lauantai 7. helmikuuta 2015

Kaikki kaunis katoavaa? Tuomarinkylän Kartano on luonto-, virkistys-, ulkoilu-, harrastus-, ratsastuskeskus- ja koirakeskusalue. Alueella on paljon luonto- ja historiallisia arvoja, sekä alueelle on jo tehty suunnitelmat, jossa kehitysideana taataan alueelle turvallinen virkistys- ja harrastusympäristö pääkaupunkiseudulle. Alueella asuu yli 150 hevosta, sekä toimii useita yrityksiä. Alueella elää useita, jopa suojeltuja, eläinlajeja ja koko Kartanon alueen invenstointeihin ja kehittämisiin on sijoitettu paljon rahaa, mm. pelkästään kaksi talliyhtiötä ovat investoineet tallien lakisääteisiin laajennuksiin useita miljoonia euroja, alueelle on myös tehty suunnitelmia kasvavan naisvaltaisen harrastuslajin laajentamiselle jopa kansainväliselle tasolle, joita silmällä pitäen myös yritykset ovat näitä investointeja tehneet. Nyt Helsingin kaupunki on heittänyt ilmoille uuden suunnitelman asuintaloalueesta rautatieyhteyksineen, joka veisi ulkoilualuieta pois käytöstä puolet. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että hevosten maastoreiteistä katoaisi iso osa pois ja ison hevosmäärän alue pienentyisi merkittävästi ja kuormittaisi jäljelle jääneitä luontoalueita kohtuuttomasti, ja veisi harrastajat, ulkoilijat ja eläimet ahtaalle. Myös Suomen suurin koiraharrastajien keskus, Helsingin vinttikoirakeskus, joutuisi lopettamaan toimintansa - taloja on nimittäin suunniteltu rakennettavaksi keskuksen päälle. Tähän mennessä vinttikoirakeskus on ollut kymmenien tuhansien koiraharrastajien keskuspaikka, ja koko toimintaa tiloineen on rahoitettu ja ylläpidetty talkoovoimin - tämän jälkeen kaikki olisi turhaa. Puhumattakaan luontoalueista, jotka katoaisivat rakennusten myötä.

Tiedän omakohtaisesta kokemuksestani asuessani Vantaanjoen varrella lähellä Tuomarinkylää, että tämä alue on helnsinkiläisille ja vantaalaisille tärkeä ja harvinainen ulkoilu- ja virkistysalue. Nyt tämä alue ja kaikki se tähän asti rakennettu historiallinen maisema halutaan tuhota järjettömällä ajatuksella. Taloja voi rakentaa mihin vain, mutta tällaisia maisemia ja alueita ei enää ole toisia tarjolla. Luin Helsingin Sanomien artikkelin "Hevosen ja asunnot vastakkain Tuomarinkylässä". Kaikista eniten pyörittelin silmiä, kun Helsingin kaupungin yleiskaava-arkkitehti kommentoi asiaa mm. näin: "Paik­ka on ai­van liian ar­vo­kas." (Aivan liian arvokas siis ilmeisesti olla rakennuttamatta niitä taloja.) - minusta se on juuri toisinpäin, nämä alueet ovat liian arvokkaita tuhottavaksi asuntoalueella! Pitääkö kaikki kaunis luonto tuhota?

Lisää aiheesta voi lukea mm. PRO Tuomarinkylä -sivulta, joka käsittelee aihetta. Etenkin PRO Tuomarinkylän Lehditötiedotteesta pääsee lukemaan kaikki faktat asiasta, ja pääsee hyvin jyvälle, jos aihe on uusi.Tänään oli niin upea aurinkoinen päivä. Olen ollut melkein koko viikon kuumeessa, mutta tänään ensimmäistä kertaa oli jo terveempi olo. Kävin antamassa Deelle iltapäivällä lääkkeen, ja nappasin ennen kotoota lähtöä kameran matkaan. Kerrankin aurinko paistaa ja ehtii ottamaan kuvia! Tuomarinkylässä on niin upeat ja kuvaukselliset maisemat! Odotan, että päästään ottamaan jatkossa lisää hevosaiheisia kuvia näissä ympäristöissä, kunhan vaan valonmäärä kasvaa, jotta tällaista pääsee toteuttamaan :)

Alla vielä loput päivän kuvasadosta, matalalta paistava aurinko antoi aika maagisen tunnelman osaan kuvista! Näissä maisemissa me nautiskellaan nykyään viikottain hepan kanssa, eikä niihin kyllästy kyllä koskaan.Pakko julkaista vielä totuus siitä, miten Deestä otetut tarhakuvaukset oikeastaan sujuivatkaan. Jätin epähuomiossa kameralaukun aidan lähistölle ja menin itse vähän etäämmälle saadakseni paremman kuvauspaikan tarhaan. Tyyppi käytti tilaisuuden heti hyväksi - onneksi sisällä ollut toinen objektiivi ei mennyt rikki... Pitäisiköhän tolle hankkia vihdoin se pallo tarhaan? Mutta ei se ole sitten enää niin kiva, kun se olisi sallittua tuumii varmaan Dee... :D Loput kuvatkin olivat tuollaisia turpa kamerassa kiinni -kuvia, pari kertaa ehdin hipsiä kauemmaksi, ettei tuo linssilude ehtinyt seurata.
Sinne lens...

7 kommenttia:

 1. On kyllä todella kaunis ympäristö! Talli missä mun hevonen asuu on ennen ollu ihan keskellä metsää mutta nyt edessä, takana, oikealla ja vasemmalla eli oikeasti ihan jokapuolella on oomakotitaloja ja asfalttiteitä... Ei paljoa maastoilla meilläpäin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin sääli! Ja pahimmassa tapauksessa ympäristöön muuttaa hevosvihaajia jolloin tulee vastakkainasetteluja asukkaiden ja tallin välille.

   Poista
 2. Olisi todella, todella surullista jos tuo uusi kaavaluonnos toteutuisi! Tuomarinkylä on ollut mulle ja koko perheelleni lapsuudesta asti irtiottopaikka, jossa pääsee "lähellä mutta kauas" kaupungin vilinästä. Jo kauan ennen kuin sinne lopulta hevosen vein asumaan, sinne on pyöräilty ja kävelty satoja ellei tuhansia kertoja nauttimaan maisemista. Vastustan hanketta viimeiseen asti ja uskon, että joukossa on voimaa! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samat tuntemukse ja kokemukset itselläni. Jo ennen aikaa, kun pääsin ratsastustunneille, on tuomarinkylässä käyty ihastelemassa ja liikkumassa. Alueelle on alunperin olleet tervetulleita kaikki, ihmiset eläneet, liikkuneet ja harrastaneet hyvässä harmoniassa luonnon ja eläinten keskellä. Alue antaa elämyksiä kaupunkilaiselle, joita täällä missään muualla ei saisi.
   Hauskaa oli myös tuossa HS:n artikkelissa arkkitehdinkommentti siitä, että alue on nyt liian pienen piirin käytössä, vaikka nimenomaanhan se on nyt jokaisen ihmisen käytössä vapaasti (pelkästään hevos- ja koiraharrastelijoiden lukumäärän voisi veikkalla lähenevän kaikki tapahtumat mukaan lukien 100 000 kävijään, puhumattakaan kymmenistä tuhansista ulkoilijoista ja muista liikkuvista) kun sitten tuollainen 6000 asunnon asuinalue kutistaisi nimenomaan aluetta todella pienelle piirille - vai onko nämä tulevaisuuden toisen kodit ja pihamaat myös avoimet kaikille nykyisille alueen käyttäjille? :D Tuskinpa vaan.
   Uskon myös, että joukossa on voimaa ja toivottavasti mahdollisimman moni lähtee mukaan puolustamaan tätä ainutlaatuista laalaismiljöötä kaupungin keskellä!

   Poista
  2. *maalaismiljöötä siis... Liian isot nakkisormet kännykän näppäimistölle :)

   Poista
 3. On kyllä totta,että Tuomarinkylällä luulisi olevan myös muuta arvoa kuin tonttimaan arvo, kuitenkin upea miljöö ulkoilijoille ja koira- sekä hevosharrastajille. Toisaalta asuntopula ja tarve asunnoille ja niille sopiville tonteillekin on todellinen. En tiedä, toivoisin kyllä että dumia ei ainakaan ihan täyteen rakenneta, vaan että rakennuspaikkoja löytyisi jostain muualtakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, sitä itsekin ihmettelen, että Tuomarinkylä on kyllä arvoltaan juuri sitä luokkaa, että se ei ole tuhlattavaksi asunnoille. Asuntopulaan voisi miettiä paljon järkevämpiä ratkaisuja. Helsingissä on paljon tyhjiä toimistorakennuksia, Guggenhaim -museollekin tuntuu löytyvän paikkaa Helsingistä, juuri ostettu Sipoosta lisää maata. Tuomarinkylän kaltainen historiallisestikin arvokas miljöö puhumattakaan siitä luonnosta eläimineen ovat niin arvokas kohde, että koko talonrakennusidea kuulostaa äärimmäisen huonolta.

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot