torstai 20. maaliskuuta 2014

Kuulumisia

Pikkuisen kirjoitustauon aikana ollaan ehditty Deen kanssa käydä kahteen otteeseen Antin silmien alla hyppäämässä, toisena päivänä sain mukaan tallikaverin, joten siitä on kännykkälaatuvideota, mutta sitten viime tiistain treeneissä olimme pitkästä aika matkassa Deen kanssa kahden, joten siitä ei luonnollisestikaan materiaalia videomuodossa ole saatavilla.

Viime viikon perjantaina olin vielä todella puolikuntoinen, mutta en halunnut valmennusta peruuttaakaan, koska tuntuu, että meillä on aina jos minkälaista syytä jäädä pois valmennuskuvioista, jos ei hevonen ole kipeä, niin sitten olen itse tai kuljetuskalusto ei ole kunnossa jne jne... aina tuntuu löytyvän jotain esteitä ja jotenkin ärsyttää, että meillä on taas ollut vähän turhan katkonaista hyppääminen, ja siihen ei tule koskaan sellaista rutiinia hevosellekaan, jos ei saada selkeätä systeemiä toimimaan. Deekin on heti rauhallisemman oloinen kun se saa säännöllisin väliajoin hypätä, eikä tällöin stressaa yksittäistä treenikertaa niin paljon, kun homma on enemmän arkipäivää eikä joskus ja jouluna tapahtuvaa. Joten burana 600 naamaan vaan ja matkaan.


Jatkettiin tuolloin taas pienillä esteilllä hakien kontrollia, hyviä lähestymisiä ja tasaista rytmiä. Dee oli selkeästi edeltävää tiistain itsenäistä hyppykertaa vireämmällä tuulella, ja yhden kerran jouduin ottamaan ihan totisesti seis ja peruuttaa kesken tehtävien, kun hevonen ei keskittynyt yhtään mihinkään. Ihmettelin tätä tovin, koska nyt se on ollut tosi hyvä ratsastaa, mutta asiaan tietenkin saattoi vaikuttaa sekin etten ollut itse saanut ridattua hevosta edeltävänä päivänä läpi ja sitten vielä, kun lainakuskin kanssa Dee oli pelleillyt, niin odotettavaahan tämän kanssa on, että heti ollaan vähän eri aaltopituuksilla. Myöhemmin viikonloppuna aloin kuitenkin myös epäilemään aloittamani chian siemenen syöttö vajaa viikko takaperin, sillä Dee vaikutti epänormaalin aralta vatsasta, vaikka vatsaa se ei ole vatsahaavoista huolimatta koskaan arkonut... lopetin chian syötön siihen paikkaan ja pari päivää meni ja hevonen on taas ollut normaali ja arkuuksia ei ole ollut. Liekö sitten johtunut myös tuosta Deen "pelleilyt" ja keskittymisvaikeudet noina päivinä, mutta taas sain muistutukseksi sen, että Deen kanssa täytyy olla tosi varovainen kun lähtee kokeilemaan mitään uutta ruokavaliossa ja chia siirtyi nyt taas meillä sille listalle, että se todennäköisesti ei sovi Deelle.


Muutoin perjantain valmennus meni ihan ookoosti, ihan sellaista maagista hyvää fiilistä en hevoseen kuitenkaan saanut, mutta ei mitään katastrofaalistakaan. Harmitti vähän, että tämän bevel bitin kanssa ei selkeästi pidätteet nyt tuona kertana mennyt ihan yhtä hyvin läpi mitä aikaisemmin ja alkoi taas olla ilmassa pientä vetokisaa, vaikka kaikin keinoin yritin rentouttaa itseni ja olla lähteämättä mukaan siihen mitä hevonen yritti kokoajan tarjota. Sen lisäksi noteerasin taas voimistuvana sen, että hevonen oli selkeästi raskaampi vasemmalle ohjalle kuin oikealle, joten otin eläinlääkäriin yhteyttä treenin jälkeen ja sain onnekseni niinkin lyhyellä varoitusajalla seuraavalle aamulle raspausajan.

Eli lauantaina Dee sai hammashuollon - sitä ennen kuitenkin ohjasajoin Deen lumipyryssä kentällä. Pieniä piikkejä löytyi taas, etenkin takaa poskihampaista. Kuulin ensimmäistä kertaa, että Deellä olisi lievää yläpurentaa takana sekä aavistuksen aaltomaiseksi muokkaantuneet hampaat, jolloin purupinta ei ole aivan tasainen ja siellä missä piikkejä oli eniten ei hampaiden ylä- ja alapinnat pääse kosketuksiin, jolloin niitä piikkejä sinne ehtii muodostumaan eniten. Mitään kovin hälyyttävää ei siis kuitenkaa löytynyt ja suu sekä posket näytti paljon siistimmiltä, mitä ne olivat puoli vuotta takaperin elokuussa. Piikit saatiin siloteltua, kuolainsijan ympäristöä pyöristettyä ja se oli siinä. Raspauksen jälkeen Deellä on ollut selkeästi vähän epämukava syödä kortista heinää, sillä se on nyt vielä ainakin eiliseen päivään asti vähän jättänyt heiniä syömättä. En kuitenkaan huolestu tästä kovin paljoa, sillä tämä tapahtuu joka ikisen raspauksen jälkeen ja on siis aika normaalia herkkikselle herralle. Ja kun heinä ei uppoa niin paljon, olen nyt lisännyt vähän greenlinen määrää, koska sitä hevonen vetää suurella ruokahalulla. Haluan varmistaa sen, että muutenkin hoikkuuteen taipuvainen hevonen ei taas menettäisi painoa radigaalisti.


 Sunnuntaina kävin Deen kanssa hackamorella n. tunnin maastokävelyllä selästä ja maanataina oli taas ohjasajon vuoro, koska meidän kenttä oli taas takatalven ansiosta mennyt heikkoon kuntoon ja kentällä oli ainoastaan yksi pohjaltaan käyttökelpoinen ympyräura muodostunut. Dee keskittyi vielä tuolloin todella huonosti työntekoon, se vain kuikuili kokoajan ympäristöään ja jouduin useampaan otteeseen muistuttaa sitä keskittymään minuun ja työntekoon. Teetätin siinä ympyrällä ravissa paljon siirtymisiä ensiksi todella hitaaseen pieneen raviin ja taas vähän eteenpäin, ei kuitenkaan kauhean isoon raviin, koska siinä se pääsee taas vähän pois avuilta, tärkeintä oli reagoida eteenpäin, jonka jälkeen pystyi taas ottaa vähän kiinni. Loppua kohden pidätteet alkoivat taas mennä läpi ja hevonen alkoi olemaan kymmenen kertaa paremmin kuulolla, mitä aluksi, joten siihen oli hyvä siltä erää lopettaa.

Tiistaina oli sitten taas Antin treenien vuoro, ja päätettiin tehdä jumppatehtävää Deen kanssa. Tehtiin samalla tavalla linjat kuten syksyllä jumpatessa, josta on videota ja selostusta TÄSTÄ linkistä, jos haluaa saada vähän paremman käsityksen tehtävistä. Dee hyppäsi tiistaina kuitenkin entistä terävämmin, kuin mitä viime syksynä samassa tehtävässä ja esteitä korotettiin 120cm kokoisiksi asti ja puomeihin ei hipaistukaan! Dee tuntui muutenkin entistä paremmalta, kun pitkästä aikaa sai vähän isompaa tehtävää eteen, jolloin se alkaa omasta halustaan keskittymään enemmän eikä vain laukkailemaan esteiden yli. Anttikin oli tosi tyytyväinen Deehen ja tehtiin paljon hyviä hyppyjä, sekä samalla saatiin jumpattua Deetä, mikä onkin varmasti tullut talven jälkeen tarpeeseen. Nyt mietittiin sitten, että täytyy ottaa näitä jumppailuja Deen kanssa useammin ohjelmaan, koska se selkeästi paranee sen jälkeen niin ratsastettavuudeltaan, kuin saa omaa kroppaa auki, jolloin hypyt paranee ja niistä tulee pyöreämpiä. Olin tosi tyytyväinen hevoseen ja tämä hyppykerta herätti taas toiveita siitä, että ehkä meillä on kaikista ongelmista huolimatta valoa tunnelin päässä! ;) Oli myös kiva huomata, että pärjäsin taas Deen kanssa hyvin yksinkin reissussa, sain hevosen laitettua kuntoon ja pois ilman apukäsiä, sekä lastattua ja purettua hevosen itsekseni. Viime talvenahan Dee aloitti pitkästä aikaa stoppailut traileriin menoon ja tarvittiin aina joku vähintään seisomaan lastaussillan viereen, jotta hevonen saatiin koppiin ja siksi maneesilla käyntejä on aina hankaloittanut se, että tarvitsen jonkun mukaan reissuun.

Eilen keskiviikkona ammupäivällä tallille mennessäni oli aivan upea aurinkoinen päivä ja sain meidän tallilaiselta vinkkiä, että maastopolut ovat uuden lumen tultua tosi hienossa kunnossa, joten päätin lähteä Deen kanssa sitten maastoreissulle. Ja se olikin hyvä päätös, sillä maastot olivat todella hyvässä kunnossa, pohja oli mukavan pehmeän tuntuinen, jotta uskalsi ottaa paljon ravi- ja laukkapätkiä! Dee nautti niin paljon, ja niin minäkin! Tuntui, että se oli jo valmiiksi edeltävän päivän hypyistä jotenkin todella tyytyväisellä tuulella ja sitten maastoreissu siihen päälle kruunasi kaiken. Oli mukavaa päästellä menemään pitkillä suorilla metsäpoluilla, kun hevonen oli niin rennon oloinen ja hyvin kuulolla :) Reilu tunti me oltiin matkassa ja tallille saavuttua Dee vain pärski tyytyväisenä. Loppupäiväksi se pääsi tarhaan jatkamaan nautiskeluja aikaisen kevään auringon säteistä. Pitkästä aikaa tuli sellainen olo, että tuo hevonen nauttii sillä hetkellä olostaan täysin siemauksin - en voi sanoin kuvailla miten hyvän olon saan tällaisesta huomiosta itselleni, kun tässä viimeiset kuukaudet on ollut enemmän ja vähemmän huolesta soikeana ja lähestulkoon yöunet menettäneenä pohtinut miten voisin Deen oloa helpottaa ja miten saadaan asiat kuntoon!

Tänään käyn illasta Deetä vähän hölkkäyttämässä liinan päässä, eli saa vähän vapaata. Huomenna yritän sen sitten taas ratsastaa kentän kunnosta riippuen sileällä läpi tai sitten ei olisi lainkaan huono vaihtoehto tehdä toista maastoreissua, mikäli kelit näyttää hyvältä. Lauantaina sitten mennään hyppäämään Antille rataa. Ollaan otettu nyt tällaista hyppykuuria meille, jotta päästään vähän paremmin hyppyrutiinista kiinni ja tuntuu siltä, että tämä ihan toimii.

Valitettavasti mitään uutta kuvamateriaalia ei ole nyt jaksettu ottaa viime aikoina, sillä ollaan tehty aika paljon töitä, että saadaan vaan kaikki Deen kulut hoidettua ja vielä olisi paljon asioita joihin pitäisi satsata, kuten omiin ratsastusvarusteiden päivittämiseen, sekä tietenkin tulevaan kisakauteenkin, joten ylimääräistä aikaa kuvailuille ei ole ollut, vaikka upeista päivistä ollaan saatu nauttiakin. Dee on vienyt nyt viimeisten kuukausien aikana ihan hirmuisia määriä rahaa ja vielä ainakin yksi kontrollikäynti on edessä. Sen lisäksi tuleva varsaprojekti syö oman osansa, joten ei ainakaan tarvitse miettiä taas mihin sitä kolikoita laittaisi :D kai sitä on sen verran hullu, ettei saa yhdestä ongelmapesäkkeestä tarpeeksi ja pitää se toinenkin yrittää saada aluille.
Mutta kohta pitäisi taas alkaa helpottamaan ja saadaan kuvaajakin taas mukaan ratsastusreissuille :) Lisäksi mulla on tässä viimeisten viikkojen aikana tullut mieleeni paljon aiheita, joista kirjoitan ja muutaman kirjoitusprojektin olen jo aloittanutkin, niihihn vain vierähtää yllättävän paljon aikaa, kun haluaa tehdä koko tekstin huolella.
Myös ohjasajosta tulee lupaamani postaus, kunhan saadaan kenttä siihen kuntoon, että siinä voidaan suorittaa hommia ilman pohjien varomista ja tietenkin myös kuvaaja paikalle!

Tästä päästään hyvänä aasinsiltana siihen, että onko lukijoilla toiveita aiheista mistä halutaan minun kirjoittavan juttua? Mitkä aiheet kiinnostaa, mitä halutaan lukea extrana näiden normi treeni-kuulumistekstien ohella?

2 kommenttia:

 1. Moikka!:)
  Mö tykkäisin lukea deen ruokinnasta, just siitä ohjasajosta ja sun tulevasta varsaprojektista! :)
  jos oikeen muistelen, eikös yksi isä ehdokas ollut Thornesch? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan hyvä idea tuo ruokinta ja varsaprojektista voisin kirjoittaa lähempänä ensimmäisen siemennyksen ajankohtaa! Ja oikein muistit, Tornesch on meidän ykkös sulhasehdokas jolla lähdetään liikkeelle :) Kiitos ehdotuksista!

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot