maanantai 27. tammikuuta 2014

Harjoitusravissa istuminen - harjoituskappaleena Tino

Tino on hevonen, joka on aika erilainen hevonen mihin olen normaalisti tottunut jo kokonsakin puolesta ratsuna. Se on valtava, sen liikemekaniikassa on luonnostaan aika paljon "kestoa" ja se on jonkin verran hitaampi liikkeissään, joskaan ei siis ole raskas ratsastaa, mitä noin suuresta hevosesta ensiksi voisi kuvitella tulevan mieleen. Itse olen todella lyhyt, ja siinä on omat haasteensa saada hevonen hyvin ohjan ja pohkeen väliin ja hakemaan painoa enemmän takaosalle. Tämän kuluneen viikon aikana kovien pakkasten takia en ole viitsinyt Tinoa itseään hengästyttää/hiostuttaa liikaa, vaan ollaan menty hevoselle hölkkäpainoitteisena liikkumisena kaikki askellajit läpi ja itse olen ottanut tilanteesta kaiken hyödyn irti ja yrittänyt treenata sitä istumista, istumista ja vielä kerran istumista! Aikapaljon poneillakin kun menen, niin tällainen suuri valtamerialus on joskus aikamoinen kulttuurishokki, jos en ole vähään aikaa mennyt :D Onneksi nyt on ollut taas hyvää aikaa tottua ratsastamaan erilaista hevosta.


Jonkin verran paksu pukeutuminen on haitannut oikean istunnan ja tasapainon löytymistä, mutta sunnuntaina, kun pakkaslukemat näyttivät enää n. -7 astetta, uskalsin lähteä perus ratsastusvarustuksessa liikenteeseen. Alunperin olin suunnitellut Tinolle sunnuntaille hyppäämistä, mutta en ollut ottanut huomioon sitä, että sillä oli lauantai vapaa, joten se suunnitelma täytyi haudata, vaikka kerrankin olisin saanut puominnostajan paikalle. Ei ole hyvä vapaiden jälkeen tehdä mitään kovin rankkaa treeniä, vaan tällaisia hyppypäiviä ja treenipäiviä varten hevosta on hyvä edeltävänä päivänä vähän alustaa ja valmistella. Ehkä joku toinen kerta sitten. Tinohan on suvultaan estehevonen (Loredo - Ramiro's Match), joten siltä löytyy hyppy verestä, vaikka pääasiallisesti omistajalleen kouluratsuna onkin toiminut!


Sunnuntaille sain T:n mukaan kuvailemaan ratsastuksia, mutta maneesissa meidän kameran valovoima ei enää riitä, joten sieltä minulla on pätkä videota ja muuten napattiin muutama räpsy loppukäynneistä maastopoluilla.

Ihan alkujaan olen saanut totutella taas koulusatulaan ja rääkännyt itseäni pidentämällä jalustimia ihan tuntuvasti, mikä nyt näin kuvia katsoen näyttävät ihan normaalilta pituudelta. Normaalisti olen tottunut istumaan lähes "polvet suussa", joten normaalin jalustinmitoitus koulusatulassa tuntuu jo todella tuskaiselta tällaisesta esteratsastajasta :) Yhtenä päivänä hyppäsin todella mukavuusalueen ulkopuolelle ja nostin jalustimet ristiin kaulalle ja ratsastin suurimman osan ajasta ilman jalustimia, jotta joutuisin oikeasti avaamaan sisäreidet, ja olla kiristämättä yhtään polvilla - ja ennen kaikkea joutua vain istua ilman, että saan tukea jalustimista. Oli muuten rankkaa, kun alla oli Deen kanssa ilman satulaa ratsastelut! Sunnuntaina pyysin Tinolta jo vähän enemmän, tehtiin paljon siirtymisiä niin askellajista toiseen, kuin niiden sisälläkin. Tino tuntui ihan kivalta, vaikka häiritseekin, etten vieläkään saa sitä liikkumaan niin hyvin selän läpi ja paino takaosalla mitä haluaisin. Jokatapauksessa hevonen alkaa tuntua näin viikon jälkeen enemmän tutulta, kun on saanut mennä pidemmän jakson putkeen. Tässä pieni pätkä mun tämän hetken tilanteesta istuessani tuolla harjoitusravissa ja myös vähän laukkaa ja yksittäisiä vaihtoja.On se jännä yrittää olla samaan aikaan jäntevä, mutta rento - pää heiluu ainakin sen johdosta häiritsevän paljon :D Samalla myös tietää teoriassa mitä pitäisi tehdä, mutta sitten käytännössä kroppa ei toimikaan niin kuin oli suunnitellut... no ei auta vikiseminen, täytyy vaan yrittää ryhdistäytyä lisää oman kropan kehittämiseen. Aamuisin lenkille siis, ja iltaisin lihastreeniä ja venyttelyä!

Tino on minulla "lainassa" vielä muutaman päivän ajan, joten vielä saa jatkaa harjoitteluja, ennen kuin tämä ihana ruuna taas palaa normaaliin arkirytmiin omistajansa kanssa :)7 kommenttia:

 1. Upea ulkoasu blogissasi!:) Ja ihania nää postauksen kuvat,sekä videon meno näytti mun silmään hyvälle :)!

  http://rakaspikkuriivio.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kiva, että blogi vaikuttaa kivalta, vaikka ulkoasujenkaan kanssa en ole mikään luonnonlahjakkuus :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hih, samat fiilikset on ollut tässä kun olen vanhaa vuokrahevostani alkanut taas ratsastelemaan sen sairasloman päätyttyä. Hidas, mutta kankea tulee ensimmäisenä mieleen... :D Pystyn hyvin samaistumaan tuohon fiilikseen, kun hevonen on jotenkin "hitaampi", vaikka sinänsä liikkuukin aktiivisesti ja oman tyylinsä mukaisessa tahdissa. Aluksi tuntui, että koko ajan saa olla tuuppimassa lisää vauhtia, vaikka tosiasiassa tahti oli jo tosi hyvä, askel oli vaan niin erilainen kuin mihin oli tottunut. Nyt sitä jo osaa antaa olla enemmän rauhassa, ja tosiaan vatsalihakset saa kyllä kunnolla töihin! Mutta, mikä rikkaus onkaan että pääsee ratsastamaan erilaisilla hevosilla! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ihan mahtavaa päästä erilaisilla hevosilla menemään, se opettaa kauheasti! Etenkin, kuin poneillakin olen viimeaikoina paljon mennyt, niin Tino tuntuu todella isolta ja hitaalta niihin verrattuna :D Mutta etenkin tällaisia isoja ja hitaampia hevosia haluaisin oppia ratsastamaan!

   Poista
 4. Ihania kuvia! :) Toi Tino näyttää niiiin symppikseltä :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Symppis on oikea sana kuvaamaan Tinoa :)) Kiitos!

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot