maanantai 21. lokakuuta 2013

HIHS ja niin hieno Tornesch!


 Ette arvaakkaan kuinka paljon odotin oriin näkemistä. Jännitin myös kovasti, kuin tuo ori suoriutuu nyt silmäoperointien jälkeen, sillä etenkin vanhemmalle hevoselle saattaa olla vaikeaa tottua kapeampaan näkökenttään, kun on koko elämänsä tottunut näkemään normaalisti. Eikä se World Cup ratakaan tänä vuonna Helsingissä mikään pikkuruinen ollut... ihan hurjan isoja oksereita, etenkin ensimmäisen sarjan b -osa oli v-a-l-t-a-v-a, ja meidän istumapaikat sijaitsivat juuri tässä päädyssä, joten tuli nähtyä läheltä, kun tämä okseri alkoi olla se kipuraja, mihin monet hevoset enää pystyivät, suuri osa sitä ei puhtaasti selvittänyt. Muutenkin rata vaikutti tänävuonna olevan kauhean "hektinen", siinä ei paljon laukkaosuuksia ollut, vaan aina kun yksi tehtävä oli takana, oli jo heti seuraava edessä.

Suomalaiset ratsastivat tänä vuonna jokainen todella hyvin, eivät mitenkään jääneet muiden huippujen varjoon. Etenkin Anna-Juulia Kontio teki todella varman ja kauniin näköisen radan, vaikka yksi puomi lähtikin matkaan - se oli kuitenkin todella lähellä sitä nollaa, ja noin vaikealla radalla!

Tornesch teki heti alussa ensimmäisen nollan, jonka jälkeen kestikin hetken, ennekuin toinen nolla saatiin mukaan. Uusintaan pääsi seitsämän ratsukkoa, jossa Tornesh teki helponnäköisen, mutta ei niin nopean nollan heti ensimmäisenä, lopulta jääden kisassa neljänneksi. WC -luokan voittaja oli ranskalainen Patrice Delaveau hevosellaan Orient Express nopealla ja sujuvalla uusinnalla. Oli aika päätä huimaava koko kisa, ja rata oli niin vaikean näköinen, että sai pidättää välillä hengitystä jännityksestä, että kuinka käy!

Tämänpäiväinen vain vahvisti itseäni tulevan kevään orivalinnoissa, eli keväällä Iitalle yritetään taas varsaa ja uskon tämän oriin sopivan sille todella hyvin, vaikkakin odotettavissa saattaa olla aika dynamiitti... :) Tornech vakuutaa minussa eniten tietenkin hyppykyvyllään, mutta myös sillä asenteella miten se suorittaa, se on pienen naisen ratsastettavissa normikuolaimella, sillä on iso laukka ja se vaikuttaa hirveän yhteistyöhaluiselta. Lisäksi se on suvultaan juuri sellainen mistä pidän. Toinen mainitsemisen arvoinen ori oli Gercho Schröderin ratsastama ori London (Nabab de Rêve - Chin Chin), aika upea hyppy silläkin!

Tässä vielä videot Torneschin perusradasta ja uusinnasta - on se aika upea! :)

Tänä vuonna HIHS:iin lähdin sillä meiningillä, että minun on löydettävä Deelle hyvä vähän topattu ulkoloimi kaulakappaleella ja mahdollisimman hyvällä diilillä. Lopulta matkaan lähti kolme loimea: ulkoloimena Horsewear Amigo Bravo 12 250g täytteellä, loimi on musta oranseilla kanteilla ja yksityiskohdilla ja Deen Horsewearin kesäloimesta vakuuttuneena tähän kannatti satsata, ehkä nyt vihdoin ei tarvitse ensi vuonna olla heti ostelemassa uudestaan loimia, kun ne ei kestä...! Löysin myös edullisesti Eskadron tallitoppaloimen, jonka ovh normaalisti on n.  90€ (Deellä on jo toinen tällainen ja on todella istuva ja kaunis loimi!), se on vaan 135cm - toivon sen istuvan, mutta jos se on liian pieni, niin tämä tulee sitten myyntiin. Toivotaan, että kuitenki sopii, kun meillä ei noita tallitoppiksiakaan ole riittävästi. Kolmantena sain melkein kuin kylkiäisinä Horsewearin 109€ arvoisen fleeceloimen ostaessani tuota Amigon loimea, todella kaunilla kanttauksilla ja häntävöillä! Se on kyllä hirmuisen kaunis, ja voisi sopia meille paremmaksi kävelyloimeksi valmennuksiin ja kisoihin.

Viime viikolla klippasin Deen ja pitkän harkinnan jälkeen päätin klipata sen päätä lukuunottamatta kokonaan, joten hyville loimille on todella tarvetta. Deellä meni vaan hermo siinä klipatessa, alku lähti hyvin, mutta kun pääsin toiselle puolelle, niin hepo oli jo sitä mieltä, että "nyt riitti, mä haluun päiväheinät syömään!"... Muutaman tunnin episodin jälkeen hevonen oli kuitenkin taas siistin näköinen, klippasin myös sille pyllypäälle molemmin puolin pienen pienet salamat - tuli aika mageet ;)

Otan Deen klippaustuloksesta ja sen loimista vielä kuvat parin päivän sisällä, ja laitan blogiin niin näkee vähän :)

19 kommenttia:

 1. se ei ennen silmän poistoakaan nähnyt sillä. ollut aina se silmä sokea. silmään tulleiden paineiden takia poistettiin kuitenkin kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tiedän kyllä, että näkö on ollut heikko ennen operaatiota, mutta kyllä se sillä silmällä on kuitenkin jotain nähnyt. sen todisti sekin, että hevonen käyttäytyi todella arvaamattomasti suuntaan, jonne se ei nähnyt, ja malin ratsasti sen todella varovaisesti jokaiselle esteelle. pitääkö tällaistakin asiaa anonyymisti kommentoida vai miksi anonyymien kirjoittelu on aina enimäkseen pätemisen tuntuista? :D

   Poista
  2. Pakko ottaa kantaa tuohon anonyymin kommenttiin sen verran, että hänen kommenttinsa on kuin suoraan Ylen Ninan ja Markuksen selostuksesta... :) Ori oli kyllä upea... Itse myös tykästyin tähän Winningmoodiin ja Ballooniin !

   Poista
  3. en kommenttia tylysti sanonut tietääkseni :D anteeksi jos loukkasi ja käsitit väärin:) Tiedon kuulin haastattelusta.

   Poista
  4. iida: jeps, mutta orillahan on tapahtunut ilmeisesti viisivuotiaana silmän kanssa haavereita (samanlaisia kuin Deelläkin tänä vuonna viisivuotiskautena), josta silmään on jäänyt heikko näkökyky, mutta näkökyky kuitenkin, mutta kesällä silmä oli taas mennyt huonommaksi, jolloin se oli päätetty leikata ja Torneschilta jäi siksi harmillisesti EM kisat Herningissä välistä.

   Anonyymi: Ei mitään, en mä nyt ihan noin pienistä loukkaannu. Huvittaa vaan, että anonyymeillä ei usein mun postauksista ole mitään muuta sanottavaa, kuin esimerkiksi korjailla mun tekstejä ;) Niitä törkeitä viestejä en edes koskaan julkaise.

   Poista
 2. Oli kyllä upea toi uusintakierroksen rata Malinilla! Niin siisti, ja "hiljainen", ei kolautellut ollenkaan! Mä oon kauhee Malinin fani, se ratsastaaa niin hyvin, ja kyllähän tuo hevonenkin on mahtava, kun noin hyvin hyppää! Tämä pari sopii hyvin yhteen! Kun itsekkin joskus oppisi noin hyvin ratsastamaan, edes matalemmalla tasolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä! :) Malin ratsastaa ihailtavan hyvin ja tehokkaasti, vaikka on niin pienikokoinen. Mikään ei ole mahdotonta, kunhan jaksaa yrittää, joten tässä tapauksessa treeniä treeniä treeniä ja parempien ratsastajien ratsastuksen katsomista - siitä oppii todella paljon!

   Poista
 3. Tornechin radat olivat koko viikonlopun aikana tosi ihanat ja olin itse töissä hihsissä niin näin useasti myös tasaisen työskentelyn ja verryttelyt, niin oli niin siistiä menoa ja hevonen luotti selkeästi ratsastajaansa - ei ollut mitään eroa oliko hevosella kaksi silmää vai yksi :)
  Ihan mielenkiinnosta kyselen mikä tulevan varsan tulevaisuus on? Onko se jollekin menossa vai jääkö kasvattajallensa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Torneshissa on jotain sellaista rohkeutta, mitä hevosessa arvostan, mulla tulee siitä sen radoilla huokuvasta luonteesta myös vähän mieleen Dee, joten voi olla siksikin että tähän hevoseen olen mieltynyt, vaikka aivan alun alkaen suvun perusteella siitä kiinnostuin! :)
   Tuleva varsa jää itselle käyttöön. Toivottavasti sieltä kuitenkin tulisi tamma, jotta Iitan (emätamman) sukua voitaisiin jatkaa hyvälllä estesukuisella jälkeläisellä!

   Poista
 4. Minusta oli ainakin aivan asiallinen kommentti, sillä noinhan asia on. Ehkä sinä jostain syystä luet hieman varauksella näitä meidän anonyymien kommentteja. Tai itse en ainakaan huomannut mitään pätemistä tuossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei kieliasussa mitään moitittavaa olekaan, vaan kuten sanoin, ihmettelen kovasti miksi usein anonyymeillä ei ole juuri muuta sanottavaa. Mieti itse, kun kirjoittelet tekstiä, käytät tähän aikaa ja jaat esimerkiksi vähän jotain sellaisia suunnitelmia, joista vähän on ylipäätään puhuttu, niin sitten ensimmäinen kommentti on nimettömältä henkilöltä, jossa hän kokee asiakseen pelkästään korjata ja "päteä". Ei anonyymeys sitä estä, että rustaat esimerkiksi nimesi sinne viestisi loppuun ;) on paljon kivempaa ottaa korjauksia tai asiallista kritiikkiäkin vastaan henkilöltä, jolle on syntymän jälkeen annettu nimikin :) Minulla vaan aina herää anonyymien kohdalla kysymys: miksi tätä samaa asiaa ei uskalleta esittää omalla nimellä ja naamalla? Niinpä...

   Poista
  2. Itse en ole mikään elektroniikan ihme. en tiedä mistä tänne voi kirjautua nimelliseksi, kokeiltu on, mutta se pomppaa aina jonnekkin googlen sivulle.
   Ettei se aina tarkoita että haluaa salassa kirjoittaa eikä omalla nimellä:D

   Eikös bloggerissa saa jonkinlaisen anonyymi-kommentointi kiellonkin päälle?:)

   Ihana Malin! Ratsastaa aina niin siististi, ilo katsella:)

   Poista
  3. Ymmärrän kyllä, että kaikki eivät edes halua rekisteröityä erilaisiin palveluihin internetissä, mutta edelleenkään se ei vaadi tekniikasta tietämystä rustata tekstinsä loppuun esimerkiksi "terveisin Heidi Pätsi". Kyllä se on heti havaittavissa, kuka anonyymi kirjoittaa milläkin tarkoituksella kommentteja bloggaajien blogeihin. Tiedän että anonyymien kommenttioikeuden voin estää, sellainen on ollut joskus blogissani, toistaiseksi kuitenkin koen tekstien julkaisematta jättämisen paremmaksi vaihtoehdoksi. Sen sijaan olen miettinyt että jos en jatkossa julkaisi yhdenkään anonyymin kommenttia joka ei voi loppuun allekirjoittaa nimeänsä, se on omien sanojensa takana seisomista ja lisäksi reilua minulle bloggaajana, joka kuitenkin esiinnyn tässä ihan omana tunnistettavana itsenäni, niinkuin yleensäkin bloggaajat esiintyvät. Minulla ei ole mitään asiallisia anonyymejä vastaan, mutta itse en kirjoita missään internetissä tunnistamattoman nimimerkin takaa ikinä yhtään mitään, se on toisten ihmisten kunnioittamista.

   Poista
 5. Mä tekisin mitä vaan jos saisi Torneschin jälkeläisen! :) Upea hevonen ja Malin ratsasti kyllä hienosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei muutakuin hyvää sopivaa estesukuistatammaa itselle liisinkiin jos ei jo itseltä löydy ja varsaa tekemään :) Olen samaa mieltä!

   Poista
 6. Itsekin mietin Torneschia silloin kuin oli varsahaaveita. En muista olenko maininnut sellaisen huhun, että sen jälkeläiset ovat toinen toistaan villimpiä, mutta sitäkin laadukkaampia. ;) Varmaan on sitä dynamiittia siis odotettavissa!

  Mutta ääk, miten ihanaa, en kestä näitä varsajuttuja. Toivottavasti itselläkin olisi joskus mahdollisuus varsottaa jotain hyvää tammaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo taisit sanoa joskus! Ilmeisesti Luxilaiset järjestään jättää luonnetta, mutta ne on hyvin koulutettuina todella työmotivoituneita ja rehellisiä :D Tosin itse kyllä ehdottomasti pidän enemmän näistä "villeistä", kuin flegmaattisemmista tohveleista... saas nähdä, jos tuo varsa tulee ja se on niin dynamiitti, kuin mitä uskaltaa odottaa, että syönkö hattuni :D
   Varsajutut on kyllä ihania, niihin sisältyy aina niin paljon tulevaisuuden toivoa ja haaveita :) Hankit vaan jonkun sopivan tamman joskus liisinkiin ja ryhdyt itsekin varsantekopuuhiin, onhan se vähän kuin lottoamista, mutta se ei voita joka ei koita... :)

   Poista
 7. Oi ! Tornesch oikein liitää noiden esteiden yli, niin helpon näköistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä se kyllä näyttää! Rata oli todella haastavan näköinen, mutta esimerkiksi tämän ratsukon kohdalla se ei yhtään näyttänyt siltä :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot