tiistai 5. elokuuta 2014

Herra Watun estehyppelöt

Watun kanssa olen tehnyt estetyöstöä, kylläkin harvakseltaa, mutta aina silloin tällöin kun aikataulut sopii kohdilleen. Watu on siitä hauska, tai "hauska", hypättävä, että se jännittää sitä ihan sairaasti ja sen tyyli tämän jännityksen purkuun on joko täysii ohi tai täysii esteen yli. Vaikka Watu alkaakin olemaan seniori-ikäinen jo hyvää vauhtia ja se muuten sileällä ei ole mikään kovin vauhdikas, niin esteillä se kyllä aina yllättää nopeudellaan. Se tuntuu oikeasti siltä, että ennen estettä esimerkiksi se voisi sännätä ihan mihinkä ilmansuuntaan tahansa. Tuosta jännityksestä huolimatta, kun se pääsee tiuhempaan tahtiin tekemään edes muutaman hypyn, niin se saa varmuutta hommaan ja tuntuu jopa nauttivan ihan suunnattomasti koko touhusta - joten vaikka kouluhevosen virkaa se enemmän suorittaakin, niin esteet ovat sillekin ihan älyttömän hyvää mielen virkistystä ja sen kroppaa ja selkää saadaan ihan eritavalla auki pienillä tehtävillä jumpatessa.

Heti muuten huomaa, kun pitää taukoa ratsastuksessa, niin jotenkin oma istunta lysähtää ihan täysin. Ja ei ehkä sen tauon takia, vaan etenkin siksi, kun ei sen tauon aikana ole oikeasti harrastanut mitään muutakaan liikuntaa vaan on käytännössä vaan makoillut, niin se näkyy itsessä heti.
Sunnuntaina Deen juoksutusten jälkeen kapusin lomani jälkeen pitkästä aikaa hevosen kyytiin ja vielä älytön kuumuus sai kyllä hien virtaamaan ennen aikojaan. Tuntui, että kunto loppuu itsellä ihan kesken :D Täytyy alkaa käymään taas juoksulenkeillä korjatakseen tämä asia...

Tehtiin Watun kanssa yksittäisiä hyppyjä suurimmaksi osaksi n. 60-70cm esteillä, sekä pari linjaa ja yhden kerran kahden laukka-askeleen ristikkosarjakin. Noissa sarjoissa on aina Watun kanssa se vaara, jos sen jännitys ja sitä myötä vauhti kasvaa liikaa, niin se yrittää ihan oikeasti selvitä tehtävästä ja tilanteesta taktiikalla "äkkiä yli" ja silloin sen kanssa on ollut tosi paljon ongelmia esim kolmen esteen kavalettijumpissa, kun se yrittää ne kaikki venyä yhdellä hypyllä yli. Siksi noita sarjojakaan ei viitsi toistona ottaa kovinkaan montaa, koska jännitys hevosella kasvaa liian suureksi ja se rupeaa ennakoimaan, juoksee alta pois ja ratkaisemaan sarjojen suorittamisia vähän vaarallisella tavalla. Kun tällaisen tehtävän tulee muiden yksittäisten lomassa ihan yhtäkkiä, niin se jää paremmin odottamaan, vaikka jännittäisikin.


Tämän hevosen kanssa olen myös todennut, että en saa puuttua liikaa sen rytmiin kaarteissa ja lähtee hakemaan paikkaa esteelle, sillä siitä Watu ottaa ihan turhaan ylimääräisiä paineita ja taas lähtee juoksemaan alta pois. Sen kanssa täytyy tehdä asioita sen tahtiin, eli kaarteessa yrittää itse vain olla niin rentona ja hiljaa kuin mahdollista, jotta hevonen pysyy kevyenä edestä ja ei jännity liikaa ja kun suoristaa esteelle, se lyhentää automaattisesti askelta pariksi askeleeksi, jolloin sitä ei saa jäädä polkemaan yhtään eteenpäin, vaan siitä sitten paikan löydyttyä sitä täytyy vähän pohkeella rohkaista kerran eteenpäin kohti estettä. Näin ne sujuvat sen kanssa kivuttomammin ja hevonen ei kuumene ihan niin paljon. Rytmihän tässä ei tosiaan pysy samanlaisena ollenkaan, mutta vanhalle herralle täytyy antaa vähän omaa tilaa ja aikaa, eikä puuttua siihen sen tekemiseen liikaa :) Kunhan muistaa itse olla tarkka siitä, ettei se jää lyhyeksi ja laukkaamaan liikaa taakse viime hetkillä ennen estettä, täytyy itsellä olla kuitenkin viimekädessä se ajatus kunnolla eteenpäin.

Alkuun hypyt olivat jännityksestä tosi selättömiä, mutta lopuksi saatiin jo paljon pyöreämpiäkin hyppyjä, joissa hevonen selkeästi käytti selkäänsäkin. Hyppyjen jälkeen huomasi loppuraveissa, kuinka hyppääminen oli aukaissut paikkoja ja hevonen liikkui taas paljon isommin ja letkeämmin, paremmin läpi selän ja lavat tuntuivat irtonaisemmilta.
Itse olin aivan loppu ridauksen jälkeen :D Kyllä kuuma päivä, reilu 30 astetta varjossakin, tekee tehtävänsä. Ei ole mitään ihan suurinta herkkua näillä kuumuksilla treenaaminen. Siksi täytyykin jo pelkästään oman jaksamisen takia tehdä tehtäviä lyhyissä pätkissä pitäen riittävästi hengähdystaukoja ja juoda hyvin.

2 kommenttia:

  1. Kiristä pliis tota martingaalia, ettei vaan mee jalka väliin! ;)

    VastaaPoista
  2. Kauhistelin ihan samaa, kun näin kuvat. Ei tullut mieleen vilaista ja tarkastaa varustusta, vaikka aina pitäisi, kun hevonen ei ole oma, ja oli valmiiksi varustettu ja kävelytetty, muutakuin hyppäsin kyytiin ja aloitin. Onneksi ei käynyt mitään.

    VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot