torstai 20. kesäkuuta 2013

Vastauksia kysymyksiin ja hyvää juhannusta! :)

Kiitos kaikille kysymyksiä jättäneille, yritän kaikkiin kysymyksiin vastata parhaani mukaan :)


Miltä nyt on tuntunut, kun Dee on palaillut kotiin?
Aika mahtavalta. Vaikka Hollantitalvi olikin varmasti paras idea pitkään aikaan Deen suhteen, niin oli se mukava saada kotiin, koska ikävä on ollut ihan hirmuisen kova - tämä hevonen on minulle niin tärkeä, etten osaa sitä sanoiksi muuttaa :)
On myös hirveän kivaa taas hoitaa hevosta päivittäin itse, tietää sen kuulumiset - myös ne kaikki "hömppäkuulumiset", joita en koko talven aikana oikeastaan saanut kuulla tai tietää. Nautin tämän hevosen kanssa puuhaamisesta todella paljon!

Viihdyttekö hienosti uudella tallilla?
Uusi talli on ylittänyt kaikki odotukset! Puitteiltaan talli ja muut alueet ovat todella siistit ja kodikkaat, maastoja on ihan riittävästi meidän tarpeisiimme ja tuo uittomahdollisuus oli kyllä ihan huippuyllätys! :) Ihmiset tällä tallilla ovat olleet todella mukavaa sakkia ja kaikki juttelee toisilleen, tunnelma on rento ja avoin, ja jokainen osaa antaa tilaa myös toisten harrastaa rauhassa. Tallin omistaja myös vaikuttaa olevan todella järkevä, asiallinen ja sanansa mittainen, jota arvosta todella paljon.
Omaa viihtymistäni tärkeämpää on kuitenkin se, että Dee viihtyy tällä tallilla ihan kauhean hyvin. Tallimestarimme on todella osaava ja jämpti, hoitaa jokaisen hevosen kuin omansa, joka mielestäni luo omalta osalta hevosille sitä turvallisuuden tunnetta, kun rutiinit pidetään samoina, mutta hevosten yksilöllisyys osataa ottaa huomioon. Dee on ollut etenkin nyt viimeiset pari viikkoa aina vaan paremmalla ja paremmalla tuulella, ja hirnuu iloisesti, kun saavun tallille sitä hoitamaan, aina korvat hörössä lähdössä hommiin ja aina tyytyväisen levollisena jää hommien jälkeen talliin :) Voin siis todeta, että voin tältä osin nukkua yöni rauhassa, sillä tiedän hevosen asuvan nyt hyvässä paikassa.

Tuntuuko Dee erilaiselta nyt kun se on ruunattu?
Ei oikeastaan kauheasti. Ainoastaan "höhöttelyt" muille hevosille (jota se kyllä orinakin teki harvinaisen vähän) on jäänyt pois. Mutta samanlainen villiviikari se on edelleen, touhuaa ihan hirveästi, tarhassa vetää rallia, on kauhean utelias ja varmaan tästä syystä edelleen se on aika tapaturma-altis yksilö... :D Ja kyllähän se vieraissa paikoissa aavistuksen paremmin keskittyy nyt hommiin, kuin mitä orina ollessa keskittyi, mikä on vain positiivinen juttu. Ratsastaessa se on nyt ollut letkeämpi ja ehkä aavistuksen kevyempi, kuin oriina ollessaan.

Dee ollessaan vielä oripoika :)

Missäs mallissa silmä on? Ja miten sen parantuminen on edennyt?
Silmä on nyt taas viimeisten päivien aikana parantunut enemmän, eli siis harmaa alue väistyy väistymistään. Kylläkin todella hitaasti, ja ihan siihen ennustukseen ei olla ylletty, mitä eläinlääkäri uskalsi veikata harmaan alueen väistymisen suhteen. Ihan kuumimpien hellepäivine aikana silmän parantuminen on ollut selkeästi hitaampaa, kuin nyt kun on taas ollat muutaman asteen viileämpää. Minun pitäisi ottaa siitä silmästä kuva, niin saisin laitettua siitä vertailua edeltäviin kuviin! Pääasia on kuitenkin, että silmä ei harmaasta alueesta huolimatta häiritse hevosta, se ei ole kipeä eikä oireile millään tavalla ja se näkee sillä normaalisti. 

Minkäslaista suunnitelmaa teillä on Zorron kanssa? Kisoja kenties tulossa?
Zorron seuraava "päätavoite" on osallistua laatuponikilpailuun. Sitä ennen Zorro pääsee pariin kisoihin, meillä on tulossa taas Savijärvellä yhdet kisat viikon päästä sunnuntaina ja sitten vielä jos joitain sopivia kisoja esteiden osalta löydetään tälle ponille sopivasta ajankohdasta, niin osallistutaan. Milja starttailee ponin kanssa helppoja koululuokkia muutaman. Elokuusta eteenpäin Zorro lähtee pariksi kuukaudeksi ajo-opetukseen, joten ehkä ensi talvena sen kanssa voidaan oripäiville kuntoa ja lihasta kasvattaa ajohommiakin tehden ;)Koska oot innostunut hevosista, kuinka siis niihin hurahdit? 
Juuri katseltiin jotain vanhoja vauva-/lapsivideoita minusta, ja kyllä se niin taitaa olla, että vaikka aina olen ollut kiinnostunut eläimistä ja omistanut yksivuotiaasta asti aina jonkunlaisen lemmikin, niin hevoset ovat kuitenkin kiehtoneet minua ihan pienestä asti eniten ja niitä on sitten piirrelty ja heppaleikkejä leikitty naperona ja vinguttu ratsastustunneille jne. Ratsastuksen sain aloittaa viimein pitkän kinumisen jälkeen 9 -vuotiaana ja sillä tiellä ollaan edelleen ja tiedonjano sekä uuden oppimisen halu on kova :)

Mikä on tärkeintä hevostelussa? 
Se, että hevosten kanssa touhuaminen on kuin terapiaa. Ratsastaessa yleensä keskityn niin paljon hevoseen, että saa hetkeksi rauhaa kaikilta muilta mieltä painavilta murheilta. Hevosen kanssa touhuaminen laittaa yleensä väkisinkin edes vähän hymyn huulille :)
Tällä hetkellä tärkeintä minulle hevostelussa on oma hevoseni Dee, jonka toivon pystyväni pitää itselläni sen eläkevuosiin ja elämän loppuun asti. Muita tärkeitä koukuttavia asioita hevostelussa on ehdottomasti se, että koskaan ei voi olla kaiken oppinut ja aina voi oppia lisää. Kai se on se, että tässä lajissa koen olevani saavuttamassa elämäni suurimpia intohimoja, oli se sitten kilpailullisia tavoitteita tai sitten parempaa hevosenkäsittelytaitoa ylipäätään...

Mitä toivot omalta hevoseltasi?
Deeltä toivon pitkää ikää ja terveellistä elämää. Se on ollut poikkeuksellisen terve hevonen näin muuten, jollei se itse turmelisi vähän väliä itseään... :) En kai enempää siltä voisi toivoa, kaikki loput kisahaaveet ja kehittymiset niin pitkälle kuin rahkeemme riittävät ovat plussana siihen päälle, mutta tehdään me sitten tulevaisuudessa sitten mitä hyvänsä, niin toivottavasti niistä jää hyvät muistot itselleni mietiskellä onnellisena sitten myöhemmin, että kuinka hienon hevosen olenkaan saanut omistaa.


3 hevosrotua jotka ovat lähimpänä sun syräntä?
Puoliverinen on ykkösenä ja aina jotenkin ollutkin, kun on halunnut kisata ja kehittyä. Seuravaana tulee varmaan welsh -ponit, koska sellaisella aloitin silloin 9 -vuotiaana ratsastamaan ja sellaisen selässä opin laukkaamaan sekä hyppäämään ja muut perusratsastuksen salat ja tietenkin mieltymykseen vaikuttaa tämä nykypäiväkin, kun on saanut hienoilla welsheillä ratsastaa - onneksi en ole kasvanut tämän pidemmäksi :)
Kolmenta lähellä sydäntä on englantilaiset täyseveriset. Jostain syystä ne on aina kiehtonut minua nopeuden ja olemuksen takia, ja Deessäkin on täyttäverta yli 48%, ja tällaisista täysverisen keveyttämistä puoliverisistä erityisesti myös pidän.

Et varmasti ole katunut Deen ostamista, mutta jos joskus ostat toisen hevosen - ostaisitko valmiin, jolla kehittyä itse vai jälleen nuoren?
Jep, en ole koskaan katunut Deen ostoa ja olen tainnut joskus mainitakin, että jatkossakin ostan varsoja. Maitovarsan ostaminen ja varsan itse kouluttaminen on niin antoisaa touhua, että siihen lähden mieluusti heti uudelleen, kun vain taloudellisesti se olisi mahdollista. Varsan ostamalla minulla on mahdollisuus omistaa huippulahjakkaita hevosia. Muuten minun täytyisi voittaa lotossa, että voisin ostaa saman tasoisia hevosia valmiimpina. En ole koskaan ymmärtänyt väitettä, että nuoren koulutettavan hevosen kanssa ei voisi samalla kehittyä itse, koska Deen myötä olen kehittynyt ratsastajana ja hevosenkäsittelijänä enemmän, kuin muuten koko elämässäni yhteensä.

Minkälaiselle ihmiselle suosittelisit nuoren hevosen ostoa?
Ihmiselle, joka on kiinnostunut hevosista muullakin tavalla, kuin ratsastusmielessä. Maitovarsasta ratsuikään on jonkun verran aikaa, ja jos sellaisesta muusta kehityksestä ihminen ei saa mitään tyydytystä, niin varsan osto ei ole sellaisen henkilön juttu missään tapauksessa.
Mielestäni pitää löytyä kärsivällisyyttä ja oppia ajattelemaan, että siinä nuoressa on se tulevaisuus, kun se vanhempi hevonen saattaa olla jo kykyjensä äärirajoilla. Nuorella hevosella on kaikki ovet avoinna, jos se on terve ja kyvykkään oloinen, ja se on se tunne mistä itse saan voimaa hetkillä, kun tuntuu epäonnistuvan.
Nuoren kanssa pitää itseltä löytyä maalaisjärkeä ja nöyryyttä pyytää apua silloin, kun tuntee, ettei itse tiedä mitä tehdä. En ollut itse nähnyt tai käsitellyt kolmevuotiasta nuorempaa ennen kuin päätin ostaa Deen, ja silti väitän, että onnistuin sen alkutaipaleen varsa-ajan koulutuksesta ensikertalaisena erinomaisesti vaikka hevonenkaan ei ole ollut se helpoimmasta päästä. Eli jollain tavalla nuoren hevosen ostoa mietiskelevän pitää myös uskoa itseensä - hevosmaailma on täynnä lannistajia ja arvostelijoita, ja kokemattomaan hevosenomistajaan on helppo hyökätä kimppuun, etenkin sen nuoren hevosen ensiomistajaan ;)
Itseäni ainakin herätti ja lämmitti ajatuksia se, että tajusin Deen omistamisen myötä oppineeni ihan hirveästi nuorten hevosten laitosta (toki olen tehnyt niitä Deetä ennenkin, mutta tässä olen saanut olla joka vaiheessa itse puikoissa päättämässä..) ja, että tämän myötä sain Hollannissa hirveästi kehuja siitä, kuinka hyvin käsittelen ja omaksun erilaisia nuoria hevosia, ja kuinka varmasti ja rauhassa vaikeampienkin kanssa pystyn työskentelemään ja opettamaan niitä. Tästä siis päästään siihen, että kukaan ei ole seppä syntyessään, joten nuoren ostoa voi harkita ensi hevosta etsiväkin, jos ottaa alun perin asenteen, että ymmärtää pyytää apua ja neuvoja, jos ei jotain asioita tiedä tai osaa. Vain nuorta hevosta laittaneena oppii niitä myös oikeasti laittamaan.

Dee heinäkuussa 2011 - 3 -vuotiaana.

Mitkä ovat seuraavat kisat deen kanssa?
Seuraavat kisat ovat tulevana sunnuntaina Tuomarinkylässä järjestettävät aluekisat, joissa hypätään alle helpompaa ennen viikon päästä startattavaa meidän ensimmäsitä raicing starttia Salossa.

Onko hevosenhierojan helppo löytää töitä tällä hetkellä?
Kyllä hyvälle hierojalle töitä riittää. Ei siitä välttämättä kuitenkaan kenellekään alkuun pääelannoksi asti ole, koska hyviä asiakasuhteita ja luottamusta pystyt kerämään vain ajan kanssa. Tällä hetkellä hierojia myös koulutetaan aika paljon, että herää kysymys, missä vaiheessa tulee hetki, että asiakkaita ei riitä kaikille...

Oletko käynyt lukion? 
Olen käynyt :)

Ylioppinut minä

 Mitä orin omistamisessa pitää huomioida?
Ykkösenä varmaan sopiva tallipaikka. Oriin kotiympäristö pitää olla rauhallinen ja järjestyksessä. Sitä käsittelevät ihmiset pitää tietää mitä tekevät. Sellaisia tallipaikkoja on vain Suomesta aika hankala löytää, kun siihen ympäristöön ja hevosen käsittelyyn vaikuttavat monet muutkin ihmiset, kuin vain sinä itse, ja siksi Deestäkin sitten päätin lopulta ruunan tehdä. Orin pito omassa pihassa itse hoitamana on varmaan ainut keino, millä saat järjestettyä orille oikeanlaisen kotiympäristön. Ulkomailla asiat on hiukan erilailla, kun hevosenkäsittelytaidot ovat jo järjestään paremmat ja siellä orien tarpeet osataan ottaa huomioon, treenitallissa työskentelevät ammattilaiset. Tällaisia talleja Suomesta ei varmaan löydy.
En osaa sanoa mitä muita asioita erityisesti pitää orin kanssa ottaa huomioon, mitä ei kaikkien muidenkin hevosten kanssa tulisi ottaa, eli en kulje liian läheltä muita hevosia, yritän ennakoida mahdollisia vaaratilanteita, ratsastaessa kentällä muiden kanssa samaan aikaan pidän silmät selässäkin välttääkseni yhteentörmäyksiä ja hevosta pidän aina hoidettaessa käytävällä tai hoitopaikalla kiinni. Vieraassa ympäristössä (kuten valmennuksiin mentäessä) talutan hevosta aina suitsitettuna ja mahdollisesti myös liinan päässä jne.

Millaisille ihmisille orin omistaminen sopii?
Vaikea kysymys minun vastata, mutta kai tähän pätee vähän samat vastaukset, kuin kysymykseen millaiselle ihmiselle sopii nuori hevonen?

Onko orille helppo löytää sopivaa tarhakaveria?
Aikuisia oreja harvemmin tarhataan yhdessä, mutta kyllähän oriit tulevat juttuun muiden hevosten kanssa siinä missä muutkin hevoset. Tappelua ja eripuraa syntyy silloin, kun ori kokee toisen miespuolisen hänelle itselleen uhkaksi ja se joutuu tilanteeseen, jossa se kokee kilpailevansa tammoista toisen kanssa.

Onko Deellä ollut sen elämän aikana tarhakavereita?
Tottakai, kyllähän hevonen tarvitsee toisia hevosia oppiakseen olemaan hevonen :) Kaksivuotiaaksi asti se on aina tarhattu muiden kavereiden kanssa ja 2,5 -vuotiskesänä se oli viimeisen kerran orilaitumella, sen jälkeen se on tarhannut aina yksin, kun sillä alkoi vakavampi treeni oripäiviä varten.

Jos sinulla olisi estetamma, jonka haluaisit astuttaa niin mitä oreja saattaisit käyttää jalostukseen, jos saisit valita?
Olen haaveillut Quality Timen (Quantum) jälkeläisestä ja sitten nyt on noussut rinnalle toinen ori, josta itsestään pidän ihan hirveästi, eli H&M Tornesch (Lux Z).
Riippuen tietenkin tammasta, millainen ori sille itselleen sopisi.


Mistä tollasia ukkoja löytää, jotka on jopa vähän kiinnostunutkin tyttöystävänsä heppaharrastuksesta ja valmiita lähtemään tallille? :D :D En ole vielä löytänyt!
Hahhah, en mä tiedä :D Tuon löysin ainakin, kun olin yksi kesä juhlimassa ja rupesi heti synkkaamaan tosi hyvin yhdessä. Se sanoo aina, että ei se hevosista niinkään kiinnostunut ole, mutta se on kiinnostunut mun jutuista ja Deestä, koska se on meidän perheenjäsen (ja rahareikä) :) Niin ja se, että jos halutaan viettää aikaa mahdollisimaan paljon yhdessä, niin ei se paikkaa katso missä sitten hengaillaan, ei se talleilu ole sen kummallisempaa ajanvietettä, kuin yhdessä kaupassa käyminen. Tärkeintä onkin, että tyttöystävä ei pakota mihinkään juttuihin mukaan, koska siinä ymmärrettävästi saattaa mennä koko maku koko tallille tulo ajatuksesta. Pitkään kävin tallille itsekseni kuitenkin.
Niin ja tiedän, ettei tollasia kyllä välttämättä ihan joka päivä kävele vastaan :D

Huh, siinä ne nyt sitten oli! Vaikka kysymysten antajia ei ollutkaan niin montaa, niin kysymyksiä oli sitten kuitenkin todella kiitettävä määrä, että kyllä tähän aikaa sai vierähtämään. Toivottavasti taas osasin vastata asioihin riittävän kattavasti :)

Nyt laitan tietokoneen kiinni vähäksi aikaa ja HALUAN TOIVOTTAA KAIKILLE HYVÄÄ JUHANNUSTA!  Palailen sitten viikonlopun jälkeen kisafiilisten merkeissä.

4 kommenttia:

 1. Kiitos kattavista vastauksista! Mukava kuulla, että teillä menee hyvin ja suunnitelmia on kaikenlaisia molempien heppojen kanssa, uusi talli on sopiva ja että silmäkin paranemaan päin!
  Juuri näiden kattavien vastausten ja syvällisemmän ja pohdiskelevan kirjoitustyylisi takia blogiasi on ilo lukea! ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, että tästä pidettiin! :) Ja ihanaa, että jaksat aina niin usein kommentoida, arvostan sitä todella paljon!

   Poista
 2. Olipa kiva postaus, meinasin itsekin varsan ostosta kysellä mutta en ehtinyt. Onneksi siitä joku muukin kysyi. On aina yhtä mukava kuulla rohkaisevia asioita varsan hankinnasta - se tulee pian omalle kohdalle ja vaikka varsojen kanssa olen touhunnutkin, niin kyllä se hieman jännittää että mitä siitä vielä tulee. :D Mutta Tarun kommenttiin yhtyen, kirjoitat hyvin ja mielenkiintoisista asioista ja blogisi onkin ehdottomasti yksi lemppareistani. Keep up the good work :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin se varsan omistajuus menee! :) Olen niin kateellinen sinulle tuosta tulevasta varsa-ajasta, se on oikeasti todella antoisaa ja opettavaista! Kiitos paljon palautteesta ja kiitos myös sinulle ahkerasta kommentoinnista!

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot