maanantai 9. helmikuuta 2015

Epäpuhdas?

Laitan tänne videon ravipätkästä eiliseltä, kun jäin nyt katsomaan tuota hevosen liikettä. En tunne selkään mitään kummallista, mutta kun tuo viime puomivideo sai niin monen (ylläri ylläri nimettömän henkilön) kommentoimaan asiasta, niin pakko se on myöntää ettei se hyvältäkään näyttänyt - vaikkakin videon idea oli näyttää niitä puomipätkiä ja sitä miten hevonen lähtee niillä liikkumaan. En ehkä sen takia itse reagoinut hevosen liikkumiseen mitenkään, kun se on tosiaan maanantain jälkeen ollut vain kävelyllä rokotusten vuoksi, ja Dee on aina tällaisen breikin jälkeen ensinnäkin malttamattomampi kuin normaalisti, vähän spooki ja jäykkä.

Nyt saa sanoa jo enemmän vetristellystä hevosesta, että miltä se sinun mielestäsi näyttää?

63 kommenttia:

 1. Heidi, olet sen verran hyvä ratsastaja ettei okein sovi että kuittaat oej tahdituksen huonolla ratsastuksella. Jos pistät osaavamman (väkivaltaisemman) runnomaan hevosen tahtiin, saattaa jotain suurempaa mennä rikki. Jos on mahdollista (vatsa kestää) pyydä 5 vrk metacam kuuri ja kävele selästä käsin pitkiä käyntimaastoja. Nyt on sopiva hetki hoitaa tuollainen pikkuriesa pois, ennen kuin ongelma kasvaa isommaksi. Tämä kommentti on jatkoa edelliseen postaukseen. Tsemppiä treeneihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä sinun luetun ymmärtämisessä on oikein vikana? Itse sanoit, että olet pöyristynyt miltä menomme todellisuudessa näyttää, eikä videot vastaa yhtään sitä, mitä kirjoitan ja hevonenkin kiemurtelee puomeilla vaikka on 120cm tason hyppääjä - totesin siihen, että no ehkä se varmaan on sen takia kiemura kun en osaa ratsastaa tai hevonen on huonosti koulutettu. Voitko sano mielipiteesi tästä videosta?

   Poista
  2. Lisäksi, voiko keskustella tällaisista asioista omalla nimelläsi? Niin et voi, tiedät itsekin, että liikut vähän hämärän mailla puheissasi vissiin?

   Poista
 2. Omasta mielestäni hevonen ei ole ep vaan vähän kipittää. Jos rauhoitat hieman kevennystä että tahtia saa hidastettua mutta askelpituus säilyy, niin luulen sen auttavan. Se kyllä tuntuu selkään oudolta jos hevonen ei liiku puhtaasti tai on jäykkä esim. takaa. Loppuvideota kohden liike näytti paljo paremmalta, hienoa menoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielipiteestä. :) Deen suurin ongelma tuon ravin kanssa meinaan juuri on tuo, että se kipittää ja sillä on usein ylipäätään aina kauhea kiire eteenpäin ja tilanne pahenee jos se on jännittynyt ja virtaa on normaalia enemmän (kuten nyt taas pienen kävelybreikin takia), sitten sillä menee tasapaino kaarteissa herkästi, kun se ei malta odottaa. Mutta onko tämä nyt seurausta mistä, vai onko hevonen ominaisuuksiltaa tuollainen? Yksikään valmentajistani ei koskaan ainakaan ole huoltaan minulle kertonut, jonka oletan heidän kyllä tekevän, kun maksan heille siitä, että he valmentavat ja neuvovat minua. Jos katselen Deen varsavideoita, niin niissä se hipsuttelee ja kipittää tuota ravia ihan yhtälailla ja kauheella kiireellä :D Laukka sitten sillä on luonnostaan hyvä ja toista kaliberia.

   Poista
  2. Kiireisyys saattaa olla osa luonnetta. Jotkut hevoset vain ovat hätäisempiä kuin toiset :D. Mutta luulisin että sitä voi lieventää ratsastuksella. Kuuliaisuudestahan siinä on kysymys. Paljon nopeita siirtymiä käynnistä raviin, ravista laukkaan, käynnistä laukkaan jne. Tämä tehosi ainakin ponillani jolla oli aina kauhea kiire. Ponista tuli kuuliainen ja pystyin jo pelkällä istunnalla siirtämään sen laukasta käyntiin ilman raviaskeleita. Kun ne pystyy tekemään pelkällä istunnalla voi ohjaa pidentää paljonkin mikä taas lisää rentoutta :)

   Poista
  3. Olet kyllä niin oikeassa. Ihan liikaa laskettelen tuon kanssa väillä menemään vaan, vaikka pitäisi oikeasti tehdä niitä siirtymisiä toisen perään. Ja nimenomaan, että tekee niitä askeleesta toiseen ja taas eteen ja taas kiinni. Sen voin myöntää, että kuuliaisuuden opettamisessa tuon hevosen kanssa olen jokseenkin epäonnistunut, se on niin adhd :D

   Poista
 3. En mä nähny mitään epäpuhtautta? Tosin olen hiukan kokemattomampi vielä hevosten kanssa, mutta sanoinpa silti oman mielipiteeni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en mäkään enää tässä videossa, mutta tahtirikot edeltävässä näkyy kyllä selkeästi. Tosin hevonen on muutenkin jäykän näköinen, mutta onko se nyt ihme jos on kävelty viimeset päivät ja palautellaan takaisin työn tekoon. En nyt vaan halua pois sulkea tätäkään mahdollisuutta, että jotain viikaa voisi sitten kuitenkin olla. Se vaan hämää, että kuten näkyy, että kaikilla kommentoijilla ei ole mikään hyvät aikeet ja auttamisen halu mielessä, että mistä erotat ne jotka haluavat vain loukata ja ketkä kommentoivat aiheesta..
   Kiitos mielipiteestä! :)

   Poista
 4. Omaan silmään se näyttää hitusen jäykältä ja tahdittelee, mutta se on kyllä lähes huomaamatonta. Kaarteissa huomaa, mutta tosiaan ei sitä pysty täältä ruudun takaa heittämään mitään tiettyä syytä sille. :) En lähde enempää analysoimaan, kun niin paljon osatekijöitä, kuten esmes se breikki ja sun mainitsema hevosen malttamattomuus juurikin niissä kaarteissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sama, ja just se kun se tulee jäykäks kyljistä eikä ole vetristynyt riittävästi, niin kylki ei pääse taipumaan niin, että ulkoetujalkana kulkeva jalka pääsisi viemään liikkeen eteenpäin. Kiitos kuitenkin mielipiteestä!

   Poista
 5. Mun mielestä tahtirikkoja lopussa kun ns kiihtyy, Alussa en edes huomannut mitään.
  Mutta mistäs mä mitään tietäsin anojen mielestä ;)

  Olis kiva nähdä se sekunttikohta mitä kytätä niin oma silmä oppis...

  D on tullu kivan kevyen näkönen ratsastaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sen huomaan, että kun se lähtee juoksemaan ns. alta, niin se ei ole enää tasapainossa. Mutta mistäs tätä taas osaa sanoa, että mikä on muna ja mikä kana. Anonyymit nyt tietenkin sen tietää parhaiten, ulosantikin on aina niin mukava ja kohtelias :D Keventynyt se on hirveästi, ja pikkuhiljaa taas tuntuu, että saadaan painoa enemmän siirrettyä takaosalle.

   Poista
 6. No jos oikein yrittää jotain tihrustaa niin kaarteissa ehkä hieman oej , mutta suorilla ei taas näy mielestäni mitään. Varmaan johtuu jäykkyydestä tauon jäljiltä tai jotain pientä vastaavaa! Valkuilta varmaan saat parhaat neuvot tässä asiassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jäykkä se on taas kyljistään tuon breikin jälkeen ja jotenkin itse en sitä sitten sen takia ole noteerannut, olen vain yrittänyt sitä taas alkaa tässä vetristelemään ajan kanssa. Kun ei ne mitään robotteja ole, että voi ottaa hyllystä ja laittaa nappulasta kulkemaan aina joka päivä samalla tavalla. Valmentajaa konsultoin asiasta kyllä myös, pakko saada mahdollisimman monta mielipidettä ja näkökulmaa asiaan.

   Poista
 7. Kyllä minä siellä hienoista tahtivirhettä näen (oikea lapa tai jostain ylempää?) herättäisi oman mielenkiintoni varsinkin kun tuolla kolmen minuutin paikkeilla taivuttaessasi vasempaan myös kieli pilkahtelee. Nimenomaan silloin kun ravi "pyrkii kasvamaan" isompaan askeleeseen niin näyttäisi siltä, että oikea lapa ei anna myöden yhtä pehmesti kuin vasen. Oman kokemukseni mukaan tuollainen voi kieliä lihaskireydestä.

  Mitään metacameja en tuohon tyrkkäisi, vaan liikuttaisin - hevonenhan ei varo laittamasta painoa jalalle ja lihaskireys harvoin loppuu seisottamalla. Jos paranee liikkeessä, niin lisää liikettä, jos pahenee niin klinikalle. Nyt jos viet klinikalle, sut nauretaan ulos, että mitä muka tulit näyttämään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa osuit ihan nappiin, se meinaan on tällä hetkellä enemmän lukossa lihaksistostaa oikealta. Voisikohan rokotuksen sijainti jotenkin vaikuttaa asiaan.... Se meinaan laitettiin oikean rintalihaksen kohdalle.
   Kiitos Laura mieleipiteestä!

   Poista
  2. Voisin kuvitella että rokotuskohta on vähän arka? Onhan ihmiselläkin käsivarsi monesti rokotuspiikin jäljiltä arka :)

   Uskon sun tuntevan hevosesi ja tietävän milloin se on ep/jäykkä/tahdittaa. Toki toisen silmä voi huomata jotain mitä ei itse nää, mutta eiköhän siitäkin olisi joku sulle paikalla olleista sanonut.

   Poista
  3. Totta, sitä itsekin ajattelin. Rokotus kuitenkin lyötiin oikean rintalihaksen kohdalle, kohta ei ole turvotellut ainakaan niin että itse olisin asian huomannut, mutta itselläni on ainakin tosi pitkään rokotuskohta ja lihakset kipeät, joten miksei hevosellakin. Mäkin luotan siihen, että joku olisi asiasta huomauttanut, niin paljon kuitenkin myös ratsastan ammattilaisten silmien alla sekä videoin ratsastustani, vaikken niitä tänne suurinta osaa koskaan julkaisekaan, että olisi outoa, jos en olisi aikaisemmin huomannut mitään epämäärästä. Toki sekin voi olla mahdollista, siksihän tässä asiaa olen pohtinutkin :)

   Poista
 8. No en kyllä nähnyt itsekään epäpuhtautta, edellisessä videossa oli muutamia tahtirikkoja, mutta ei se mielestäni ep ollut. Pikkusen jäykkä, joka varmaan johtuu juurikin tuosta mainitsemastasi rokotuksesta. Tässä varmasti parin päivän aikana vertyy, ja jos ei, niin sitten voi asiaa ehkä vähän enemmän ihmetellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mäkin asian ajattelen. Tässä tapauksessa vielä selkeästi liike parantaa liikkumista, mitä se ei taas viime syksynä tehnyt - se oli toisinpäin, kun oli tulehdus siellä vuohisnivelessä, ja rasitukssta tilanne meni huonommaksi.

   Poista
 9. Täytyy sanoa et mä oon varmaan kanssa sitten tosi huono ratsastaja ja hevostenkäsittelijä kun mun mielestä tossa videossa (tai siinä eilisessä) ei näkynyt epäpuhtautta missään kohtaa.. Paikoitellen tosiaan ottaa vähän lyhyempää askelta mikä selittyy kevyemmällä jaksolla ja vähemmällä työnteolla (jäykkyydellä). Ja tosiaan epäpuhtaudet/tahditus luulisi tuntuvan kyllä selkään. Harmittavaista että tarvitsee tulla anonyyminä kommentoimaan ja toisen mieltä harmittamaan, jos kerran on niin ammattilainen että näkee selkeän tahdittamisen videopätkästä niin eikös silloin voi omalla nimellään kommentin kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän minäkin, että se on suoraselkäisyyttä tulla ihan tunnistettavasti omalla nimellä kirjoittamaan, jos kokee huolestuvansa jostain. Niin minäkin teen. Voi myös miettiä sanavalintojaan, ei ole mielestäni kauhean mukavasti sanottu edeltävän anonyymin kommentit, niistä lähinnä paistaa se että hevosen hyvinvointia ennemmin tarkoitus on loukata minua. Mutta tähän on niin totuttu.
   Huolestuin silti asiasta vaikka tajusinkin kommentin olevan lähinnä tarkoitettu minulle loukkaukseksi, kun rupesin tuota hevosen liikkumista katsomaan, että joo ei se nyt näytä miltään voimisteljalta tällä hetkellä. Mutta pitääkö se näyttääkään, jos on joutunut ottaa pakkollisen breikin kesken treenien ja siitä sitten palautellaan taas liikkeelle?

   Poista
 10. Anonyymit ovat tunnetusti niitä parhaimpia asiantuntijoita...

  Eilisessä videossa oli vähän kiireinen ja epätahtinen, mutta tässä videossa näytti hyvältä. Liikkuu omaan silmään kevyesti ja näyttää myös ihan elinvoimaiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä aikamoisia guruja, olisi mukava saada niin osaava omaksi valmentajaksi, kun ei näköjään nämä mun nykyiset osaa riittävästi.
   Joo liikkuminen on nyt tällä hetkellä sille kyllä todella helpon tuntuista muuten, en siksi olekaan liikaa epätahtiinkaan kiinnittänyt huomiota, koska se normalisoituu sitten kun jokupäivä tuon hevosen kanssa päästään yhteisymmärrykseen vauhdista :)

   Poista
 11. Ainoa mitä näin niin vähän oej ottaa joissain kaarteissa lyhyempää askelta ja etenkin sillon kun taivutat sitä ja joutuisi venyttämään sitä. Ehkä siis vain jotain lihaskireyttä? :)
  En lähtis huolestumaan jos kerta ollut helpommalla menolla ja muutenkin muita osasyitä. Jumppaa vaan ja nenää sekä painoa ylöspäin(/takajaloille). Dee on hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lihaskireyttä siinä juurikin on ollut, muuttuu aina hieronnan jälkeen paremmaksi, mutta nyt on taas vierähtänyt viime hieronnasta liian monta viikkoa aikaa. Kiitos paljon mielipiteestäsi! :)

   Poista
 12. Lihaskireyttä on varmasti varsinkin rokotuksen jälkeen. Samahan se ihmisillä rokotuksen jälkee vähä piikityspaikan läheisyys jumissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä mietin,ja pidin myös itsestään selvyytenä. En siksi ekaksi osannut huolestua jäykkyydestä.

   Poista
 13. Minun mielestäni ERITTÄIN pientä tahditusta siinä aiemmalla videolla, mutta sitten tässä uudella on liike jo paljon letkeempää ja puolet tikittävästä tahdista pois.

  En tosiaan näkisi että hevonen aikaisemmalla videolla olisi mitenkään kipeä, vaan näyttää minun silmään "perus Deen hössötykseltä" kun vähän kiirehtii, jolloin tahti ei säily, korostuu sitten tuon oej:n kanssa. En lähtisi mitään Metacameja antamaan ja kävelylle pistämään. Näiden kahden videon välillä jo näkee, että kun on enemmän lämmennyt hevonen ja jo edellisenä päivänä ratsastettu, liike on parempi. Tahti rennompi. Eihän kukaan hevonen pysty tikittävässä ravin tahdissa pitämään symmetriaa jos se ei ole läpi ja etupainoisena. Etupainoisuus saa usein tahditusta aikaan. Heti kun saa raviin rauhallisuutta ja painoa takaosalle, ehtii Deekin askeltamaan ja tässä uudessa videossa meno jo tasottui!

  Kyseessä voi tosiaan olla pieni lihaskireys yhsitettynä rokotuksen jälkeiseen lomoaan (ja miksei itse rokotukseenkin? Hertta ainakin on välillä mennyt tosi jäykäksi rokotuksesta, jolloin sen ravi muistuttaa enemmän shettistä kuin kouluhevosta).
  En huolestuisi. Videoiden välissä jo parempi ero, ihan vain sillä, että hevonen näyttää olevan paremmin läpi ja kantaa enemmän takaosallaan.

  Kyllä se Heidi siitä suttaantuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Noora, sä tiedät Deen hösötyksen ja oot sitä joutunut muutamaankin otteeseen todistamaan vierestä :D
   Kyllä se on yleensä helppo sanoa anonyyminä videoiden perusteella, että tee näin ja tee noin, ja näyttää tältä, mutta unohdetaan, että kukaan ammattitaitoinen valmentaja ei ensinnäkään tohon tyyliin opettaisi oppilastaan ja ammattitaitoinen henkilö ottaa selvää taustoista (jos niitä ei jo tiedä) ja asiaa lähdetään avaamaan ja seuraamaan, jos tarvetta. Mutta tuo olikin vissiin tarkoitettu loukkaukseksi minulle, ja yleensä ne ohitan sujuvasti, mutta rupesin katsomaan videota uudelleen ja kiinnittämään huomiota siihen liikkumiseen ja en heti halunnut lähteä pois sulkemaan vaihtoehtoa, että joku voisikin olla vialla - en vaan ole huomannut.

   Poista
 14. Ei, epäpuhdas se ei minusta ole. Kallistun itse myös enemän sen kipittämisen puolelle, ehkä paikoittain myös alta juoksemiseen. Minulla on auttanut, että hidastan ja rauhoitan kevennystä, enkä kevennä niin korkealle. Pientä lihasjumia jossain saattaa olla, mutta mitään vakavaa en kyllä sanoisi tuossa olevan! Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo samaa mieltä, ja et tiedäkkään mitä ajatustyötä teen tuon kevennyksen kanssa. Millään muulla hevosella ei tätä ongelmaa ole, mutta Dee onnistuu jostain syystä huijaamaan mukaansa omaan tahtiin. Heti jos en mieti sitä istumista ja kevennystä, niin hevonen pääsee karkaamaan. Kiitos Heidi! :)

   Poista
 15. Jäykältä vain näyttää ja johtunee juurikin rokotuslomasta! Omakin tamma jäykistyy helposti kävelyloman aikana, ja ennen vertymistä on sitten kuin rautakanki. En tiedä mitä teet videon ulkopuolella, mutta ainakin oman kanssa lukuisat siirtymiset, kolmikaariset, väistöt ja takaosakäännökset auttaa vertymään. Ja jää se kipityskin pois kun alkaa heppa odottaa, mitä seuraavaksi vaaditaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Deeltä puuttuu muutenkin kropasta ja liikkumisesta se riittävä elastisuus, niin se on ollut aina. Jotenkin siihen liittyy tuo sen vähän turhankin kompakti runko, lyhyt selkä, että sitten kun se on jäykkä niin se kans näyttää todella jäykältä. Jep, juuri noita tehtäviä yritän joka kerta harjoittaa, siirtymisiä saisin tehdä vieläkin enemmän, välillä jään liian pitkäksi aikaa vaan fiilistelemään :) Tossa videolla olikin vain loppuravit, eli hommat tehty jo. Kiitos mielipiteestä!

   Poista
 16. En kyllä minäkään mitään kummoisempaa epäpuhtautta näe. Täällä onkin jo mainittu, että jonkinlaista tahdin rikkomista kyllä näkyy, ajoittain näyttäisi että D "kiristelee leukoja" ja on ehkä hieman epätasapainossa itsensä kanssa (minun mielipiteeni on että epätapapaino näkyy siinä, että hevonen vähän kipittää eikä liikeessä ole sitä lopullista flowta). Jos kyse olisi omasta tammastani, sanoisin että se kaipaa liikutusta joka vahvistaisi tapapainoa, notkeutta ja rentoutta mieleen. :) Mutta ei, en näe näitä millään tavalla ongelmina tai epäpuhtauksina vaan osaltaan myös luonteen ominaisuuksina. Jotkut hevoset, myös D tekstien perusteella vaikuttaisi, ovat sellaisia ettei aina ihan malta :D Herkkä hevonen tuntee epätasapainon ja mahdolliset pienetkin lihasjumit eri lailla ja reagoi niihin, eikä se minusta tarkoita että hevosessa olisi jotain vikaa. Lisäksi oma tammani reagoi minun lihasjumeihini herkästi. Voihan olla, että sulla jossain jumia tai kireyttä jonka D tuntee ja huomaa ja reagoi siihenkin. Tarkoitan tällä että niin moni asia vaikuttaa, että joskus on vain parasta luottaa siihen omaan fiilikseen :)

  Minusta omistaja joka tuntee hevosensa on paras mittari siihen, mitä hevoselle kuuluu. Et kuitenkaan ole sen oloinen henkilö, joka turtuisi kuuntelemaan hevostaan eikä huomioisi. Liika kuuntelukin on tietty joskus pahasta, erityisesti herkän hevosen kanssa. MInusta herkkä hevonen joka luottaa ihmiseensä uskaltaa herkemmin kertoa, jos sillä on vähänkin huono olla. Tämä on toisaalta hyvä, mutta toisaalta voi johtaa siihen että alamme (itselläni on herkkistamma) liikaakin lukea ja tuntea hevosta, vaikka varsinaista vikaa ei olisi. Kun kehitystä kuitenkin tapahtuu parempaan ja sulla on tunne, siis ihan sinusta lähtevä tunne eikä anonyymien aiheuttama, että kaikki on hyvin niin usko itseesi ja D:hen siinä :)

  Hyvältähän tuo meno kuitenkin näyttää, niin satulan päällä kuin sen alla! ;)

  terkuin,
  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi hyvätä kommentista. Tuota pelkäänkin, että menee tuo hevosen lukeminen vähän neuroottiselle tasolle pian :D ei se itselläänkään, etenkin kun treenaa, ole aina lihaksisto kuminauhamaisessa kunnossa, aina löytyy kireyttä sieltä ja täältä, jotka lähtee yleensä sillä millä on tullutkin - eli liikkumalla. Seisomaan tätä en kyllä missään nimessä jättäisi, etenkin kun selkeästi on jo nyt kävelyistä jumahtanut noin paljon.
   Ja kyllä, Deelle odottaminen ja malttaminen on täysin vieraita käsitteitä, olut aina - kovaa ja korkealta, on ennemminkin sen motto :D

   Ja en tosiaan ole sellainen ihminen, joka jättäisi yhdeltäkään kerralta kuuntelematta hevosta, mutta ymmärrän myös sen, että vireystilat monista seikoista johtuen muuttuvat, enkä ole heti kutsumassa ambulanssia paikalle jos kynsi lohkeaa. Tänne blogiin pitäisikin laittaa videoita vain silloin, kun se menee ihan fantastisen hienosti, niin ei menetä kukaan yöuniaan ;) En vain ole vieläkään viiden bloggausvuoden aikana oppinut sitä, että joillekin se voi olla uusi juttu, että yhtä vähän ne hevoset kuin me ihmisetkään olemme täydellisiä. Pitääköhän jatkossa ennen jokaista videota laittaa valmiiksi ranskalaisilla viivoilla luettelo mikä tulevassa videossa menee päin sitä itseään, ettei tarvitse niistä isoa haloota nostaa erikseen? :D

   Poista
  2. Mun tammalla paljastui 2013 kesällä tosi paha trauma kaularangasta, jota ei kukaan tiennyt (tullut latviasta joten historia oli aika pimennossa), ja sätin itseäni sillon niin paljon etten huomannu että sillä on joku vikana vaan luotin entisen omistajan sanaan, ja kun eihän ostotarkastuksissa ja EL tarkastuksissa koskaan havaittu mitään, oli vaan se tunne että joku mättää.. Sen jälkeen oon ollu kamala neurootikko ja varmaan pahenemaan päin kuuntelemaan ja tarkkailemaan jokaista korvan liikahdusta että mättääkö joku :D Joskus sitä vaan pitäs muistaa rentoutua ja antaa hevosen kehon hoitaa niitä lihasjumeja, kun liikuttaa niin ettei liike tee hallaa niin ohihan suurin osa sellaisista menee.. MUTTA, heleppohan se on huudella täällä.. ;)

   Mun tammalle muuten kans odottaminen ja malttaminen, ehei. On kun sanosit kivelle että juokse, ymmärtää just yhtä paljon :D

   Mut kato Heidi. Jos sä laitat tänne vaan hienosti meneviä pätkiä niin sithän se mylly vasta alkaa miten sä huijaat kaikkia et menee hyvin ja pimität todellista tietoa ;) Ja koska olet bloggari olet tietenkin kaikke paskanjauhannalle vapaata riistaa, eikös? Ja sit jos alat vielä ranskalaisia viivoja laittamaan niin hererguud sithän sä vasta paskantärkee oot kun ite niin hyvin tiiät.. ;)

   Summa summarum, parempi kun mennä pätkii vaan ja vinttaa kintaalla kommentoijien ajatuksille :D

   Poista
 17. Oikean etujalan sijasta/lisäksi kiinnittäisin huomiota vtj erityisesti ulkojalkana ja kaarteissa. Ei todellakaan mikään iso epäpuhtaus, mutta kuitenkin nähtävissä. Tsemppiä Heidi, nämä on vaikeita juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, tuota en kyllä pysty myöntämään itse huomaavani vaikka hidastettuna videota katsoisin. Kannattaa myös muistaa, että sinä itsekin olet joko oikea- tai vasenkätinen, yritäppä kirjoittaa sillä heikommalla kädelläsi! Tai lakasemaan luudalla tallin käytävää toisin päin. Hevonen on ihan yhtä eriparia, ihan jokainen niistä. Koulutuksen ja iän edetessä tätä heikkoa puolta pystytään vahvistamaan oikeanlaisella treenillä. Hevoset eivät ole koneita, vaan ne ovat eläimiä. Tässä näkee juuri sen, miksi hevosenlukutaito ei ole ihan helppoa ja kaikille se ei avaudu koskaan. Kiitos tsempeistä! :)

   Poista
 18. Turhaan välität noista muista anoista! Meno näyttää tänään jo oikein hyvältä eikä eilenkään mikään huono ollut! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Minulle se oli niin itsestään selvyys, ettei hevonen nyt muuten eilisellä videolla mikään erityinen ollut, mutta se kontrasti niiden puomien kanssa oli niin magea, että sen takia sen innostuin ko. videon julkaisemaan sen enempää miettimättä seurauksia. Jatkossa muistan, etten varmasti laita tänne yhtäkään videota vastaavanlaisesta, joka voisi antaa aihetta laittaa vieraiden ihmisten hevostani huonoon valoon ja lähteä ruotimaan. Tähän mennessä olen aina pystynyt havaitsemaan ongelmia itse ennen kuin kukaan muu niitä havaitsee, joten eiköhän samalla linjalla jatketakin. Toki ei aina voi itsekään olla täydellinen, ja siksi rupesinkin kyseenalaistamaan sitä omaa tunnettani hevosesta, etenkin tämän yhden epämääräisen kommentoijan jälkeen.

   Poista
 19. En huomaa erityistä epäpuhtautta liikkeessä. Kyllä se tärkein tunne on siellä selässä - olet sen verran kauan Deellä ratsastanut, että tuntisit jos se ontuisi? Näyttää vain tosiaan kiireiseltä ja täten tahtii vähän, Mepillä samaa ongelmaa ja välillä hätäännynkin epäpuhtaudesta. Tsemppiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja sen epäpuhtauden kyllä tuntee selkään ennemmin kuin näkee ulospäin. Olenkin muuten aina samaistunut sun ja Mepin menoon, kun halu mennä eteenpäin on aika samaa luokkaa, kuin Deen kanssakin :) Kiitos kommentista Jenna!

   Poista
 20. Ei ainakaan omaan silmän epäpuhdas ole, mutta mulla kokemusta aika paljon vähemmän kun vaikka sinulla. Ehkä vähän tahdittaa välillä, johtunee ehkä lihaskireydestä? Sinä hevosen parhaiten tunnet :)

  On se hyvä että nykyään on jo nimettömiä nettieläinlääkäreitäkin! Ei mitään, kielletään oikeat eläinlääkärit ja lääkärit kun niitä on netissä kumminkin nimettöminä jo niin paljon! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mitä turhaa mä syydän toista tonnia kuukaudessa eläinlääkäreille ja valmentajille, täältä saa diagnoosit ja hoito-ohjeet ilmaseks :)

   Poista
 21. En jaksanut lukea kaikkia kommentteja, joten en tiedä onko joku jo kanssani samaa mieltä; mutta minusta D näyttää väähän raskaalta edestä, eikä se asetu/taivu ihan rehellisesti oikealle, josta johtuvat ajoittaiset tahtivirheet oikeassa kierroksessa. Tietysti on vähän vaikea yhden videon perusteella mitään mielipiteitä muodostaa ja mäkin olen vaan tavallinen harrastelija, joten voin olla ihan väärässäkin! Itse ehkä koittaisin saada hepalta niskaa vähän ylemmäs (näyttää välillä myös siltä että se "sukeltaa" karkuun sitä asettavaa ohjasotetta) ja koittaisin jalalla saada hevosen läpi paremmin varsinkin oikeasta kyljestä :) Mutta ei hevonen mielestäni kipeältä näytä, vaan siltä että sen pitäisi saada kroppaansa vähän lisää elastisuutta ja notkeutta :)
  -Henu (en jaksanut myöskään kirjautua bloggeriin :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oikealle itseasiassa olen pannut merkille, että se vähän niiinkuin taittaa niskaansa niska edellä menosuuntaan, ja turpa ulos päin. Mutta oikealle se on kyllä muuten taipunut nyt viime aikoina paremmin kuin vasemmalle, ennemmin juuri toisin päin. Sepä se, notkeus kropassa sivusuunnassa ei ole Deen vahvuuksia, mutta työskennellään ja työstetään sitä silmällä pitäen :)
   Kiitos kommentista!

   Poista
  2. Heh, mä taas katoin, että JOS on jotain, niin nimenomaan vasempaan kierrokseen kaarteet näyttää hankalammilta :) joten onnea vaan Heidi, jos meidän puusilmien arvioista jotain apua yrität saada ;) Sinuna kattosin tilanteen viikon päästä uudelleen, kun oot päässy ridaamaan kunnolla jäykkydet pois ja rokotuskohtakin on palautunut normaaliin. Eri asia tietty, jos menee huonommaksi, mutta sitä epäilen ja uskon, että sä tiedät kyllä mitä teet, alko vaan huvittaa miten eri tavalla ihmiset näkee saman asian, siksi pakko kommentoida ;)

   Poista
  3. Hahhah kiitos, mua rupes kanssa huvittamaan, että kohtahan tässä on lueteltu kaikki viat mitä hevosilta voi liikkeessä löytyä :D Mutta kyllähän tällainen keskustelu kehittää katsomaan, jos ei itseäni, niin varmaan jotain muuta toivottavasti! Ja joo, niin mä tässä oon nyt ajatellut, että katsellaan mihin suuntaan lähtee menemään. Toistaiseksi näyttäisi menevän päivä päivältä parempaan, eli liike on se lääke nyt tähän pieneen "vaivaan" :)

   Poista
 22. Itse en näkisi oej epäpuhtautta/jäykkyyttä ongelmana, mutta se mikä pisti silmään oli todella kova suun vemputtaminen! Leikkii kielellä jatkuvasti ja aukoo suutaan - onko vanha tapa vai vasta hetki sitten esiintynyt? Kielii minusta hevosen epämukavuudesta ja kireydestä. Tiedä häntä sitten, mutta pyysit kuitenkin mielipiteen ja tässäpä tämä. Tsempit kuitenkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, taas uusi näkökulma :DD Tätä tämä on, toinen näkee toista toinen toista, mikä sitten on totuus ja mikä ei! Kiitos mielipiteestä!

   Poista
 23. Mulla ollut vastaava tahdittaja. Se teki joskus aika pahastikin sitä esim verkassa. Sillä löyty sitten vuohisesta kulumia. Ainoo mihin ton pienen tahdituksennlisäksi kiinnitin huomiota oli just ehkä lavan seutu ja toinen että oej hitusen kiertää ulkokautta liikerata vs vas aika suoran liikeradan. Eli liekkö hienoista biomekanistista virhettä. Lukisin sinuna science of motkonin tekstit huolella suosittelen sitä kyllä kaikille hevosen omistajille. Meinaan ns ontuminen aiheuttaa ontumista eli kaikki liikevirheet ajan mittaan kuormitttaa nivelijne ja ne ennepitkää prakaa eli kaikkiin pieniinkin epänormaaliuteihin kannattaisi kiinnittää ajoissa huomio jottei pääse rikkomaan itseään väärällä liikeradalla vaikka se olisi vainnpieni tahditus. Kierre tai heikkous liikkeessä!,henk koht en edelleen pidä.tuosta ldr muodosta milläännfatsukolla mutta lienee tullut jäädäkseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Deellä on juuri kaikki jalat ylhäältä alas sekä röntgenkuvattu, että ultrattu, priimaa näyttäisi pukkaavan, joten uskon kyllä tässä meidän kohdalla ennemmin lihasjäykkyyttä. Et löydä ikinä hevosta, joka on jalka-asennoiltaa niin puhdas, ettei mitään virheitä löydy asennossa ja liikkeessä, mutta Deellä jalka-asennot ja liikkeet ovat lähellä erinomaista kyllä. Siltikään ne huonommilla jalka-asennoilla varustetut hevoset eivät välttämättä koskaan hajoa kovassakaan treenissä, eli ei nämä niin mustavalkoisia asioita ole.

   Poista
 24. ei onnu, anna palaa :) Jos olisi enemmän takajalkojensa päällä, ei tahtirikot näyttäisi samalla lailla ontumiselta/epäpuhtaudelta, mutta hevonen ei liene vielä koulutuksellisesti siinä vaiheessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dee on kyllä koulutuksessa ja fysiikaltaan ikäisiään jäljessä, ja tuntuu että sen kroppa on nyt vasta viimeisen puolen vuoden sisään kehittynyt enemmän "aikuisemmaksi" eli jonkinlaista kasvuakin voi jopa vielä olla ollut. Näitä täytyy vaan aina tutkia, eikä sulkea silmiään. Lihasvaivoissa en ikipäivänä jättäisi hevosta seisomaan tai kävelytykselle, joten toistaiseksi annetaan palaa :) Kiitos kommentista!

   Poista
  2. Ja korjaan nyt heti, ennenkuin joku sankari ehtii tähänkin tarttua: siis lihasjäykkyyksissä ja useissa lihasongelmissa liike on se mikä parantaa, ei seisottaminen.

   Poista
 25. En ymmärrä miksi kilahdat kun nyt kuitenkin keskustellaan lempiaiheestasi, hevosen hyvinvoinnista. Moni meistä näkee tahtirikkoja, suhtautumisesi on mielenkiintoinen. Jos ei näe jotain asiaa, sitä ei ole olemassa? Varmasti ihan ratsastusteknillinen ongelma, Toki kanntaa videoida juoksutusta niin saa mielenrauhan.Hieno hevonen sulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulta pieni, nyt on kyllä kilahtelut ihan sinun omien korviesi välissä. Tässähän tätä ollaan keskusteltu kaikenaikaa, ja ihan sulassa sovussakin vielä :) Eikös niin?

   Poista
 26. ^ Mun nähdäkseni Heidi ei kyllä ole lainkaan kilahdellut, mutta asiattomille anoille mielestäni saakin vastata napakasti. Ja Heidi itsekin sanoi, että näki ekalla videolla jotain häikkää liikkeissä, eli ei suinkaan kiellä asiaa? Mielestäni Heidi suhtautuu asian ihan oikein, liioittelematta, mutta kuitenkin vakavasti ja haluaa tietää mistä on kyse. Mielestäni tällä uudelle videolla ei näy juurikaan epäpuhtautta, puomivideolla taas oli selkeää jäykkyyttä, mikä saattaa olla ihan vain rokotuksen aiheuttamaa. Tsemppiä Heidi ja minusta Dee näytti uudella videolla hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, ei tässä nyt olla mitään kilahdeltu. :D Toki huomaan, että joidenkin kommentoijien yritys saamaan toiselle kilahdusreaktiota on tosi kova, mutta ei nuo oikein minuun uppoa tänäpäivänä :) Antaa kiukutella, jos se helpottaa oloa. Kiitos paljon, ymmärsit asian juuri niin kuin se on! :)

   Poista
 27. Hyvin liikkuu hevonen rokotuksen jäjiltä! Oli pakko nyt vähän osallistua keskusteluun tuon tahdittamisen tiimoilta. Jokaisella hevosella on oma tapansa liikkua niin kuin meillä ihmisilläkin, jotkut hevoset tahdittaa so what ilman syytä ja se ei muuta mitää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tai aina löytyy joku syy hevosen liikkumistavalle, mutta onko syys sellainen josta tarvitsee huolestua näin paljon, etenkään kun ei tiedä hevosesta mitään onkin toinen juttu :) Toki hyvä, jos huolestutaan ja pointti ei olekaan se, etteikö minulle saisi asiasta sanoa jos huomaa jotain epämääräistä, mutta ikävää on huomata, että monella huoli ei ole oikeasti hevosen voinnissa, vaan motiivit kommentointiin ovat ihan toiset...

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot