tiistai 23. kesäkuuta 2015

Varsan rekisteröinti käynnissä

Jollekin ennestään ja enemmän kasvattaneelle nämä varmasti ovat jo itsestäänselviä asioita. Itselleni tämä varsan rekisteröinti on periaattessa ensimmäinen laatuaan omalla kohdallani, vaikka toki sivusta tuli aikanaa seurattua Deen rekisteröintiä Hollantiin. 

Olen kuitenkin iloinen eilen saapuneesta uutisesta, että saimme Torstille haluamamme virallisen nimen Toscano. Suomessa on sellainen käytäntö nimien kanssa, että kahta samannimistä ei voida ensirekisteröidä Suomeen. Aikaisemmin oli rekisteröity yksi samanniminen hevonen, mutta koska tämä oli lämminverinen ravihevonen, ei ollut syytä Hippoksenkaan puolesta epäillä sekaantumista näiden kahden hevosen välillä - joten Torsti on nyt sitten virallisesti Toscano oikeastikin. Itselleni tämä oli jotenkin henkilökohtaisesti tärkeää, koska nimeä on mietitty ja väännetty koko vuosi ja esimerkiksi Deen nimeen en koskaan päässyt kovin paljon vaikuttamaan, kasvattajat tekivät lopullisen valinnan, toki minun hyväksynnällä - olinhan varsan jo ostanut ennen syntymää. Nyt varsalla on sellainen nimi, jota oikeasti on ollut itse suunnittelemassa yhdessä tamman omistajan kanssa ja josta molemmat pidämme. 

Tammavarsan kohdalla oli ajatuksissa meillä oli nimi italialaisen entisen suurherttuakunnan mukaan Toscana, mutta sen nimen kohdalla olisimme joutuneet alkaa vääntämään jotain, mikä erottaa sen muista saman nimisistä rekisterissä. Oripojan kuitenkin saapuessa maailmaan nimi vääntyi helposti miehisempään muotoon Toscano, joka muuten mm. on italialainen sikarimerkki. Itse en ole mieltynyt kovin pitkiin nimiyhdistelmiin, yksinkertainen on kaunista tässäkin suhteessa ja halusin varsalle nimen, jossa on viitteitä molempien vanhempiensa nimistä (Olita ja Tornesch) muodoltaan. Onneksi ei tarvinnut lähteä lisäämään mitään roomalaisia kirjaimia tai omia nimikirjaimia tuohon nimeen, vaan se saa olla yksinkertaisessa kauneudessaan juuri tuo yksi sana!

Syntymätodistus, jota tarvitaan varsan rekisteröimiseen

Varsan rekisteröinti on vielä kesken kuitenkin, vaikka se jo Hippoksen Heppa -tietokannastakin löytyy. Rekisteröintiä lähdimme viemään eteenpäin ensiksi soittamalla Hippokseen ja varmistamalla tuo nimiasia. Sen jälkeen lähetimme oman alueemme hevosjalostusliittoon oriinpitäjältä saammamme syntymätodistuksen täytettynä (mm. nimiehdotukset), jossa käy ilmi, että kaikki varsantekokulut kaikkinensa on maksettu ja näin orinpitäjän puolelle kaikki asiat on hoidettu, niinkuin kuuluukin. Ilman tätä oriinpitäjältä saamaa paperia et saa varsaasi rekisteröityä, ja jos ei jostain syystä ole maksanut sinulle kuuluvia ori-, astutus- tai varsamaksuja, et saa kyseistä paperiakaan.

Tällaistakin olen kuullut valitettavasti tapahtuvan ja esimerkiksi meidän kohdalla oli aika ikävä yllätys viime keväänä, kun olimme varautuneet maksamaan oriista ilmoitetun muutaman sadan euron varausmaksun ja vasta syksyllä tamman ollessa tiineenä maksavamme isomman loppuosan tästä oriista, saimmekin koko parin tonnin laskun postilaatikkoon jo ennen, kuin saamme edes siementä tammallemme ensimmäiseen siemennykseen. Syy ilmeisesti tähän oli se, että suomalaiset eivät ole aina hoitaneet tätä maksupolitiikkaa ollenkaan, niinkuin on sovittu ja oriin astutusmaksuja ei ole maksettu, vaikka tamma saatukin oriista tiineeksi.
Eli ilmeisesti tällaista tapahtuu hyvinkin usein, kun suomalaisille tammanomistajille ei siementä luovuteta ennen, kuin koko oriin maksut on maksettu kaikekseltaan - ja sitten jos tamma jää tyhjäksi, niin tämä iso osuus maksetaan syksyllä takaisin.

Ikäväksi tämän tilanteen teki viime keväänä se, että meille ei asiasta tiedoitettu ja odotimme varausmaksuakin jo hädissään, kun tamman ensimmäinen varsinainen kiima oli tuloillaan ja siemennysajankohta lähestyy, eikä laskua kuulu eikä näy. Sitten pari päivää ennen, kuin siementä pitäisi jo saada, tipahtaa postilaatikkoon koko oriin maksut Hollannista, johon ei itse ollut keskellä kuuminta kisakautta varautunut, kun siitä ei oltu tiedoitettu, vaikka sähköpostitse olin ollut yhteydessä kaikista käytännön asioista jo edeltävän vuoden joulukuun puolelta. Silloin ei kuitenkaan auttanut alkaa harmittelemaan, vaan lompakkoo venyttämään ja Deen kilpailuja, ja niihin koituvia kuluja uudelleen miettimään - plus pari extra ylityövuorokautta päälle, mikäli halusimme sen kauan suunnittelemamme varsantekoprojektin edes aluille - huh sitä stressin määrää tuolloin...!

Että täytyy sanoa, että toisten maksamattomuudesta saa sitten kärsiä näköjään muutkin. Eikä siinä mitään, jos tuon olisi tiennyt jo alkuvuodesta, kun oria varailin, mutta asiasta ei mainittu meille, niin olihan se muutaman sadan euron sijasta saamamme lähemmäs parin tonnin lasku kertaheitolla pienoinen yllätys siihen väliin :D Vielä enemmän surkuhupaisaksi asian teki se, että saimme Hollannista uudestaan laskun syksyllä - eli, kun olimme ilmoittaneet tamman tiineeksi, niin saimme sitten alkuperäisen sopimuksemme mukaan oriin loppumaksun - olivat vaan ilmeisesti Hollannin päässä unohtaneet omat päätöksensä keväältä laskuttaa meitä kertaheitolla koko summan, eli kyllä tässä koko projektissa oli niin paljon sellaista sähläämistä, että enpä ole muiden kokeneempien kasvattajien kuullut samoja kokemuksia. Puhumattakaan niistä pakastesekoiluista, myöhemmin saamamme tiedon kuulemisesta, että kyseinen erinomaiseksi kehuttu pakaste olikin täysin kuollutta - ja puf! - n. 600€ meni pakastesiemennyksessä kankkulankaivoon, eihän se tamma siitä tietenkään tiinehtynyt. Tämän kheissin jälkeen tuoresiemenpakettien katoamisesta Belgiaan, yhden rahtikoneen rikkoutumisesta Tanskaan meidän siemenet kyydissä, ja sinnehän ne sitten kuolivat... vieläkin nostattaa hikikarpaloita otsalle, kun edes mietin, miten paljon pieleen meillä meni tämä varsanteko, ennen kuin varsa oltiin edes saatu aluilleen tai ylipäätään tamma oikeaan aikaan siemennettyä toimivalla tavaralla. Pikkaisen kateellisena, mutta toki myös onnellisena toisten puolesta seurailen nyt tällä hetkellä, kun moni muukin on lähtenyt varsantekopuuhiin ja kirjoittaa siitä blogiinsa, että homma on mennyt helposti, sekä niinkuin kuuluukin ja tammat tiinehtyneet kertaheitolla.

Onneksi nyt itse ollaan tässä pisteessä, eli elävä ja terve, hieno varsa maailmassa ja rekisteröintiä suorittamassa!!!

Torsti Hippoksen Heppa -tietokannassa

Nyt varsa on siis ilmoitettu rekisteriin ohjeiden mukaan kuukauden sisään varsan syntymästä, jolloin tietyt maksut ovat vähän halvempia tällöin. Seuraavaksi on vuorossa varsan tunnistus, joka tapahtuu vasta syksyllä, kun varsan varsakarva on vaihtunut eli jolloin varsan ikä on n. 4kk. Tunnistus tilataan tältä samaiselta oman alueen hevosjalostusliitolta ja tunnistuksen tekee hevosjalostusliiton virkailija, jolle annetaan tunnistamisen yhteydessä vielä kaikki mahdolliset paperit. Varsasta irjataan ylös väri ja merkit, otetaan veri- ja jouhinäyte DNA tutkimusta varten, sekä varsalle asennetaan mikrosiru.

Tämän jälkeen rekisteröitävän varsan asiakirjat lähetetään hevosjalostusliitosta Suomen Hippokseen, kun tunnistusmaksu on maksettu. Rekisteröinnin valmistuttua varsan omistajalle lähetetään rekisteröintimaksu, ja kun tämäkin maksu on hoidettu, varsan passi lähetetään omistajalle. Eli passia voinemme odottaa ehkä vasta aikaisintaan tämän vuoden lopulla, mutta monesti olen kuullut, että Hippoksessa ratsujen rekisteröinnissä on mennyt usein niinkin pitkään, että passin on omistaja saanut vasta vuoden päästä keväällä käsiinsä juuri ennen kasvattajapäiviä toukokuussa. Se onkin jännä juttu, kun Deen passin sain Hollannista käsiini kuukauden sisään varsan syntymästä - eli hassua, että ulkomaille varsan rekisteröinti on kymmeniä kertoja nopeampaa, kuin kotimaahan - toki siellä on vissiinkin vähän isommat laitteistot ja henkilöstöt suorittamassa näitä hevosten rekisteröintiasioita, onhan siellä hevoskasvatus ja kulttuuri noin muutoinkin aika paljon laajempaa, kuin meillä täällä pikkuisessa kotimaassa.

Pitkä matka kuljettiin, että päästiin tähän pisteeseen - pieni tulokas juuri syntynyt <3

Nyt on muuten Torstille saatu tänne blogiin oma esittelysivukin ja linkki löytyy tuolta yläpalkista! Torstin esitelysivun takaa löytää linkin vielä tähän varsaprojektista kertovalle sivustolle, josta taasen löytyy kaikki linkit blogiteksteihin koko projektin edistymisestä syntymään asti.

Pari päivää sitten Torstia kävin taas moikkaamassa, kun ei millään malttanut pysyä poissa ja sain todeta, että tyypille on nyt puhjennut eteen maitohampaat ylös ja alas. Yhtä vilkas, rohkea ja seurallinen se on vaan jatkuvasti - syliin tulisi ja haluaa kokoajan rapsutuksia, on se vaan niin valoittava hurmuri, että oksat pois! <3
Kameran unohdin kotiin, mutta ehkä tällä viikolla saan taas kuvamateriaalia tyypistä. Nyt niitä kuvia täytyy ottaakin, kun tämä ensimmäinen vuosi on varsan kasvun ja kehityksen kanssa todella vauhdikas. Jo viikossa tapahtuu valtavasti muutoksia, nytkin oripoika oli kerännyt korkeutta taakse ja oli aavistuksen takakorkea, mitä se ei ollut vielä toissaviikolla :) Hitsi, kun saisi pitää hevosia omassa pihassa, niin voisi seurailla pikkuviikarin menoa päivittäin... ehkä tällainen unelma voisi joskus toteutua, ken tietää!

5 kommenttia:

 1. En tiiä hevosten rekisteröinnistä mitään, joten kysymys: miksi Dee rekisteröitiin Hollantiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Deen isä on hyväksytty KWPN kantakirjaan jalostukseen, mutta Suomeen sitä ei hyväksytty, joten kaikki sen oriin jälkeläiset luonnollisesti sitten rekattiin sinne ja siksi Deelläkin on KWPN passi, vaikka se Suomessa onkin syntynyt ja kasvatettu. :)

   Poista
 2. Kiva tietää vähän tuosta rekisteröintiasiasta. Mun pitäisi aluksi vaan selvittää, että onko tamma edes puhdas trakehner, jotta saisin mahdollisesti syntyvästä varsasta sitten fwb:n. Ja sitten vielä kaikki nimihärdellit, joita en edes uskalla vielä alkaa miettimään, tulee vaan niin suuri pettymys jos varsaa ei ikinä synnykään.

  Mutta onpas teillä ollut epäonnea siemennyksen kanssa :/ Hyvä kuitenkin, että lopputulos oli sitten kaiken vaivan arvoinen ja mieluisa kuitenkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään uskaltanut nimeä miettiä, enne kuin viimeisin ultra oltiin saatu tehtyä ja todettua, että varsa on edelleen matkassa mukana :D Eikös Saksan Trakehner verbandista saa tuon tietoon, onko hevonen aito traki? En ole trakehnereihin niin paljon perehtynyt, että tietäisin.

   Jep, siemennyksessä meni kyllä niin moni asia todella huonosti ja osa asioista oli kieltämättä vähän huonosti hoidettukin. Sitäkään me ei nimittäin tiedetty, että kesäkuun jälkeen Torneschin tuorespermaa ei olisi enää saatavilla, kun se lähti valmistautumaan MM kisoihin takaisin Malinille... onneksi tamma sitten kuitenkin tiinehtyi sillä viimeisellä mahdollisella yrittämällä, mutta olin jo kyllä valmistautunut luovuttamaan ja vaihtamaan oria. Olisi ollut kyllä kova pettymys jo vaihtaa sitä oria, saatika jättää leikki kesken kaiken tuon jälkeen. Onneksi niin ei tarvinnut tehdä ja kaikki meni sitten lopulta parhain päin, vaikkakin vaikeimman kautta :)

   Poista
  2. Joo, saa sen sieltä selville kun lähettää hevosen paperit sinne. En vain vielä ole saanut aikaiseksi :)

   Mietin myös itse silloin orivalintaa tehdessä tuota ulkomaalaisten orien saatavuutta. Tai lähinnä sitä, kun pakasteella siementäminen oli mahdotonta tässä meidän lähellä ja tuoresiemenen saatavuus ulkomaalaisista oreista oli hieman huonohko. Onneksi olisi mahdollisesti ollut noita muutamia suomalaisia välikäsiä muutamalla isolla ulkomaalaisella oriasemalla, jotta sitä kautta orin saaminen olisi varmasti ollut helpompaa.

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot