sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Puomitreeniä

Aina siitä puomi (ja kavaletti)treenistä kuulee puhuttavan, sitä kannustetaan tekemään niin paljon, kuin vain mahdollista - näin esteratsastajille, mutta miksei myös kouluhevosten kanssa. Itse olen nyt huomannut, kun valmentajan kehotuksesta ollaan otettu entistä intensiivisemmin puomitreeniä viime viikkoina, että hevoselle alkaa löytymään uudenlaista voimaa koko liikkumiseen. Aikaisemmin myönnän olleeni aikaisemmin liian laiska tekemään säännöllisesti puomitehtäviä (osittain siksi, että esimerkiksi viime talvena ilman maneesia oli käytännössä muutamiin kuukausiin mahdotonta tehdä mitään muutakaan käyntiä suurempaa treeniä), mutta nyt on otettu niskasta kiinni ja pyöritään puomit sijoittamaan sileäntreeniin mukaan vähintään kerran viikossa, mutta mielellään useamminkin. System 365 -valmennusohjelman kautta valmentaja antaa erilaisia tehtäviä itsenäiseen työskentelyyn ja näitä tehtäviä ollaan käytetty hyväksi, sekä yrittää keksi kaikenlaista omaakin kuviota. Vain mielikuvitus on rajana.


Deen kanssa huomaan puomityöskentelyistä jo lyhyessä ajassa seuraavia positiivisia tuloksia:
-se alkaa odottamaan ja keskittymään, kun joutuu miettimään miten laittaa jalkansa
-näin myös kordinaatiokyky hevosella paranee
-omaa estesilmää pystyy harjoittelemaan, mutta myös hevonen joutuu miettimään niitä etäisyyksiä
-voima kasvaa

Koska hypätä ei voi liian usein, eikä varsinkaan isoa, puomien kanssa voi silti tehdä hyvää ratatreeniä ja säädellä sitä laukkaa erilaisilla puomiväleillä, joka ehdottomasti kehittää sekä hevosta että ratsastajaa myös kunnon esteradallekin.
Varsinaista voimaa ja kordinaatiota harjoitella siten, että ravipuomeja olemme sijoittaneet mm. suorille urille (pitkille sivuille, lävistäjille, diagonaalille) sekä "viuhkaksi" kaareville urille. Ravipuomin väli on jotain 140-150cm välillä (toki riippuen puhutaanko ponista vai hevosesta, ja kuinka isoliikkeisestä, ja halutaanko pidentää vai lyhentää askelta jne.) ja jos esimerkiksi viisi puomia sijoitat ensiksi ravipuomeiksi, saat niistä kätevästi laukkavälit ottamalla vaan joka toisen puomin pois välistä ilman erillistä uutta välien mittailuja. Tätä en esimerkiksi itse ole tajunnut ollenkaan aikaisemmin, ennenkuin valmentaja tästä vinkkasi - aina olen ravipuomien ja laukkapuomien etäisyydet laskenut erikseen.

Mitä enemmän puomitreeniä on nyt tehnyt, sitä innostuneempi olen ollut jatkamaan, tästä on niin paljon hyötyä! Samalla tulee hevonen jumpattua vielä paljon tehokkaammin, kuin normi sileäntyöskentelyssä!

Perjantaina oli ensimmäinen kunnon ratsastus sitten maanantai tähystysten ja rokotusten, ja T otti pienen pätkän meidän touhuilusta maneesin laidalta. Näkee hyvin, miten hevonen ei taas ole pienen maastokävelytauon jälkeen kauhean hyvin avuilla, mutta videolla näkyy pari pätkää ravipuomeja miten paljon Deellä tällainen treeni vaikuttaa sen työntekoon ja askeleeseen. 


16 kommenttia:

 1. Onko se epäpuhdas ravissa kaarteissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin silmään näyttää oikea etunen ajoittain hieman epäpuhtaalta, mutta sen enempää hevosta tuntematta ala asiaan puuttumaan, uskon että tiedät itse parhaiten miten hevosesi liikkuu ja milloin kaikki ei ole hyvin :)

   Poista
  2. Tahtirikot kyllä tuntui selkään, kun hevonen haluaisi etenkin kaarteista lähteä kaahaamaan, mutta tällä kertaa ei ep:ltä tuntunut, niinkuin viime vuoden lopulla se tuntui selkeästi selkään vaikkei juuri kukaan sitä silmällä sitten kuitenkaan huomannut. Mutta tosiaan rikkoo tahdin kyllä aina tuolla oikealla etusella. Täytyy seurailla tilannetta. Seuraavien päivien sileän treeneistä videoita nyt katsoessa se ei taas tee tuota... Täytyy seurailla.

   Poista
 2. Allekirjoitan! Kaiken lisäksi puomitehtävien keksiminen on valtavan hauskaa. :)

  VastaaPoista
 3. Voi vitsit ootte muuttunu iha hirveesti!! Sun ryhti ja käsien asento näyttää jotenki niin paljo paremmalta ja samoin dee!! Oottr iha superhienon näkösiä!:) oon seuraillu sun blogia pari vuotta ja koko ajan vaa paremmaks muuttuu! Teistä tulee tota menoo kouluratsukko;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä sitä joskus jotain kehistystäkin huomaa :D Kiitos!

   Poista
 4. Jotenkin tuo ravi näyttää lyhyeltä, mutta puomien päällä tosi kivalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevonen käytännössä kävellyt maanantaista lähtien rokotusten jälkeen kuten kirjoitin, joten ei ole ihan avuilla ja myös sen takia hyvin jäykkäkin, kun ei ole melkeen viikkon tehnyt töitä. Toivotaan nyt kuitenkin ettei se ep ole, selkään ei tälläkertaa ainakaan siltä tuntunut, lähinnä tahtirikkoja, kun ei meinaa malttaa kun virtaa on. :)

   Poista
 5. Tahdittaa, eli on jostain kipeä. Nämä videot ovat hyödyllisiä lukijoille koska kirjoitettu teksti poikkeaa liikkuvasta kuvasta melkoisesti. Itselle suurin ihmetys on 120 tasolla kisaavan hevosen kiemurtelu puomitehtävässä. Ehkä on liian syvässä muodossa eikä huomaa eteen tuotua tehtävää? Upea hevonen kyllä kunhan saat sen kuntoon ja viritettyä oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se kiemurtelee siksi, etten osaa ratsastaa ja hevonen on huonosti koulutettu, onneksi se ei siis ole sinun hevonen :) tahditus ja tahtirikot voivat johtua niin monista asioista, kuten siitä, että hevonen jäykkä ei taivu kaarteissa, toivotaan nyt kuitenkin ettei kipeä olisi ja seuraavina päivinä vastaavaa tahtirikkoja ei taas tullut. Videon pointtina oli kuitenkin siis se, kuinka paljon hevosen liikettä saa puomien avuilla notkisteltua, tuntuu että se nyt meni ohi vähän jokaiselta.

   Poista
  2. Kylläpä vastailet kärkkäästi kommentteihin.. pistänyt tämä aiemminkin silmään :D ja hieman lapsekkaasti: "-- etten osaa ratsastaa ja hevonen on huonosti koulutettu, onneksi se ei siis ole sinun hevonen :)"

   Poista
  3. Kannattaa lukea myös ne kommentit eikä pelkkiä vastauksia ;) lapsellista on tulla neuvomaan miten kukakin reagoi mihinkin. Jos sulle tullaan kaupungilla, yleensä puolituttu, sylkemään naamaan, niin varmaan kiität ja toteat "ihanaa olla sylkykuppi" :)

   Poista
 6. Upeasti näyttää liikkuvan puomien päällä! Puomien kanssa on muutenkin hauska leikkiä kun pystyy säätämään niin paljon askelta :) Mä oon ton mun ratsun kanssa mennyt joskus kolmea ravipuomia laukassa, kun tiedän hevosen omaavan tarpeeksi kokoamiskykyä selvittääkseen homman :D ollaan kumminkin joskus hypätty n. 110cm leveä pikkuokseri innarina.....xd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee eka joka huomaa tuon puomojutun minkä takia videon laitoin :D joo joskus niillä hevosilla on oma tahto, ja okein voimakssluontoiset vievät sen tahdon myös toteutukseen :D

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot