maanantai 5. toukokuuta 2014

Töitä töitä

Hevosten parissa siis.

Nyt on kyllä mehut puristettu viime viikolta niin pihalle, olen tehnyt ihan kauheasti kaikkea ja sitten kun on liikaa muistettavaa, niin tietenkin unohtuu jotain oleellista - kuten maksaa osallistumismaksut eräpäivään mennessä kisoihin, tai nukahdan sikeään päiväuneen enkä tajua laittaa herätystä päälle herätäkseni vielä toisen kerran tallille, kun ystäväni oli tulossa antamaan laseria Deen selkään... voi huoh. No tuo kisajuttu nyt ei ollut edes unohduksen piikkiin vaan taas ilmeisesti blondina ymmärsin maksuaikataulut vähän väärin, onneksi asia nyt on kunnossa ja päästään viikon päästä silti starttaamaan niinkuin alunperin on ollut tarkoituskin.


Deellä tosiaan on ollut vähän selkä jumissa nyt viime kisojen jälkeen, tai se oli itseasiassa jumissa jo ennen kisoja ja sain sen silloin kisa-aamuna avattua jonkun verran, mutta kisojen jälkeen hevonen on tuntunut sellaiselta, että se ei pysty käyttämään kaikkea sen kapasiteettia rentoon liikkumiseen. En osaa yhtään sanoa mistä tuo johtuu, ja kun hevonen nyt kuitenkin suht mielellään silti liikkuu ja on super iloisen oloinen, niin en ole vielä kauhean huolissani. Tietenkin vatsajutut kummittelee mielessä vielä tosi pitkään ja heti ensimmäisenä pelkään, että olemme ottaneet takapakkia, vaikka sinällään ratsastettavuudeltaan Dee on ollut ihan kiva. Ei mikään fantastinen, mutta sellainen mukava ja yhteistyöhaluinen!Deellä on ollut viime viikon hyppyvapaata ja olen yrittänyt jumpata sitä huolella, tehty paljon vastalaukkaa, taivutteluja, väistöjä ja mikään ei ole oikein riittänyt. Aina se on loppuajasta liikkunut paremmin, mutta taas seuraavana päivänä on saanut aloittaa aika alusta. Päätin sitten pyytää ystäväni pikkulaserinsa kanssa ja katsomaan, mitä mieltä hän on selästä ja Deen liikkumisesta.

Dee on ollut nyt parina päivänä jopa ratsastuksen aloittamisen alussa tosi nihkeä liikkumaan jalasta eteen, mikä ei ole Deelle lainkaan tyypillistä. Okei, ehkä myös tylsä sileän työskentely saa sen vähän kyllästymään, kun suunniteltua maastoilua ei ollakaan päästy totetuttamaan. Deen kanssa nämä hyppylomaviikot ovat enemmän tuskaa sille, kuin lomaa, sillä hyppäämisellä se pysyy pirteänä ja tyytyväisenä. Toisaalta taas selkä varmaan vetreytyy ja lämpenee liikkuessa, joten se on aluksi vähän jäykän oloinen. Tosi paljon harmittaa nyt, että se on näin paljon huonompi, koska se on ollut melkein viimeiset 2 kuukautta koko ajan vain parempi ja parempi ratsastaa!Oikealle se on ollut huonompi selkeästi, kuin vasempaan kierrokseen. Oikealle liikkuessa se aavistuksen jännittyy, ja tulee kovaksi niskastaan ja ei haluaisi kovin helposti taipua sisäpohkeen ympäri.

Itselläni on tälle selkeälle huononimiselle montakin eri teoriaa, jotka voivat joko kaikki yhdessä pitää paikkaansa tai sitten yksittäin. Olen tiputtanut Deen loimitusta todella paljon, koska päivät ovat olleet vielä esim. viime viikolla todella lämpimiä. Yöt kuitenkin ovat olleet pakkasen puolella, joten yöt on voinut olla tosi viileitä ja Dee on osoittautunut todella kylmän herkäksi jo aikaisemmin - ei ole eka kerta, kun olen palelluttanut sen... Toinen mitä mietin, on voinut olla se, että vatsan parantumisen jälkeen hevosen ratsastettavuus on parantunut niin paljon, että olemme voineet tehdä paljon uusia vaikeampia tehtäviä, mm. kokoamista laukassa ollaan aika paljon harjoiteltu. Se jos mikä voi ja monesti pistääkin nuoren hevosen lihaksiston koville. Olen saattanut ehkä liikaa innostua Deen helposta liikkumisesta, ja pyytänyt yllättäen liikaa tai liian usein, jolloin sen lihaksisto on kipeytynyt rasituksesta. Tai sitten se kaikkein ikävin vaihtoehto, kisat ovat stressanneet kuitenkin hevosta vähän ja ollaan otettukin vatsan kanssa takapakkia. Tähän vielä päälle se, että olen joutunut yhtäkkiä vaihtamaan kuivaheinän esikuivattuun säillöheinään, joka ei ole aikaisemminkaan ollut Deelle hyvä vaihtoehto, mutta koska hevoselle ei enää todella huonolaatuisen oloinen kortinen kuiva maistunut pätkääkään, ja jotain heinää sen on kuitenkin syötävä, niin jouduin vaihtamaan heinän - huoh...


Toisaalta, kuten olen monille sanonut, niin jos Dee olisi liikkunut puoliksikaan näin kivasti viime talvena, mitä se nyt vieläkin liikkuu, niin olisin ollut silloin todella tyytyväinen. Mutta nyt kun on saanut maistaa aika paljon laadukkaampaa menoa, niin tottakai sitä nälkä kasvaa syödessä ja odottaa hevoselta samanlaista laatua ja rentoutta tekemisessä.

Nyt olen sitten itse hieronut, kävelyttänyt ekstra paljon liikutusta ennen ja jälkeen, lisännyt vähän loimitusta ja tänään hierojaystäväni kanssa katottiin ja käytiin Deetä läpi. Kentällä Dee liikkui alkuun taas tosi säästöliekillä, mutta jo ekojen laukkojen jälkeen se oli taas jo paljon vetreämpi. Mutta ei vieläkään sen oloinen, että paikat olisivat ihan auki. Joten lähdettiin lähipellolle ottamaan pari laukkaspurttia. Kunnon laukkaaminenhan avaa paikkoja tuhat kertaa paremmin, kuin mikään hieronta, ja se tosiaan on hyvää vastapainoa kokoomistreenille. En vain viitsi mennä yksin ottamaan näitä vetoja, koska niissä on Deen sinkoilun takia hyvin suuri riski itse lentää ketoon, joten on hyvä, että aina joku on näitä toimia maasta seuraamassa, että kaikki sujuu hyvin.

Alkuun pidin vähän käsijarrua päällä, enkä uskaltanut antaa ihan niin rennosti hevosen laukata, mutta pari viimeistä vetoa oli jo tosi rentoja ja hevonen tuntui innostuneelta ja iloiselta, mutta rennolta ja siltä, että se on kuitenkin kuulolla, joten uskalsin päästää vähän reippaammin. Olipa ihanaa! Miksi en ylipäätään muista ottaa tätä laukkatreeniä mukaan kuvioihin, esim. joka toinen viikko? Nyt täytyy tämän asian kanssa ryhdistäytyä ja aina järjestää tällainen harjoittelupäivä kaiken ohelle, kerran meillä on hyväpohjainen käytettävissä oleva pelto ihan vieressä! Dee oli laukkojen jälkeen niin iloinen ja silmin nähden piristynyt ja pärski tyytyväisenä. Ystävänikin totesi, että käyntiaskel näyttää nyt ihan erilaiselta, mitä ennen laukkoja. Eli tämä oli tosi hyvä juttu!Kun olin hepan verkannut ja kävelyttänyt, mentiin antamaan Deelle laserhoito. En osaa yhtään sanoa, onko siitä hyötyä, etenkin kun laser oli tuollainen turvallinen helppokäyttöinen pieni "käsilaser", mutta Dee vaikutti tosi rentoutuneelta, kun sillä annettiin hoitoa kireisiin alueisiin. Liekö rentous osittain johtunut äsköisistä laukoista, mutta nyt täytyy vaan yrittää kokeilla kaikki oljenkorret, jotta saadaan taas jatkettua samaa draivia, mihin jäätiin :)Hoitojen jälkeen muiden loimien alle back on track loimi päiväksi, jonka kävin sitten nyt vielä myöhään illalla ottamassa pois sekä vähän kävelyttämässä ja syöttelemässä tuoretta vihreää hevoselle. Nyt on taas panostettu :) Ja huomenna aamulla kevyt rento liikutus, ja hyppyjä suunnittelin otettavaksi keskiviikolle. Katsotaan onko näistä kaikista hommista ollut hyötyä vai ei. Onneksi Dee ainakin vaikutti nyt illalla todella iloiselta ja tyytyväiseltä kaverilta!

Kertun kanssa ollaan myös treenailtu. Sen kanssa on nyt tällä hetkellä kunnon kohotuksen ohella laukannostojen treenaaminen aika voimakkaassa roolissa. Se nostaa ja jaksaa kantaa laukkaa jo aika kivasti vasemmalle (toki voimaton siihenkin suuntaan vielä), mutta oikealle sillä on selkeästi hankalempaan. Olen huomannut, että oikea kierros on usein hevosilla se huonompi/heikompi suunta, kun kaikki käsittely ja taluttaminen usein tapahtuu vasemmalta puolelta.
Torstaina Kertun kanssa käytiin ottamassa muutamia hyppyjä Antin maneesilla, ja tässä pätkä yksittäisestä hypystä mistä näkee aika kivasti, millainen tämä tamma on - eli aikamoinen kumipallo :) (pahoittelut, video vahingossa kuvattiin tuollatavalla hölmösti pystysuunnassa)Perjantaina Kertun kanssa jatkettiin etenkin oikeassa kierroksessa ravi -laukka -siirtymisiä. Hevosen laukka ja voima ei parannu pelkästään sillä, että laukkaa laukataan pitkänä ympäri kenttää, vaan nimenomaan ne nostot ja toistot siirtymisissä kehittävät sitä, kun hevonen joutuu käyttämään takaosaansa siinä nostossa. Siirtymiset ovat hevoselle todella rankkaa hommaa! Kerttu teki todella kivoja nostoja jo muutaman toiston jälkeen tuolloin, ja selkeästi alkoi alun sähellyksen jälkeen myös keskittymään. Edelleen laukka ja liikkuminen on tosi voimatonta, ja kuntoakaan ei löydy kovin pitkäksi aikaa, joten treenikerrat on hyvä pitää lyhyinä ja ytimekkäinä, mahdollisimman vähän sellaista ylimääräistä haahuilua, joka herpaannuttaa nuoren hevosen keskittymisen.

Ajoittain hevonen kulki muutaman askeleen todella kivasti

Laukannostossa jalat välillä sekaisin :)


Kiitokset hyvästä nostosta

Tyytyväinen pikkutamma :)

Sellaista arjen aherrusta tälläkertaa. Kovasti Deetä valmistellaan tämän viikon tulevaa kisaviikonloppua varten, jotta se olisi siellä mahdollisimman hyvä! :)

4 kommenttia:

 1. Oon laittanut sulle sähköpostia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, mihinköhän se on mennyt, en ole vielä huomannut? Täytyy käydä tonkimassa kaikki sähköpostikansiot läpi!

   Poista
 2. Ihana tuo Kerttu!(: Meno näyttää oikein kivalta! Itsellä on juuri projektina opettajani kanssa saada kohta 5v vuonohevosen oikea laukka toimimaan paremmin. hevosta alettiin vasta ratsastamaan syksyllä eli alle vuosi sitten, kun löysin sen. Eli on ns. "jälkeenjäänyt" koulutuksessa. Meillä oikea laukka ei viimeksi edes noussut kun vasta 20 min yrittämisen jälkeen ja silloinkin joutui opettajani olemaan maasta käsin raipankanssa auttamassa.. Tarjosi aina vain vastalaukkaa tai kiitoravia. Eli ollaan vähän samassa tilanteessa, tosin minä Oskun kanssa vähän huonommassa jamassa vielä! Kyllä se tästä vielä! (:: Tsemppiä tosi paljon teille treeneihin molempien hevostenkanssa ja toivotaan ettei Deellä ole mitään vakavaa !(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerttu on kyllä varsin kivan oloinen tyyppi! :) Laukka on todella usein nuorelle hevoselle hankala hallita ratsastaja selässä, kun pelkästään ratsastajan selässä olo muuttaa hevosen normaaleja tasapainotottumuksia niin paljon. Sen lisäksi ne ovat meidän lailla "oikea- tai vasenkätisiä", joten jokainen hevonen on heikompi aina vähän toiseen suuntaan, mikä sitten iän ja koulutksen myötä tasoittuu. Kyllä se siitä, kun jaksaa vaan harjoitella ja antaa hepalle aikaa! :) Kiitos paljon kivasta kommentista ja luulen, että Deellä on vaan nyt treenin lisääntymisestä vähän lihakset kipeytyneet, joten eiköhän tämä tästä :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot