torstai 14. elokuuta 2014

Lappeenrannan jälkitunnelmat

Vaikka itselläni ei mennyt putkeen, niin meillä oli silti ihan superkiva reissu ja olen tosi kiitollinen, että päästiin mukaan osallistumaan!

 Kilpailualueen vieressä oli lentokenttä, ja välillä ihan matalalta lensi matkustajakoneita yli!

Lappeenrannasta jäi mieleen hyvä nurmipohja, kivat radat ja etenkin tallialueella äärettömän hyvät puitteet raviradan puolesta hevosten hoitotoimenpiteisiin - ei tarvinnut jonotella vesipaikoille, kun halusi käyttää hevosen pesulla startin jälkeen! Tästä tuli mieleen, että erityisesti tallimestari saa kiitokset hyvästä asiakaspalvelusta, mm. käytiin ostamassa häneltä kuivaa heinää, että saatiin Deen vatsa rauhoittumaan (meidän tallin uusi heinä oli niin vahvaa ja siihen ei oltu ollenkaan tallin hevosia totuteltu, niin se veti sitten Deellä vatsan ihan sekaisin),  ja heinänhakureissulla saatiin vielä autokyyti takaisin karsinalle heinien kera - voin kertoa, että siinä helteessä se tuntui taivaalliselta asialta, kun oltiin jo kottareiden kanssa taivallettu pidemmän matkan sinne heinien luokse! :D Sen lisäksi Kemiön tapaan myös Lappeenrannassa oli todella tilaa verrytellä ja vaikka samaan aikaan käytiin sekä kahdella areenalla esteluokkia, että yhdellä areenalla koululuokkia, niin ahdasta ei todellakaan ollut.


 
 Kerrankin päästiin ihan kunnolla seuraamaan myös muita luokkia, joita riitti koko päivän. Olisi ollut vielä kivempi, jos pitkien matalien penkkien sijasta olisi ollut kunnon porrastetut katsomot, sillä ainakin tällä lyhyeksi jääneellä kääpiöllä penkillä istumalla areenan aidan ylälankku tuli juuri sopivasti näkökentän eteen, eli jos halusi oikeasti nähdä ratsukoiden koko radan, niin jouduin seisomaan.

Parhaita tunnelmia omalta kohdaltani koin Lappeenrannassa, kun oma valmentaja voitti perjantaina avoimen 130cm luokan ja vielä jymypottina päälle lauantaina 140cm Polaris Grand Prix:n! Ihan iho meni kananlihalle, kun jännitti koko radan ja luokan ajan miten käy - tämä on sitä parasta ratsastusurheilua ja jotenkin tätä tunnelmaa pitäisi saada mainostettua muillekin ihmisille niin, että kilpailut vetäisivät lisää yleisöä seuraamaan lajia! Tuntuu hassulta, että kuinka urehilukansaa Suomikin on, ettei tätä ratsastusurheilua saada mainostettua ihmisille varteenotettavana lajina seurata, kun miettii millaisia fiiliksiä pelkästään toisten suoritusten katsominen herättää - myös niissä tuntemissani ihmisissä, jotka eivät ymmärrä hevosista niin paljoa, mutta olen saanut heidät houkuteltua mukaan katsomaan. Ehkä lisää kiinnostavuutta näin katsojan silmin olisi se, että panostettaisiin kuulutuksiin vähän enemmän. Jonkin verran ulkomailla käytyäni seuraamassa kilpailuja ja vuosi sitten jopa itse ulkomailla startanneena kisoissa kuulutetaan aina mistä isäoriista kyseinen starttaava hevonen on, ja mahdollisesti myös emänisä. Myös Suomessa ravikulttuurissa hevoset esitellään niin, että katsojat pääsevät  tarkastelemaan starttaavien hevosten sukua ja muita lisätietoja vähän enemmän, mm. voisi ratastuskisoissa ratsukon aikaisempia viimeaikaisia mahdollisia kisamenestyksiä avata jonkin verran. Minusta tällainen toisi lisää mielenkiintoa seurattavan ratsukon suorittamiseen ja nostattaisi jännitystä katsomossakin, vaikka et ihan joka ratsukkoa tuntisikaan. Myös hevoset ja ratsastajat jäisivät paremmin mieleen, ja esimerkiksi nuorten hevosten luokissa kasvattajien nimiä kuuluttamalla myös suomalaiset kasvattajat saisivat vähän nimeään esille. Tänä päivänä kuitenkin kasvatetaan jo ihan kansainvälisestikin vertailukelpoisia ratsuhevosia myös Suomessa, mutta tuntuu, ettei kasvattajat saa oikein mainostettua rittävästi kasvattamiaan hevosia, ja tällainen kuuluttaminen toisi hyvin vaivattomasti ja ilmaiseksi näkyvyyttä myös heille, ja tukisi näin suomalaista hevoskasvatusta.


 Ensi kaudella mikäli hevoskalusto pysyy vaan kunnossa ja iskussa, olemme tulossa myös Lappeenrantaan jälleen, vaikka ensi vuonna voi hyvin olla, että emme enää Racing sarjaa kilpailekaan. Haluan myös keksiä keinon, jotta pääsisi vähän treenaamaan enemmän nurmipohjilla, sillä osittain epävarmuus hevosessa niin Kemiössä kuin täällä Lappeenrannassakin johtui varmasti siitä, että pohja on niin erilainen - taas täytyy peräänkuuluttaa sitä, mitä on saanut todeta, että meillä on ollut ihan liian vähän treeniä alla ennen tätä kautta. Toivotaan, että ensi kaudella saa olla treenin puolesta hyvillä mielin :)Kiitos Team Eurohorsesille tästä yhteistyöstä ja kokemuksista, jotka mahdollistitte! Lappeenranta oli tuttu paikka jo viime vuodesta, mutta Kemiö oli uusi tuttavuus itselleni ja haastavasta kisa-areenasta huolimatta (tai ehkä juuri siitä johtuen) Kemiöstä tuli yksi suosikki kisapaikoistani, jonne on ehdottomasti pakko päästä starttaamana uudestaan! Toivottavasti näistä teksteistä oli iloa myös lukijoille. Harvoin tulee avattua näin paljon kisoista kaikkea muutakin, mm. järjestelyitä, fiiliksiä ja puitteita, kuin vain sitä omaa suoritusta! Samalla sai huomata, että tällainen raportointi, mielenkiintoisten kuvakohteiden etsintä ynm, vie ihan järjettömästi aikaa ja tässä sai ihan oikeasti olla kokoajan silmät auki ja avoinna, että saisi mahdollisimman hyvin avattua tunnelmia kaikekseltaan ja siltikin tuntuu, että paljon jäi kertomatta. Homma on ollut todella antoisaa, ja antanut uudenalaista intoa omalle bloggamiselle, ja etenkin ajatukselle, että jatkossakin haluaa panostaa siihen omaan ratsastamiseen ja hevoseensa kaiken mahdollisen.

Tämä oli viimeinen raportti Lappeenrannasta, kiitos kaikille palautetta antaneille ja tsemppareille, jotka olette näin blogin välityksellä eläneet hengessä mukana! :)


*Lappeenrannan kisareissun kaikki tekstit yhteistyössä Team Eurohorsesin kanssa* 

8 kommenttia:

 1. Mäkin olen pohtinut, miten ratsastuskilpailut saisi vetämään myös ei-hevosihmisiä yleisöön. Jotain houkuttelevaa/viihteellistä oheistoimintaa pitäisi varmaan pystyä tarjoamaan, esim. oikeasti hyvä ravintolateltta anniskeluoikeuksineen tai hauskaa helposti kaikille aukeavaa showohjelmaa kisaluokkien ohessa... Samoin tuo kuulutusten kehittäminen olisi kiva lisä myös ihan hevosihmisillekin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kyllä ratsastusurheilu on varmasti monen ei hevosihmisenkin mielestä viihdyttävää katsottavaa, mutta ohjelmistoon, kuulutuksiin ja ravintolapuoleen pitäisi oikeasti panostaa. Show-ohjelmat luokkien välissä olisi ihan mahtavia, niiden ei tarvitsisi edes hevosiin mitenkään liittyä, kunhan olisi vähän viihdettä ja showmeininkiä.

   Poista
 2. Kuulutukset tekevät yllättävän paljon tunnelmasta! Elokuun alussa olin itse kisoissa, joissa kuuluteltiin kaikista hevosista todellakin ne Kipasta löytyvät sukutiedot. Lisäksi kansliasta sai halutessaan täyttää kuuluttajalle lomakkeen, jossa sai kertoa haluamiaan lisätietoja ratsukosta.

  Ilmeisesti tämä oli ns. suurelle yleisöllekin hyvä ratkaisu, kun juuri tänä aamuna vielä mieheni muisteli ihan oma-aloitteisesti meistä ja muista sanottua. Ja se on jo aika harvinaista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuollaisia lomakkeita voisi olla ihan oikeasti hyvä olla täytettävissä, silloin järjestäjien ei edes tarvitsisi itse käyttää niin paljon aikaa eri ratsukoiden ja hevosten taustojen etsintään. Lomakkeessa voisi olla kohdat suku (isä ja emänisä) ja mainintoja mahdollisista hevosen emän muista menestyneistä jälkeläisistä, ja ratsukon/ratsastajan aikaisemmat isommat menestykset, jos niitä on.

   Poista
 3. a-areenan kuulutukset oli kyllä hirmu kivoja ja kuuluivat hyvin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. A-areenan kuuluttaja oli kyllä sana hallussa, mutta se informatiivinen tieto jäi uupumaan, mitä lähinnä noissa kuulutuksissa toivoisi, jotta kilpailun seuraamisesta tulisi katsojallekin enemmän mielenkiintoista! :)

   Poista
 4. nää pitkät ja tarkat postaukset kisoista on ollu tosi kivoja luettavia :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että näistä tykätään! :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot