maanantai 20. huhtikuuta 2015

Pikku-Risto lentää :)


Riston kanssa estetreeni sujuu kuin rasvattu! Se kehittyy edelleen kerta kerralta, oppii joka kerta uusia asioita ja vaikuttaa aina edelliskertaa itsevarmalta aina seuraavissa hyppytreeneissä. Itsevarmuus onkin se kova sana, jota itse haluan nuorien kanssa vaalia ja sen säilymistä suojella, sekä vahvistaa. Ei haittaa, vaikkei osaa vielä kaikkea täydellisesti, kunhan nuori tietää, että sitä tsempataan ja se saa olla tyytyväinen itseensä pienistä onnistumisista - tätä kautta rakennetaan hyvää itseluottamusta, joka kantaa paljon pidemmälle pitkällä tähtäimellä, kuin se fyysinen taito ja tekniikka. Et tee mitään hevosella, joka liikkuu tai hyppäisi fantastisesti, mutta jos sen itseluottamus on romutettu ja sen myötä se ei halua ja USKALLA yrittää. Ihan samat psykologiset jutut pätee tähän, kuin ihmisen valmentamiseen ja opettamiseenkin.


Ei sillä, etteikö Ristolla ole luontaista hyvää hyppytekniikkaakin olemassa - ne vaan eivät vielä ratsastajan kanssa ole päässyt puhkeamaan kukkaan. Risto on ollut vielä tähän mennessä aika "ujo" ratsastajan kanssa, ja sitä saa aika paljon tukea lähestymisissä ja rohkaista kaikenaikaa. Nyt kuitenkin viime kerralla ulkokentällä ottaessamme Riston ekoja ulkokauden hyppyjä tyyppi väläytti muutamalla hypyllä sellaista talenttia, jonka tiedämme siinä olevan irtohypytysten myötä. Pikkuinen Ristohan on irtohypytetty viime vuonna keväällä 110cm okseria ja senkin se on lentäen keposesti ylittänyt, joten ponnua siellä jossain on. Nyt se täräytti kentällä suoritettavissa treeneissä pari sellaista vieterimästä hyppyä, että oli kuski ja katsojat ihmeissään! Vau!

Hypättiin ehkä jotain 60-70cm yksittäisiä ristikkoa ja pystyä, sekä tehtiin ravipuomeja, ei mitään ihmeellisempää tällä kertaa. Muuten keskityin saamaan ponin paremmin luottavaisesti tuntumalle tasaisesti ja liikkumaan rennosti. Mikä ei ollut tällä kertaa niin helppoa. Jo edeltävällä viikolla maneesitreeneissä havaitsin, että Risto oli jotenkin todella hankala saada vasemmalle ohjalle samanlaiselle tuntumalle, kuin oikeaan ja se korostui etenkin sitten oikeassa kierroksessa ja sen hankaluudessa, kun en pystynyt tukemaan ponia yhtään ulkoa. Nyt se oli entistä hankalempi. Ei mitään dramaattista, se on ollut paljon epätasaisempikin suustaan vielä alkuvuodesta, mutta kun se oli tuossa välissä jo ihan super hyvän tuntuinen, niin nyt pikku tauon jälkeen vähän joutuu miettimään mistä tämä voisi johtua. Hampaita sille kasvaa ainakin vielä eteen, voi siis johtua ihan tällaisista asioista ja sitten nyt kun se on kevään myötä hormoonien alkaessa mylläämään ehkä vähän menettänyt massaa, niin on ollut huomattavissa, että juuri alkuvuodesta hankittu satula ei kyllä enää kovin hyvin istu Ristolle, vaan se kippaa eteenpäin. Nyt on sitten uusi satula tulossa taas kokeiluun, ja katsotaan olisiko se yhtään parempi. Jos muutenkin hyvän ja sopivan satulan löytäminen hevoselle on työn ja tuskan takana, niin pienelle ponille tämä vasta hankalaa onkin - eihän noita pikkuponien satuloita ole kovin paljon tarjolla.


Siitä huolimatta kentällä Risto väläytteli tällä kertaa aikamoisen hienoa hyppyä, että ei voinut olla kuin tyytyväinen taas.
Edeltävällä viikolla maneesitreeneissä Riston kanssa hypättiin ensimmäistä kertaa sarjaa, ja eihän siinäkään mitään ihmeellistä ollut, vaikka jonkin verran sitä sai taas rohkaista. Se vastaa kuitenkin jo kivasti tähän, kun sitä vähän tsemppaa - vielä muutama kuukausi aikaisemmin jännän tilanteen sattuessa kohdalle se teki herkästi pysähdyksen.

Tässä videota vähän näistä maneesitreeneistä, ulkotreeneistä viikkoa takaperinEttä hyvin menee tämänkin pikkuponin kanssa, mutta menkööt :) olen siitä kyllä kovin ylpeä ja tyytyväinen, että kehitys on näin hyvää! Tuosta kun se saa lisää tasapainoa ja voimaa, niin tämä on kyllä niin lupaava paketti sen tuleville pienille poniratsastajille lajiin kuin lajiin. Tällä viikolla luvassa taas yhdet treenit, ensi viikolla pidetään varmaankin taas breikkiä ratsastuksista.

Onnellinen poniratsastaja ja sen ratsu ;)

4 kommenttia:

 1. vautsi, hahah kattelin Hippolan sivulta uusimpia postauksia, ja ekassa kuvassa olevat esteet vaikutti tutulta, ja enköhän tänne tultaessa huomaa että onkin tuttu kenttä kuvissa :D Ite siis ratsastan tuolla tallilla, oli hauska nähä kuvia tutuilta esteiltä ja kentältä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Io tuo on Riston tallin lähikenttä, missä käydään treenailee aina, kun kotona ei peltojen pohjat anna treenaamiselle myöden :) Plus, sitten talvella käydään maneesilla.

   Poista
 2. ompas tutun näköinen kenttä ;) mut minkä rotunen Risto on ? :) se on meinaa tosi kaunis :3

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot