tiistai 17. helmikuuta 2015

Lihashuoltoa laskiaisviikolla


 Viikko sitten keskiviikkona sain kuin sainkin lihashuollon expertin Pekka Kannuksen katsomaan Deetä. Hieron Deen aina yleensä itse, ja tiedostan varsin hyvin mihin kireyttä muodostuu, missä on isoimmat ongelmakohdat jne, mutta jotenkin sitä tuntuu välillä, että haluaa sen ulkopuolisen kokeneemman mielipiteen asioista, että ollaanko ollenkaan oikeilla jäljillä. Lisäksi tuntuu siltä, että saan avattua vain niitä pinnallisimpia lihaskalvon kireyksiä, mutta ongelma on varmasti syvemmällä, jolloin kireydet palaavat aina takaisin.
Olen sitä mieltä, että monipuolinen irroitteleva liikunta pitää hevosen kaikista parhaiten vetreänä, mutta etenkin näin talvella, kun liikunta on jääkelien puolesta monesti vähän yksipuolista, niin lihaskireyksiä esiintyy paljon enemmän - niin se on muuten ainakin Deen kohdalla ollut joka talvi niin pitkään, kun sitä on ratsastettu. Edeltävänä päivänä tutkiskelin ja kävin läpi Deen, ja ensimmäistä kertaa jo viime syksynä tehdyt epäilyt satulan jäämisestä liian kapeaksi näkyivät nyt ihan konkreettisesti - kahdella kuonapatilla selkärangan molemmin puolin. Nämä ovat varsin yleisiä merkkejä pieneksi jääneestä satulasta, mutta joita ei ole vielä aikaisemmin kuin vasta nyt ilmestynyt. Mietin ja pähkäilin, että ehkä ne muutkin liikkumisongelmat ovat tosiaan olleet siitä satulasta sittin kuitenkin vähän kiinni, vaikka viimeksi muitakin satuloita kokeillessani Dee ei niillä ainakaan yhtää paremmin liikkunut ja vaikka ne olivat olevinaan leveämpiä, ottivat ne kiinni jokainen lapaluunharjuun etujalan ojentuessa eteenpäin.
Päätin sitten, että kun tämä satula on muuten ihan todella sopiva meille molemmille, tilaan sovitukseen saman satulan yhden leveämpänä - tämä meidän on vain medium -levyinen, ja tuo eläin on kyllä tässä parissa vuodessa kerännyt niin paljon massaa ja nimenomaan kasvattanut sitä lihasta, että kaiken järjen mukaan tuo satula ei vaan voi mitenkään enää mahtua hyvin sille.


 Pekka hoiti Deetä kahden tunnin ajan ja oli kyllä silmiä avaava kokemus. Ensimmäistä kertaa ikinä reaktiot ja tulokset oikeasti näkyvät noin selkeästi. Deen ristiselässä oli lukko, jonka vuoksi se lannealue aina vetää uudestaan ja uudestaan jumiin, etenkin jos yrittää yhtään koota ja viedä painoa takaosalle. Se on se syy myös siihen, miksi se on sille ajoittain todella vaikeaa. Se ei vaan pysty siihen, kun ristiselässä tulee liikkeeseen ikään kuin seinä vastaan. Pekka sai lukon avattua, ja Deen ilme oli kyllä niin näkemisen arvoinen, se rupesi venyttelemään kuin kissa ja sen lihakset "laskeutuivat" ja muuttuivat koko selän ja lautasalueella ihan veteliksi. En ole koskaan itse saanut samanlaista aikaiseksi, ja Pekka sanoikin siihen, että et varmasti, koska sinulle ei ole koskaan opetettu miten tuollaisia lukkoja avataan - no ei ole ei, vaikka kouluja onkin käynyt!
Oikea kylki oli Pekankin mielestä todella tukossa. Iso syy siihen on varmasti satulan kapeus, sillä on oikealla kyljellä paljon kehittyneempi lihaksisto kuin vasemmalla, jolloin oikealta puolelta satula jää ahtaammaksi ja tilaa etujalan liikkeelle jää liian vähän.
Kaula oli muuten nyt ok, vaikka vähän kireyksiä löytyi niskasiteestä, mikä nyt ei varmasi ole mikään ihme, kun kaula on kuitenkin hevosen tasapainottavat osa ja jos on noin lukossa, niin se joutuu kompensoimaan sitä pystyssä ja balanssissa pysymistä entisestään.

Uusi hoito on paikallaan ja se sovittiin kuukauden päähän. Sitä ennen pääsenkin hyvin uudella leveämmällä satulalla tekemään hommia, joka varmasti parantaa tilannetta huimasti.
Hoidon jälkeen keskiviikkona ja torstaina Deellä oli ohjelmassa vain kävelyä ja tarhailua. Sain tiedon, että leveämpi satula olisi maanantaina minulla, joten ajattelin mennä nyt mahdollisimman vähän tuolla nykyisellä. Perjantaina ja lauantaina oli ohjelmassa tämän johdosta ohjasajoa ja kahdella ohjalla juoksutusta. Dee liikkui todella rennosti ja letkeästi, vaikka olikin taas vähän ylimääräisten kävelypäivine takia kerännyt ylimääräistä energiaa.

Myöhemmin sainkin teidon, että saan satulan vasta tiistaina, joten maanantaina valmennuksiin nykyisellä satulalla. Sunnuntaina ratsastin hevosen ensimmäisen kerran hoidon jälkeen ja olihan se kyllä ihan eri tuntuinen. Kaikki kuvat ovatkin tuolta sunnuntailta ja kyllä näkyy jo kuvissakin ero. Sain loppua kohden jo kivasti nenää ylemmäksi, kun paino alkoi siirtymään takaosalle ja siltikään hevonen ei jännittynyt! Jee :D

Tuona sunnuntaina oli taas myös niin hieno sää, että oli pakko ottaa pari otosta hepasta - pitkästä aikaa! Mitäs pidätte? :)


<3


Parhaiten selän ja lihaksiston avaamisen huomasi maanantaina Karin estetreenissä! Alla pieni pätkä niistä, jestas minkälaisia hyppyjä alkaa kehkeytymään!


47 kommenttia:

 1. Deen reaktioista venyttelyssä olisi kiva saada jotain kännykkäkameratasoista videokuvaa. Ikinä en ole nähnyt itse. Onnistuisiko yrittää seuraavalla kerralla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kerrasta tulee videota, tällä kertaa en pystynyt ottamaan mitään materiaalia, kun tein samalla tallihommia! :)

   Poista
 2. Pekka on ihan paras, käy hoitamassa myöskin omaa koulutammaani. Muita en viitsi edes kutsua nykyään, kun Pekkaan oon ollut niin tyytyväinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut paljon hänestä hyvää, mutta ei sitä usko ennen kun itse sen näkee! Olen kyllä todella vakuuttunut, ja haluan oppia samat tekniikat, että pystyisin joku päivä itse hoitaa samalla tavalla hevoset!

   Poista
 3. Voisitko tehdä joskus videon siitä kun hierot Deetä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voinhan mä, on ollut kyllä suunnitelmissa, mutta en ole vielä keksinyt miten sen toteutan niin että se olisi mielenkiintoista katsottavaa :D

   Poista
 4. Ihanan raikkaita kuvia! :-) On se Dee vaan komea!

  essi-bltn.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ja niinhän se kyllä on! :) <3

   Poista
 5. voi apua toi kari! :D Ihan loistava =D Mitä hierontamuotoa Pekka Kannus siis käytti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah x) Harvoin tulee noin innokasta palautetta, että kai se oli pakko mennä ihan hyvin! Pekka sanoi, että kranisakraalihoitoa, perushierontaa ja sitten jotain vielä. Olin niin haltioissani, että puolet meni ihan ohi, mitä sanoi.

   Poista
 6. Dee on niin upea!! Ja yhdessä ootte upeimmillaan :)

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, kuvista kiitokset menee jälleen Timolle :)

   Poista
 8. Wau, yhdyn kyllä valmentajasi kommentteihin! Selkeä ero hypyissä ja Deen ilmeessä, se on jotenkin ihan sen näköinen et "pidän mami kii, nyt mennään", etenkin tossa toiselle tultaessa :D

  Kiertääkö Kannuksen Pekka pyynnöstä myös pienemmillä talleilla vai onko hänellä niin täyteen buukattua ettei tahdo saada, osaatko yhtään sanoa? Oon yrittänyt selvitellä miten saisin hänet pyydettyä omalle tammalleni mutta tuntuu et aika kiven alla on Pekan yhteystiedot yms tiedot, tai sitten en vaan osaa.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just siltä se tuntuikin, että pidäs kiinni, nyt loikataan :D Ihana hevonen <3
   En osaa yhtään sanoa miten paljo ja missä käy, mutta sen tiedän että itsellänikin on jäänyt hänet kutsumatta paikalle juurikin sen vuoksi, ettei ole yhteystietoja ja hankala saada niitä. Nyt kävi hyvä tuuri, että tallimme toista hevosta oli jo tulossa hoitamaan ja sain ujutettua Deen siihen mukaan!

   Poista
 9. Wau huomaa kyllä eron, tosi nätit hypyt!! Ja ihania noi ulkoilu kuvat :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Hypyt tuntui selkäänkin nyt niin paljon pehmeämmiltä, vaikka isompia olikin. Kiitos! :)

   Poista
 10. "Vain lentäminen on enää hienompaa!" hihihihi! Ihan loistavaa, hieronnasta oli kyllä selkeästi vaikutusta! Toivottavasti leveämpi satula olisi Deelle just passeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah :D Karin loistavat palautteet! Kyllä ihan selkeästi, hitsi kun oppisi itse saman! Ja juu toivotaan, tänään kokeillaan, tämä leveämpi on nyt ilmeisesti vähän paksummilla paneeleilla että saas nähdä...

   Poista
 11. Vitsi mikä ero. Näkee heti kuvista. Dee on muutenkin kyllä niin upean näköinen että hu hu. Kaunis kaunis hevonen. Muistan kun Pekka kävi ensimmäisen kerran hoitamassa Thoria ja minua. Oli kyllä aika mullistava kokemus.

  Tässä lisätietoa kraniosakraalihoitomuodosta, jota Kannus käyttää: http://kiaherold.blogspot.fi/2012/07/kraniosakraaliterapia.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, nyt tuli flash back - olenkin joskus sinunkin postauksesi lukenut! Ja ihan samanlaisia reaktioita Deelläkin! Mullistava on oikea sana kuvaamaan tuota kokemusta :)

   Poista
 12. Teillä on näköjään toi Horse Comfortin villaloimi niin ootko tykänny siitä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on, olen tykännyt tosi paljon, mutta tämä meidän on ainakin todella raskas/painava, mutta sen mitä len noita uudempia versioita loimesta nähnyt muilla, niin ovat paljon paljon kevyempiä - liekö saaneet palautetta tuosta loimen raskaudesta, että ovat tehneet tuon parannuksen?

   Poista
  2. Haloo, ei se keveys ole mikään tavoite, villan laatu mitataan painossa, mitä paksumpi eli parempi villa sitä painavampi se on, eli nämä painava loimet ovat tiivistä hyvää villaa. Hevosihmiset ovat heikkoja tai liian tottuneita fleecerätteihin.

   Poista
  3. Niinhän ne ovatkin, mutta painava loimi on erittäin epäkäytännöllinen verrattuna kevyempään versioon - esimerkiksi tämän kanssa et meinaa pystyä pitää jalustimia jalassa kun kävelytät hevosta selästä, kun painava loimi työntää jalat vänkyrään. En ole yksin asiasta tätä mieltä. Meillä ei ole fleecerättejä yhtäkään, sen sijaan villarättejä on ja on tullut todettua ihan käytännössä mitkä ovat hyviä ja missä mihinkin toivoisi parannusta.

   Poista
 13. Mikä satula teillä tällähetkellä on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Equipen satula mallia Expresson Special, ihana satula tai sopii ainakin itselleni :)

   Poista
  2. Muistatko yhtään minkä levyinen teiän equipe on :) ?

   Poista
  3. Toi on medium, eli kaikista kapein. Jos kiinnostaa sovittaa ja staa tuo, niin laita sähköpostia! Muutoin menee vaihdossa :)

   Poista
 14. Heh, hauskaa kun meilläkin on nyt tää uus Equipen satula ja se on kaikista kapein eli M, vaikka Hertta näyttää sellaiselta jytkyltä Deehen verrattuna. :D Jännä, niin erilaiset hevoset ja äkkiseltään Hertasta sanoisi että "joo leveys Wide" ja Deestä sanoisin että medium.. :D

  Mutta Hertta hämää, se on sään ympäriltä aika kapea, mutta sitten sillä on runko tosi leveä. :D Vanha Albion (Medium wide) lössähtää aina lavoille, paitsi sittenkun sen toppaisi ahkeraan puolnvuoden välein, se olisi "kapeampana" paksuilla täytteillä jees... Näin siis parhaaksi ostaa sen medium levyisen satulan ja täytteenä sellainen jota ei tartte toppaa.. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jo on :D Deelle tuo medium oli sillon kun tuli hollannista jo liiankin leveä, ja sitten viime kesän lopussa se alkoi olemaan kapeahko oloinen ja nyt se on jo auttamatta liian kapea. Deellä on just täyttynyt siitä sään molemmin puolin ja selkälihakset on kasvanut ihan kauheasti :D Toki noissa varmasti on eroja mallienkin välillä, mutta kieltämättä nämä leveydet kuvittelisi Hertan ja Deen kohdalla menevän just toisin päin! Onko ollut hyvä satula itsellesi myös?

   Poista
  2. Tuo equipe on nimenomaan mulle "hankittu" :D mutta Hertankin selässä se istuu paremmin kuin vanha Albion, joka on tosin sekin käytössä "höntsäily/hyppysatuöana". Mulla on siinä niin paljon varaa liikkua ison istuimen vuoksi joten tuuppari kykenee hyppäämäänkin siinä. Equipella ei pysty liikkumaan samanlailla. :D

   Hertta tosiaan on jännä. Sillä on todella korkea ja pitkä säkä, mutta selkä muutoin on kuin tynnyri. Sään puolelta taas se on kapea mutta selän takaosasta leveä. Nyt kun sekin on pyöristynyt niin toi Equipe medium on siinä ja siinä sään kohdalta, mutta H tekee aina joka kesäksi saman ilmion eli laihtuu. On sillä vähän ylimääräistäkin tällä hetkellä. ;) mutta tosiaan ensimmäinen satula joka ei liiku lapojen päälle ridatessa ja istuin on mulle priima! :)

   Poista
 15. voi heidi heidi, näänkö naarmun antareksessa :o?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahh :D näät oikein että jälki siinä on, mutta onneksi se on vain koiran kuolaa, Veeti "kiillotti" sitä :D

   Poista
 16. Nuo ulkokuvat on aivan upeita, kuin jostain katalogista. Kehaiseppa kuvaajaa oikein kunnolla!

  Muutenkin blogisi on todella mielenkiintoista luettavaa. Arvostan, että laitat myös "heikompia" hetkiä tänne niin lukijakin voi huomata eroja. Nytkin "ontuma" -videoiden oikeanpuolen jäykkyys ja kun tässä tekstissä sitten kerroit juuri satulan painavan enemmän oikealta. Tässä oppii lukijakin kiinnittämään oikeisiin asioihin huomiota :) kiitos.

  Muutenkin arvostan siistiä ulkoasua, asiatekstejä hyvällä suomella, upeita kuvia ja hyviä videoklippejä. Pysyn ehdottomasti jatkossakin lukijana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta palautteesta! Ja kuvaajalle kerrotaan palaute tottakai myös, Timosta on tullut kyllä ihan todella hyvä valokuvaaja tässä aikojen saatossa! :)

   Kyllähän sitä välillä miettii jälkeen päin että kannattiko nyt sitten laittaa niitä heikkoja hetkiä, kun jotkut menevät vähän asiattomalle linjalle, mutta en taas jaksa kirjoittaa treenipäiväkirjaa, jossa jättäisin ne heikot hetket piiloon - opin tässä samalla itsekin, kun joudun oikeasti pohtimaan mikä johtuu mistäkin ja mikä vaikuttaa mihinkin. Tosi mukava kuulla, että lukijatkin saavat näistä pohdinnoista itselleen ajatuksia!

   Kiitos kun kommentoit ja toivottavasti viihdyt blogin parissa jatkossakin! :)

   Poista
 17. Tätä vauhtia kun kehitytte, niin teillehän jää estetolppien korkeus liian matalaksi! :D Upeat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh kiitos :D onhan noissa tolpissa kyllä vielä varaa korottaa, mutta tuntuu hyvältä, kun hevonen alkaa olemaan samalla aaltopituudella kuskin kanssa ja pystytään molemmat nauttimaan! Tulevaa kisakautta odotellessa! :)

   Poista
 18. Ihanat kuvat teistä ja huippupaikka kuville. Dee on kuin syntynyt patsastelemaan kartanon pihapiirissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dee on tuollainen patsastelija ollut aina, maisema vaan on puuttunut! :D Kiitos!

   Poista
 19. Onko sulla jotain salaisia väritoiveita tai muita piirteitä, mitä toivot uudelta varsaprojektilta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisitko tehdä postausta aiheesta minkälaiset odotukset ovat varsan suhteen? Mitä toivot ja mitä olet ajatellut varsan ensi vuosiksi :) Onko jotain mitä aiot tehdä eritavalla kuin Deen kanssa?

   Poista
  2. Ei oikeastaan ole väritoiveita, kun kimoa siitä ei voi tulla ja musta on epätodennäköinen, että oon 90% varma, että joko ruunikko tai rautias sieltä tulee joillain merkeillä :D pessimisti ei pety. Oishan se kiva, jos varsan värissä tai merkeissä olisi jotain speciaalia, mutta ennen kaikkea värillä ei ole väliä jos on muuten kaunis ja hieno varsa. :) Ja jotta se ois tamma, niin olisin super happy! Sillä tamman tullessa sen varaan on vähän suunniteltu, että se laitettaisiin tiineeksi jostain sopivasta ja hienosta esteoriista kolmevuotiaana.
   Mä voin juu kirjoitella tästä oman postauksen! :) Mun pitää alkaa kirjoittaa näitä toiveita ylös, kun aina unohdan ne muuten! Kiitos kommenteista ja ideoista!

   Poista
 20. Huikean hienoja kuvia! Ja D on niin hienon näköinen liikkeesä... (odotan edelleen teidän kouludebyyttiä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhii, aina löytyy tekosyitä jättää väliin se kouludebyytti (viimeksi se oli oma flunssa :D, kröhöm). Minkään muun hevosen kanssa ei jostain syystä ole samanlaista kynnystä mennä kouluaitojen sisäpuolelle, mutta kai se on jotenkin siinä, että kun on ihan täysin oma kädenjälki kyseessä niin se suoritus ja palaute jännittää... :)

   Poista
 21. Mahtavia kartanonkuvia! Kauniita. Ja hienoja hyppyjä videolla, vitsi mitä tekstiä opettajaltanne lähtee! Tuollaisessa valmennuksessa on varmasti ilo treenata - positiivisuus kunniaan :)

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot