lauantai 16. elokuuta 2014

Ihania varsoja vuodelta 2014

Tähän aikaan vuodesta alkaa olla Suomessakin lähestulokoon kaikki tämän vuoden syntyvät varsat jo syntyneet. On tullut itselleni jo perinteeksi, että tässä vaiheessa mielenkiinnosta katsastan kaikkia myynnissä olevia (puoliverisiä) maitovarsoja Suomen markkinoilta, mutta myös varsahuutokauppojen myyntikatalogeista Keski-Euroopasta. Aikaa noihin selailuihin saa kulutettua useita viikkoja, jossa samalla pystyy harjoittamaan omaa hevossilmää ja opiskelemaan sukuja, vaikkei itse varsinaisesti varsaa olisi ostamassakaan - ja enhän minä tosiaan nyt varsinkaan ole, kun odottelen ensi vuodelle oman ensimmäisen kasvatin syntymistä... :)


Ajattelin ajankuluksi koota linkkejä mm. huutokauppohin tänne bloginkin puolelle. Huutokauppoihin on kerätty laaja otanta erilaisia, laadukkaita, hyvien sukujuurien omaavia, tässä tapauksessa este- ja kouluvarsoja. Nykyään myös varsat melkein poikkeuksetta kuvataan lyhyille videoille unohtamatta laadukkaita kuvia ja kattavia sukuselvityksiä.

Vaikkei olisi varsaa tosiaan ostamassakaan, niin jos yhtään kiinnostaa oppia mitä siellä omien ratsujen takana on, niin suvuista saa paljon oppia jo pelkästään katselemalla hevosia erilaisista yhdistelmistä. Kun oppii minkälaisista yhdistelmistä on tunnetusti tullut hyviä urheiluhevosia ja laadukkaita ratsuja, oppii myös katsomaan aikuisia hevosia ihan uudella silmällä ja ymmärtämään niiden laadusta jotain - en itse esimerkiksi koskaan pystyisi ostamaan yhtäkään hevosta ilman, että en tietäisi sen sukua, vaikka Suomessa yleisesti ratsuihmiset eivät tunnu olevan kiinnostuneita ratsujensa perimästä - monestikaan ei edes kansallisella tasolla kisaavatkaan henkilöt. Minun mielestäni taas, jos kilpailee edes vähänkään vakavissaan, vaikka vaan harrastemielessä, niin hevosten sukujen tunteminen kuuluu yleissivistykseen. Eikä sukujen tietämisestä ole haittaa sillekään, joka tahtoo harrastella laadukkaasti. On nimittäin paljon helpompaa löytää se oma unelmien hevonen, jos edes yhtään tietää mitä on etsimässä.

Olen käynyt Hollannissa huutokauppja seuraamassa livenäkin, ja se on oikeasti oma kiehtova maailmansa. Yhdessä illassa näkee livenä kymmeniä tarkoin huutokauppaan valittuja varsoja, niitä saa käydä tutkimassa tallialueella ennen huutokauppaa ja sitten ne nähdään vielä kunnolla liikkeessä kehässä, jossa varsinaiset huudotkin tapahtuvat. Jotkut hyvätkin varsat eivät kerää riittävästi huutajia, ja hinnat voivat jäädä hyvinkin maltilliseksi, mutta sitten poikkeuksetta huutokaupoissa on yksi, kaksi tai useampi varsa, joista huutajat käyvät kovaakin kilpaa ja hinnat nousevat ihan pilviin. Yhdessä huutokaupassakin myytiin vielä syntymätöntä varsaa ja hinnaksi muodostui lopulta 30 000€! Se tuntuu, jo tällaiselle tavikselle ihan käsittämättömältä rahamäärältä varsasta, joka ei vielä ole edes syntynyt - mutta niin vaan hyvistä suvuista ollaan Euroopan markkinoilla valmiita maksamaan.

Jos koskaan on mahdollista käydä vierailemassa huutokaupoissa esim. Hollannissa tai Saksassa, niin suosittelen käyttämään tilaisuuden hyväksi ihan vain mielenkiinnosta, vaikkei ostoaikeita olisikaan - katselemalla hevosia oppii todella paljon! Ja pikkuhiljaa erilaisten sukulinjojen jättämiä tuotoksia seuraamalla muodostuu se omakin mielipide, että millaisista hevosista ja millaisista suvuista pitää.

Alla muutamia varsahuutokauppoja joiden tarjontaa olen katsastellut läpi

 Veulenveiling Borculo (Hollanti) 21.08.2014


Veulenveiling Brabant (Hollanti) 06.09.2014

Veulenveiling Prinsjesdag (Hollanti) 16.09.2014
Hannoveraner Verband Elite Fohlen Auktion (Saksa) TÄNÄÄN 16.08.2014
Fohlen Auktion in Langenau (Saksa) 23.08.2014

Westfalen Pferde Fohlen Auktion (Saksa) Jo mennyt tilaisuus 03.08.2014

Huutokauppoja löytyy Hollannista varmasti lisää googlettamalla sanalla "veulenveiling" (varsahuutokauppa hollanniksi) ja Saksasta googlettamalla sanalla "fohlen auktion" (varsahuutokauppa saksaksi). Itseäni kiinnostaisi löytää seuraavaksi vastaavanlaisia tilaisuuksia Belgiasta, jos sellaisia vain on mm. Zangersheide -kantakirjatuille hevosille... Toivottavasti noista löytyi jollekin kiinnostuneelle selailtavaa! :)

Ja jos tuntuu kaukaiselta ajatukselta lähteä varsoja katsomaan ulkomaille, niin itse olen ainakin ensi viikolla (23.8.) suuntaamassa nokan kohti Ypäjää, jossa järjestetään taas varsojen myyntitilaisuus European Breeding Event Finland, eli EBEF! Katselin pari päivää sitten julkaistua katalogia maitovarsoista, ja tänäkään vuonna ei halua jättää tapahtumaa välistä. Pääsee näkemään useampia suomalaisen kasvatuksen tuloksia puoliveristen osalta yhdessä paikassa muutaman tunnin sisään - varsahaaveilijan paratiisi :) Samaan aikaan Ypäjällä käydään myös Nuorten hevosten festivaalit, joten näkemistä riittää myös vanhempien nuorten hevosten osalta!

EBEF (Suomi) 23-24.08.2014


Toivottavasti ensi vuonna voi miettiä oman varsan näytille ja arvosteltavaksi viemistä, ei kyllä meinaa millään malttaa odottaa ylipäätään ensi kevääseen, että varsa syntyisi......

6 kommenttia:

 1. Olen varmaan ennenkin yhtynyt tähän sun mielipiteeseen hevosten suvuista. Hevoskeskusteluhan aloitetaan melkein aina kysymällä sitä sukua, varsinkin nuorten ja varsojen kohdalla! Rakastan selailla sukuja, oreja ja huutokauppakatalogeja. Enemmän kyllä kiinnostaa nuoret 4-6 -vuotiaat, kuin maitovarsat, kun niistä jo vähän näkee mitä tuleman pitää. Erityisesti olen jostain syystä tutkinut hollantilaisia hevosia, vaikka yhtään omaa hollantilaista ei ole ollutkaan. Tämän luettelon ilmestymistä odotan joka vuosi:

  http://www.dutchsporthorsesales.com/paarden

  Vaikka tuonne ei näillä rahkeilla olekaan mitään asiaa, niin ainahan sitä saa haaveilla... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma, huutokauppa katalogit, orishowt/oripäivät eri maista, ja sitten nuorten hevosten MM -kisoihin osallistuvien hevosten sukuja ja tuloksia jne, noitahan on vaikka kuinka paljon, ei lopu lukeminen kesken :) Mua kiinnostaa oikeastaan yhtä paljon kaiken ikäiset hevoset, mutta maitovarsat oikeastaan siksi niin paljon, koska ne on ainoita huippusukuisia hevosia, joihin itsellä voisi joissain tapauksissa olla varaa ja sitten jos joku päivä pystyisi kasvattamaan itse huippuyksilön, niin siihen tarvitsee jo jonkinlaista sukutietoutta ja pysymistä ratsastusurheilun ajan hermoilla... :D
   Tolta sivulta taisinkin muuten viime vuonna noita hevosia katsella, ja nyt kun katselen taas noita hintoja, niin huh - unelmiksi jää!

   Poista
 2. Todella mielenkiintoinen postaus! Olen ruvennut itsekin kiinnostumaan enemmän hevosten suvuista ja tutkin niitä aina omaksi huvikseni todeten aina yhä uusia asioita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että löytyy uusia kinnostuneita ja hirmuisen mielenkiintoista hommaa tuo sukujen tutkiminen onkin. Etenkin nykyaikana, kun internetistä pystyy löytämään tietoa, kuvia eri hevosista ja sukulinjoista niin vaivattomasti.

   Poista
 3. Belgiassa on kyllä Z-huutokauppa ! Coda on myös zangersheide :) www.iddejacoda.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä lähdinkin heti Zangerheiden sivuille, tämän tekstin kirjoitettuani ja sieltähän se huutokaupan ajankohta heti löytyi etusivulta! Täytyypä tulla vilkaisemaan sinunkin heppaasi :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot