perjantai 29. marraskuuta 2013

Mä en kestä...

...jos joku osaa jo nyt arvata, mitä uutisia seuraavaksi, niin se ei ole enää mikään ihme. Meidän menoa seuranneet tietävätkin, että ihan siitä asti kun hevonen on saapunut takaisin Suomeen toukokuussa, on meillä ollut ylämäkeä ja erittäin suurta alamäkeä.

Deen kanssa Hollannissa tammikuussa 2013

Perjantaina Dee kengitettiin. Lauantaina käytiin maastoilemassa pitkän kaavan mukaan. Sunnuntaina ihmettelin ennen Tampereelle lähtöä hevosta juoksuttaessa, että se ei tahtoisi taipua ollenkaan vasemmalle. Tampereella verkassa hevonen oli verryttelyssä entistä vinompi ja kulki aavistuksen "banaanina" oikealle, verkassa se laskeutui sen verran usein ristilaukassa alas, että ihmettelin sitä. Radalla hevonen kuitenkin oli ok.
Maanantaina päätin pitää Deellä kävelypäivän, kun ajattelin vinouden johtuvan siitä, että viime viikko oli aika rankka, kun yhden viikon sisään oli kolme hyppypäivää sekä pidempiä maastoja peräkkäisinä lauantaina. Tiistaina pitkästä aikaa jouduin pitämään välipäivän tallilta meidän muuton vuoksi ja keskiviikkona illasta ratsastaessani Deen se tuntui todella omituiselta kentällä. Se kipitti kaikki kaarteet läpi ja ajateltiin, että se voisi johtua vähän jäätyneestä kentänpohjasta, jos Deen mielestä se tuntui aavistuksen liukkaalta - se kun on tunnetusti herkkä myös pohjien suhteen ja saattaa jopa lopettaa liikkumisen kokonaan, jos pohja on sen mielestä epämiellyttävä.
Torstaina ruuvailin hikipäissäni hokkeja jalkaan - ajattelin estää liukastelut pois, vaikka meillä ei vielä jäätä pihapiirissä oikeastaan ole ja yleensä vältän hokkien kiinnittämistä viimeiseen asti, jos vain mahdollista. Sen jälkeen ratsastin hevosen, menin käyntiä ja vähän ravia - ei hevonen hyvältä tuntunut, mutta ehkä aavistuksen paremmalta.
Tänään Dee olikin jo aivan ep, kun nostin ensimmäisen kerran ravin! Siirsin hevosen käyntiin ja vedin hetken aikaa syvää henkeä niellessäni kiukkua ja harmistumista, ennen kuin tulin hevosen selästä alas. SIIS EI VOI OLLA TOTTA!!!

Hetken aikaa siinä tutkaillessa sain todeta, että vasen kavio oli todella lämmin verrattuna oikeaan kavioon, joka taas oli oikeastaan aika viileä.
Testattiin pihdeillä aristaako jostain tietyistä kohdista kavion pohjiaan tai löytyisikö jotain viitteitä paiseeseen, ja selkeää aristusta esiintyi jalan sisäsyrjältä. En tiedä nyt mitä ajatella. En oikeasti pysty käsittämään, että hevonen on melkein aina nykyään 90% varmuudella kengityksen jälkeen huonompi. Tiedän, että se on arka kavionpohjistaan ja sen kanssa pitääkin olla erityisen tarkkana, ettei niitä vedä yhtään liian lyhyeksi. Niin kävi jo kerran syksyn aikana. Mutta en tosiaan osaa sanoa, johtuuko tämä kengittäjän työstä vai siitä, että hevonen on normaalia hevosta herkempi?
Deelle asennettiin tilsakumit viime perjantaina kengityksen yhteydessä pyynnöstäni, sillä meidän kumirouhepohja jäätyessään pienillä miinuskeleillä käyttäytyy märän lumen tavoin ja kerääntyy tilsaksi kavion pohjiin, jolloin hevonen ei mielellään enää tietenkään haluaisi liikkua - halusin varmistaa, ettei turhia seisomapäiviä tämän vuoksi tule ja on vain ajan kysymys milloin sitä lunta alkaa maahan tulemaan. Näin maneesittomalla tallilla sitä ollaan aika luonnon armoilla ja jos haluaa treenata ja pitää hevosta liikenteessä säännöllisesti, niin varustus pitää olla myös sen mukainen. Nyt sitten mietin myös sitä, että voiko tilsakumit olla huonosta kavionpohjistaan aralle hevoselle? Toisaalta meillä on ollut kahtena talvena aikaisemmin myös tilsakumit, eikä silloin ole ollut mitään ongelmaa...

Onneksi meillä on eläinlääkäri lähellä, ja saadaan tarvittaessa hevoselle kipulääkettä, jos siltä vaikuttaa, että se on tarpeen. Maanantain kengittäjä tulee taas tarkastamaan jalan ja mietitään toivottavasti vähän jatkoa tarkemmin.


Jos jollain on mitään kokemusta vastaavanlaisesta hevosesta ja ratkaisuja koko ongelmaan, niin kaikenlaisia tarinoita ja myös niitä mielipiteitä kuulen mielelläni!

17 kommenttia:

 1. Voi ei :(
  En tiedä teidän kengittäjästä ja tietenkiin riippuu tapauksesta mutta meidän hevosen ongelmat johtui pitkälti vääränlaisesta kengityksestä. Aluksi ei tajuttu tätä vaan yritettiin etsiä ongelmia muualta kunnes tajuttiin vaihtaa kengittäjää ja ongelmat hävisivät.
  Toivottavasti teillä selvii syy nopeammin kuin meillä ja ylämäki voi alkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut Deen maitovarsa-ajoista asti sama henkilö joka on hoitanut hevosen kavioita. Nyt Hollannin reissun jälkeen on ongelmat jotenkin putkahtaneet esiin, enkä oikein osaa sanoa mistä se johtuu... Sen tiedän, että hevonen on herkkä kaikekseltaan ja sen kanssa on oppinut tarkaksi todella monissa asioissa.

   Poista
 2. Mulla ei o ihan samanlaisii kokemuksii,mut mun tamma on kans herkkä ja se on ollu useemman viikon köpö ja kompuroi ilman syytä.
  Vino se on myös,ajaessa,ratsastaen sen saa hyvin suoristumaa. Kulkee siis banaanina oikeelle. Vasemmalt se on jumissa ainaki kaulasta ja selästä,maanantain mennää klinikalle,siel selviää enemmän. Toivottavast selvii mikä Deellä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se mikä meidän tapauksessa on hyvä, niin tiedossa on, että hevonen arkoo kavionpohjiaan, jolloin se ei myöskään tietenkään voi liikkua normaalisti. Se miten se on mahdollista taas, onkin sitten toinen juttu...
   Tsemppiä teidän hepan kanssa ongelmiin!

   Poista
 3. Meillä oli sama juttu mutta lopunperin selvisi ja oli kengittäjän vika..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä niin toivon, että se ei meidän tapauksessa johdu kengittäjästä. Meillä on ollut aina sama kenkääjä, joten tuntuisi oudolta, että hän yhtäkkiä ei osaisikaan asiaansa kunnolla, kun tähän vuoteen asti meillä on ollut erittäin hyvää yhteistyötä kavioiden hoidon osalta.

   Poista
 4. Voi ei :( Kylläpä nyt on huonoa tuuria teillä taas. Jos tilsakumeista ei aikaisemmin ole ollut ongelmaa, niin tuskin ne on nytkään syypäänä? Kyllä tämän perusteella epäilisin ensimmäiseksi kengittäjän työtä, kun selvästi heti kengityksestä meni huonoksi ja kavio on lämmin ja aristava. Eikös teillä ole kuitenkin ollut aina sama kengittäjä, vai muistanko väärin? Toivottavasti on vain tilapäinen juttu, ja paranee nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sama kengittäjä. Olen ihan lopen kyllästynyt tällaisiin ongelmiin, ja toivon, ettei tämä olisi kengittäjän virheestä, koska meillä ei oikeasti olisi nyt enää varaa tällaisiin ylimääräisiin. Mutta toisaalta tätähän tämä hevosen omistaminen on :) Onneksi asioista pystyy keskustelemaan ja täytyy suunnitella tämä kengityskuvio jatkossa uudestaan.

   Poista
 5. Mulla kun ei ole omaa hevosta, niin mun on helppo huudella sivusta ilman kokemusta,... Mut mun mielestä joko kengittäjässä tai kengitysvälissä on jotain, kun hevonen on joka kerta just kengityksen jälkeen vähän huonompi. Jos kengittäjä helposti ottaa liian lyhyeksi mutta oot muuten tyytyväinen kengityksen laatuun, niin mitä tapahtuisi, jos väliä pidentäisi? Kavio-ongelmat on siitä huonoja että ne on usein aika hitaita paranemaan, ja vaikuttaa moneen asiaan. Mun mielestä kuitenkaan tilsakumeja ei kannattais heti hylätä, sillä jos Deen kavio on sen mallinen että se kerää jo kentän pohjaa pakkasella itseensä, se varmaan tekee sitä huimasti myös lumella.

  Mietin itse koko ajan miten herkkää (ja ilmeisesti myös pehmeää) kavion pohjaa voisi kovettaa. Yhdellä vanhalla vuokriksella laitettiin tervaa kavion pohjiin kovettamaan kaviota, mutten tiedä auttoiko. Herkkä se oli matalista lattakavioistaan, mutta epäilen silti vian olleen kavionivelessä, vuohisessa tai jossain siellä välillä enemmän kuin itse kavioaineksessa.

  VastaaPoista
 6. Tulikohan tämä nyt moneen kertaan..?

  Mulla kun ei ole omaa hevosta, niin mun on helppo huudella sivusta ilman kokemusta... Mut mun mielestä joko kengittäjässä tai kengitysvälissä on jotain häikkää, kun hevonen on joka kerta just kengityksen jälkeen vähän huonompi. Jos kengittäjä helposti ottaa liian lyhyeksi mutta oot muuten tyytyväinen kengityksen laatuun, niin mitä tapahtuisi, jos väliä pidentäisi? Kavio-ongelmat on siitä huonoja että ne on usein aika hitaita paranemaan, ja vaikuttaa moneen asiaan. Mun mielestä kuitenkaan tilsakumeja ei kannattais heti hylätä, sillä jos Deen kavio on sen mallinen että se kerää jo kentän pohjaa pakkasella itseensä, se varmaan tekee sitä huimasti myös lumella.

  Mietin itse koko ajan miten herkkää (ja ilmeisesti myös pehmeää) kavion pohjaa voisi kovettaa. Yhdellä vanhalla vuokriksella laitettiin tervaa kavion pohjiin kovettamaan kaviota, mutten tiedä auttoiko. Herkkä se oli lattanoista kavioistaan mutta itse epäilen vian tämän ponin tapauksessa olleen kavionivelessä, vuohisessa tai jossain sillä välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaviomateriaali on todella hyvää ja kaviossa varsinaisesti ulkoisesti katseltuna ole mitään mainittavan huonoa, päin vastoin.
   Meillä oli nyt kaksi viikkoa normaalia pidempi kengitysväli, kun ajateltiin, että annetaan kavion nyt kasvaa vielä pidemmäksi ja ajatuksena oli, että jatketaan nyt samalla linjalla. Deellä on niin hyvän malliset kaviot, hyvät jalka-asennot ja varvasakseli ei lähde taittumaan kovin helposti kavion kasvaessakaan, joten se kestäisi sen kyllä.
   Tilsakumien poistaminen ei ole tosiaan vaihtoehto, tai sitten me treenataan ja liikutetaan hevosta vasta keväällä, jos se enää siihen mennessä olisi edes enää yhtenä kappaleena, kun olisi suurinman osan talvesta seissyt.
   Huoh, helpompaa varmaan olisi muuttaa jonnekin etelään aina talviksi asumaan :D

   Poista
 7. No voi että! Toivottavasti saatte pian selville mikä Deellä on! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toivotaan näin, olisi kivaa, että voitaisiin treenata jossain vaiheessa ilman, että tulee aina turhia taukoja!

   Poista
 8. onpa harmillista! Toivottavasti loydatte pian ongelmaan ratkaisun. Minulla ihan vaan kuvaa katsoessa tulee tunne liian matalista kannoista, mutta tama nyt on vaan yhden kuvan perustella eika varmastikaan ole "oikea" diagnoosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Deellä ei ihan kauheasti "luonnostaankaan" kantaa ole, ja se kannan säilyttäminen on ollut joka kengityksessä aina mielessä. Tosin tuo kuva on jo melkein pari vuotta vanha, mutta aika samanlaiselta se kavio nytkin näyttää :) Toivottavasti tosiaan löydetään jokin ratkaisu tähän...

   Poista
 9. Moi Heidi, Thor menee ihan jumiin heti jos vähänkään väärä kengitys. Nyt kun on löytynyt sopiva kengittäjä hevonen toimii kuin unelma ja on aina kengittämisen jälkeen parempi. Ymmärrän niin sun tuskan. Aivan järkyttävän ahdistavia nämä kengitysasiat. Kannattaa kuitenkin miettiä aina niin, että hevonen tuntuu kyllä hyvältä jos kengitys on ok. Eli jotain pitää varmaan korjata. Omasta kokemuksesta pohjalliset haurastavat kaviota entisestään, mutta tämä on täysin subjektiivinen kokemus. Ostin Thorille Hoof Care pulveria ja se on ainakin meillä toiminut hyvin;)

  Tsemppiä. Toivottavasti saatte kaviot pian kuntoon;)

  VastaaPoista
 10. Ratkesiko ongelmasi minulla on nyt samanlainen tilanne torstaina oli kengitys ja torstai iltana oli hieman muista lämpimänpi tänään lähdin maastoon ka kävelin ja kun lähdin ravaamaan nii me iha ep lenkki kesti noin 15 min ja sitten 2 tunnin päästä kavio oli tosi lämmin ja muut viileitä.... Ei ole löytynyt vielä syytö kun kengittäjäkin kävi katsomassa

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot