietoisen päätöksen räjäyttää hiili- vesi- ja ties mitkä jalanjäljet kymmenenkertaisiksi ilman mitään pakottavaa syytä. Ja eettisyys.. Itsekin kilpailen aktiivisesti, mutta silti uskon, että jos hevonen saisi valita, se ei haluaisi asua tallissa tai tehdä mitään ihmisen siltä vaatimia asioita. Ilman ihmistä hevonen todennäköisesti kuolisi sukupuuttoon, mutta ei sekään ole mikään selitys. Tyhmempänä eläinlajina sillä ei vain ole asiassa sananvaltaa, koska "sivilisaatiosta" huolimatta maailmassa parhaiten noudatettu laki taitaa olla se viidakon laki, eli vahvat vie ja heikot vikisee, esimerkkinä vaikka juurikin tuo Monsanto. Mutta, maailmaa ei hallitse enää suurvallat vaan suuryhtiöt ja joku joutuu aina kaiken lystin maksamaan. Itse olen todennut vain että joskus kaikki kuolee ja maailmakin tuhoutuu, joten otetaan nyt kaikki ilo irti, koska todellisuudessa maailmaa ei pelasta yksittäisten ihmisten teot, ei edes miljoonien ihmisten teot tai edes valtioiden lait. Loppujenlopuksi avain on hyvin pienellä ihmisjoukolla, joka tätä maailmaa ihan oikeasti hallitsee, ja he eivät aio sitä käyttää. Kaikkein vähiten joku luomu tai ituhippeily tässä auttaa! MT:ssä joku viisas professori totesi, että jos joku maailman jäteistä, Kiina, Intia tai USA siirtyisi nyt pelkkään luomuviljelyyn, koko maailma vajoaisi saman tien apokalyptiseen nälänhätään. Eli aamen vaan."

Koko keskustelun pääsee lukemaan täältä

En ole ottanut kantaa koko keskusteluun millään tavalla, mutta oli kiva lukea kerrankin asiallista pohtivaa tekstiä, jossa keskustellaan tärkestä aiheesta. Itse olen pohtinut, kuinka vaikeaa on hevosen ruokinta ja ylläpitäminen. Siihen menee hirveästi rahaa, se kuluttaa ihan hirveästi ja koska lähes jokainen hevosenomistaja tahtoo vain hyvää hevoselleen, mutta ei tiedä tarpeeksi asioista, ovat he täysin vietävissä erilaisten tuotemerkkien markkinoilla. Olen tullut entistä kriittisemmäksi lukiessani erilaisten rehuvalmistajien myyntipuheita, mutta on vaikea tietää, mikä on totta ja mikä ei. Varmaan jatkossa(kin) teen oman hevoseni kanssa päätöksiä sen suhteen, miltä se näyttää ja millainen se on - olkoonkin, että joutuu menemään metsään moneen otteeseen ruokinnan kanssa, ennekuin löytää sen tasapainon.
Kaikista helpointa on tietenkin vain sulkea silmänsä ongelmilta...

Vaikka koko keskustelu ajautui aika hyvin koko maailmanlaajuiseen pohdintaan, mutta tosiasiahan se on tai itselleni korostui ajatus siitä, mitä olen ajatellut jo jonkin aikaa, että raha pyörittää tätä maapalloa ja me ihmiset ollaan vain sen rahan teon pelinappuloita.

Tieto lisää tuskaa -sanonta pitää ainakin omalla kohdallani paikkaansa.

2 kommenttia:

  1. Luin ihan samaa keskustelua pää pyörällä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo hyvää keskustelua, mutta välillä tulee mieleen, että mitä noille voi sitten syöttää, kun kaikessa on aina se mutta. Kuolee ne nälkäänkin, jos ei syötä mitään.

      Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot