keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Iita siemmennetty!

Kisojen lisäksi viikonloppuna oli härdelliä, sillä sunnuntaina oli vuorossa Olitan vienti siemennysasemalle ultraan tarkastamaan tulevan kiiman ajankohtaa!

Super-tamma Iita ultrattavana kiimakontrollissa sunnuntaina 11.05.2014

Siemennysasemana käytämme Koivulan Hevostilaa, sillä olen ollut siellä itsekin töissä, joten tämä vaihtoehto tuntui tutulta ja turvalliselta, ja tiedän eläinlääkäri Katjan tekevän tarkkaa työtä ja olevan näissä asioissa taitava. Katja on myös aikanaan pannut Deen alulle :)

Katjalla oli heti kerrottavana hyviä uutisia, sillä kiima olisi pian alkamaisillaan. Iitalta löytyi kaksi hyvän kokoista follikkelia 3,5-4,5cm kokoisia, eli follikkeli on tamman munasarjassa kasvava munasolun sisältävä nesterakkula, joka ovulaatiossa puhkeaa ja vapauttaa munasolun, jonka jälkeen munsaolu irtoaa munasarjasta, jolloin on oikea aika hedelmöittymiselle. Joskus hevosilla follikkeli voi kasvaa jopa 6cm kokoiseksi ennen kuin se puhkeaa, mutta kovin tarkasti etukäteen tätä ei voi tietää milloin tämä tapahtuu. Siksi Iitan kohdalla varmistaaksemme ovulaation ajankohdan kun on kyseessä pakasteella siemennys se sai HCG hormonihoito -piikin, eli ns. katkaisupiikin. Eläinlääkäri sanoikin, että nyt tämän piikin jälkeen ovulaatio tapahtuu tiistaina päivän aikana, joten sperma olisi haettava jo maanantaina.

Meidän kohdalla omasta aikaisesta valmistautumisesta huolimatta Torneschin pakastespermaa ei oltu vieläkään siirretty valmiiksi, mikä vähän harmitti - sillä olin ollut orin osalta yhteydessä jo joulukuussa välttääkseni juuri tällaisia "hätätilanteita" ja varmistaakseni, että KAIKKI olisi valmista, kun ensimmäinen siemennysajankohta on käsillä. Nyt sitten tilanne oli päätynyt kuitenkin siihen pisteeseen, että mitään spermansiirtokuljetuksia ei olisi tapahtumassa lähipäivinä, joten lupauduin lähtemään itse h-moilaisena hakemaan kertakäyttösäiliöön nestemäistä typpeä, ajamaan toiselle oriasemalle Orimattilaan, missä pakaste sillä hetkellä oli ja tuomaan sen Iitan luokse siemennysasemalle. 

Voin kertoa, että oli pikkaisen stressaavaa, kun ei omalta osalta tiennyt oikein miten toimia ja piti äkkiä keksiä jokin kuljetuskalusto, jolla typpisäiliön voin siirtää - sillä typpeä ei saa kuljettaa samassa tilassa ihmisten kanssa, vaan säiliön on oltava erillisessä tilassa. Sain lopulta lainaan peräkärryn, johon sidottiin liinoilla säilölaatikko kiinni ja ajoin Woikoskelle hakemaan nestemäistä typpeä, jossa jo mieshenkilö epäili todella paljon tätä kertakäyttösäiliötä ja kyseli kiinnostuneena, että mitä ihmettä olin ajatellut tehdä...

 Typpisäiliötä täyttämässä

Orimattilassa tuota säiliötä katsottiin myös vähän ihmeissään, ja minä tietämättömänä en tietenkään oikein tiennyt, että miksi... minulta kysyttiin, että eikö meillä ole mitään kunnollista säiliötä mukana :D voi luoja! Ilmeisesti tämä minulle annettu kertakäyttösäiliö näytti vähän suruilliseslta...Tokaisin sitten siinä, että tämä on se säiliö mikä mulle annettiin ja kysyin myös, että millä todennäköisyydellä sperma ei säily sitten tässä, kerran on niin kyseenalaisen näköinen säiliö?! Ei olisi kiva nyt tällaisen asian takia mennä koko siemennys pieleen, lisäksi kun tämä koko touhu ei todellakaan ole mitään halpaa lystiä. Vähän kyllä ärsytti koko tilanne, kun kuitenkin olin yrittänyt hoitaa koko alkuvuoden kaikki valmiiksi, että sitten ei olisi meidän kohdalla enää muuta, kuin tuoda tamma siemennysasemalle oikeaan aikaan! Noh, sain vastaukseksi vain epäileviä katseita ja tokaisun: "Onneksi teillä ei ole pitkä matka, että ehkä se säilyy."

 No ei siinä mitään, kun pikapikaa auton nokka kohti siemennysasemaa Torneschia peräkärryn kyydissä. Meillä oli ajomatkaa n. 50km. Perillä jätettiin säiliö sinne ja samalla käytiin moikkaamassa Iitaa ja sen tuoreinta pikkukakaraa. Katja vakuutteli, että tavara säilyy kyllä siinä säiliössä sen aikaa ihan loistavasti, kunnes se saadaan siirrettyä kunnon isoon säiliöön myöhemmin. Pakkohan siinä on vain luottaa ammattilaiseen, tosin tietty asiaa hämmensi se, että kaikki asiasta tietävät ammattilaiset eivät olleet samaa mieltä asiasta :D

 Iita odottelemassa siemennysajankohtaa maanantaina, vierellä tuorein vauveli :)

Tiistaina sain tiedon iltapäivästä, että Iita on siemennetty 13:30-14:00 välillä. Tamma oli tarkastettu myös aamulla, mutta se ei ollut vielä silloin ovuloinut. Nyt se sitten on tehty ensimmäisen kerran! ja tietenkin toivottavasti viimeisen kerran - nyt kaikki peukut pystyyn, että näin olisi!

Sekaisin tuntein tässä nyt odotellaan 15 vrk, jolloin nähdään ultrassa tärppäsikö. Siksi sekaisin tuntein, että olen todella onnellinen, että homma on nyt vihdoin päässyt alulle ja toivo varsasta ensi keväälle on suuri! Mutta se mikä minua on nyt tässä toiminnassa eniten ottanut päähän, on tämän sperman kanssa pelleily ja ylipäätään infoaminen meitä tamman omistajia orin edustajan puolelta. Tuntuu, että kaikki tieto pitää nyhtää ja ylipäätään osata kysyä oikeat kysymykset. Ja siitä huolimatta, että on yrittänyt itse muistutella ja hoputtaa, niin tilanne päätyi tähän, että käydään kotikutoisin konstein hakemassa se tavara omin käsin. Onneksi minulla oli vapaata, että pystyin sen tekemään!! Herääkin kysymys jos näin ei olisi onnistunut, niin mitä sitten? Tamma jäänyt siementämättä, kun asioita ei ole ammattilaisten puolelta hoidettu asianmukaisesti?

Noh, tänään Iita haetaan takaisin kotiin ja nyt vaan sitten... odotellaan :) Seuraavaa infoa varsaprojektista tulee n. parin viikon päästä!

6 kommenttia:

 1. Katja on kyl paras. :) sai meijän sen vanhan estetamman tiineeks kerta laakista kun eräs toinen jota käytettiin ei saanut seitsemännelläkään kerralla tiineeksi. :p ei oo tamma paras tiinehtyjä mutta katja sai tuonkin tamman tiineeksi heti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ainakin hyvä työssään :) Nähnyt niin monta Katjan siemennettyä tammaa ja ollut itse hänen apuna myös, niin jotenkin sitä luottaa häneen tosi paljon!

   Poista
 2. minun tamma siemenetiin maanantaina, ei tosin pakastellla mutta kuitenkin. Huippua nyt lukea teidän kokemuksia pakasteen saralta. Tsempiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, hienoa! Minkälainen tamma sinulla onkaan ja millä oriilla siemennettiin? Nämä on kylläa aina niin kutkuttavan jänniä hetkiä :) Tsemppiä sinne teillekin, toivottavasti tärppäisi!

   Poista
 3. http://www.sukuposti.net/hevoset/linda-vi/1301818

  Tuommoinen puolalainen puoliverinen :) ikä alkaa olla jo aika korkea joten meillä onkin kaikki peukut ja varpaat pystyssä että saataisiin tammalle jatkaja. Könings Kronokselle vietiin, hetki vielä odotelua että tiedetän tuleeko mitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosia kiva, itse tykkään täykkäripainotteisista tosi paljon! Meillä on vähän sama juttu, että haluttaisiin jo suht ikääntyneelle tammalle estesukuinen tammavarsa jatkamaan :) Pidän teillekin peukkuja ja tule kertomaan heti kun/jos teillä tiinehtyy, näitä on aina niin kiva seurata!

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot