lauantai 24. tammikuuta 2015

Dexterin heinäbaari

Lupasin kuvaa tuosta meidän verkosta. Ei siinä siis mitään ihmeellistä, perinteinen slow feeding -verkko, tämä meidän on 15kg kokoa, mutta niitä löytyy pienempiä ja isompiakin. Meillä kyllä tuntuu toistaiseksi toimivan, sillä Deellä menee hyvin aikaa tuon kanssa heinän syömiseen.Samalla kun herra syö, se tutkailee ikkunasta pihan meininkiä :)

Juuri, kun viimeksi kehuin, että hevonen on muuttunut tosi paljon rennommaksi ratsastaa, niin viime torstaina se oli vapaan ja hieronnan jälkeen jotenkin tosi kireällä tuulella. Se liikkui isommin ja tasapuolisesti yhtä hyvin molempiin suuntiin, mutta ei olisi halunnut odottaa sitten yhtään ja toisaalta oli ihan pohkeen takana. Sen kanssa ei vaan voi alkaa vetämään hitaaksi sitä, vaan sitä täytyy yrittää vaan rauhoitella ja tehdä riittävästi tehtäviä, että se joutuu keskittymään ja, että se löytäisi sellaisen rennon rytmin ja näillä eväillä toivoa parasta. Asiaa hankaloitti se, että olimme pitkästä aikaa ruuhka-aikaan maneesissa illalla ja meno oli vähintäänkin kaaottista, joten omankin ratsastuksen kanssa sai enemmän olla varuillaan ja pitää silmät selässäkin, kuin että olisi voinut keskittyä siihen ratsastamiseen ja hevosen työstämiseen. Nyt päätin, että näihin aikoihin en vaan mene enää maneesiin. Dee, joka vetää kierroksia muista hevosista ei ole omiaan tuossa ympäristössä. Vielä, kun muut eivät ymmärrä, ettei voi tulla ihan hanuriin kiinni tai nenän edestä kääntää ohi, niin joku kaunis päivä sattuu vielä jotain.

Viime maanantaina estetreenien jälkeen tyytyväinen hevonen :)

Meidän vapaapäivän kävelyitä, Dee tutkii tarkasti, mitä lumen alta löytyy.

Ja välillä kannellaan ties mitä risuja ja keppejä mukana x)

Tämän myötä meidän suunniteltu viikko-ohjelma teki muutosta, eli to ei puomityöskentelyä ja pe ei kavalettihommia. Perjantaina Dee sai ylimääräisen vapaan, koska se vaan tuntui jotenkin niin siltä, että ei mitään järkeä alkaa taistelemaan sen kanssa vaihteista, kaasusta ja jarrusta, ja ennenkaikkea yrittää saada sitä rennoksi. Harmi, kun nyt on ollut niin pitkään jäistä, ettei maastoissakaan ole päässyt kävelyä enempää menemään. Luulen, että tässä on vähän sitäkin, että Deetä kyllästyttää maneesissa meno ja se tarvitsisi vähän reippaampia laukkavetoja vastapainoksi. Sen jälkeen se on yleensä taas rento ja jaksaa keskittyä työntekoon. Tuo on vaan sellainen hevonen, että se kyllästyy tosi nopeasti ja vaatii todella vaihtelevaa liikuntaa pysyäkseen pirteänä ja yhteistyöhaluisena. Vielä en ole nyt löytänyt sellaista ideaalista viikko-ohjelmaa, missä olisi riittävästi palauttelevaa oikeessa suhteessa ja se n. 3 treenikertaa, jossa tehdään kunnolla töitä. Oikean viikko-ohjelman löydettyä yleensä kehityskin lähtee etenemään paremmin. Mutta toisaalta pitää vaan nyt kuunnella hevosta tuon vatsan takia, ja elää päivä ja viikko kerrallaan ja muuttaa tarvittaessa suunnitelmia, jos siltä näyttää.

Tänään käydään taas kokeilemassa hölkkäilyä ja huomenna sitten toivottavasti puomeja ja kaveletteja, maanantain estetreenit. Tuleva viikkolla välipäivät tehdään helppoa rentoa liikuntaa, jossa vaan yritetään saada hevosta letkeäksi ja rennoksi siis, ja sitten viikonloppuna tulee vuoden ensimmäinen Nevalan viikonloppuvalmennus.

 Toistaiseksi blogia kuvittaa suurimmaksi osaksi kännykkäkuvat, koska vielä on niin pimeää, että silloin kun olisi kuvaaja paikalla, ei saisi mitään kivaa materiaalia aikaiseksi. Mutta kyllä tämä tästä, kokoajan mennään kohti kesää ja valoa, jonka voimalla sitä jaksaa pimeydestä huolimatta tehdä ja painaa :)

Mukavaa viikonlopun jatkoa kaikille lukijoille!

13 kommenttia:

 1. Onko teillä päin ravirataa, jonne saisi vuoroja? Siellä voisitte päästä baanailemaan kunnolla. Toivon, että olisi, niitä kuvia/videoita olisi kiva päästä fiilistelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on reilu 6 km yhtäsoittoa ratsastustietä tässä talliympäristössä, eli tosi hyvät laukkailumahdollisuudet (pitkiä suoria hyvillä pohjilla), mutta nyt on ollut niin jäistä ettei ole uskaltanut ja voinut päästellä :) Raviradalla olisikin kiva joskus antaa vaan mennä, Deen mielestä kun laukkaaminen reippaasti on ehkä hyppäämisen ohella kivointa mitä voi tehdä :D

   Poista
 2. Ihanan vihreää heinää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Tuota olenkin ihaillut, harvoin näkee talleilla näin hyvän näköistä heinää!

   Poista
 3. Mietin. Hevosellehan olisi parasta syödä maasta, mutta eikös nuo verkot usein toimi vähän niin, että maahan tippuu aina vähän heinää hevosen nyhtäessä verkosta ja siten tulee laskettua pää välillä maahankin? Selitin ehkä sekavasti. Mutta kuljetuksessa esim huono kun pakko syödä vain pää ylhäällä. Siihen verrattuna verkko karsinassa ei ehkä yhtä haitallinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hengitystiet aukeaa, kun hevonen syö pää alhaalla. Tämän verkon kanssa olen todennut, että verkko itsessään on niin paljon matalalla nyt, että syömisasento ei ole epäluonnollinen ja sitten siitä rapisee sen verran heinää maahankin, että hevonen vuoronperää imuroi maasta ja jatkaa taas verkon kanssa touhuumista sen jälkeen. Itse olen nyt toistaiseksi todennut, että verkko on monet seikat huomioon ottaen parempi vaihtoehto, hevosella on kokoajan syömistä jos se haluaa, vatsa ei pääse tyhjentymään kokonaan ja sen annokset pysyvät maltillisina, kun pienisilmäinen verkko hidastaa syömistä niin rutkasti.

   Poista
  2. Nii just :) Ehdottomasti pienempi paha! Hyvä että yleityy tämä ajattelu että hevosilla olisi koko ajan heinää. Joillain talleilla tulee tosi pitkiä välejä...

   Poista
 4. Muistan kun olit innoissasi uuden hippolan julkaisemisesta :). Oletko löytänyt uutta luettavaa sieltä? Olisi kiva jos esittelisit joitain blogeja jotka löysit sieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hei hyvä idea! Olen löytänyt rutkasti uutta luettavaa, blogeja joiden olemassaolosta en ennen tiennyt ollenkaan :)

   Poista
 5. Voisitko tehdä postauksen siitä miten alat työslentelemään/ratsastamaan nuorta hevosta. Mieluiten ihan ensimmäisestä varsan elin vuodesta lähtien :) mahdollisimman laaja, sen parempi. Mulle on tulossa syksyllä yksi kolme vuotias ratsutettavaksi ja vaikka tiedänkin jo mitä sen kanssa lähdetään tekemään kokeneempien avustuksella, olisi mukava kuulla muilta miten he ovat nuorensa laittaneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voin :) Ihan kiva aihe, josta en muistaakseni ole koskaan kirjoittanut kovinkaan laajasti!

   Poista
 6. Jossain kirjoitit, että hevonen on 24/7 vapaalla heinällä. Eikö se tarhaa? Vai saako nykyään siellä hepat tarhaan heinää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo just niin mä oon varmasti tarkoittanut, Deellä on 24/7 vapaaheinä, myös treenatessa sillä on sellanen heinäkaukalo pään alla ;D

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot