sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Siirtymisien kautta kuulolle, notkeutta ja voiman nostoa


 Deen kanssa ollaan tehty sileällä hommia nyt huolella pyhien jälkeen. Kokoajan jatketaan samoilla teemooilla, eli käytännössä siirtymisiä tekemällä askellajien sisällä ja niiden välillä. Tällä haluan pikkuhiljaa saada Deen painoa takaosalle, voimistettua sitä kantamaan itsensä paremmin ratsastajan kanssa ja tätä kautta odottamaan - Deellä on aina vähän vauhti päällä ja se ei oikein meinaa malttaa odottaa ratsastajaa, sen lisäksi se on vieläkin liian etupainoinen.

Samalla yritän saada omaa ratsastusta ja istuntaa paremmaksi. Jään liikaa sisäohjaan, etenkin vasemmassa kierroksessa, kun en saa rehellisesti sisäpohjetta läpi ja jostain kuuman syystä olen lähtenyt sitä huomaamattani korvaamaan sillä, että nappaan sisäohjasa ja jään siitä kiinni, enkä muista hellittää.
Ja aina, kun näen videota kevyestä ravistamme huomaan, että lähden omalla kevennykselläni Deen tahtiin mukaan ihan liikaa, jolloin unohdan viedä pidätteet loppuun asti ja hevonen pääsee kiitämään. Pitäisi yrittää nyt oikeasti hilltiä sitä omaa kevennystä ja vaatia oikeasti niitä pidätteiden läpi menemistä - hevonen liikkuu minun tahtiini, enkä minä sen.

Saan asioita paremmin läpi, kun vaan uskallan ottaa härkää sarvista kiinni ja tehdä sitä, mitä Deen kanssa vähiten tuntuu mukavalta, eli istua ravissa alas satulaan, jolloin minun on pakko tehdä asiat loppuun asti, koska Deen ravissa ei vaan yksinkertaisesti muuten pysty istumaan mukana, niin hirveetä se suoraan sanottuna on. Harjoitusravin epämiellyttävyyden takia jään itsenäisessä ratsastuksessa aina vähän mukavuusalueelle ja jatkan vain keventelyä, mutta nyt tänä vuonna haluan saada asiaan selkeän edityksen ja vaikeitakin asioita lähdetään työstämään, jotta ne voisivat joskus olla helppoja.

Olen nyt muuttanut treenikertoja sen verran, että itse työntekoa on kestollisesti vähemmän, ehkä n. 15-20 min. Pitää ymmärtää lopettaa, kun hevonen alkaa tuntua hyvältä. Sen sijaan kävelyitä olen yrittänyt pitää mahd. pitkinä, eli alku- ja loppukävelyt vähintään 20min.
Aloitan verryttelyn mahdollisimman pitkällä hevosella, jossa se sai pitkälle itse päättää muotonsa, että missä sen on mukava olla. Tarkoitus on kuitenkin saada sen kaulaa heti riittävästi auki ja tätä kautta selkää vetreentymään. Kevyessä ravissa vaihtelen paljon suuntia ja tee isoja kaarevia teitä, ympyröitä, loivaa kiemurauraa jne. Ravilämmittelyn jälkeen nostan laukan, ja laukkaan muutamia kierroksia uraa pitkin molempiin kierroksiin kevyessä istunnassa, jotta selkä saa edelleen olla aika vapaana ja muoto pitkä. Olen huomannut, että tämän jälkeen, kun aloittaa hommat, on hevonen paljon vetreämmän oloinen.

Alkuverryttelun jälkeen siis hetken välikävelyitä pitkin ohjin, jotta hevonen saa vähän hengähtää ja ohjia kerätessä takaisin aloitan tekemään käynnissä väistöjä, aluksi loivempia ja siitä pikkuhiljaa väistö väistöltä jyrkemmin. Sitten aloitetaan niitä hommia, joita ollaan tehty suurimmaksi osaksi - eli siirtymisiä, siirtymisiä, siirtymisiä kaikissa askellajeissa. Pikkuhiljaa olen saanut päivä päivältä hevosen paremmin takaosalle ja käyttämään kroppaansa. Edelleen on kuitenkin paljon tekemistä, se voiman kasvu takaosaan ei tule hetkessä, mutta jo viimeisen vuoden aikana olen saanut huomata kehitystä monilla osa-alueilla. Parhaiten tämän voiman kasvamisen huomaa laukannostoissa käynnistä, jotka olivat Deelle vielä vuosi sitten hirveän vaikeita. Nyt se lähtee oikeasti laukkaan ponnistaen takaosalle ja ylämäkeen, sekä pystyy kokoamaan itseään jo aika paljon enemmän siinä laukassa takaosalleen, mitä ennen. Etenkin tämän laukan työstäminen on tärkeää, jotta saadaan esteiden välillä menon sujumaan paremmin. Mitä isompia ja haastavampia tehtäviä, sen tärkeämpää on, että hevonen kykenee säätämään laukkaansa vaivattomasti. Silloin se pystyy kerämään itsensä riittävän nopeasti edeltävän hypyn jälkeen seuraavaan hyppyyn ja etäisyyksien löytäminenkin on aina helpompaa.

Laukassa siis teen paljon eteen ja kiinni ratsastuksia, sekä laukka-käynti-laukka -siirtymisiä. Ravissa ollaan jatkettu Pantsun neuvojen mukaan avojen ja sulkujen työstämistä suoralla uralla pitkillä sivuilla. Etenkin avoissa saan paremmin sisätakajalan alle ja pääsen paremmin kiinni hallitsemaan hevosen etuosaa, unohtamatta tietenkään sitä, että avotaivutuksessa saa hevosen taipumaan koko rungostaan, kunhan vaan muistaa, ettei takajalat karkaa taivutuksessa ulos. Maneesin seinä helpottaa tätä takaosan vahtimista, mutta välillä haluan kokeilla tehdä samaa avoa hieman uran sisäpuolella, jolloin joudun oikeasti keskittymään ulkoapuihin.
Avoissa Dee haluaa vielä toistaiseksi hidastaa tahtia normaalitahdista, mutta koen sen pelkästään positiivisena, kun sillä on noita menohaluja muutenkin ihan riittävästi. Avoissa ja sivuttaisliikkeissä Dee ei vielä ole kovin hyvä, ja ne on sille vaikeimpia liikkeitä tehdä, joten niissä se joutuu miettimään vähän itsekin miten ne jalat laitetaan. Laukassa avoa pystyn ratsastamaan vielä vasta ihan muutaman askeleen, ei olla niitä laukassa suoritettu vielä niin paljon, mutta kokoajan enenevissä määrin, että saa hevosta laukassa suoristettua. Nyt se etenkin oikeassa kierroksessa vie vähän takaosaa sisälle, eli on vino.

Tällä hetkellä Dee ainakin työskentelee mielellään ja olen huomannut, että kun olen ollut entistä suunnitelmallisempi treenien suhteen niin ajallisesti kuin sisällöllisestikin, niin sen mielenkiinto pysyy yllä alusta loppuun asti.

Alla on videopätkiä sileänhommista viime perjantailta. Harmi, kun kuvaaja ei ottanut yhtään pätkiä meidän laukka-käynti-laukka -siirtymisistä, sillä Dee teki elämänsä parhaat nostot tuolloin. Mutta siinä nyt on jotain mitä ollaan tehty ja miten hevonen alkuverkkojen ja varsinaisten töiden kautta alkaa käyttää kroppaansa vähän paremmin. Lopussa hevonen alkaa jo odottamaan paremmin ja tuntuu siltä, että samalla kun se rentoutuu, niin se myös liikkuu tahdikkaammin ja irtonaisemmin.

(Ja jes, sain vihdoin muokattua videota ilman, että tietokone kuumui tästä toimenpiteestä niin, että sammuu ja kadottaa kaikki tehdyt pätkät! Ratkaisuna tähän on toistaiseksi ennen uutta konetta tuuletusaukon imurointi pölystä ja jääpalapussin pitäminen läppärin näppäimistön päällä, hehheh :D)

23 kommenttia:

 1. Hui miten paljon teillä samaan aikaan maneesissa porukkaa! Varsinkin tossa alussa, itellä menis ainakin aivot solmuun, kun oman hepan ratsastuksen lisäksi pitäisi vielä keskittyä siihen ettei törmää kehenkään. :D Hyvälle näyttää teidän meno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, yritän kyllä aina välttää ruuhka-aikaan ratsastusta, koska kyllähän se muiden väistely väistämättäkin vaikuttaa siihen oman työn tekemiseen vähän negatiivisesti. Välillä saa olla nuoren hevosen kanssa silmät selässäkin, ettei käy vahinkoa, mutta toisaalta tämä on myös Deelle hyvää siedätystä niihin meille haastaviin verkkatilanteisiin. Ollaan niin paljon menty autioilla ratsastuskentillä ja -maneeseilla, että sen huomaa, kuinka se viime kautenakin ahdistui verkassa suuresta hevosmäärästä. Nyt se alkaa olemaan jo aika sinut sen kanssa :)

   Poista
 2. Dee näyttää taas tosi hyvältä! :)
  Tunnistin melko samanlaiset "ongelmat" omassa ratsastuksessani..taitaa olla täälläkin tehovaihteelle kääntö edessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja se on jännä, ettei sitä huomaa selkään, mutta sitten videolta katsoessa tajuaa, että tahti pitää olla puolet hitaampi... Huoh :D

   Poista
 3. kauheeta kyytiä kaasuttelet hepallas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaatko lukea, vai muuten vaan ymmärryksessä vikaa

   Poista
 4. Hyvän näköstä menoa! :) Itsellä ihan sama ongelma että lähtee sihen tikitykseen mukaan keventämään turbovauhtia :D
  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah, helpottavaa kuulla, että muitakin saman ongelman parissa painiskelevia :D

   Poista
 5. Meetkö tarkoituksella noin pitkillä ohjilla? Kädet on reisillä ja tuntuma ei oo tasainen eli hevosen on tosi vaikea tukeutua siihen ohjaan jos ohja vetää haitaria. Varmaan tiedostat itsekkin mutta tosi "häiritsevän" näköistä. Tsemppiä treeneihin ja oman istunnan harjoittamiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo menen, mutta kuten varmaan näkyy, niin vain alku ja lopouravien ajan. Etenkin alkuraveissa hevosen suussa tuskin on ohjastuntumaa, koska keskityn siihen että hevonen saa vertyä rauhassa ja olla haluamassaan asennossa (kuten taisin kirjoittaakin) ja liikkuu vain pohkeesta eteenpäin, ainoastaan välillä joudun ottamaan vähän kiinni jos paljon porukkaa ja joutuu väistelemään ja hiljentämään, varmaan ymmärrät sen myöskin. Muistutan, että julkaisemalla videoita harjoituksistani ei suinkaan tarkoita sitä, että esitän niissä virheetöntä suorittamista, vaikka täydellisiä haluttaisiinkin olla hevoseni kanssa niin emme sitä ole ja tuon videonkin aikana tosiaan ihan harjoitellaan ja treenataan, emmekä kaipaa ylimääräisiä neivoja, koska neuvot otamme valmentajiltamme. Omat valmentajani eivät koskaan ole sanoneet, että ratsastukseni olisi häiritsevän näköistä :) mutta kiitos kommentista ja tsempeistä kuitenkin!

   Poista
 6. Pitkään teitä seuranneena täytyy sanoa, että oot tehny tosi hyvää työtä!! Teidän yhteistyötä Deen kanssa on tosi kiva katella. Ja täytyy nyt mainita vielä, että keskittymisesi omaa istuntaasi kohtaan on selkeästi tuottanut tulosta, ja vielä erittäin hyvää sellaista. Paljon tsemppiä treenikaudelle, jään innolla odottamaan suorituksianne kesän kisoissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! hirveesti yritän siihen keskittyä, mutta itsensä korjaaminen on hirveän hankalaa ja pitkäkestoinen homma! Kiitos tsempeistä, sitä tarvitaan! :)

   Poista
 7. Itse tykkään juurikin tällaisista videoista, joissa näkee sekä hyviä että hieman huonompia pätkiä ja hevosessa tapahtuvaa muutosta treenin aikana. :)

  Ja ihailen kyllä tuota sun istuntaas! Ei oo varmasti helppoa tuolla ravissa pysyä noin eleettömän näköisesti kyydissä :) Ja miten vakaat pohkeet sulla keventäessä! Ootko muuten treenannut kehonhallintaa/kestävyyttä/lihaskuntoa jonkun muun lajin avulla, vai onko istuntasi tullut ns. pelkän ratsastuksen tuloksena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän minäkin. Aina valitetaan, kun me bloggaajat emme koskaan mukamas laita videoita sekä vahvuuksista että heikkouksista, sitten kun jollain on pokkaa se tehdä, niin täällä on lauma sankareita rivissä valittamassa :D Itse olen aina rehellisesti kertonut miten menee, mutta harvoin saan perus itsenäisestä sileäntreenistä videota, joten tällaiset ovat omankin kehityksen kannalta välttämättömiä, jotta voi asioita lähteä korjaamaan. Ehkäpä toiset ovat sitten valmiiksi jo synnyttyään osanneet kävellä tai jopa juosta kuukauden ikäisenä vauvana maratonin, mutta itse voin ihan hyvällä itseluottamuksella hyväksyä ja myöntää sen, että olen ihan normaali kuolevainen, joka yrittää vaan kokoajan kehittää itseään ja hevostaan.

   Kiitos mukavista sanoista, ja mukavaa, että virheiden joukosta löytää myös hyviä asioita. Kyllä mä olen yrittänyt liikkua kaikilla muilla tavoilla, juoksua ja salitreenit on hirmuisen kehittäviä, esim pallojumpissa on oppinut löytmään kehonhallintaan monia uusia lihaksia, tosin nyt viime aikoina on näistä ollut vähän taukoa, pitäisi mennä taas treenailemaan muutenkin kuin hevosen selässä... Pitäisi vaan vielä muistaa entistä enemmän keskittyä venytteluharjoituksiin, oon todella jäykkä ja se näkyy. :D

   Poista
 8. hei, ymmärrän että otat neuvot valmentajilta, mutta jos valmentajat eivät jaksa joka kerta sanoa samoista asioista? ylipitkällä ohjalla ilman tuntumaa (sitten kun joudut ottamaan kiinni teet sen pakosti isosti ja ikävästi deen kannalta) ylitempossa kaahottaminen ei kelpaa enää tuolla tasolla alkuverkaksi. Kävelytä hevosesi aluksi ja jätä tuo kädet reisillä kipitys tekemättä, ihan hevosen parhaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööö, kyllä mulle sanotaan ihan joka ikinen treenikerta ihan näistä samoista asioista ja tehdään erilaisia töitä ja harjoitteita, kokeillaan erilaisia verryttelytapoja löytääksemme hevoselle sopivan jne, siksihän valmentajani minua valmentavatkin, siksi käyn valmennuksissa, siksi otan videota, jotta voisin oivaktaa katsomalla sitä omaa ratsastustani. En tiedä oletko kuullut sellaisesta, että oman tekemisen korjaamiseen menee yllättävän paljon aikaa. Se, että oivaltaa asioita ja pystyy oivalluksesta siirtämään tekemisen käytäntöön ei todellakaan ole mikään taikasauvalla tehty heilautus. Jos olisi, niin minun ei tarvitsisi treenata. Eikä käydä valmentajien silmien alla kuulemassa uudestaan ja uudestaan niistä samoista virheistä.
   Minun tapani verrytellä on nyt tämä, se sopii hevoselleni (pystyn siitä pitkästä ohjasta huolimatta tekemään pidätteen myös istunnalla, ei tarvitse pelkästä ohjasta repiä, jolloin se ei ole hevoselle epämiellyttävää myöskään). Ihan omaksi parhaaksesi, säästääksesi energiaa ja patoutumien purkamista kannattaa lukea myös bloggaajan tekstejä, eikä tulla syyttävällä sormella osoittelemaan toisen tapaa tehdä asioita. Etenkään, kun et selkeästi tiedä hevosestani ja sen ominaisuuksista yhtään mitään. Minun tasoni on tämä, olen erittäin sinut sen kanssa, teen kokoajan töitä parantaakseni asioita, eikä minulla ole mitään tarvetta miellyttää teitä arvostelijoita. :)

   Poista
 9. Hahhah, mistä näitä täydellisiä ammattivalmentaja- anonyymejä oikeen riittää :D Kuulkaas anot (ja muutkin kenen ymmärryksessä on isoja aukkoja), eiköhän Heidi tiedä ihan itse millainen verryttely- ja ratsastustyyli sopii Deelle. Tätä paria lähempääkin seuranneena voin kertoa (jos ette oikeesti tosta videoltakin jo itse huomaa), että Heidi tekee kaikki ratkaisut aina Deelle parhaaksi, ja korjaa virheet nopeasti tavoitteena hyvin liikkuva rento hevonen (ja tämän myös saavuttaen). Heidi on Deen itse ratsuttanut pienestä pitäen ja tuntee sen kyllä paremmin kun kukaan teistä sielä ruudun toisella puolella. Mitäköhän se teille edes kuuluu miten toinen omaa hevostaan ratsastaa, kaikki tavat eivät ehkä toimi samanlailla teidän hevosillanne, mutta tämä on Heidin tyyli, ja Dee tuskin ajattelee että "voi hitto se mamma taas laski kättä rennoksi alemmas, kärsin tästä nyt aivan valtavasti"... :D tsempit teille jatkoon ihanat Heidi ja Dee ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, antaa nyt toisten arvostella, jos löytävät siitä paremman mielen itselleen ;) Ja yleensähän kaikki muut tietää ja osaa sinun asiasi paremmin, kuin sinä itse, tuttujuttu. Kiitos Idde ja sitä samaa sulle ja hevosellesi! <3 :)

   Poista
 10. Tosi kiva saada tänne välillä videota myös sileältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, meinasin jo etten laita tätä tänne, kun näitä voi olla ulkopuolisten vähän tylsä katsella :)

   Poista
 11. Vau, tosi siistiä ja eleetöntä ratsastusta! Sun blogia on tosi kiva lukea, kun mäkin haluaisin sitten joskus "isona" teettää varsan ja kouluttaa sen itse.
  Ja on kyllä paljon porukkaa maneesissa! On se vaan helppoa täällä maalla kun yleensä ku mennään maneesille niin vaan kaksi ratsukkoa kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Kannustan ehdottomasti hankkimaan joskus "isona" varsan, en keksi mitään sen antoisampaa kuin kouluttaa itse oma varsa alusta asti!
   Jep, pikkasen shokki meillekin, kun ollaan totuttu aika paljon väljemmissä tunnelmissa treenailemaan, ja edelleenkin jos vain aikataulut antavat myöden, treenaan Deen mielummin ruuhka-aikojen ulkopuolella.

   Poista
 12. Siistiä ratsastusta. Ja toi pitkällä ohjalla ratsastus on hyvää treenii, kun joutuu oikeesti istunnalla ratsastamaan. Kiva blogi ja hieno hevonen. Tsempit tulevalle kisakaudelle!

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot