torstai 1. elokuuta 2013

Viritystä huomisen ja viikonlopun kisoihin

 Tiistaina Dee sai tosiaan pitkän kävelymaastonsa, joka oli sen mielestä hirmuisen tylsää ja se olisi halunnut tarjota vähän väliä vähän lisää vauhtia. Uskon kuitenkin, että välillä tällaiset pitkät rauhalliset kävelyretket tekee hevosen lihaksistolle ja kropalle todella hyvää, ja kyllä se Dee mieleltäänkin sitten lopulta rauhoittui vain kävelemään, kun totesi, ettei tänään sitä vauhtia pääse nostamaan.

Hieronnan siirsin tiistailta keskiviikko aamuun, koska jo pelkästään kävelyt siirtyi keskipäivälle ja jos olisin tiistaina vielä jäänyt hieromaan, olisi Deen tarhailuaika kutistunut niin pieneksi, etten sitä raaskinut tehdä. Ajattelin, että kun keskiviikkoaamuna aikaisin hieron hevosen, niin siinä tulee riittävästi väliä torstain illan liikutukseen, jotta se saa rauhassa palautua hieronnasta.

Tuomarinkylä 23.06.2013 kuva: glena.kuvat.fi

Keskiviikko aamuna siis aamuvarhaisella tallille hieromaan. Dee oli taas alaselästä vähän jumissa, joka kertoisi siitä, että sen ohutsuolessa ei taas homma oikein pelitä ja siksi heittää ristiselänalueen kovaksi. Ja syy löytyy ihan siitä, että meidän lucerni ruoka, joka piti tulla Hollannista jo viime viikon maanantaina, ei vieläkään ollut tullut, ja Dee oli ehtinyt olla pelkällä greenline -mössöllä ja heinällä viisi päivää ilman tuota vatsaa rauhoittavaa ja Deelle suorastaan eläintärkeää sapuskaa. Tiedostan, että greenline ynm, mössöt on Deen suolistolle vähän "raskaita" kuljettaa eteenpäin, vaikka muutoin hyväksi vatsalle onkin, ja normaalisti pienen määrän greenlinea syötän sille ainoastaan vielä valkuaislisänä ja siksi, että pystyn tarvittavat vitamiinit, kivennäiset ja elektrolyytit antamaan sille tällaisen mössö seassa. Nyt se on syönyt greenlinea litran turvotettuna aamuin illoin, ja se ei selkeästi toimi Deellä ja se tarvitsee sen hakkeensa. Otin sitten selvää, mistä saan vastaavaa lucernia, mutta vain Krafftin tuottamaa kamaa ja kävin hakemassa säkin sitä. Olisi pitänyt hakea jo aikaisemmin, mutta en arvannut että päivä päivältä oman lucernikuorman tulo viivästyisi, kun se joka päivä uudelleen oli luvattu saapuvaksi. Nyt en enää uskalla odottaa. Ja vaikka Krafftin vastaava rehu onkin tuplasti kalliimpaa ja se on ravintoarvoiltaan köyhempää, niin on tämä silti parempi ratkaisu.
Ehdittiin ottaa myös yhteyttä Deen hollannin valmentajaan, kun he siellä Deen suolistoa oli hoitaneet heidän lääkäriensä kanssa, ja pyysin neuvoja. Todennäköisesti Deelle lähetetään eräänlainen suoliston bakteerikantaa tasaannuttavaa "lääkettä", josta en osaa enempää sanoa mitä se sisältää, mutta sitä sille syötettiin kaksi purkkia silloin Hollannissa ollessa ja sillä oltiin saatu hoidettua ja rahoitettua silloin aika pahaksi äitynyt tilanne.

Mutta selkeästi hieronnasta oli Deelle apua, ja se tuli juuri passeliin ajankohtaan, sillä tänään illasta ratsastettuani hevosen en voi muuta todeta kuin, että se ei ole taas koskaan aikaisemmin tuntunut näin hyvältä, kuin mitä tänään oli!
Tarkoitus oli tänään sileällä tehdä kunnon treeni ja viritellä hevosta huomista ja viikonlopun kisapäiviä varten.
Dee tuntui alusta asti todella rennolta ja vetreältä, ja halukkaalta tekemään töitä. Jatkettiin meidän ikuisuusprojektilla siirtymisillä ja tänään vaan kaikki toimi! En meinaa uskoa tätä itsekään, että voin sanoa tämän ääneen, mutta tehtiin tänään todella kauniita siirtymisiä laukasta suoraan käyntiin ja pysähdykseen, ilman jännittymistä ja vastaan hangoittelua! Oli ja on aika uskomattoman hieno fiilis!!! Tuntui myös, että vaihteita löytyi useita niin ravissa kuin laukassakin, ja ravia hevosesta löytyi taas niin hienosti, että ei voinut muutakuin hymyillä koko ratsastuksen ajan. Voi että, kun tämä sama vire siirtyisi myös esteradalle, mutta se taitaa vielä olla vähän turha haave Deen innostuessa ja kuumentuessa hyppytouhusta vielä vähän turhan paljon. Pääasia kuitenkin on, että olemme oikeaan suuntaan koko ajan menossa.

Huomenna hypätään siis noviisi luokka 4-5 -vuotiaille hevosille sellaisena warm up -luokkana viikonlopun muita luokkia ajatellen. Luokka hypätään metrin tasolla arvostelulla A.1.0  ja alustavien aikataulujen mukaan kyseinen luokka alkaa klo: 13:00, eli kovin aikaiseen ei tarvitse tällä kertaa olla liikenteessä. Täytyy sanoa, että kyllä pikkaisen jännittää tulevat kisapäivät jo sen takia, kun on ollut niin paljon epäonnea taas tänä vuonna kaikenkaikkiaan. Jos viikonlopun kaikki kolme luokkaa päästään hyppäämään suunnitellusti, niin se on jo voitto itsessään. Tottakai toivon myös hyviä ehjiä suorituksia.
Launatina on sitten vuorossa racing 110cm luokka 5 -vuotialle hevosille. Luokka alkaa arvioitujen aikatalujen mukaan 11:35 ja siinä arvostelu on myöskin samainen A.1.0.
Sunnuntaina on aikaisin lähtö Laaksolle, sillä luokkamme alkaa klo 10:00, jolloin siis samaa racing sarjaa hypätään 110/120cm tasolla. Tällöin arvosteluna on 367.1 eli löytyy jo uusinta.
Mikään muu ei jännitä kuin se, että kiikuttaako hevonen mua kuinka pahasti isolla kentällä. Vaikka sileän treenissä pidätteet on mennyt selkeästi jakeluun, niin sama tatsi ei vielä selkeästi ole tuonne estepuolelle siirtynyt. :)

Pitäkää peukkuja meille! :) Dee on nyt ainakin super hyvän tuntuinen, innokas ja kaikinpuolin vireessä. Tulen varmaankin päivittämän tuloksia tänne bloginkin puolelle päivittäin.

8 kommenttia:

 1. Tsemppiä kisoihin :)! Mä oon kannustamassa kun en itse päässyt tällä kertaa :)

  VastaaPoista
 2. meillä on hevonen jolla oli aikaisemmin mahan kanssa ongelmia. Varsinkin kun se sairastuttuaan kävi läpi rankat hoidot ja rankkoja antibioottihoitoja pitkän aikaa. Klinikkaell suositteli kokeilemaan yea-saccia.. Hevosella on muuten ihan normaali ruokinta mutta iltaisin annan sille pellavaa plus tuota yea-saccia ja kaikki ongelmat ovat taaksejäänyttä elämää! Hevonen kerää massaa, on tyytyväisen oloinen ja kaikki vatsan kivut yms ovat menneet ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan tosiaan tuossakin on tärkeää tietää, missä kohtaa ruuansulatusta ongelmat ovat, koska samat lääkkeet tai "lääkkeet" eivät välttämättä toimi kaikissa tilanteissa. Deellä on ohutsuolessa lähinnä se ongelma, ja kun ongelmia siellä alkaa olemaan, myös tärkeiden ravintoaineiden imeytyminen hidastuu (laihtuu) sekä hevonen kipeytyy selästään, sekä myös alavatsastaan. Meillä esimerkiksi ei voida tuskin koskaan palata "normaali ruokintaan" (minkä siis käsitän sisältävän kauraa ja muita viljatuotteita, jotka ylipäätään ei sovi hevosen ruoansulatuselimistölle), sillä ne tulevat suoraan läpi ja kipeyttävät hevosen. Joudun miettimään todella tarkkaan Deelle sopivan ruokinnan, jotta se olisi mahdollisimman lähellä hevoselle luonnomukaista ruokavaliota tai ehkä paremmin sanottuna sisältää sellaisia ainesosia, jotka hevonen luonnostaan osaa käyttää hyvin hyödyksi ja mikä on ns. kevyttä ruokaa. Kaikki ruokinta suunnittelu ja energian tarve suunnittelu lähtee kuitenkin heinästä, joka onneksi meidän tallilla on laadukasta ja tarkasti valittua, koska tallissa on muita sairashevosia, joille on tärkeää mm. se että kuivaheinässä sokerit ovat todella alhaalla.
   Kiitos kun jaoit oman kokemuksesi, ja täytyy ottaa kuitenkin vielä lisätietoa googlettamalla ja kysymällä omalta eläinlääkäriltä tuosta yea-saccista! :)

   Poista
  2. kieltämättä hevosesi ongelma kuulostaa aivan erilaiselta kuin meidän tapauksessamme, myönnän. Omalla ongelmat ilmeisesti johtuvat pitkistä ja erittäin voimakkaista antibiooteista (eli olisko suoliston bakteerikanta tms häiriintynyt lääkkeistä, varmaa tietoa ei ole) .tarkemmin ei ole tutkittu koska oireet hävisivät yea-saccin myötä. Mikään erikoinen saatikka edes lääke se ei ole, vaan ihan yksinkertaisesti elävää hiivaa! Eikä todellakaan ole tarkoitus tuputtaa tuotetta tai väittää että se ratkaisisi välittömästi kaikki ongelmat, kunhan vaan ajattelin mainita että näin meillä:) tsemppiä kisoihin :)

   Poista
 3. Minä pidän ainakin peukkuja ^^

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot