lauantai 29. marraskuuta 2014

Tiineyttä reilu 150vrk takana

Pidetään nyt päiväkirjaa tiineyden osaltakin ajantasalla - nyt on meinaan ylitetty 150vrk tiineyttä, tarkalleen ottaen 156vrk! Päiviä varsomisajankohtaan on jäljellä 180vrk.


 150vrk on siitä merkittävä vaihe sikiön kehityksessä, että nyt lähti niin kutsuttu nopean kasvun vaihe. Sikiö on n. 2-3kg painava tällä hetkellä, eli voidaan verrata kokoa keskisuureen kaniin, ja se kasvaa tästä eteenpäin n. 250g joka päivä. Kaikki luuston osat, kuten kylkiluut ja sisäelinten osat, kuten sydämen kammiot erottuvat nyt ultraäänitutkimuksesta selkeästi. Silmäripset ovat nähtävissä kehittyvässä silmäluomessa.

Tässä vaiheessa tamman ruokintaa täytyy tehostaa ja on aika antaa virusabortti, jos meinataan antaa ja uusia se 7. ja 9. tiineyskuukauden jälkeen. Virusabortti saattaa aiheuttaa tiineiden tammojen ennenaikaisen luomisen, tai varsan syntymisen kuolleena tai erittäin heikkona. Virusabortti tarttuu helposti, ja myös oireettomat hevoset voivat levittää tartuntaa. Vaikka Iita asuu omistajiensa kotitallilla, jonne ei vieraita hevosia tule, käy tallilla kuitenkin itseni mukaan lukien henkilöitä, jotka vierailevat päivittäin muillakin talleilla. Myös heidän tallistaan hevosia käytetään mm. treeneissä muualla, joten tartuntariski on olemassa. Virusabortti esiintyy varsin yleisesti, joten Iitan siis olemme päättäneet rokottaa, vaikka rokotus ei tuo täydellistä suojaa virusaborttia vastaan.

7 kommenttia:

 1. Ai että sä osaat kyl pitää mielenkiintoa tän varsahomman mukana yllä! :) Oikeesti, mua ei sillain ole kiinnostanut nää varsahommat niin paljoa, ikäänkuin puoli huolimattomasti seuraillut monen varsan tekoa ja matkaa kun Hertan omistaja varsottaa. Nyt kuitenkin sun ansiosta itsekin on alkanut kiinnostamaan... :D Pitää kyllä seurata mielenkiinnolla loppuun asti tätä projektia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon niin täpinöissäni tästä itsekin, mutta oon päättänyt pitäväni hyvää päiväkirjaa tästä ja sitten kun varsa (toivottavasti) syntyy, niin varsan kehitysvaiheista sitten tarkemmin eteenpäin, ja kiva kuulla, että muutkin innostuu :D Harmittaa meinaan hirveästi, että olen poistanut kaikki Deen maitovarsa-aikaiset tekstit, niitä olisi kiva lukea myöhemmin, kun ne ajat on vähän unohtuneet, muistaa vaan enää pääpiirteittäin!

   Poista
 2. Kiva seurata teidän varsaprojektia, koska oman tamman kanssa ollaan suunnilleen samassa aikataulussa. Meillä tänään vuorokausia kasassa 162 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit, tosiaan aika samssa vauhdissa mennään, ootte ihan himpun verran edellä! :) Onnea ja tsemppiä teillekin tähän tiineysaikaan, ja toivottavasti syntyy terve ja hieno varsa!

   Poista
 3. Varsaprojektia on todella mielenkiintoista seurata! Itselläkin varsakuume kasvaa vaan entisestään! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos taas mielenkiintoisesta tekstistä! On niin kiva kun tuot näitä sikiön kehitysvaiheita esille :) Sun varsakirjoitusten - toki myös sun ja Deen tähän astisen yhteisen taipaleen - innoittamana on myös itsellä käynyt mielessä jos sitä joskus varsan tai nuoren hevosen itselleen hommaisi! :D Vaikkakin tässä opiskelujen aikana on tuo hevostelu muutenjäänyt vähemmälle, harmittavasti :( Mutta onneksi mulla on mahdollisuus lukea tätä sun inspiroivaa blogia, vaikka en tallille pääsekään :)

  VastaaPoista
 5. Meillä on Heidi 136 tiineyspäivää takana. Kiva seurata tätä tätä sun blogia, kun en ole löytänyt suomenkielistä kirjallisuutta tamman tiineydestä ja varsan kehityksestä vatsassa.

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot