torstai 19. joulukuuta 2013

On se hevosen ruokinta tarkkaa....!

Gramman tarkkaa punnitusta

Jonkin aikaa olen miettinyt Deen yhtäkkiä huonontuneiden kavioiden tilannetta ja niistä johtuvia ongelmia, mutta myös sitten kevään selkeästi jo Hollannissa Deen lihaskunto oli selkeästi huonontunut eikä lihas meinaa millään pysyä yllä vieläkään. Ymmärrän sen, että ruunaaminen vuosi sitten joulun alla vaikutti jonkinverran kaikkeen. Silti se, että hevonen alkaa huhti-toukokuussa kasvattamaan aikamoista karvapehkoa, joka on kaikenlisäksi vaikutti aika huonolaatuisen oloiselta on mietityttänyt aina siitä asti, kun näin keväällä Deen Hollannissa ja siellä viettäessäni vielä viimeiset kaksi viikkoa, ennekuin hevonen tuotiin kotiin. Deen vatsa- ja suolisto-ongelmien takia kaikki viljapitoinen ruoka (kaurat, myslit jne.) jätettiin pois ja ruokintaa yksinkertaistettiin aika paljon. Tämä kokeilu rauhoitti hevosen ratsastettavuuttakin jonkin verran.. Nyt kuitenkin olen hetken aikaa epäillyt, että Dee ei saa nykyisestä ruokinnastaa kaikkea ja puutostiloja löytyy mm. kivennäisten kohdalla, mutta myös eri vitamiineissa.

Dee lokakuussa 2012

 Dee lokuussa 2013

Dee toukokuussa 2013 juuri Suomeen takaisin saapuneena, kuljetuskuumeessa ja vasen silmä tuntemattomasta kolhusta loukkaantuneena

Kesäkuun lopulla yhtäkkinen ähky kuivutti hevosen taas entisestään

Syyskuussa 2013 Dee on jo saanut aika paljon lihaa takaisin luiden päälle, mutta en ole ollut tyytyväinen vielä kertaakaan sen kuntotasoon lihasten, kavioiden, karvan ja olemuksen osalta.

 Joitain muutoksia siis ruokintaan olen lähtenyt varovasti tekemään ja nyt muutamalta eri taholta sain kuulla paljon hyviä kokemuksia eräästä englantilaisesta "kivennäisvalmisteesta", joka on kehitetty mm. juuri kavioiden ravinnoksi, mutta palauttamaan myös muuten mahdollisia puutostiloja. Kyseisen valmisteen pitäisi olla myös turvallinen vaihtoehto herkkävatsaiselle Deelle. En sen enempää vielä valmisteen nimeä paljasta, kun minulla on aika isot odotukset, mutta myös pelko siitä, että homma ei pelitä... mutta katsellaan ja kertoilen myöhemmin lisää, jos huomaan asioiden muuttuvan parempaan selkeästi! Toivon, että ensi keväänä hevonen näyttää sekä tuntuu jo taas paremmalta, ja ennen kaikkea on sitä!

4 kommenttia:

 1. Tuo nappula näyttää tutulta, luulen tietäväni mitä tarkoitat. Ainakin Jekkulla oli selkeä kasvuraja kaviossa, "ennen ja jälkeen" tuon valmisteen syöttämistä. TOimi ainakin meillä oikein hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että puhumme samasta nappulasta :) Tosi kiva kuulla lisää hyviä kokemuksia! Toivotaan, että meilläkin toimisi.

   Poista
 2. Mitä Dee syö nykyään sitten? Mulla on itselläni samanikäinen hevonen ja myös tosi aktiivinen, perus luonteeltaan voisi verrata jopa "kuumahkoon", joten olisi mielenkiintoista lukea myös teidän ruokinnoista. :)

  Mulla on auttanut massan kasvatukseen todella paljon Cavalorin Mash&Mix. Sen jälkeen, kun oon tuota alkanut syöttää, on massaa tullut hurjasti lisää! Mashin kanssa "lisäreinä" itse syötän ainoastaan pellavaisen ja magnesiumia. (+ kuureittain merilevää)
  (Mash&mix sisältää myös kaikki vitamiinit, hivenaineet, electrolyytit yms.)
  Mash&Mixin rinnalla on vielä tietysti rehu, eli meillä Black Horsen Classic rehu. :)

  www.tanssivalordi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dee syö kuivaa heinää varmaan yhteensä n. 12kg, lisänä karftin lucerne haketta n. kilon verran, greenlinea puolilitraa (kuiva), johon olen sekoittanut desin-2 pellavaöljyä, chevinal plus kivennäis-vitamiiniseoksen ja elektrolyyttejä sen mukaan miten ollaan päivällä tehty hommia ja hikoiltu.
   Nyt sitten jäi tuo chevinal pois, ja syötän vastaavan valmistajan b -vit. valmistetta, muutoin uusi kokeilussa oleva rehu pitäisi täyttää vajavaisuudet hivenaineiden, vitamiinien ja kivennäisten osalta aika hyvin.
   Etenkin kuumahkon hevosen kohdalla olen huomannut, että on erityisen tärkeää, että vatsaan päätyy helposti sulavaa ruokaa, jolloin esimerkiksi kaikki viljatuotteet, tai esimerkiksi kaura on ehdoton no no.. myös entistä enemmän olen pyrkinyt huolehtimaan siitä, että vitamiineja syötän sen mitä sillä jää vajaaksi ja pyrin välttämään monia eri rehupakkauksia, joihin on vitamiineja ja kivennäisiä on lisätty, jotta vältytään turhilta päällekkäisyyksiltä, jotka joidennkin vitamiinien ja kivennäisten kohdalla voi ihan yhtälailla tuottaa ongelmia, kuin niiden puutoksetkin. Kaikki mitä syöttää riippuu siitä mitä heinä sisältää :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot