perjantai 4. lokakuuta 2013

Olita NLD kantakirjaus Savijärvi 2.10.

Deen äidin kanssa oli alkuviikosta kantakirjaustilaisuus mitä varten oltiin vanhaa tammarouvaa otettu vähän enemmän ratsastukseen. Sehän on ollut käytännössä n. 7 -vuotta pelkästään siitoskäytössä ja vain harvakseltaan liikutettu, joten alkuun etenkin hommien aloittaminen oli pikkuista keskustelua tamman kanssa. Yhden kerran tisin jalkautuakin pystyyn hyppimisen johdosta, että ei tämä tamma liian helpolla alun alkaen päästänyt ja piti sanansa mukaisesti ratsastajansa jalat maan pinnalla... :)

Iita Savijärvellä tamma- ja varsanäyttelyssä lokakuussa 2013

Jotenkin täytyy nyt sanoa, että jonkinlaista "huonoa tuuria" on ollut kaikkien tämän vuoden tapahtumien kanssa ja niin ehkä myös tämän kantakirjauksenkin kanssa, sillä Iitan kantakirjaus piti olla ihan varma II -palkinnon reissu. Iita on ollut meinaan pitkän linjan kasvattajalla parisen vuotta myös liisauksessa ja tehnyt ne muutamat varsat ja tämän kasvattajan mielipide oli jo aikaa sitten se, että Iita pitäisi ehdottomasti kantakirjata ja uskalsi jopa arvata sen olevan ykkösen tammakin mahdollisesti. No, Iitahan palkittiin sitten kaikkien pettymykseksi alun alkaen kolmosella, joka ainakin omasta mielestäni on kyllä aika ala-arvoinen tulos. Nyt vielä myöhemmin Iitan palkinto on vielä kysymysmerkki, sillä tuomaristo käsittelee vielä Iitan eläinlääkärilausunnot sen aikanaan nuorempana saaduista urheiluvammoista, mikä selkeästi näkyy sen liikkeissä. Todennäköisesti palkinto siis saadaan nostettua siihen kakkoseen, mutta onhan se silti vähän ala-arvoinen tulos.

Tuomariston edessä kehässä


Kaikenkaikkiaan Iita kuitenkin esiintyi hienosti ja ikänsä tuoman kokemuksen mukaan arvokkaasti. Kai minulla sitten on jonkinmoiset ruusunpunaiset lasit päällä (tai en ymmärrä hevosista oikeasti yhtään mitään), kun tuota tammaa katsoessani rakennearvostelussa mietin mielessäni, että "wau, se on upea!" :)Sen verran tietoa Iitasta, että se on hollantilainen puoliverinen (KWPN), syntynyt vuonna 1996 Hollannissa. Iitan on luonteeltaan äärettömän herkkä, mutta viisas - Dee on selkeästi perinyt luonteensa äidiltään. Iita on suvultaan estehevonen (Graham - Apple King xx - Amor), sen täysveriprosentti 55,08%. Suuren täysveriasteen voi nähdä sen ulkomuodosta, se on kevyt, eikä suinkaan sellainen suurilinjainen ja raamikas, mitä monesti juurikin tällaisissa tilaisuuksissa enemmän yksilössä saatetaan arvostaa. Kuitenkin puoliverijalostuksessa nimenomaan halutaan käyttää hevosia, joissa on täyttä verta keventämään. Usein suoraan täysverisestä vanhemmasta ei vielä tule haluttua lopputulosta, mutta kun xx veri jää toiseen tai kolmanteen polveen, alkaa näkyä se mitä ollaan haettu. Mielestäni urheiluhevosen pitää ennenkaikkea olla sporttinen ja atleettinen.


Iita on osoittanut olevansa kultakimpale jalostustammana ja sillä hienoja varsoja se on tehnyt oriista kuin oriista. Näin nyt tässä vaiheessa tamman ikääntyessä, toivoisi siltä jäävän tähän maailmaan sukua jatkamaan varsoja estesukuisista oreista, sillä tähän mennessä sen kaikki elossa olevat varsat ovat yhtä lukuun ottamatta ennemmän tai vähemmän kouluoreista.
Iitalla on viisi jälkeläistä, joista ensimmäinen täysveri Hopalong Cassidysta on kuollut varsana. Toinen on oma Deeni, joka on KWPN -ori Osmiumista, oriista joka kuitenkin mielletään enemmän kouluhevoseksi, mutta on jättänyt myös hyppääviä jälkeläisiä.

 Dee syyskuussa 2013

 Kolmas Iitan varsa on tammavarsa allround ori Jetset-D:stä, joka vaikutti Suomessa viimeiset vuotensa - luin viime viikolla Jetsetin facebook-sivuilta tiedotteen, että tämä hieno ori on nukutettu ikiuneen... Jetset-D:llä on sekä liikkuvia jälkeläisiä aina GP -tasolle asti sekä isommissa luokissa hyppääviä jälkeläisiä.

 
KWPN -ori Jetset-D

Minä ja Jetset-D Koivulehdossa v. 2009 :) 

 Neljäs Iitan varsa on kouluori Ampéresta, ja tästä varsasta tiedän vähän, enkä ole koskaan sitä livenä nähnyt, mutta se on myös palkittu mm. ykkösellä Hippoksen tamma- ja varsanäyttelyssä.

 KWPN -ori Ampére (Rousseau - Flemmingh - Amor)

Viides ja viimeisin Iitan varsa on Hoyard's Offroader, vuonna 2012 syntynyt orivarsa on suomessa vaikuttaneesta oriista Cagliostro, joka on Iitan ainut täysin estesukuinen varsa ja jonka kanssa varmaan jatkossakin teen hommia ja olen mukana sen kehityksessä.

Holstein -ori Cagliostro

 "Harmittavasti" se on ori kuitenkin, ja oriiden kohdalla tuo suvun jatkuvuus on aina suurempi kysymysmerkki. Tämä varsa ainakin on osoittanut jäätävän rauhallista luonnetta Iitan säpäkkyydestä huolimatta, että saa nähdä mihin se kehittyy. Se on ainakin nyt huomattu, että holstein -ori yhdistettynä Iitaan tuo selkeästi raamikkaampia varsoja, joten jatkossakin Iitalle valitaan sulhot vähän sen mukaan. Irtohypytyksessä tämä Iitan tuorein varsa on väläytellyt lupaavasti, mutta se on kääntymässä ensi vuonna vasta 2 -vuotiaaksi, joten sen aika näyttää vasta paljon myöhemmin. Silti se ei näytä hullumalta tässäkään kehitysvaiheessa ollessaan 1 -vuotias, että kyllä Iita jättää kauniita varsoja, suorajalkaisia ja ehdottomasti itseään parempaa jälkeä! :)

FWB -ori Hoyard's Offroader

FWB -ori Hoyard's Offroader

Kantakirjauslausunto tulee myöhemmin kirjallisena, mutta sen mitä muistan kuulutuksesta loppuarvostelussa, Iitasta sanottiin sen olevan mm. ilmeikäs, hyvän tammaleiman omaava tamma, jolla on hyvä pää ja kaula. Niska saisi olla pidempi, sillä on oikeassa jalassa taittunut varvasakseli ja sillä on kiverät kintereet, jaloissa hyvä luusto. Saisi olla suurilinjaisempi. Pisteitä se sai 7-7-7-7-6=34 pistettä, laukasta se sai 8 pistettä ja siitä tosiaan sai kehuja, mutta laukka ei vaikuta kantakirjaustulokseen. Ravi sen sijaan vanhojen vammojen takia on hieman epämääräistä. Iita mitattiin 164cm säkäkorkeudeltaan, lautaskorkeus oli 160cm.   Kehässä. Käynnin arvotselu.

 Ravi.

Vielä seisotus tuomareille.

Kävin vielä keskustelemassa tuloksesta päätuomarin Maria Möllerin kanssa ja hän oikein avuliaasti ja ystävällisesti jaksoi kertoa ja neuvoa. Iitan ell todistukset vanhoista vammoista lähetetään vielä lautakunnalle käsiteltäväksi, sillä aikaisemmin Ypäjällä EBEF -tapahtumassa kantakirjattiin pari tammaa, joiden ei tarvinnut suorittaa lainkaan ratsastuskoetta sekä ainakaan toiselta näistä tammoista ei arvioitu ravia vamman takia ollenkaan. Tämä merkitsisi sitä, että jos Iitalle saadaan samanlainen arvio, niin se palkittaisiin sittenkin sillä kakkoksella. Kysyinkin, että oliko se vanhemman tamman kannalta huono idea näyttää ratsain, kun se ei tietenkään voi liikkua enää yhtä vetreästi nuorempien lajitovereiden tapaa, etenkään pitkän siitosuran jälkeen., mutta pj tuomari oli sitä mieltä, että se oli hyvä asia, että se näytettiin ratsain ja että sen laukka on todella hieno ja ilmava.

Iitan kanssa ratsastuskokeessa


 Sain myös Mölleriltä toteamuksen, että Iitaa ehdottomasti kannattaa varsottaa vielä jos vain mahdollista, josta pääsenkin siihen yllätysuutiseen, josta voin pikkaisen paljastaa, että minulla on suunnitelmia ensi keväälle Iitan suhteen ;) Liekö sitten minulla ole joskus jatkossa toinen varsa ja tulevaisuuden toivo tästä hienosta pikku tammasta... Toivotaan parasta!

 

6 kommenttia:

 1. Uu, jännittävää! Mistä oriista? Toivotaan, että se II-palkinto tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malin Baryardin ratsastamasta Torneschista (Lux - Libero H) :) Joo toivotaan, tuo kolmonen on vähän sellanen, että mielummin ei olisi vienyt koko tammaa näytille... :D

   Poista
 2. Sattumalta huomasin, että yhdellä tutulla on yksi Iitan varsoista. En tiedä, oletko hänen blogiinsa jo törmännyt, mutta tässä osoite sinne, jos haluat käydä kurkkaamassa: http://pauliinapalin.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kiitos että vinkkasit tämän blogin!!! En tiennyt ja on uusi tuttavuus :)

   Poista
 3. Bongasin teidät tänään eholla siinä palkintojenjaossa! Nyt vasta osasin yhdistää kun selasin lukemieni blogien uusimpia postauksia... Onnea sijoituksesta! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, siellä mekin oltiin ja kiitos, olen kyllä hirmuisen tyytyväinen tuohon pieneen hevoseen :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot