perjantai 21. elokuuta 2015

4v. Risto loikkaa


Huomenna Risto pääsee elämänsä toisiin estekisoihin, sillä Risto tulee Tuomarinkylään kansallisten etkoihin hyppäämään 50cm miniluokan. Meillä on takana kesäloman jäljiltä vasta yhdet kunnolliset hyppytreenit kentällä, ja edeltävällä viikolla otetiin pari hyppyä pellolla. Eli varsin vähän olemme nyt vielä päässeet treenaamaan hyppyjä, mutta kun kyseessä on poni nimeltä Risto, en ole kovin huolissani, etteikö se suoriutuisi todella hyvin huomisesta startista. Se on niin itsevarma, ja ikäisekseen mutenkin kypsä, järkevä ja ratsastuksellisesti hyvällä mallilla, että hyvillä mielin käydään näyttämässä pikkuponille taas vähän kisakenttiä. Samalla saadaan vähän treeniä tulevia Laatuponikilpailuja varten, johon ei ole enää liiaksi aikaa.


Pikkuhypyt pellolla eivät onnistuneet viikko takaperin kovin hyvin, sillä tunsin Riston varovan "nurmipohjaa" jonkin verran sen pienen liukkauden takia. Se on hirmuisen tarkka pohjista ja ei etene pohkeen edessä normaalisti, jos pohja on sen mielestä epäilyttävä yhtään. Mimmin kanssa tällaista ongelmaa ei sen sijaan ole lainkaan, se hyppää missä vain selkeästi samalla itsevarmuudella. Risto sen sijaan on tämän suhteen varovaisempi, mikä voi olla kyllä ihan viisasta varomistakin ponilta. Hypyt olivat tästä syystä vähänepätasapainoisia ja lähestymisiä oli hankala tehdä, kun poni jarrutti. Ei ollut siis syytä ottaa muutamaa hyppyä enempää treeniä sillä kertaa.


Tämän viikon tiistaina otettiin uusinta hyppytreenit kentällä, jotta saadaan ponin kanssa tehtyä hommia hyppyjen eteen ilman varomista. Alkuun Ristolla oli selkeästi vähän jännää, ja sille oli jäänyt vähän päälle se jarruttelu peltohyppelyn jäljiltä, joten sain aluksi rohkaista sitä liikkumaan eteenpäin. Kun viihdoin alkoi ponin oma moottori käynnistymään, alkoi sitä viime keväänäkin jo väläyteltyä hyppyä tulemaan jälleen esiin! Huima tunne, miten tuollaisesta pienestä nuoresta ponista vaan voi lähteä voimaa siinä ponnistusvaiheessa! Parin hyvän hypyn, ja kahden laukka-askeleen sarjan treenamisen jälkeen oli hyvä lopettaa siltä erää. Nyt täytyy vaan jatkaa samalla linjalla, kuin viime talvena ja keväänäkin, että ei hinkata kuitenkaan liikaan, että sitten kun alkaa onnistumaan - lopetetaan hommat siltä erää, jotta ponille jää hyvä maku suuhun ja se ei väsy liikaa. Sen sijaan treenitoistoja voidaan ottaa viikossa useampia silloin, kun yksittäisen treenin pituus on riittävän lyhyt. Luulen, että tällä taktiikalla saadaan riittävän paljon valmistauduttua Laatuponikisoja varten.


Hyppyjen suhteen täytyy vielä treenata todella paljon sitä, että saadaan hypyt suoriksi ja näin ponnistuksen lähtemään yhtä paljon molemmilla takajaloilla. Tätä kautta tekniikkakin hioutuu paremmaksi. Irtohypytyksessä Risto hyppää hyvässä tasapainossa, mutta on ymmärrettävää, että nuori poni ei vielä omaa sellaista tasapainoa ratsastajan kanssa. Tätä täytyy treenata nyt ennen Laatuponikisoja sen verran mitä ehdimme - mutta luulen, että aikamme ei ihan riitä siihen, että saisin ponin näin lyhyellä ajalla niin hyväksi, kuin alunperin kesällä olin ajatellut. Ja en siitä haluakaan ottaa stressiä, koska tärkeintä on saada kuitenkin pitkällä tähtäimellä ponia kehitettyä niin hyväksi kuin mahdollista ja sitä ei hätäilemällä saavuteta.

Toivotaan siis, että saadaan huomisesta onnistunut kisakokemus ponille ja voidaan jatkaa hyvillä mielin treenaamista taas kotona! :)

5 kommenttia:

 1. Onnea kilpailuihin! Innolla odotan, että pääsen näkemään menoanne, kun viimeksi kouluratsastuskilpailut jäivätkin näkemättä. Risto on kyllä komea poni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tulet paikanpäälle! Toivottavasti sinulla on kamera mukana, voisin haluta Ripanderista muutaman onnistuneen otoksen, jos sellaisia sattuu saamaan :)

   Poista
  2. Kameran kanssa oltiin tänään paikalla alusta loppuun asti ja tavoitteena olisi uusia sama huomenna. Yritän muistaa heittää sinulle sähköpostia huomisiltana, mutta jos en muista, muistuta! Teillä meni tänään hienosti Riston ja Deen kanssa, toivottavasti huomenna myös :)

   Poista
 2. Vau mikä hyppy, pikku Ristolla on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Ponnistusvoima noin pieneltä on jotenkin joka kerta yhtä mykistävä, kun se sen kerran lähtee taas leiskauttelemaan!

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot