keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Zorron viimeistely laatuponikisaan

Olisiko tässä Laatuponikisojen estechampion Ruovedellä ensi sunnuntaina?


Vaikea sanoa, mutta väitän, että aika kärkikahinoissa kamppaillaan ja ollaan kovia haastajia muille poneille, ellei nyt jotain ihan totaalisen katastroofaalista tapahdu!

Eilen oltiin Loimaalla Zorro -ponin kanssa tekemässä viimeistelytreenit ensi sunnuntain Laatuponikisojen esteosuutta ajatellen. Poni on ollut kaksi kuukautta lähes ratsastamaton, sillä se on ollut ajohommissa ja opetellut valjakkoajohevosen saloja. Itse olen käynyt yhden kerran aikaisemmin ennen tätä hyppäämässä sillä viimeisen parin kuukauden sisään, joten täytyy sanoa, että harjoittelun määrällä annetaan kyllä tasoitusta kaikille "lajitovereille". Tosin treeni on ollut hyvin intensiivistä ja laadukasta, joten tässäkin täytyy todeta, että laatu korvaa määrän. Poni on tehnyt hyvää työtä, vaikka ratsastamattomuuden selkään kyllä pystyy aika hyvin huomaamaan. Se on pikkaisen pohkeen takana ja vähän hidas, mutta liikkuu ja hyppää kuitenkin paremmin kuin koskaan! :)
Tosin tänään oli pakko todeta, että vaikka poni hienosti suoriutuikin tehtävistä, niin se tuntui alkuun ja ylipäätään vähän "noivealta", liekö orilla pieni syysmasennus vai mistä johtuu?Rakensimme tällä kertaa kentälle tismalleen saman radan, mikä tulee olemaan Ruovedellä sunnuntaina:


"Este nro 1 on 4-vuotiailla ristikko-okseri, 5-vuotiailla nousuokseri (5 cm nousu). Este nro 2 on pystyeste, este nro 3 nousuokseri, esteiden 2 ja 3 välinen etäisyys on 21 metriä. Este nro 4 on pystyeste, jossa on portti (ryhmän IV poneilla ei välttämättä ole porttia). Este nro 5 on kahden laukka-askeleen sarjaeste, 5 a on pystyeste ja 5 b nousuokseri. Kaikissa esteissä on maalinja. Ratsukot saavat hypätä ohjatusti verryttelyhyppyinä esteitä 1 ja 4. Rata hypätään kertaalleen läpi, jonka jälkeen tuomarit voivat halutessaan korottaa osaa esteistä ja haluttu osuus/koko rata hypätään uudestaan." Kopioitu: Suomen Welsh-poni ja Cob yhdistyksen sivuilta.

4 -vuotiaat 140,1-148cm säkäiset ponit hyppäävät esteet 80cm tasolla, mikä on kyllä Zorrolle vähän kuin lasten leikkiä - se kun on jo viime talvena hypännyt yksittäisenä metrin okseria ja 90cm rataa valmistautuessaan oripäiville :D Muutoinkin tehtävät ovat ihanan helppoja, joten tämä kyllä nostattaa odotuksia vähän korkeammalle, kuin aluksi uskalsin ajatella.


Tehtiin tämä simppeli laatukisan rata, mutta jätettiin ns. helpotukset pois, kuten ykkösesteen ristikko-okseri, jonka kokosimme ihan normaaliksi okseriksi, jossa ehkä aavistuksen takapuomi korkeammalla, eli nousuokseri. Neloselle meillä ei ollut laittaa porttia, joten sen tilalle iskettiin laine pelokkeeksi, kuten myös sarjan a-osalle laitettiin samanalainen lainelankku haasteeksi. Sarjan väliksi laitoimme tasan 10 metriä, kun en löytänyt laatukisasivujen ohjeesta väleistä sen enempää, mutta näin myöhemmin tarkastettuna väli on merkattu tälle meidän ryhmälle 9,7m pituiseksi.

Aluksi radan esteet olivat n. 60-70cm korkuisia. Laitoimme esteen numero 2 ristikoksi, johon otettiin molempiin suuntiin verryttelyhyppyjä.


 En saanut pohjetta heti alussa riittävästi läpi, joten pikkaisen vaisu aloitus ja oma ehkä vähän ylimielinenkin asenne "ponin kanssa kaikki on niin helppoa" muuttui äkkiä siihen, että joutui ihan oikeasti tekemään töitä, että sai ponin vähän herkemmäksi avuille sekä laukkaamaan kunnolla eteen, jotta saadaan kunnon ratarytmistä kiinni. Vähänkään ponin jäädessä alitempoon ja pohkeen taakse, lähestymisistä tulee vaikeita ja paikat löytyy huonommin ja hypyt eivät ole sujuvia. Normaalisti ponin kanssa saa hyvän temmon heti alkukättelyssä, mutta nyt kun se on ollut muissa puuhissa, kuin ratsutuksessa, niin sain yllätyksekseni tehdä ihan kunnolla hommia. Tässä vaiheessa sain kiittää onneani siitä, että Milja oli radan reunassa huutamassa ja potkimassa persuuksille, muuten olisin ehkä saattanut jäädä itsekin alisuorittamaan...Verryttelyhyppyjen jälkeen nostettiin ristikko pystyksi ja lähdettiin tulemaan muutamaan otteeseen 21m suhteutettua väliä. Se oli meille hyvin sujuva 5 laukka-askelta, jossa siis minun vain pitää pitää huoli siitä, että oikea ratatempo on päällä. Tällöin väli tulee oikeastaan vähällä tekemisellä siististi ja paikat kolmosesteelle, joka on okseri, löytyvät kuin itsestään.
Tämän jälkeen jatkettiin koko rataa. Kerta kerran jälkeen lähti kokoajan paremmin sujumaan ja mitä enemmän esteitä nostettiin, sen paremmin Zorro hyppäsi. Kertaakaan se ei epäröinyt ja se tuntui ehkä aavistuksen vaisuudestaan huolimatta olevan kuitenkin odotetusti todella tehtäviensä tasalla.

Viimeisellä kiekalla rata oli 90cm korkuinen, ja se oli kyllä aika kelpo suoritus. Jos poni tuolla tavalla suorittaa viikonloppuna, niin ihan hyviä pisteitä on lupa odottaa. Etenkin, kun se pystyy tuostakin vielä parempaan sen ollessa nyt ehkä aavistuksen ruosteessa. Lähden luottavaisin mielin ponin esittämään esteosuudelle, muta minun pitää itse pysyä todella skarppina, jotta pystymme esittämään parastamme. Hampaan koloon on totisesti jäänyt viime kevään oripäivien mennessä ihan mönkään, joten nyt on aikamoinen jano näyttää tämä lahjakas suoritusponin alku virallisesti jossain :)
Ylläolevissa kuvissa esiintyy myös Miljan uusi perheenjäsen, nyt 10 viikkoa vanha koiranpentu Lilja <3 Aika syötävän söpö mini-Vempula ;)

 Lauantai-illasta lähdetään Miljan kanssa ponin luokse Loimaalle. Illasta Milja ridaa ja herkistelee sen vielä, poni myös puunataan ja tuunataan. Sunnuntaina lähdetään ajamaan poni kyydissä kohti Ruovettä! Pitäkää meille peukkuja :)

8 kommenttia:

 1. Oi että.. oispa ollu kiva tulla kuvaileen laatuponeja kun eivät mahottoman matkan päässä oisi mutta suunta on sovittu jo muualle.. :/
  Tsemppiä hurjasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi, siellä on varmasti paljon hienoja poneja nähtävänä! Kiitos tsempeistä! :)

   Poista
 2. Asuuko Zorro nykyään loimaalla?:)

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä! Hyvältä näyttää näin kuvien perusteella. :)

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot