maanantai 13. tammikuuta 2014

Kevät lähestyy - oripohdinnat kiihtyy

Ensi keväänä lähden toisen kerran rumbaan, jossa mikään ei ole niin varma kuin epävarmuus, eli tamman astutustouhuihin. Toivon todella, että vuoden päästä tähän samaan aikaan voin jo jännityksellä odottaa varsan tulevaa syntymää - se olisi niiiin upeeta ja jo unelmien täyttymys itsellään! Mikään ei voita sitä, kun on paljon odotuksia uuden varsan suhteen, näkee sen kehityksen aivan syntymästä asti aikuisikään ja saa lähteä sitä itse laittamaan satulaan ja opettamaan ratsun alkeita saatika viedä sen ensimmäistä kertaa kisoihin :)

Orivalinta on aika pitkälle "lyöty lukkoon", eli oriilla Tornesch lähdetään yrittämään. Samalla sitä tietenkin seurailee jatkuvasti muitakin oreja, ja pakko sitä on laittaa jokin varavaihtoehtokin korvan taakse, jos tulee tilanne, että oria on syystä tai toisesta joudutaan vaihtamaan.

Varavaihtoehto tämä seuraava ei varmaan tule olemaan, sillä tätä tuskin saa Suomeen tai onko se edes käytössä, mutta ori jäi mieleeni Hollannissa ollessani, kun näin sen muutamia maitovarsoja ja niillä oli ihan käsittämättömän ihana rohkea ja iloinen asenne kaikkeen, ja olivat ulkomuodoltaan komeita varsoja. Rakenteeltaan tämä ori on vähän sellainen, että ei ehkä Iitalle sopisi, sillä Iita tarvitsee paljon "runkoa" lisää, mitä tällä oriilla ei ehkä riittävästi ole. Mutta sen suku on mielenkiintoinen ja sen hyppy ihan mahtava!

Ori on Lontoon olympialaisten esteratsastuksen kultajoukkueessa kilpailleen Big Starin nuori KWPN -kantakirjaan hyväksytty poika E-Star (Big Star - Heartbreaker - Pilot).

kuva: staleverseTuosta oriista pidän, ja näitä on aina kiva miettiä ja katsella, vaikkei mitään omaa lehmää ojassa olisikaan. Lisäksi hevosten katselemisesta oppii, ja oppii ennen kaikkea sen, että tietää mistä itse pitää ja mistä ei - muodostuu siis sellainen oma mielipide ja mieltymys, jota ehdottomasti kannattaa seurata jatkossakin.

Varavaihtoehto, mikäli Torneschin kanssa ei onnistu, on varmaanki kestosuosikkini Quality Time (Quantum - Cantus). Se on jättänyt aika "sieviä" jälkeläisiä, mitä itse olen nähnyt, joten en tiedä kuinka toimisi Iitan kanssa, joka on sievä itsekin, mutta Quality Time on itse suurempi ja siinä on myös sitä holsteinverta mikä oletettavasti Iitalle sopii. Näin viime EBEF -näyttelyssä Ypäjällä todella hienon varsan Quality Timesta, joka jäi mieleeni. Myös KWPN -oripäivillä näin muutamia sen orijälkeläisistä. Ne eivät ole olleet kovin suuria, mutta näin pienenä ihmisenä ei suurta ratsua itselleen toivokaan.

kuva: team nijhof

Nyt tulevan kevään aikana tulen jonkin verran näistä astutustouhuista kirjoittelemaan lisää ja ehkä ensi kerran asiaa tulee, kun siementämisen aika lähestyy. Jännää :)

14 kommenttia:

 1. Hihhei, jänniä aikoja eletään! Itsellä alkaa hevosenhankinta olla käsillä, ja joitain varsoja onkin jo pistänyt silmään, mutta tämän kevään tarjontaa odotan innolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muista tulla kertomaan millainen kaviokas sulle lopulta tuli hankittua! Nää on kyllä aina tosi jänniä ja kutkuttavan kivoja juttuja :)

   Poista
 2. Mahtavaa päästä mukaan astutustouhuihin tätä kautta :) odotan innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tällaistenkin asioiden lukemiseen löytyy mielenkiintoa!

   Poista
 3. Itselläkin tänä vuonna orin valinta edessä. Minulla on siis 6-vuotias Lusitano tamma, jolla hyppykykyä löytyy ja haluan itselleni lusitanosta estehevosen. Isäksi mietin myös tätä Quality Timea, koska on siro ja aika vastakohta tammastani, mutta päädyin lopulta Balou du Rouettiin, kun nähnyt monta sen jälkeläistä, jotka ovat olleen helppoja kouluttaa ja hyviä luonteelta, mikä haen myös varsalle hyppytyylin lisäksi :) Hieno ori kyllä sinulla ykkösenä ei voi muuta sanoa :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostuneena luenkin myös sinun astutuspuuhia kevään edetessä, toivottavasti kirjoittelet niistä! :) Tammastahan se on kiinni millaiseen oriiseen päätyy, vaikka isona osana omat mieltymyksetkin ohjailevat valintaa!

   Poista
 4. Voi vitsi, aika jännää! Hienon päätöksen mielestäni teit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää on :) Toivotaan, että voidaan pysyä päätöksessä!

   Poista
 5. Jalostusvalinnat, aina yhtä kiehtovia! (Eli siis kiitos, kirjoita näistä vastaisuudessakin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että löytyy lukijakuntaa näille jutuille myös! :)

   Poista
 6. Todella mielenkiintoista! Odotan innolla jatkokertomuksia;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Seuraavia juttuja tulee sitten, kun asioita on saatu vähän eteenpäin ja lähestytään ajankohtaa :)

   Poista
 7. Itsellä olisi haaveissa joskus lähteä itselleni ratsua vääntämään ihan alusta asti, joten näitä sun postauksia on oikein kiva seurata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä haave, joka kannustan toteuttamaan joskus, jos se vain sinulle on mahdollista! :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot