torstai 10. huhtikuuta 2014

Dee puhkeamassa kukkaan!

Pelkäsin tänään, kun menin pitkästä aikaan Deen satulaan, että meno voisi olla vähän holtitonta, koska energiaa tuntui kuntoonlaiton aikana edelleen olevan vähän turhan paljon, mutta ei! Dee oli kyllä energinen, mutta niiiin kuuliaisella tuulella, että ei tarvinnut siirtymisissäkään kuin vähän miettiä ja se teki ne. Käytin tilanteen hyödyksi ja tein paljon ravi - laukkasiirtymisiä, joita normaalisti en edes halua tehdä, kun se on muuttunut yleensä niissä vaan entistä raskaammaksi ratsastaa, mutta nyt ne vaan sujuivat - ihan kuin oltaisiin enemmänkin mokomia treenattu! :D

Sen lisäksi hevonen liikkui tänään todella irtonaisesti, tuntui aika ihanalta! Olin valmistautunut siihen, että hikeä vuodatetaan tänään oikein kunnolla, mutta olin myös päättänyt, että läpiratsastan Deen kunnolla nyt päivää ennen hyppytreenejä, että huomenna olisi sitten vähän helpompaa. Mutta Dee oli niin hyvä, että en viitsinyt sitten määräänsä enempää jyystää vaan kun alkoi tuntua, että hevonen liikkui myös sinne vaikeampaan oikeaan kierrokseen tosi kivasti, niin päätin tehdä eteen alas ratsastukset, lopettaa siihen ja lähteä loppukävelyille metsälenkille. Hoin taas ratsastuksen jälkeen mielessäni ja pari kertaan ääneenkin, että mä rakastan tätä hevosta!! <3

Kuvat ovat tältä illalta otettuja.

Keskityin, että myös oikeassa kierroksessa laukatessa sisötakajalka polkee kunnolla alle.

Ravissa Dee kulki, etenkin vasempaan kierrokseen jo itsellään hyvin takaosa alla

Oikeaa kierrosta työstinkin sitten pidempään, mutta kuvista päätellen jotain saavutettiin siihenkin suuntaan!


Taivuttelin aika paljon ja pyysin todella pyöreää muotoa ajoittain

Sain meidän viime viikon sileäntreenistä vinkkiä käyttää johtavaa ohjasotetta "vetämisen" sijasta, ja etenkin oikealle sain hyvin hevosen näin taipumaan ulkokyljestä.

Laukassa vaan fiilistelin, kun se oli vaan niin helppoa ja mukavaa :)

Ja tehtiin tosiaan niitä ravi - laukka -siirtymisiä paljon
Hieno poika! <3

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Voi kiitos! Nyt se alkaa näyttämään kyllä todella hyvältä ja tuntumaan myös! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos paljon, hyvältä se alkaa nyt tuntumaankin, eli oikeaan suuntaan ollaan menossa! :)

   Poista
 3. Ompa Dee hienon ja tyytyväisen näköinen! Ilo silmälle :)

  VastaaPoista
 4. Miksi menet noin lyhyillä jalustimilla sileälläkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Estesatulalla on yhtä hankalaa mennä pitkillä jalustimilla, kuin koulusatulallakin lyhyillä jalustimilla, eli ihan johtuu siitä etten omista koulusatulaa.

   Poista
 5. Sun kanttis varmaan ajoittain alkaa nostama Dee pois tuolta kuolaimen takaa. Eli voi mennä matalassa, pitkässä muodossa, luotiviivalla, ei turpa kohti ryntäitä. Samaa myös lyhyellä korkealla kaulalla. Rullaa ihan kuolaimen taa :( Muuten huomattavasti paremman näköistä menoa ,kuin ennen! Esim, eteen alas päivinäkin tulisi ratsastaa hevosen nenää alas eteen, ei alas taakse :) Näin hevonen pyöristää selkänsä, aktivoi takajalat ja sen on helpompi hengittää pallealla. :) Rullaaminen ei ole hevoselle luonnollinen liikkumis tyyli, tavasta liikkua, on myös vaikea päästä eroon, jos hevonen on siihen opetettu. Mutta eron huomaa todella nopeasti, kun saa sen pois rullatusta muodosta. Hevonen avaa rintakehän, etujalkojen liikkeen tila suurenee, säkä ylös. Dee näyttää sellaiselta, että sillä on jo luonnostaan aika kivasti liike ylämäkeen, joten veikkaisin, et tällä tavalla saisit hevosestas enemmän liikettä irti, kuin mitä oot koskaan kuvitellutkaan :) Hienosti liikkuva hevonen jo valmiiksi kuitenkin :) Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokoajanhan sen kanssa tehdään töitä kohti oikeanlaista liikkumista, ja tällä hetkellä viime talvesta tuo pidempää ja matalempaa kaulaa on haettu, mutta joo ehkä ajoittain kuolaimen takanakin, ja on saatu vasta hevosesta ulos joten tällä hetkellä se ajoittain kuolaimen takana kulkeminen ei todellakaan ole niin vakavaa, kunhan hevonen on rento liikkuessaan. Ota huomioon, että hevonen on vasta toipunut vuoden (tai vuosia?) kestäneestä ongelmista, joka on esimerkiksi sen lihaksiston kehittymisen kannalta ollut epäsuotuisaa, että ei sillä ole edes vielä tarvittavia apuja kantamaan itsensä oikein - ihan normaalia nuorella hevosella joka vielä kehittyy, puhumattakaan siitä, että sen psyykkeessä on kipumuisti, jonka vuoksi rentoutuminen ei aina löydy ihan automaattisesti. Deellä on vaihtelevaa liikuntaa jo ihan esteiden ja maastoilun osalta, joten sen kanssa on pyrittykin liikkumaan mahdollisimman monipuolisesti ja eri muodoissa, joten en tiedä mistä olet saanut sen kuvan, että se "aina" rullaisi - tiedätkö mitä rullaaminen on? Se ei ole sitä kun nuori hevonen ajoittain käy ja kulkee luotiviivan alapuolella. Kyllä mä olen nähnyt mitä liikettä tuosta hevosesta on mahdollista ulos saada, asiat ei vaan ole niin mustavalkoisia, kuin ulkopuolinen sen saattaa kokea. Hevosten kanssa treenatessa on kuitenkin monia eri osa-alueita jotka vaikuttavat siihen kokonaisuuteen ja olen iloinen siitä, että nyt ollaan päästy iso askel eteenpäin tuon liikkumisen kanssa ja eihän me tähän lopeteta meidän treenejä, vaan tästä jatketaan :)

   Poista
  2. Hei, ymmärsitköhän sinä kommenttini väärin, kun otat asian noin negatiivisesti? Aikomukseni ei todellakaan ollut olla hyökkäävä tai syyttelevä. Olen saanut päähäni asian siitä, että melkein joka kuvassa hevosesi on kuolaimen takana + videoissa. Toki asiaa ei voi korjata salaman nopeasti, vaan muutokseen vaaditaan rutkasti aikaa, sekä lyhyitä pätkiä, jolloin hevonen hetkellisesti nostetaan pois kuolaimen takaa. Pikkuhiljaa hevonen voimistuu ja loppujen lopuksi jaksaa kantaa itseään, sekä ratsastajaa oikein. Tietenkään kukaan ei tavoittele täydellisyyttä, virheitä saa, ja pitääkin tehdä. Omistaja tuntee hevosensa parhaiten. Rullaaminen voi myös tapahtua pätkittäin, en ole kertaakaan väittänyt, että hevosesi kulkisi jatkuvasti kuolaimen takana. Hassua, miten Blogeissa ei kukaan siedä enää nykypäivänä mitään neuvon antamista, edes asiallista. Tästäkin aiheesta löytyy rutkasti tietoa netistä yms, jos on kiinnostunut asiaan perehtymään. Enkä todellakaan ole täällä huutelemassa tietämättömänä. Olen saman asian kanssa paininut oman 6v Oldenburgin kanssa, kilpailemme kansallista A:ta kouluratsastuksessa. En ole mikään puskista huutava tietämätön neuvon antaja, vaan puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä. Suunta ei oo kuin ylöspäin, näinhän se aina menee. Aina on jotain uutta opittavaa jokapäiväisessä treenissä nuorten hevosten kanssa. Varsinkin, kun me omistajat olemme ne, jotka ovat vastuussa hevosen kehityksestä ja oppimisesta. Hevosen oikein liikkumisesta ovat ihmiset miljoonaa eri mieltä, mutta minä ainakin uskon niihin itseään rehellisesti kantaviin hevosiin. Meidän vain täytyy ne opettaa kantamaan itseään oikein, eiks niin? :)

   Poista
  3. En ottanut asiaa mitenkään liian negatiivisesti ja jos olisin, niin en olisi julkaissut kommenttejasi ollenkaan ;) ihmettelen vain miten on voinut saada tuollaisen kuvan tai miksi kukaan lähtee neuvomaan (vaikka omistaisikin tietotaitoa) ratsukkoa tai ihmisen työn tekoa, mun mielestä ainakin pitää arvostaa toisen keskeneräistä työtä ja tuntemattoman ihmisen mahdollista tietotaitoa siitä, että tietää mitä on tavoittelemassa tai tekemässä. Etenkin hevosten kanssa mennään monesti fiilispohjalta, ainakin itse menen, ja minulle kaiken a ja o on hevosen kanssa rentous, ja siitä lähdetään ja se, että se liikkuu jalasta eteenpäin, oli muoto sitten mikä tahansa. Meille rentous ei todellakaan ole itsestään selvyys. Olen hirmuisen tyytyväinen siihen, että kun vielä viime syksynä en pystynyt juurikaan vaikuttaamaan siihen missä muodossa hevonen ylipäätään kulkee, se oli aina wc-ankkamuodossa selkä alhaalla, niin nyt on saatu sitä selkää sieltä vihdoin ylös, kaulaa auki ja niskaa alemmas sekä tunnen kuinka hevonen rentoutuuu allani ja usein pyydän myös hevosta todella pyöreäksi sieltä aivan niskasta asti, koska olen huomannut tämän tehoavan venyttävänä liikkeenä Deehen, että se liikkuu nyt päivä päivältä isommin ja irtonaisemmin - kuten näkyy :)
   Minun mielestäni sun kannattaa kuitenkin ehkä tarkastaa viestisi ulosannin sävyä (etenkin tuossa ekan viestisi aloituksessa), meinaan kieltämättä vähän hyökkäävältä tuo ensimmäinen kommenttisi vaikutti (vaikka ymmärsinkin pointtisi sieltä välistä ja yritin ottaa sen rakentavana), etenkin kun en koe asian olevan niin kuin väität - rullaaminen on aika kova ja raskas väite, kun se kuitenkin verrataan tuolla maailman huipullakin lähes eläinrääkkäykseen verrattavana toimintana. Ja sitten taas, jos ensin sanot, että "olet saanut päähäsi asian siitä, että melkein joka kuvassa hevoseni kulkee kuolaimen alla" ja seuraavaksi sanot, että et ole kertaakaan väittänyt, että hevoseni kulkisi jatkuvasti kuolaimen takana tuo ainakin minulle kommenttisi lukijana hiukan hassun kuvan siitä, että etkös nyt puhu vähän ristiin rastiin, ja mikä alunperin neuvomisen motiivi sitten onkaan ollut.. Olen myös siinä eri mieltä, että ainakin itse tavoittelen täydellisyyttä ratsastaessa, kuin muussakin hevosen kanssa työskentelyssä - aina - vaikka kaukana siitä ollaankin sekä jatkuva oppimisen halu vaan kasvaa, mutta myös perehtymistä hevosen liikemekaniikkaan, anatomiaan ja lihaksistoon olen tehnyt jo pelkästään ammattikoulutukseni kautta, voin kertoa, että ihmettelen, mietiskelen ja tutkin oman hevoseni liikkumista päivittäin niin selästä, kuin maasta juoksuttaessa ja tarhassa irtona. Tunnen myös tuon hevosen tavan liikkua (kuin myös muutkin ominaisuudet), kun sitä on tullut tuijotettua ihan syntymästään ja pikkuvarsasta asti - kieltämättä silloin tuollainen aliarvioiminen toisen tietotaitoa ja kokemusta sekä hevosta tietämättä ja tuntematta vähän saa ehkä vääränlaisen reaktion minussa, vaikka tarkoituksesi olisikin jokin muu, uskon että itse reagoisit tuntemattomaan henkilöön ihan samalla tavalla itsekin vastaavassa tilanteessa? :) Mikään hevonenhan ei kanna itseään nuorena niinkuin mitä tavoitellaan, sama kuin kukaan meistä ihmisistäkään ei ole seppä syntyessään, vaan virheiden, erehdysten ja oivaltamisien kautta opetellaan kohti parempaa ja en ole missään vaiheessa itse väittänyt Deen liikkuvan ja jaksavan kantaa itseään vielä oikein ratsastajan kanssa saatika että itse olisin vielä kertaakaan tämän ikäistä hevosta kouluttanut aikaisemmin näin pitkälle alusta asti tai olevani täydellinen, joten toivon, että minulle annetaan työrauha hevoseni työstämiseen myös blogin puolella. Vielä kansallisellakaan helppo A tasolla harvoin näkee sielläkään täydellisesti liikkuvia hevosia, joten nöyryys kannattaa pitää mielessä myös siinä muiden neuvomisessa.

   Poista
 6. Vau, UPEA Dee! Hienoa kehitystä tapahtunut! Oot tehny mahtavaa työtä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sonja, olen todella samaa mieltä! :)

   Poista
 7. Anteeksi suunnattomasti, jos sain tekstini kuulostamaan hyökkäävältä, tarkoitukseni ei todellakaan ollut niin. Ja toki, olisin voinut tietenkin muotoilla asian paremmin niin, ettei siitä olisi saanut väärää kuvaa :) Minä en ole tullut ketään moittimaan, tai aliarvioimaan sinun tietotaitoasi hevosesi kanssa. Olen lukenut blogiasi jo ties kuinka kauan, joten tiedän kyllä missä mennään, ainakin sen verran mitä olet tänne kirjoitellut. :) Kehityksenne on ollu tähän mennessä jo huima, varsinkin sen jälkeen kun vatsa ongelmat selätettiin. En pidä itseäni minkäänlaisena kaikkitietävänä ja osaavana, vaan halusin rehellisesti sanoa mielipiteitäni, jota selvästi ei olisi kannattanut tehdä. Ihanaa, että jaksat kertoa tarkemmin teidän tekemisestänne, ja huomaan kyllä sen, että panostat hevoseesi täysillä joka asiassa. Ja voisinkin ehkäpä samaistua sinuun, jos joku tulisi minua neuvomaan oman hevoseni kanssa, mutta uskon, että olisin kiittänyt näkökannasta ja laittanut vinkin korvan taakse, enkä vastaamalla ilkeästi ja syyttelevästi. Ehkä parempi että minä jään lukemaan blogiasi hiljaisesti, ilman mitään kommentoimista, kun viattomalla asiallani näköjään sain kamalan "riitelyn" aikaan. Jos tuntisit minut, huomaisit kuinkä nöyrä ihminen olen muita kohtaan, vaikkei tekstistäni se ehkä hyvin välittynytkään. :) Onneksi tämä ratsastus on laji, jossa koskaan ei ole valmis, vaan aina on uutta opitavaa, ja asioita joita pitää korjata. :) Ihanaa kevättä teille ja pitäkää sama tsemppi päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse heittäytyä marttyyriksi, kuten olen aina sanonut, niin keskustelen mielelläni lukijoideni kanssa ja otan mielelläni vinkkejä vastaan. Lähdit kuitenkin syyttämään minua rullaamisesta ja koko ensimmäisen viestin aloitit tyylillä "Sun kanttis varmaan ajoittain alkaa nostama Dee pois tuolta kuolaimen takaa", herää kysymys tuossa, että luuletko tosissaan etten tee kokoajan töitä sen täydellisen liikkumisen eteen? :) Ihan niinkuin sinäkään et kokenut tuota kommenttiasi moittivana ja aliarvioivana, en itsekään kokenut omaa vastaustani kuitenkaan ilkeänä - se, että olin erimieltä rullaamisesta ja huomauttaminen siitä, että olen tietoinen asiasta ei ole synonyymi sille, että halusin olla sinua kohtaan ilkeä, vaan kerroin omat ajatukseni siitä mitä teen ja halusin oikaista käsityksisäsi, jotka selkeästi olit kokenut väärin. En loukkaannut ASIALLISESTI jätetystä kritiikistä, ja siihen mm. kuuluu tässä tapauksessa hyvät vinkit siihen, miten sinä lähtisit asiota korjaamaan, mitkä ovat sinun konstisi ja hyväksi havaitut treenitehtäväsi olleet kun olet tehnyt töitä oman nuoresi kanssa samassa tilanteessa - kun kuitenkin jokainen nuori hevonen käy melkein väistämättä nämä samat kehitysvaiheet jossain vaiheessa elämäänsä läpi. Et kuitenkaan niitä koskaan minulle jakanut. En myöskään jaksa pahoittaa mieltäni muustakaan kritiikistä, mutta kommentoijien on hyvä muistaa se, että minulla ihan yhtä suuri vapaus vastata teille haluamallani tavalla, kuin teillä jättää kommentteja minulle. Yritän pysyä aina vastauksissani asiallisena ja totuuden mukaisena. Näitä samoja asioita noudatan myös kommentoidessani muiden blogeihin, plus, että ehdottomasti pyrin miettimään ne vinkit ja kritiikitkin mahdollisimman ystävällissävytteisenä, koska ymmärrän, että se oma tai "oma" hevonen ja se tehty työ kaiken eteen on jokaiselle sydämen asia ja jokainen kokee tekevänsä parhaansa omien taitojensa puitteissa. Plus, että usein bloggaajat eivät kirjoittele blogia saadakseen tuntemattomilta ihmisiltä vinkkejä ilman pyytämistä, sitä varten minä ainakin käyn valmentautumassa kokeneiden silmien alla.
   Nostan hattua, että kommentoit omalla nimelläsi (tosin minun blogissa nimettömänä ei voi edes kommentoida), mutta en olisi sulattanut yhtään sen kevyemmin tuollaista saatua kommenttia valmentajiltani, kuin keneltäkään muultakaan, joten et saanut siinä mielessä mitään erityisen "tylyä" kohtelua :D Ja hassua kyllä, valmentajani eivät lähde koskaan kehittämään minua ja hevostani aloittamalla neuvomisen noin, siksi siinä onkin se hiuksen hieno ero milloin väärinkäsitykset voivat syntyä ja mahdollisesti mieletkin pahoittua.
   Toivon todella, että kommentoit jatkossa sitten tai et, ymmärrät mitä tarkoitan ja miksi olen vastannut niinkuin olen vastannut ja ymmärrät myös jatkossa, että kuka tahansa muu bloggaaja olisi vastannut samalla tavalla, moni ei edes jaksaisi vastata tai olisi voinut ne herneet nenään vetästä. Toisten kunnioittaminen on ihan yhtä tärkeää nettimaailmassa, kuin realielämässäkin ja ainahan kaikki ei tuota siellä arjessakaan noudata, mutta niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. :D
   Olen iloinen, että palasit vielä kommentoimaan, kuvittelin jo, että jätit asian tuohon. Arvostan, että pystyt keskustelemaan asian loppuun minkä aloitit. Ja pyydän anteeksi, jos minä kohdaltani kuulostin tympeältä!
   Samat sanat, hyvää kevättä ja kesän odotusta sinulle ja hevosellesi, ja hyviä treenejä! :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot