perjantai 14. kesäkuuta 2013

Klippaamista ja kuskikokeiluja

Ensiksi pitää sanoa huomio, että Dee on nyt greenlinen aloittamisen jälkeen saanut mukavasti pyöreyttä ihan viimeisen viikon aikana taas hurjasti lisää. Alan olla todella tyytyväinen sen ulkoiseen kuntoon, kaula ei ole enää ihan silakkamallia, kylkiluut ei ihan heti paista vaikka vielä muuten hoikka onkin (enkä mitään syöttöporsasta tästä haluakaan) ja takapäähän on tullut pyöreyttä -  ylipäätään lihakset kehittyneet takaisin todella hyvin. Käytännössähän Dee syö tällä hetkellä pelkkää heinää (säilöheinä + lucerne mix + greenline) eikä lainkaan väkirehuja, ja pelkästään sen vuoksi, että sen vatsa ei vain yksinkertaisesti kestä mitään viljaa missään muodossa. Greenlineen on sitten ollut helppo laittaa mukaan tarvittavan vitamiinilisän ja pellavaöljyä lorauksen. Näillä mennään nyt ainakin ja koko combo tuntuisi toimivan ja energiaa hevosella siltikin riittää niin paljon, ettei ole huolta siitä.

Milja ja Dee

Tiistaina Zorro -ponin omistaja Milja tuli kokeilemaan Deetä ja sain pitkästä aikaa olla itse kameran takana ja harjoittaa kuvaamista.

Dee oli aluksi todella ylijännittynyt vieraan pilotin alla ja suorastaan meni alkuun aavistuksen lukkoon koko hommasta. Ehkei sitä yhteistä säveltä ihan löytynyt, mutta hyviäkin askelia ja pätkiä tuli, joista sain napattua todistusaineistoa! Dee on monen hevosen tapaan taas aivan erilainen ratsastaa, eikä siihen välttämättä pääse heti alkuun ihan täysin sisälle. Se on tietyllä tapaa hirmuisen herkkä, vaatii pehmeyttä ja omaa rauhaa työntekoon, mutta samaan aikaan aikalailla mustavalkoisuutta ja topakkuutta ratsastajalta. Hirmuisesti se toki aina yrittää miellyttää ratsastajaa ja sillä on kyllä niin ihana luonne ja motivaatio aina ratsastaessa. Se mikä on ollut nyt hollantireissun kanssa ollut kiva, että kun on saatu vatsa, suolisto ja ruoka-asiat kuntoon, on hevosesta alkanut löytymään uusia vaihteita ja se uskaltaa käyttää sen piilossa olevaa liikekapasiteettia ihan uudella tavalla!

Sen suurin heikkous on edelleen siirtymisissä alaspäin, eli esimerkiksi laukasta raviin, jossa se ei vain meinaa jaksaa kantaa itseään läpi kropan ja jännittyy. Tätäkin olen kyllä saanut hirmuisesti parannettua viime viikolla ja huomasin parhaimpia tuloksia saavuttaneeni silloin, kun menin ilman satulaa, jolloin pääsin extra lähelle hevosta ja näin myötäämään aina oikealla hetkellä. Asia ei tietenkään korjaannut itsestään ja toistoja siirtymisissä on vain jaksettava tehdä. Aina esteitä hypätessä siirtymiset tuntuvat erityisen vaikeilta, kun hevonen on niin paljon menossa ja innoissaan, ettei malttaisi kuunnella.

Alla lisää Miljan ja Deen menosta:


Keskiviikkona ratsastin Deen kevyesti n. 20 min. kaikissa askellajeissa läpi. Se oli hiukan tärinä tuulella ja jouduin pitämään todella kevyttä tuntumaa suuhun ja rohkaista vaan kulkemaan rennosti eteenpäin, koska sen suupielet ovat taas auki - huoh. Tästä syystä olen antanut sille nyt kokovapaata kaksi päivää, jotta suu pääsee palautumaan, ja olen yrittänyt parhaanimukaan suupieliä vähän rasvailla. Tänään suu näytti jo vähän paremmalta, joten huomenna lähetään rentoon maastoon. Katsotaan miten hyvin pystytään taas treeniä tekemään. Täytyy todella miettiä kuolaimen vaihtoa sprengerin johonkin aurigan kuolaimeen, sillä esimerkiksi pelkästään nykyisen normi kolmipalakuolaimen metalliseos saattaa herkemmin suupieliä avata, jos se on sille vähän ns. "allerginen". Aurigan metalliseos myös sanotaan lisäävän syljeneritystä, kun hevoset pitävät sen kuolaimen mausta, joka puolestaan voitelee tietenkin suuta ja kuolain pääsee vaikuttamaan ilman ylimääräistä kitkaa. Ainoa mutta tässä onkin se, että sprengerin kuolaimet ovat hirmu kalliita, ja herra hevonen on kyllä tässä kuussa ylittänyt taas sille varatun budjetin pelkästään rikkomalla suitsensa, eläinlääkärilaskuista nyt puhumattakaan...

Näiden vapaapäivien lomassa sain hevosen vihdoin ja viimein klipattua! Ensimäistä kertaa olin itse klipperin varressa ja täytyy sanoa, että vaikka itse tässä itseäni kehuskelenkin, niin tuli ihan hemmetin hyvää jälkeä ;) ja nyt Dee näyttää kyllä niin edustavalta pelkästään siksi, että sen lyhyt ja siisti karva kiiltää upeana ja on aivan silkinpehmeä. Ja kyllä sitä karvaa lähtikin, huhhhuh! Nyt senkin on mukavampi olla, kun ei ole villahousut hiostamassa!
Niin ja Deetä ei ole koskaan aikaisemmin klipattu ja odotin vähintään jotain hirmuista kohtausta, sekä epäilin myös saanko sitä klipattua ollenkaan, mutta alku puhinan ja kauhistelujen aikana kun vaan jatkoin toimenpidettä välittämättä sen järkytyksestä, se lopulta rentoutui ja tuntui ihan tykkäävän toimenpiteestä :) Ilman vastusteluja sain ihan niskasta ja päästä asti vedettyä aina jalkoväleihin ja vatsaan. Pikkasen sitä välillä "kutitti", mutta muuten se seisoi keskittyneenä ja kiltisti hiiren hiljaa. Tästä on ihan todistusaineistoakin videon muodossa olemassa...Lopuksi vielä pesin koko hevosen ja tadaa, minkälainen veistos sieltä karvan alta oikein paljastui :D


11 kommenttia:

 1. Hyvällä koneella saa aloittelijakin hyvän tuloksen :-)

  Oletko tutustunut FB:n hevostavarakirppiksiin? Esim. "Myytävät hevoset,hevostarvikkeet,tallipaikat yms." ja "Hevosmerkkitavaroiden 'kirppari'". Sieltä olen itse löytänyt laatutavaraa edullisemmin, esimerkiksi juuri Sprengerin oliivikuolaimet puoleen hintaan uudesta. Oliivikuolain voisi olla Deellekin hyvä, kun ei ihoa joutuisi vahingossakaan kuolainrenkaan väliin nipistyksiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon ainakin toisessa noista, ja täytyy varmaan liittyä tohon toiseenkin, kiitti vinkistä! Oon yrittänyt vähän sillä silmällä markkinoita selailla, että jos löytyisi. Deellä on vaan niin pikkuinen suu, että toistaiseksi kaikki markkinoilla tarjolla olleet, joista olen kysellyt, ovat olleet liian isoja :)
   No sitä olen myös miettinyt, että voisi sitä oliivia kokeilla. Juuri nuo suupielen nipistykset on myös ongelma, ja olen aprikoinut, voisiko yllättäinen pään nostaminen ja kaulan jännittäminen johtua siitä, että kuolain on nipistänyt sitä...

   Poista
 2. Kyllä sulla on komea hevonen! :-)

  VastaaPoista
 3. Meillä myöskin aukesi suupielet pikkusen jatkuvasti tai olivat sellaiset hankautuneen näköiset. Loppujen lopuksi ei enää auttanut edes tavallinen oliivi. Sekin sai suupielet auki, ilmeisesti siis kuolaimen materiaalista johtuen. Vaihdoin auriganiin ja ei ole kertaakaan sen jälkeen ollut suupielet auki :) Meille riitti ihan sellainen kuolain, jossa suuosa aurigania ja kuolain renkaat tavalliset. Suu on pysynyt ehjänä vaikka esteillä tuleekin käytettyä "normaalia" metallista kuolainta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen kanssa, että iso osa suun aukeamisesta johtuu juurikin tuosta materiaalista. Suupielet nimittäin ovat ihan "taipeesta" asti auki, joten sinne asti liikkuva rengas ei kyllä yllä, mutta toki nipistykset siihen kaiken päälle on varmasti herkän ja vähemmän herkänkin hevosen mielestä liikaa.

   Poista
 4. Kiva lukea, että teillä menee hyvin! En ole hetkeen lukenut blogeja yhtä aktiivisesti kuin ennen, mutta jostain kumman syystä näin viime yönä unta, että tapasimme jossain kilpailuissa :D Piti heti tulla tarkistamaan että mitä teille kuuluu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah, tultiin Deen kanssa uniin :D Kiva, että aina kuitenkin jaksat ahkerasti kommentoida, tulee aina hyvälle mielelle :) ja kivasti meillä tällä hetkellä menee!

   Poista
 5. vink vink hipposportissa on jo pitkään ollut sprengerin kuolaimia korissa jollain 50 Eurolla.. en muista kyllä kokoja mutta ei mitään jättejä kuitenkaan... oisko 12,5 ollu suurin osa, ja ulkomailta kun tilaa saa halvemmalla: ) Ja ihan täysi ilman sarvia ja hampaita, eli ei mitään veetuilua tarkoitus (minusta D on oikein hieno ja ratsastat hyvin! ) niin eikö sinua häiritse se että se aika usein kuvien perusteella tuntuu liikkuvan kaulan keskikohta korkeimpana kohtana, eli n.s. kaulalinja "katkeaa" nuori hevonen ei tokikaan voi liikkua koottuna niska korkealla kun ei se vielä siihen ole valmis mutta mitä itse olen yrittänyt tarkkailla ja katsoa muiden nuorten hevosten ratsastajien osalta niin sitä että ylälinja jatkuu katkeamattomana, että kaula voi olla aika pyörenä ja aika matalalla mutta se pitkä kaulalihas ei "taittuisi" vaan kehittyisi voimakkaana yhtenäisenä, eli että hevonen ei lyhene kaulasta vaan nimenomaan pysyy ja venyttää pitkälle eteen... Ainakin noin "klassisen" ratsastuksen (enkä nyt halua viitata kovin klassiseen vaan lähinnä "oikeaoppiseen") mukaan se kaualinja ei saisi ikinä taittua vaan olla vahvana läpi selän, muuten hevonen ei opi kantamaan itseään oikein /kehittämään oikeanlaista tasapainoa...ja tosiaan en halua mitenkään naljailla vaan ihan keskustelua kun kiinnostaa nuorten hevosten koulutus ja itselläkin sellainen on: )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! :)

   No Deellähän on ensinnäkin ihan hirmuisen pitkä kaula verrattuna koko sen muuhun kroppaan, ja sen lisäksi se on kehittynyt hirmuisen ylös ja on luonnostaan todella "ryhdikkäässä" asennossa ja siinä myös mielellään haluaisi kulkea.

   En tiedä sekoitatko minua nyt näihin kuviin, mutta näissä kuvissa on eri ratsastaja kuin minä, ja kuten tekstissänikin kerroin, että hevonen oli todella jännittynyt vieraasta pilotistaan ja kulki myös ajoittain kuolaimen takana tästä syystä.

   Itse annan Deelle kyllä aika avoimen muodon, kun ratsastan - ratsastuksesta on muuten myös videota ihan viime viikolta, jos haluat sieltä katsoa, ettei vain kuvien perusteella https://www.youtube.com/watch?v=8Ly98XXrIPI . Tuossa toki työskenneellään, joten ihan pitkälle eteen alas hölkkäilyä tuo ei tietenkään ole, mitä kuitenkin harrastamme verryttelyissä myös. Tuossa videolla esimerkiksi Deellä on kyllä jo riittävästi tilaa venyttää kaulaa eteen tipahtamatta kuitenkaan täysin etupainoiseksi (eikä sen kaulalihas taitu), mitä se ikänsä vuoksi tottakai vielä aika paljon on, kun takapäähän tarvitaan lisää voimaa.
   Estetreeneissä en keskity hevosen muotoon niin paljon, vaan haluan sen kulkevan mahdollisimman rentona hakien sitä kontrollia, joten kuvia estetreeneistä tuskin kannattaa ihan hirveästi katsoa sillä silmällä :) Mutta sitten tammikuisesta hollannin treenistä löytyy taas enemmän kuvia ja videoita, jossa näkee enemmän hevosen liikkumista sileällä, jos haluaa tutkailla.

   En tiedä kuinka myöskään niska voisi olla korkeimpana kohtana, jos hevoselle antaa vapautta venyttää paljon eteen alas, mielestäni käytännössä mahdottomuus. (Vai tarkoititko sitä?)

   Ei mitään, keskustelen mielelläni asiasta :)

   Poista
 6. Totta, videolla kulki tosi kivasti!

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot