torstai 24. lokakuuta 2013

Suomalaista kasvatusta maailmalla

Tässä on ori, josta meinasin pari vuotta sitten kauppoja alkaa tekemään - olisi ollut kyllä niin pahanmoinen heräteostos siinä mielessä, että tähän vaan törmäsin netissä surffaillessani syksy pimeänä iltana ja tuli niin vahva tunne pitkästä aikaan varsasta, että "tässä on sitä jotain". Osto jäi lopulta haaveeksi, kun otin oikeasti realiteetit esiin ja jouduin toteamaan, että sen hetkinen elämäntilanne ei anna kauheasti tilaa toiselle hevoselle missään määrin ja luovuin ajatuksesta raskain mielin. Kuitenkin ajatukseen jäi, että toivon pelkästään tuon pääsevän hyvälle omistajalle, joka vie sitä eteenpäin - mikä ei ole ihan itsestäänselvyys kun Suomessa asutaan.

Nyt syksyllä kyseinen orivarsa oli raivannut tiensä Oldenburg -kantakirjan körungiin Saksassa, taidetaan myydä siellä isommalla rahalla maailmalle, mitä se täällä Suomen kamaralla ollessaan maksoi. Ja on se vaan upea!Se mitä tällä tekstillä haluan sanoa on, että kyllä kannattaa luupavan nuoren hevosen ostajat olla hereillä myös suomalaisesta tarjonnasta - täältä saatat löytää maailmanlaajuisestikin todellisen helmen halvemmalla, kuin mitä tulisit koskaan ulkomailta muualta Euroopasta löytämään. Tällä saataisiin pidettyä oikeasti hyvät hevoset Suomessa suomalaisille ratsastajille, ratsastuksen taso ja samalla arvostus nousisi, suomalaisen kasvatuksen ja kasvattajan arvostus nousisi ennen kaikkea omissa silmissämme. Nämä ovat näitä omia ajatuksia, mitä on tullut taas viime aikoina ajatelleeksi.

Tuota oria katsoessani päässäni velloo monenlaisia ajatuksia, ensimmäisenä se, että "tuo melkein olisi voinut olla minun" eli toisin sanoen turhautuminen, mutta päällimmäisenä olen iloinen, että ori on päässyt jo nuorena näyttämään kyntensä maailmalla ja voin ainakin tyytyväisenä todeta, että ei mulla mikään ihan huono hevosilmä ole ;)

Oldenburger Stallion Days with auction 20-23.11.2013

13 kommenttia:

 1. Onko tämä Still Hof Macabeu?
  Katsoin pidemmän videon tästä ( https://www.youtube.com/watch?v=3lnbuQ3mvQY&feature=youtu.be ) jo muutama viikko sitten ja oli kyllä hieno!!!, vaikken estehevosista mitään ymmärrä.

  VastaaPoista
 2. Wau, näyttääpä hienolta! Hyviä ajatuksia hevoskasvatuksesta. Luulen, että ne helmet viedään vaikka täältä perä-Pohjolasta, meillä ei ole kenties vielä niin kehittynyttä hevossilmää edes ammattilaisilla, että jäisivät tänne. Toivottavasti laji kehittyy jatkossa myös tämän osalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta. Kaikista eniten ehkä kuitenkin juuri se, että me suomalaiset ei oikein tunnuta itsekään uskovan, että meiltä Suomesta saattaisi löytyä hyvää hevosmateriaalia :)

   Poista
 3. Haha :D viimeset lauseet ois voinu olla mun näppäimistöltä. huomasin tän susannalla myynnissä ja samat ajatukset - nyt jos ois hevosta ostamassa nii se ois tämä. samalla toivoin että pääsee näyttämää vielä kykynsä maailmalle ja kun joskus mainitsit hienosta orivarsasta josta haaveilet, arvasin heti että se on tämä vienyt sunkin huomion ;)
  kaikenkaikkiaan hyvä suomi ja hyvä S.k.! Siinä on kasvattajalla taitoa tehdä hommaansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, kunnioitettavaa kasvatustyötä. Onhan tälle oriille täysvelikin ;)

   Poista
 4. Macabeu on hieno :) Meppihän on mulla siis samasta paikasta, mutta sen varmaan tiesitkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tiesin kyllä! Olin Meppiä katsomassa mm. silloin v. 2010 nuorten hevosten MM:ssä, kun se siellä hyppäsi - tosin reissun motiivi oli ihan toinen, kuin MM:it, mutta sielläkin piipahdettiin :) Meppi on myös todella sellainen estehevostyyppi myös josta pidän!

   Poista
 5. Itselleni on käynyt juuri samoin. Olin ostamssa 2010 syntynyttä kouluvarsaa ja ensimmäinen jota kävin katsomassa oli vuosi sitten Oldenburg:iin astuvaksi oriiksi hyväksytty ja samalla huutokaupassa isoilla rahalla myyty, lehdissäkin kirjoitettu Riverbanks Marjo Vainikan kasvatti. Tuo sama tunne näin jälkeen päin oli myös minulle, että tuo olisi voinut olla minun. Noin isolla rahalla se silloin myytiin. Mutta olen myös tosi onnellinen kasvattajan puolesta, että hänen kasvattinsa pääsi maailmalle ja hän sai noin hienoa tunnustusta omasta kasvatuksestaan ja että tuo ori pääsi maailmalle näyttämään kuinka hieno se on. Se ei ollut 'minun' varsa silloin, vaan ostin toisen, enkä kadu ostostani :)

  Terveisin Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostitko silloin jonkun toisen varsan vai jäikö vain ylipäätään ostamatta? kyllähän noihin hyviin varsoihin kannattaa tarttua, jos on vaan mahdollisuus. Itselläni ei tuolloin ollut ja se minun oli silloin hyväksyttävä :)

   Poista
  2. Kyllä ostin toisen varsan tuolloin. Tämä ulkomaille mennyt ei vain tuntunut omalta.

   Poista
 6. Oo, Clarimo on suosikkiorejani ja siihen yhdistettynä L-linjaa on varmasti tulevaisuuden kannalta hyvä yhdistelmä. Hieno hevonen ja samoilla linjoilla liikun - Suomessa kaikki varsat on halpoja eli jos on silmää, täältä voi löytää ihan yhtä hienoja varsoja kuin isosta maailmasta murto-osan hinnalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle taas vähän tuntemattomampi ori, ja vasta tämän hevosen myötä enemmän tutustuin :) Ja niinpä, tuon kun täällä ymmärrettäisiin, varsan kasvamiseenkaan ei mene oikeasti niin kauan aikaa, etteikö sitä laadukkaan yksilön kohdalla kannattaisi odottaa, jos ei ratsuikäisiä löydy.

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot