sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Vastauksia lukijoiden kysymyksiin

Noniin, taisi tulla tämän blogihistorian aikana isoin läjä kysymyksiä, kiitos kaikille aktiivisille kysymyksen jättäneille! Läysin paljon vanhoja kuvia, jotka on kyllä joskus vuosien mittaan täällä blogissa ollut esillä, mutta niitä oli kiva selailla itsekin! Vastailen parhaani mukaan jokaiseen, ja tästä tää lähtis :)

Dee 4 -vuotis syntymäpäivänään <3

Miten hoidat deen jalkoja? 
Estetreenien, rankkojen maastojen ja ylipäätään raskaiden treenien jälkeen kylmään Deen jalat pakastettavilla Finntackin kylmäyssuojilla vähintään 20min ajan. Joskus kylmään vielä rankkojen päivien jälkeisinä päivinä uudestaan. Pidän myös huolta riittävän pitkistä alku- ja loppukäynneistä huollellisine verryttelyineen. Säästän jalkoja hyppäämällä mahdollisimman paljon vähän kuluttavilla pohjilla, mm. meidän tallin raskas ja alta luiskahtava kumirouhepohjalla en uskalla hypätä viikottaisia treenejä enkä ottaa isoja hyppyjä, mennään siis aina maneesille kunnolla hyppäämään ja kotona tehdään puomi- ja kavalettitreeniä, ja silloin tällöin hyvänmielen hyppyjä. Nyt kesällä harvemmin laitan kylmäyksen jälkeen lämpöpinteleitä vielä lisäksi, kun ne hiostavat ja Dee haluaa päästä niistä silloin eroon, mutta ilmojen viiletessä laitan monesti rankkojen päivien jälkeen vielä kylmäysten jälkeen yöksi lämppärit jalkoihin. Ennen kaikkea huolehdin monipuolisesta treenistä järkevin palautteluin, olen tarkka kengityksestä, että se tehdään hyvin ja ajallaan.


Opiskeletko vielä hevoshierojaksi ja missä?
Mulla on edelleen hierontakoulu "tauolla", eli siis kaikki muu käytynä, mutta loppukoe pitäisi vielä joskus jaksaa puristaa. ELK Weterissä olen opiskellut.


Mitkä ovat vahvuutesi / heikkoutesi ratsastajana?
Tällaiseen kysymykseen olen tainnut joskus ennenkin vastata, ja en kyllä yhtän muista mitä silloin olen vastannut :D Mutta tällä hetkellä koen vahvuuksiini ratsastajana määrätietoisuus, itsevarmuus, pitkäjänteisyys, rohkeus ja herkkänä ihmisenä kyky lukea ja ratsastaa monia erilaisia hevosia ja tulla niiden kanssa hyvin toimeen ja saada ne tekemään parhaansa.
Heikkouksiini kuuluu edelleen istuntani, jossa on paljon kehitettävää vielä - sen kanssa työskentelen kaiken aikaa. Keskittymiskyvyn heikkous tulee esille etenkin kisoissa :D


Millainen hevosharrastushistoria sinulla on ennen Deetä?
Ennen Deetä olin ratsastanut 9 -vuotiaasta aina 18 -vuotiaaksi ratsastuskoulussa, jossa pääsin myös starttaamaan parina vuonna ratsastuskouluhevosten kanssa aluekisoissa. Ratsastuskoulun jälkeen ratsastin paljon ystävien hevosia ja olin "apinana" nuorten hevosten ratsastajaan totutuksissa. Ennen Deetä minulla ei ole ollut omia hevosia, hoito-, vuokra- tai ylläpitohevosia, eli nyt näin jälkeenpäin ajatellen aika kokematon olin Deetä ostaessa, vaikkakin vähäisistä kilometreistä huolimatta yllättävän taitava... :D Ratsastin kyllä aina mahdollisuuksien tullen kaikki tarjotut hevoset, ja halu oppia on ollut aina tosi kova!

Minä ja 6-v. trak-ruuna Bojar aluekisoissa, oisko vuosi 2006?

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on Deelle/hevosharrastuksellesi ylipäätään?
Onko sinulla jokin unelma/tavoite mihin haluaisit hevosten parissa vielä päästä?
Vastaan näihin kahteen kysymykseen tässä samassa, kun ovat niin lähellä toisiaan!
Deen kanssa tulevaisuuden suunnitelmat on viedä sitä edelleen eteenpäin ja kisata sillä niin korkealla kuin mahdollista. Tänä vuonna on tullut ensimmäistä kertaa ehkä ihan realistisena ajatuksena, että voisi olla kiva tähdätä ensimmäisenä pitkän ajan tavoitteena joskus senioreiden SM:hin esteratsastuksessa... :) Unelmia pitää olla aina! Myös ulkomailla olisi kiva käydä lisää starttaamassa jotain kokemuksen vuoksi. Dee pysyy minulla elämänsä loppuun asti, en aijo siitä koskaan luopua.
Muuten hevosharrastuksessa olisi kiva saada harrastuksesta puoliammatti. Tavoitteena on, että edes omasta takaa löytyisi aina laadukkaita ratsuja, ehkä jokupäivä kasvattaa muutaman varsan per vuosi, ehkä hankkia oma talli ja vanhoina päivinä, mikäli talous kestää, kun ei enää itsellä ratsastus välttämättä suju/etene, niin voisin tarjota/sponsoroida omia hevosia lahjakkaiden ratsastajien käyttöön, ja näin tukea suomalaista ratsastusurheilua mahdollisesti... Kaukaisia ajatuksia, mutta niin oli aikoinaan tämäkin hetki, missä nyt seison! :) Lähemmät tulevaisuuden suunnitelmat Deen kanssa esimerkiksi ensi kaudelle on, jos kaikki menee yhtä hyvin kuin nyt on mennyt, että päästään starttaamaan vielä viimeisenä nuoren hevosen vuotena ikäluokkakisoja.


Mitkä ovat olleet sellaisia mieleenpainuvimpia tähtihetkiä hevosharrastusurallasi?
Deen syntymä ja kaikki extra opettevaiset ja silmiä avartavat Hollannin reissut ehdottomasti. Ehkä ne vielä isot tähtihetket ovat tulossa?

Ketä ratsastajia ihailet, löytyykö suuria idoleita tmv?
Malin Baryard-Johnsson on sellainen pitkäaikainen idoli, hän on noussut aikoinaan niin nollista huipputasolle ja on hyvä hevosien kanssa. Ratsastustyyliä jota ihailen eniten edustaa saksalainen Marcus Ehning - siihen pyritään! :D


Jääkö sinulla paljon aikaa muuhun tallilla käymisen lisäksi?
Ei jää oikeastaan. Tällä hetkellä kaiken sen ajan ja energian jonka kykenen ottamaan, annan hevosharrastukselle. Deen lisäksi ratsastan paljon muita hevosia, hieron ja pidän jonkun verran tunteja. Sitten yritän vaan pitää huolta riittävistä unista, ja viettää aikaa poikaystäväni ja rakkaan koirani Veetin kanssa! Onneksi poikaystävä jonkin verran touhuaa mukana tallilla, niin yhteistä aikaa saadaan järjestettyä hyvin.

Miten päädyit ostamaan juuri Deen?
Ylipäätään varsan ostoon päädyin siksi, ettei minulla olisi ollut varaa riittävän hyvään yhtään vanhempaan hevoseen ja halusin laadukkaan ratsun itselleni. Deehän oli vielä syntymätön, kun siitä kaupat tein, mutta päätöksen juuri tämän varsan ostosta tein minua miellyttävien vanhempien ja suvun perusteella.

 Deen emä Olita NLD

Montako satulahuopaa Dee omistaa?
Joku 15 huopaa yhteensä, meillä on ollut viimeaikoina vähän pulaa hyvistä huovista ja muutenkin arkihuopia yritän päivittää kaikenaikaa parempi kuntoisiin ja laatuisiin.


Millainen on unelmahevosesi?
Deessä on paljon sellaisia unelmahevosen ominaisuuksia ja onhan se parempi, kuin uskalsin alunperin unelmoidakaan. Mutta nälkä kasvaa syödessä, unelmahevoselle toivoisin Deen ominaisuuksiin lisää irtonaisuutta ja notkeutta. Hyppytekniikkaan parannuksia ja vielä enemmän skouppia, vaikka tottapuhuen en enää tiedä missä Deenkään raja tulee vastaan - tällä hetkellä sen hyppykapasiteetti ja hyppypää tuntuu olevan loputon :D Ehkä se vielä paranneltumpi versio, unelmahevonen, tulisi tästä käynnissä olevasta varsaprojektista? Vaikka tosiaan, on Dee minulle oikea unelmien täyttymys jo itsessään <3

Mitä tykkäät kaikkein eniten touhuta Deen kanssa?
Hypätä ja tehdä pitkiä maastolenkkejä! Hyppääminen Deen kanssa on ihanaa! Se tunne, kun se lähtee isompaan hyppyyn ja tuntuu räjähtävän energiastaan ja innostuksestaan :) Ja maastoilusta on tullu meille ihan lempparihommaa, se virkistää meidän molempien mieliä!
Deen kanssa parhaimmat hetket tulee usein sillon, kun on aikaa antaa sille vähän enemmän noin muutenkin - se tykkää seurustella hoitaessa ja talutuslenkeillä.


Sillon kun näit Deen ensimmäistä kertaa, mikä oli ensimmäinen sana tai reaktio joka tuli?
En muista mitä sanoin sillon, mutta se oli yö jolloin Dee syntyi ja olin koko varsomista valvomassa, ja kun lopulta varsa saatiin ulos ja se oli niin kaunis, niin kyllä siinä pari kyyneltä tirautin :) Olin tosi onnellinen!

Dee muutaman minuutin vanhana, minä pillittämässä takana :D

 Mikä on pahin tippumisesi?
Varmaan pahin "tippuminen" tai onnettomuus tähän mennessä on ollut tänä keväänä, kun jäin ponin alle sen hypätessä pystyyn ja vetäen nurin selälteen minun jäädessä alle - vietin seuraavan yön sairaalassa...


Mikä on ärsyttävintä Deessä?
Se, kun sillä on välillä sellaisia nirsoilu päiviä, jolloin kaikki ruuat ja mössöt pitäisi sekoittaa ties millä porkkanoilla ja omenoilla, jotta herralle maistuu. Se kyllästyy ruokiinsa tosi nopeasti, ja tuntuu, että koostumuksia joutuu vähän muuttelemaan suuntaan ja toiseen kokoajan, niin sitten on Deen mielestä hyvä. Ja se on hirveän tarkka miten mikäkin tarjoillaan, jotta se kelpaa! Ei ole yksi kerta, kun revin hiuksia päästäni, kun saan pähkäillä mitä sille ruualle nyt on käynyt, kun ei maistu ja sitten kokeillaan ja kokeillaan kaikenlaista, kunnes taas alkaa uppoaamaan ja sitten sillä tyylillä mennään pari viikkoa, kunnes tulee taas stoppi ja jokin on vialla tai pitää muuttaa :D Heinistään eli heinän laadusta Dee on hirveän tarkka, mutta se on myös sotkuinen syöjä, ja sen pitää aina ennen ruokailun aloitusta levittää heinät ympäri karsinaa, lopulta se ei voi syödä niitä kaikkia, kun ne on sotkeutuneet - "hyi ällöä"... Onneksi saatiin tarhoihin heinähäkit, niin siellä toi heinät saattaa maistua viimeistä kortta myöten, ellei sada vettä ja heinät ehtii kastua... huoh.


Montako kertaa olet tippunut Deeltä?
Monta! Deen ollessa 3 -vuotias tipuin lähes joka viikkoa siltä, se osaa halutessaan olla älyttömän nopea. Deen ansiosta tasapainoni on kieltämättä parantunut ja osaan jo ennakoida sen liikehdintää mihin tahansa ilmansuuntaan. Onhan se toki nykyään paljon rauhallisempi, kuin raisuna nuorena oripoikana ;)


Onko suomessa joku valmentajistasi ratsastanut Deellä? Esim. Antti?
On, oikeastaan kaikki jotka minua ja Deetä on opettanut, ovat käyneet Deen selässä edes kokeilemassa. Antti on ratsastanut Deellä muutaman minuutin pari kertaa. Alla video, kun edellinen valmentajamme Juho Norilo hyppäsi Deellä, kun Dee oli kääntymässä 4-vuotiaaksi :)Oletko ikinä irtohypyttänyt Deetä? Jos olet paljonko este oli korkeimmillaan?
Olen irtohypyttänyt Deetä enemmän sen varsa- ja nuoruusvuosina. Korkeutta sen kanssa ei koskaan nostettu n.120cm korkeammalle, koska se on ollut alunperin vähän aran oloinen hyppäämään alussa, joten sen kanssa on vain aina ollut tärkeää hakea hyvää mieltä ja kohottaa itsevarmuuttaa.

Mikä on lempi varusteesi Deen varusteista?
Equipen satula, sopii Deelle ja tykkään istua siinä - ihana satula <3


Mitä kaikkia kuolaimia olet Deelle kokeillut? Miten reagoi erilaisiin?
Perus kolmipalaa ja niveltä erilaisilla materiaaleilla ja renkailla (kiinteillä ja liikkuvilla). Dee on kauhean herkkä suustaan, mutta halutessaan voi olla vahva, joten esteille kuolaimen miettiminen oli hankalaa, mutta hoitui lopulta tuurilla yllättävän helposti eli nyt käytössämme oleva bevel bit on ollut nappi valinta meille ja se on vahvin kuolain mitä Deellä suussaan on ollut, mutta on kuitenkin vielä tosi kiltti kuolain, ja toimii sillä hyvin ja pysyy tyytyväisenä. Suorasta kumikuolaimen kokeilusta muistan todella voimakkaat negatiiviset reaktiot, siitä se ei pitänyt yhtään!


Miten pidät itsesi hyvässä kunnossa ratsastusta ajatellen? (liikunta, ravinto, lepo?)
Viime vuosina olen pitänyt huolta siitä, että nukun tarpeeksi ja huolehdin, että pidän lepopäiviä. Jos en näin tee, olen aivan poissa pelistä. Huolehdin myös, että syön mahdollisimman usein, jotta en koskaan päästäisi verensokereita laskemaan sen takia, että ruokavälit jäisivät liian pitkiksi. Nämä ovat siis ihan ykkösjuttuja.
Muutoin lenkkeilen ja venyttelen - välillä harvemmin ja välillä useammin, aina kun muistan ja jaksan. Lihaskuntoa en ole salilla vähään aikaan harjoitellut, vaikka salikortin omistankin... olen yrittänyt viimeaikoina keskittyä siihen, etten tee mistään asioista pakkopullaa ja vähentää stressaaminen kaikesta näin minimiin. Huomaan, että näin jaksan ratsastaa paljon paremmin useitakin hevosia päivässä ja ylipäätään aamulla nousta ylös sängystä.

Mikä tilanne on saanut sinut eniten nauramaan Deen kanssa touhutessa? Entä milloin olet ollut kaikista surullisin?
Deen jokapäiväiset "hölmöilyt" naurattavat kaikista eniten, se on sellainen hyväntuulinen riehuja, jolla on hyvin vahvat omat mielipiteet - niille usein ei voi kuin nauraa :) Deen tarhakäyttytyminen on osittain myös aika huvittavaa, se saatta yhdellä hetkellä laukata ihan täysiä sen tarhassa olevaa kalliomäkeä ylös alas ja esittää sellaista rodeota ja sitten 15 minuutin päästä, kun katsot tarhaan uudestaan se makaa kyljellään pitäen kakkakasaa pään alla tyynynä... :D Kaikista surullisin olin varmaan silloin, kun Dee sai vuosi sitten ensimmäistä kertaa ikinä ähkyn, ja klinikalla todettiin suolen liikkuneet väärään asentoon ja jouduin antamaan päätöksen siitä, että jos joudutaan leikkaamaan, niin leikataanko vai lopetetaanko.. se oli ihan kauhea tilanne, olin shokissa :( Toivottavasti en joudu enää noihin tilanteisiin ja olenkin tehnyt kaikkeni, että Dee tuli kuntoon vaivoistaan, jotka 2 ähkyä viimeisen vuoden aikana aiheuttivat!


Ootko ikinä miettinyt eläinlääkärin (hevoseläinlääkärin) ammattia kun vaikutat tosi kiinnostuneelta ja myös tietävän paljon hevosista? 
No itseasiassa eläinlääkärin ammatti on ollut minulle pienestä asti se unelma-ammatti. Mutta ei minusta ole siihen lukumäärään, mitä ammattiin valmistuminen vaatii ja nimenomaan, kaikki kemia ja matematiikka ei ole vahvimpia osa-alueitani... :) Luulen, ettei minusta koskaan siis siltikään eläinlääkäriä tule, mutta toisaalta ei pitäisi koskaan sano "koskaan", eihän sitä tiedä vaikka mieli muuttuu ja saan jostain älyttömän tsempin päälle lähteä siitä ammattia itselleni tekemään. Siihen asti kartutan tietotaitoani näin harrastuspohjalta, jotta pystyn antamaan hevosilleni mahdollisimman hyvät ja terveelliset olosuhteet kaikin tavoin, ja treenaamaan niitä oikein!

8 kommenttia:

 1. Mitä Sä sitten päätit siinä Deen ähkyssä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se olisi leikattu, jos siihen pisteeseen asiat olisivat edenneet. Onneksi kuitenkin toipui lääkkeillä ja ei tarvinnut leikkauspöydälle lähteä!

   Poista
 2. Hei, semmonen kysymys tuli mieleen, että osaatko sanoo kuinka vanhaksi asti Dee kasvoi korkeutta? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, paha sanoa, en enää mittaillu sitä 3 -vuotis ajan jälkeen, mutta mitä silmämääräisesti sitä katsellut, niin kyllä se ihan selkeää korkeutta kasvoi vielä pitkälle 4 -vuotis kauden!

   Poista
 3. Haha, Dee näytti olevan ihan kikseissä tossa hyppyvideossa. Miten toi valmentaja vaan pysyy tuolla selässä ilman että edes pomppii satulassa? Näytti aika raisulta menolta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhheh, joo noi oli niitä aikoja, kun se tajus hyppäämisen idean :D Mutta nämä tällaiset on vielä todella kesyjä Deen iloitteluja :D

   Poista
 4. Millainen kuolain tuo bevel bit oikein on? :)

  VastaaPoista
 5. Wau ja Onnea! http://online.equipe.com/sv/class_sections/124109/results :)

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot