perjantai 10. tammikuuta 2014

Vastauksia

Häh, miten on mahdollista, että jokin aikaisempi kirjoittamani teksti on pompannut ensimmäiseksi ja nyt aivan kuin se olisi kirjoitettu torstaina, vaikka tekstin kirjoitin ja julkaisin kyllä viime sunnuntaina? Bloggeri sekoilee ilmeisesti jotain... no ei anneta sen häiritä sen enempää, vaan siirrytään kysymyksiin, joita minulle jätettiin - kiitos kaikille aktiivisille! :) Miten sun hevoshieronta opinnot? 

Kesken vielä. Toivottavasti pääsisin valmistumaan joku päivä ja saisin ammattipaperit kouraan.

Koska aloitit ratsastuksen?

9 -vuotiaana aloitin Enjalantallilla Keravalla viikottaisilla tunneilla.

Mikä on pahin tippumisesi? 

Mitään ihan kovin pahaa tippumista ei ole koskaan sattunut (kopkop), mutta pahin varmaan on muutama vuosi sitten, kun olin ensimmäistä kertaa 3 -vuotiaalla Deellä laukkamaastossa, ja yhtäkkiä Dee tajusi vauhdin hurman ja veti reippaassa laukassa sellaiset pukit, että lensin sen kaulan yli maahan naama edellä suoraan sen jalkoihin. Silloin sain lievän aivotärähdyksen ja naama oli naarmuilla.

Minkä ikäinen olet? Koska Dee on syntynyt?


Laitoin nämä tähän yhteen, kun näihin löytyisi vastaukset blogin sivuesittelystäkin, mutta olen siis 25 -vuotias, Dee on syntynyt vuonna 2008 ja kääntyy tänä vuonna 6 -vuotiaaksi.

 Hölmö pikkuinen Dee ja sen sisko (samasta isästä) Duchess parin kuukauden ikäisinä :)

Mikä on korkein este mitä olet hypännyt?

130cm korkein yksittäisenä ja ratana harjoituksissa.

Minkä pituinen olet?

Olen 160cm pitkä. Välillä sitä toivoisi pidempiä jalkoja, mutta on tässä etuutensakin, kun pystyy menemään poneillakin helposti.


Oletko ollut koskaan hevosleireillä, jos olet, niin missä?

Olen ollut! Tulipa heti hyviä muistoja mieleen, kun rupesin tähän kysymykseen vastausta ajattelemaan! :) Ihan ensimmäiset leirit kävin kahtena peräkkäisenä kesänä Enjalan tallilla, myös Kalliorinteellä olin parina kesänä leirillä ja sitten pidemmällä olen ollut Alajärvellä ja Parkanossa. Pitäisi ihan kaivaa kaikkia leirivalokuvia ja skannata niitä koneelle niin saisi niitä tännekin, kyllä ne kuvat jossain tallessa pitäisi olla :)

Onko sinulla siskoa tai veljeä?

Kyllä on, minulla on kaksi vuotta nuorempi pikku veli <3

Mikä kamera sinulla on?

Lähes kaikkien tämän blogin kuvien takana on Nikonin D3100 kamera, joka on tosi simppeli perus järkkärikamera, mutta hintaansa nähden on ainakin toiminut ja ottanut todella hyviä kuvia, vaikka kyllähän sillä meidän valokuvaajallakin taitaa olla pientä osuutta asiaan... :)

Millä ohjelmalla teet bannerin?

Teen samalla ohjelmalla, millä muokkaan kaikki kuvatkin, eli Corel Paint Shop Pro Photo X2 -ohjelmalla. Ei sillä mitään ihmeellisyyksiä saa aikaan, mutta on niin turvallinen ja tuttu, ja uudet hienommat ohjelmat ovat mulle ihan hepreaa, niin tuolla nyt mennään. Kyllä siitä edelleenkin löytää kaikkia uusia toimintoja, joista ei ole aikaisemmin tiennyt, joten kelpaa minulle :)

Oletko voittanut kisoissa ruusukkeita, monta?

Tuossa, kun teimme pari kuukautta sitten muuttoa, löysin laatikon missä oli varmaan lähes kaikki ruusukkeet. Ei niitä nyt niin montaa ole, kun miettii miten pitkään olen ratsastanut, mutta minulla onkin suhteellisen vihreä kilpailukokemustausta aikaisempien ratsun puuttumisongelmien takia. Mutta siitäkin huolimatta kyllä niitä varmaan jo lähemmäs 100kpl on, en ole laskenut tarkemmin.

 Racing radalta Laaksolla, josta tuli meidän yhteinen ensimmäinen kansallinen sijoitus :)

Minkälaisia liikkeitä treenaat salilla (jotka tukevat ratsastusta)?

Ennen kaikkea kaikkia keskivartaloa vahvistavia liikkeitä. Esimerkiksi jumppapallolla saa tehtyä ihan älyttömän hyödyllisiä (mutta rankkoja liikkeitä) ja itse viime keväänä enemmän salilla käyneenä tykästyin tekemään vatsoja ja selkiä, sekä kylkiä vahvistavia juttuja jumppapallon avulla, koska liikkeet olivat selkäystävällisempiä. Voin joskus tehdä oman jutun näistä liikkeistä sitten erikseen kuvien kera. Erilaisia liikkeitä on ihan hirveästi, mitä pystyy tekemään. Toki käytän salilla käydessäni hyödykseni kaikkia keskikropan laitteita, jotta saa painojen vastusten kanssa treeniä vielä tehostettua.
Vaikka keskikroppaan keskitynkin, niin kyllä myös käsi- ja jalkatreeniä teen, etenkin kun jos on selkeästi oikeakätinen ja näin ollen vahvempi oikealta puolelta, olen yrittänyt tätä eroavaisuutta tasaamaan ja vahvistamaan myös heikompaa vasenta puolta. Ratsastaessa kyllä edelleen huomaa, että esimerkiksi vasemmalle mun on helpompi ratsastaa, kun saan paremman ulko-ohjan tuen oikealla kädellä, mutta sitten taas toisaalta vasen jalka on heikompi, jolloin vasen pohje menee vaikeammin joskus läpi.
Sitten varmaan tärkein juttu, mikä on oman kropan liikkuvuuden ja elastisuuden kannalta tärkeää, on päivttäiset venyttelyt. Nyt on koko syksy mennyt siihen, etten ole juurikaan venytellyt ja sen kyllä huomaa... Jos viime kesänä sain seisoessani kurotettua kämmenet lattiaan, niin tänäpäivänä lattian ja kämmenieni väliin jää ainakin 20cm, kun takareidet ovat niin jumissa... kyllähän se vaikuttaa ratsastukseen ja istuntaankin kovasti, hevosen selässä istuntaa on todella vaikea lähteä korjaamaan, etkä voi taipua väkisin oikeaan asentoon jos kroppa stoppaa lihaskireyksissä vastaan, vaan se istunnan hakeminen lähtee omasta henkilökohtaisesta treenaamisesta ja venyttelystä.

Onko Dee ensimmäinen oma hevosesi?

Kyllä on :) Aikamoinen tuuri kävi, että se olikin noin hyvä mitä nyt on. En silloin varsaa ostaessa uskaltanut kovin suuia odotuksia laittaa, vaikka toki odotukset nousivat heti, kun varsa syntyi ja kasvattajatkin kehuivat sen olevan heidän parhoista syntyneistä varsoistaan.


 Harkitsitko oman hevosen ostoa kauan?

Oman hevosen osto on ollut mielessä ihan pienestä asti, eikä se ajatus siitä laantunut vaikka aikuisiän kynnyksen ylitinkin. Tosin syntymättömän varsan osto taisi olla hetken mielijohde, sillä aikaisemmin olin käynyt katsomassa kuitenkin 4-6 -vuotiaita myytäviä hevosia.

Onko sinulla hyvä motivaatio lähteä tallille, onko usein päiviä, jolloin ei ollenkaan huvittaisi?

Aika usein on kyllä ihan hyvä motivaatio, etenkin jos on lähellä jotain kisoja, joita kohden valmistaudutaan jne. Mutta tietenkin on myös paljon päiviä, jolloin ei yhtään huvittaisi ja lähteminen on vaikeaa, etenkin silloin, kun ei ole nukkunut yön aikana joko ollenkaan tai vaan todella huonosti, ja väsymys meinaa painaa ylivoimaisena päälle. Mutta tiedän sen, että kun vaan pääsen liikkeelle, niin sitä reipastuu ja itselläni hyvinä motivaattoreina toimivat tulevaisuuden suunnitelmat hevosten kanssa ja itselleni asetut tavoitteet. Myös muiden treenien lukemisesta eri blogeista saa yllättävän paljon motivaatiota myös omaan tekemiseen, joten siksi tykkäänkin lukea paljon muiden tavoitteellisesti treenaavien blogeja, jotta löydän sen oman kipinän niinä vaikeina hetkinä :) Sitten tietenkin jonkun verran säät ja vuodenajat vaikuttavat siihen millä innolla sitä tallille lähtee. Jos sataa vaakatasossa niin kyllähän se näin maneesittomasti treenaavalla pikkaisen intoa laskee, mutta sitten taas tälläkin viikolla tein kaatosateessa Deen kanssa tähän mennessä viikon parhaimmat treenit, kun oli niin hyvä suunnitelma päivälle ;)

Annatko muiden ihmisten helposti ratsastaa Deellä vai saavatko vain harvat ja valitut?

No en kovin helposti anna, en varsinkaan jos ei ole mitään syytä miksen itse voisi ratsastaa. Dee on niin herkkä, että se tuntuu stressaavan välillä vieraasta ratsastajasta, joka näkyy sitten vielä monta päivää jälkikäteenkin jännittymisenä. Minulla on pari luottotyyppiä, joille annan Deen hoitoon, jos itse lähden vaikka jonnekin reissuun, sillä tiedän heidän olevan neutraaleja ja rauhallisia ratsastajia, jotka tekevät minun toivomusten mukaan hevosen liikutuksen eivätkä lähde omin päin "kouluttamaan" hevoselle jotain aivan muuta. Mutta muuten ratsastan Deen aina itse.

 Pihla on meidän luottoratsastajamme ollut usein silloin harvoin lomaillessani!

Mikä olet ammatilatasi?

Olen tällähetkellä myyjä ammatiltani.

Ratsastatko paljon muiden ihmisten hevosia? kuinka montaa eri hevosta ratsastat viikossa Deen lisäksi?

Kokoajan enenevissä määrin olen alkanut ratsastamaan muita hevosia, kun päätin alkaa panostaa ratsastamiseen enemmän. Viikot vaihtelevat todella paljon. Tällä hetkellä on ainakin kolme hevosta viikossa, joita ratsastan useammin, kuin kerran viikossa ja sitten on satunnaisempia tapauksia. Ennätyspäivänä on ollut kuusi hevosta ratsastettuna, mutta tällä hetkellä se on vakiintunut siihen 1-3 hevosta päivässä.

 Ihana suuri Tino :)

Vahvuutesi ratsastajana?

Varmaankin päättäväisyys, kärsivällisyys, suunnitelmallisuus ja itsevarmuus. Olen myös sellainen ratsatsaja, joka kuuntelee todella paljon hevosta, tunnen aika nopeasti milloin esimerkiksi kaikki ei ole ok ja osaan erottaa hevosesta milloin siltä voi vaatia enemmän ja milloin on jätettävä asiat helpommaksi, tai joissain tapauksissa puhaltaa leikki kokonaan kesken. Oma tasapaino on myös todella iso vahvuuteni, en ihan helposti mutkissa ja pompuissa alas tule - johtuen varmaan siitä, että ratsastin pitkään juuri satulaan laitettuja tai sisäänratsastettavia hevosia pelkästään. Monet epävarmat hevoset saavat myös itsevarmuutta kanssani edellä mainituista syistä, mikä on ollut kiva huomata :)

Heikkoutesi ratsastajana?

Suurin heikkous on istunnalla vaikuttaminen. Olen tehnyt kuluvan vuoden aikana kuitenkin jo paljon töitä istuntani parantamisen eteen, mutta paljon töitä on vielä edessä. Haluaisin saada paljon enemmän elastisuutta kroppaani, jolloin apunikin pehmentyisivät ja selkeytyisivät. Tässä onkin tavoiteltavaa tälle vuodelle!

Millainen hevonen sinulla olisi, jos saisit ns. koota itsellesi juuri sellaisen kun haluaisit? 

Dee lähentelee aika paljon sellaista unelma hevosta, ja toisaalta en tiedä vielä miten pitkälle sillä kapasiteettia riittää. Jos kuitenkin jotain haluaisin Deen kaltaisesta hevosesta "muuttaa", olisivat se ratsastettavuus, lisää luontaista elastisuutta liikkeisiin ja parempaa hyppytekniikkaa.
Ns. itsekootussa hevosessa olisi luonnetta ja rohkeutta, mitä Deessäkin on. Sillä olisi skouppia viemään minua isompiin luokkiin. Se olisi perusterve, hyvän rakenteen omaava (hyvät jalka-asennot). Herkkä ja naisen ratsastettavissa :)
 Tähän hetkeen täydellinen hevonen minulle :)

Aiotko hieroa hevosia ammatiksesi, vai oletko ajatellut esim. ratsuttamista? 

Lähdin opsikelemaan hierontaa ja hevosen anatomiaa silmällä pitäen juuri sitä, että voisin jonain päivänä treenata hevosia itse niin, että omaan riittävän ammattitaidoin muutoinkin kuin pelkästään ratsastustaitoina. Eli kyllä se ns. ratsuttajan työ ja nuorten hevosten koulutus ja laitto olisi sellainen mistä nauttisin, vaikkei se todellakaan tunnu olevan se helpoin valinta eikä sillä mitään tienaakaan. Mutta jos sillä itseni pystyisin joskus elättämään jotenkin, niin se olisi unelmani. Hevoshierontoja tekisin sitten siinä sivussa, niinkuin nytkin teen, mutta pelkästään hierojaksi en ole ajatellut koskaan ryhtyväni.

Miten/millaisilla tehävillä ratsastat Deen rennoksi ja avuille jos se on riehu päällä? (itse ratsastan melko räjähdysherkkää ja säikkyä suokkitammaa) 

Deen avuille saamiseen saattaa välillä kestää parikin päivää. Hyvänä esimerkkinä nyt joulun alla olleet huonot kelit ajoivat meidät paljon epäsäännöllisempään liikuntaa, mikä ei sovi kierroksia vetävälle nuorelle hevoselle, silloin sen avuille saamiseen yksi ratsastus/työskentelykerta ei aina riitä. Tärkeintä tuollaisten räjähdysherkkien hevosten kanssa olen huomannut säännöllisen ja monipuolisen liikunnan, kevyitä kävelypäiviä saa ja pitääkin välillä viikossa olla, mutta ei kahta päivää peräkkäin.
Ratsastaessa olen ainakin Deen kanssa huomannut, että kuulolle en sitä saa esim. ravi-laukka siirtymisiä tehden, sillä niistä se vain kuumuu entisestään. Tärkeintä on lähteä ratsastamaan ravissa ja laukassa paljon ympyröitä, vaihdella suuntaa usein, taivutellen välillä vähän jopa yli. Taivuttelen paljon ympyrällä välillä esimerkiksi ravissa välillä ulospäin ja taas vaihtaen sisälle, jolloin saan kaulaa enemmän auki, muoto vähän pidemmäksi ja alemmaksi. Kun olen saanut hevosen hyväksi kädelle ja rauhoittumaan vähän alempaan muotoon alan vaikuttaa enemmän siihen mitä vauhtia mennään, ja saatan tehdä siirtymisiä ravin sisällä aluksi ottaen takaisin ihan mummoraviin ja siitä varovaisesti pidentäen eteenpäin. Jos hevonen jännittyy kiinni ottaessa, palaan taas perus raviin, jossa haen taivuttelujen kautta muotoa taas rennommaksi. Kun hevonen pysyy rentona ravin sisällä siirtymisissä, alan aktivoimaan liikettä vähän lisää jalalla, jolloin hevonen nostaa enemmän selkää ylös ja lähtee työskentelemään siinä muodossa mitä halusin. Joskus ratsastuskerrat ovat vain pelkkää tätä, emmekä pääse tekemään mitään varsinaisia "tehtäviä", mutta näin saan hevosta rennoksi ja yleensä onnistuneen rentoutustreenin jälkeen hevonen on jo lähtökohtaisesti seuraavana päivänä paljon vastaanottavaisempi ja kuuliaisempi, jolloi voidaan lähteä sitten työstämään vähän lisää, ottaa avoja ja väistöjä mukaan ja alkaa tehdä niitä ravi-laukkasiirtymisiäkin, kun hevonen pysyy rentona ja rauhallisena.
Olen myös itseäni joutunut muistuttamaan siitä, että vaikka on herkkä ja räjähdysaltis hevonen alla, minun täytyy silti muistaa pitää jalka kokoajan lähellä ja läsnä, sillä muutoin herkistän hevosta entisestään ja se lähtee lentoon jalkaa käyttäessä.
Toki olen myös huomannut, että vaikka näennäisesti voisin laittaa kaikki räjähdysalttiit hevoset samaan kategoriaan, niin niiden kaikkien kanssa ei sovikaan kaikki tehtävät tehden juuri tuossa järjestyksessä vaan jokaisen hevosen kohdalla täytyy kokeilla ajan kanssa, mikä systeemi toimii parhaiten. Se kuitenkin pätee jokaisen hevosen kanssa, että säännöllinen monipuolinen liikutus parantaa hevosen keskittymiskykyä ja liiat/useat vapaapäivät ovat myrkkyä.

Välillä on myös hyvä päästää höyryjä ulos, jos heppa meinaa revetä liitoksistaan...

Haikailetko koskaan hevosetonta elämää? Onko hevoseton huoleton?

Harvemmin. Nautin hevosten kanssa touhuamisesta niin paljon, ja se on mun intohimo, etten oikein keksi muuta yhtä antoisaa tekemistä, jos mulla ei olisi hevosia - ilman hevosia olisin varmaan aika onneton :) Jokaiseen elämään kuuluu omia vastoinkäymisiä, ja hevosten kanssa ne vastoinkäymiset ovat usein aika rankkoja, kun tähän laittaa melkein koko elämänsä ja rahaa kuluu, mutta niihin on asennoiduttava ja kaikesta epäonnesta kuitenkin aina oppii myös hirveästi jatkoon. Vastoinkäymisistä myös kasvaa itse vahvemmaksi.
Toki välillä pidän tietoisesti hevosettomia päiviä, jotta saan vähän etäisyyttä ja uutta intoa itse tekemiseen, kun on antanut aivojen huilata. En tiedä onko hevoseton huoleton, itse muistan hevosettomana ollessani, että elämässä oli myös paljon huolia siltikin, ei ne huolet sen hevosen myötä mihinkään katoa. Ja hevoset usein kuitenkin paikkaavat kaikilla onnistumisien hetkillä niitä huolia, joten kaikki onkin sen huolien ja vaivan arvoista. Lisäksi ainakin omalla kohdalla elämässä todella isotkin murheet ja huolet saan aina hevosten kanssa touhutessa pistettyä taka-alalle, joten tämä on myös jonkinlaista terapiaa.

Jos raha ei olisi este, perustaisitko oman tallin? Jos kyllä, niin millaisen?

Kyllä mä varmaan perustaisin. Sellaisen tallin, missä olisivat hyvät treenauspuitteet, mutta myös tilaa kasvattaa varsoja ja nuoria kasvavia. Toiminta varmaankin painoittuisi lähinnä koulutettaviin ja ratsastettaviin hevosiin, haluaisin myös tarjota puitteiltaan sellaisen tallin, missä orien pito olisi mahdollista. Mutta nää on niin näitä kaukaisia haaveita, että saa nähdä... :)

Missä opiskelit/opiskelet hevoshierojaksi?

ELK Weterissä.

Minkä ikäinen olit kun ostit Deen?

Olin tuolloin 19 -vuotias, täyttämässä 20, kun päätin ostaa vielä syntymättömän varsan pelkän emän ja isän perusteella.

Minkä tasoinen ratsastajat olet?

Jaa-a, erittäin vaikea kysymys, mutta jos kisoja nyt katsotaan viime vuodelta, niin hyppäsin Deen kanssa 110cm luokkia, tulevalla kaudella enemmän. Koulupuolelta minulla on jotain kaukaisia tuloksia, jolloin olen sijoittunut HeB luokissa. Oman tason mittaaminen on ollut pitkän aikaa aika vaikeaa, kun ratsastettavana on ollut lähinnä raakoja hevosia, joille joutuu itse opettamaan asioita eikä niinkään toteamaan sitä oman osaamistason pistettä tällä hetkellä.

Oletko enemmän kouluratsastaja vai este-?

Enemmän esteratsastaja, mutta kouluratsastusta seuraan myös innolla sekä myös kouluhevosjalostusta. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun selailen myös myytäviä kouluvarsoja ;) Mutta onhan ne esteen kuitenkin se mun juttu, johon panostan!

 Esteet ja esteponi Zorro

Mitkä ovat "suurimmat" kisat missä olet kisannut?

En tiedä, viime kaudella varmaan nuo nuorten hevosten racing luokat, mitä päästiin muutamat kisaamaan. Mutta myös Hollannissa keväällä startatut 6 luokkaa oli minulle aika "iso" juttu. Toivottavasti ne isommat ja tärkeämmät kisat ovat vielä edessä päin :)

4 kommenttia:

 1. Palaten vielä tohon hevoshieroja kouluun niin onko se kesken siis, vai tutkintotilaisuus käymättä vai? Kuin usein teillä on lähiopetusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoin, on vielä kesken. Se sitten taas mitä vielä on suorittamatta ja miksi jne. ovat henkilökohtaisia asioitani eivätkä kuulu varsinaisesti kenelekään. Opetusjaksoja on n. kerran kuukaudessa, lisätietoja voi googlata ELK Weterin internetsivuilta :)

   Poista
 2. Kävin katsomassa Deen esittelyn, kun varsin komeannäköinen on. Minulla oli täällä viimekaudella hoidossa nelivuotias osmiumilainen, joka kantoi itsensä aikalailla samanlailla kuin Deekin, yhtä ryhdikkäästi. Hieno on hevosesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei kiva kuulla! Taitaa olla siis ulkomailla syntynyt Osmiumlainen, kun on Deetä vuoden nuorempi? Kiitos paljon :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot