keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Aurinko, kesä, helle ja kuulumisia

Täytyy sanoa, että äärettömän hyvään kohtaan tuli tämä Deen kevyempi viikko, sillä hellelukemissa ollaan menty viikon jokaisena päivänä ja on oikeasti ollut KUUMA ylipäätään vain olla, saatika, että jos olisi vielä kunnon treeniä vetänyt tässä kaikenaikaa.

Dee on siis saanut vapaata ja kevyempää Kemiön jälkeen. Sen suupielet olivat auenneet Kemiössä, mitä sillä tapahtui viimeksi näin vuosi sitten, kun se vaan painoi kisoissa kädelle ja ryösti :/ Eli en ihan turhaan miettinyt, että tuntuu vähän raskaalta nyt, eikä oikein jaksa kulkea takaosan päällä. Dee on vielä jotenkin kauhean herkkä saamaan ihonsa auki ties mistä asioista, ja suupielet kuuluvat tähän samaan kategoriaan, tosin nyt keväällä ollaan tältä säästytty, kun hevonen on ollut niin kevyt nyt ratsastaa.


Tästä syystä ratsastukset on nyt suoritettu hackamorella, millä Dee menee rauhassa ja tyytyväisen oloisena, mutta jolla en saa ihan kauheasti hevosta taivuteltua ja läpiratsastettua. Joten aika sellaisella hölkkäily- ja kävelymeiningillä ollaan menty. Pääasia, että saa kevyesti liikkua päivittäin edes jotenkin, ja suupielet parantuvat nyt rauhassa. Samalla se saa levätä työnteosta ja vaan rentoilla, tekee Deelle hyvää nyt kun se on niin kovasti rehkinyt kisoissa keväästä kesään. Täytyy alkaa miettiä hampaiden raspaustakin, koska viimeksi ainakin raspauksen jälkeen hevonen on taas ollut parempi suustaan, mutta se menee Lappeenrannan jälkeiselle ajalle.

Deen palautteluhölkkäilyä kisaviikonlopun jälkeisenä maanantaina, hevonen oli ilahduttavan pirteän oloinen!
Kertun kanssa olen kuitenkin tällä viikolla saanut vähän hikoilla. Sen kanssa tiistaina ratsastin kaikki askellajit läpi ja rupesin miettimään oikeasti sitä, että mielestäni sen liikkuminen ei ole yhtä vapautunutta ja hyvää, kuin esimerkiksi pari kuukautta sitten. Myös hyppyjen laatu on kadonnut ihan kokonaan viimeisen parin kuukauden aikana. Toki tämä voi olla osa kehitysvaihetta, kun se rakentaa lihaksistoa ja näin, mutta minulla on tällä hetkellä aika vahva tunne siitä, että jokin on vialla, esim. satulat, joita sille nyt toistaiseksi olemme käyttäneet, ovat saattaneet kipeyttää/jumittaa selkää.

Kertun tiistain sileäntreeneistä


 Tamma on etenkin nyt ihan muutamien viikkojen sisään mielestäni liikkumiseltaan ollut huonompi ja vaikka se ekoista kisoistaan suoriutui erinomaisesti käyttäytyen, olen mielessäni kuitenkin miettinyt, miksi se oli niin tahmea ja ei hypännyt lainkaan edes verkoissa ekoja hyppyjä sellaisilla jousilla mihin keväällä siinä ihastuimme. Kilpahevoselta kuitenkin toivoisi vähän sellaista terävyyttä ja räjähtävyyttä, ja Kertussa kyllä terävyyttä on olemassa, joten jotenkin outoa, että se oli niin "vetäytyvän" oloinen kisoissa, joissa yleensä nuoren hevosen (etenkin puoliveristen) reaktio on vähän toisenlainen, kun ensi kertaa tuollaiseen tilanteeseen joudutaan. Toki kaikki hevoset ovat yksilöitä, mutta tosiaan, kuten sanoin - se alkujaan mm. koeratsastuksessa ihastutti meitä hienolla laukalla ja takaosan aktiivisuudella, vaikka se ei kauhean hyvin ratsastettavissa vielä silloin ollutkaan.
Nyt se "keilailee" pienimpiäkin kavaletteja ajoittain eikä korjaa virhettään vaikka tekisi toiston tällaisen keilaamisen jälkeen. Ennen se on ollut hyvinkin varovainen, jo maapuomin yli piti vähän liioitella... Se kompuroi omiin jalkoihinsa silloin tällöin, ei tosin kovin usein, mutta sillä tavalla, että olen pistänyt ne merkille.Luulen, että nyt ainakin loppukesästä Kerttu saa taas maastokuuria pelkästään ja jätetään varsinaiset työt vähän vähemmälle. Yritetään katsoa josko löytyisi jotain halpoja, mutta sopivia satulavaihtoehtoja kokeiltavaksi. Lisäksi hieron sen tällä viikolla vielä ennen lomille lähtöä ja katson löytyykö mitään mahdollisia jumeja siitä. Voi olla, ettei ole kyse mistään kovin vakavasta ja nuorten hevosten kanssa on usein tällaisia aikoja, kun ne etsivät uudelleen tasapainoaan ja lihaksisto kehittyy. Olemme yrittänyt hyvin varovaisesti Kerttua tehdä, ja esimerkiksi hyppykertoja on viimeisen 4kk aikana oikeasti max 15 kertaa 50-70cm korkuisilla, pääosin yksittäisillä esteillä, joista nyt viimeiset 5-7 kertaa on ollut näitä selkeästi huonompia kertoja, joissa hyppy on kadonnut ihan kokonaan.


Sen sijaan Kertun ratsastettavuus on muuten parantunut viimeisen parin kuukauden aikana ihan tosi paljon ja se oppii todella nopeasti uusia juttuja. Keskittymisen kanssa on vielä ajoittain vähän tekemistä, ja kuntokaan ei kestä työtä 15-20 minuuttia pidempään, joten aika lyhytkestoisia rupeamia ovat nämä sen ns. "työpäivät". Myöskin nämä helteiset ilmat tekevät tamman entistä veltommaksi. Nyt tarkastellaan siis myös ruokintaa vähän, että saako se riittävästi kaikkia rakennusaineita elimistön toimintaan ja lihasten kasvatukseen.

Tänään ohjasajoin kertun n. 10min + kävelyt, huomenna otetaan heti aamusta viileämmällä sama uudestaan, ja perjantaina se pääsee maastoon. Eli tällä hetkellä tämän tamman kanssa tilanne on se, että katsellaan, kokeillaan, tutkitaan ja edetään samaan tapaan hitaasti ja maltillisesti, kuten tähänkin asti.

HUOM! Jos jollain on tarjota hintaluokkaan 500€ tietämille sijoittuvaa estesatulaa kaarevahkoon selkään, ja joka voisi olla vaihdettavissa Kertun kuvissa olevan Kiefferin yleissatulan kanssa, niin laita kommenttia alle tai sähköpostia allekirjoittaneelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot