keskiviikko 5. elokuuta 2015

Welsh - unelma lasten poni

2 viikon treenimateriaalien yhteen lyöminen vie aika paljon aikaa, joten vielä saa Dexterin kuulumiset odotella ja sen sijaan laittaa kuvia tämän päivän hypyistä valkoisella unelmaponilla.


Mimmi, eli Southern Solid Gold, on n. 120cm säkäinen 6 -vuotias welsh mount -tamma, joka on toiminut pääsääntöisesti tämän kuluneen vuoden 6- ja 8 -vuotiaiden lasten opetusratsuna. Tästä syystä se tarvitseekin aina välillä aikuisen läpiratsastusta ja uusien asioiden opetusta, jotta se toimii jatkossakin hyvänä opettajana pienille.


Tästä tulikin mieleeni taas ajatus siitä, miten monesti juuri welsh -ponista rotuna on välillä vähän väärä kuva siinä, että se olisi liian kuuma lasten poniksi. Olen asian kanssa eri mieltä. Se on energinen ja herkkä ponirotu, mutta oikein oikein ratsutettuna ja koulutettuna osaavan aikuisen toimesta, ei voisi nöyrempää ja parempaa opetusmestaria olla. Lapsi oppii kaikista parhaiten herkiltä ja "kevyin avuin" toimivilta LAADUKKAILTA poneilta. Welsh on tällaiseen riittävän herkkä, mutta samalla työhön motivoitunut rotu, jolta löytyy riittävää kapasiteettia tutustuttamaan aloittelevan pienen kuskinsa alusta asti sihen fiilikseen, miltä kunnolla liikkuva ja hyppäävä peli tuntuu. Sitä ei tarvitse jatkuvasti patistaa tekemään asioita (korostaen, että poni ylipäätään on alunperin ratsastettu ja koulutettu järkevästi ja oikein), vaan niillä on uskomaton työmotivaatio tehdä työnsä kunnolla - oli selässä sitten enemmän vaativa osaava aikuinen, tai kokematon lapsi keikkumassa kyydissä.

 Ikinä se ei yritä röyhkeästi luistaa hommista, jos se huomaa, että selässä on esimerkiksi pieni lyhyt jalkainen lapsi, jolla ei ehkä ole mitään auktoriteettia päättää lopullisesti suunnasta ja vauhdista, vaan se haluaa auttaa ja kuuliaisena rehellisesti tehdä parhaansa näissäkin tilanteissa. Mimmistä esimerkiksi näkee, että se nauttii tarjotessaan parastaan pienten kuskiensa alla! :) Ei kiukuttelua, pukittelua, puskiin syömään ryysäämistä, stoppailua tai muuta sellaista turhaa aikaa vievää taistelua lapsen ja ponin välillä.


Haasteensa poni tarjoaa sen sijaan siinä, että se liikkuu oikeasti laadukkaasti (isommin) ja hyppää myös hyvin ja energisesti ollen herkkä painoavuille puhumattakaan muista ratsastusavuista - lapsi joutuu alusta asti oppimaan tasapainoa, oman kehon hallintaa ja herkkyyttä toimia hevosen kanssa. Tällaisella ponilla ratsastamaan opettelun jälkeen on helppoa kasvun myötä siirtyä kohti isompia ratsuja, kun oppii alusta asti, miltä sen ratsastuksen kuuluu tuntua. Liian paljon näkee sitä, että ponit eivät ole riittävän joko koulutettuja tai muuten vaan sopivia lasten ratsuiksi, ja lapsi oppii vaan "tappelemalla" saamaan ponin ylipäätään liikkumaan eteenpäin - jos saa. Joutuu potkimaan ja käyttämään raippaa - ei hyvä. Ratsastuksessa tavoitteena on kuitenkin parhaimmillaan kommunikointi yhteistyössä ison eläimen kanssa hyvin pienin, kevyin ja näkymättömin avuin ja tällainen "taistelu" ei ole kaikista rikkain aloitus ratsastusuralle. Ratsastusuran alussa opituista tavoista on oikeasti vaikeampi päästä eroon myöhemmin, niin ratsastajalla, kuin itse ratsullakin.


Mimmin kanssa oli tarkoitus tänään ottaa taas hyppyjä vähän normaalia isommilla esteillä. Kesän se onkin hypännyt lasten kanssa, ja välillä näissäkin asioissa on hyvä vähän luoda ponille lisää itseluottamusta hommaan, jotta kehitys jatkuu pikkukuskienkin kanssa. Se on oppinut nyt pikkasen tarvittaessa jatkamaan vaan ohitse esteen, jos siinä esteessä on sen mielestä "jotain jännää". Ei mitään kovin vakavaa ja isoa ongelmaa, mutta näihin on hyvä puuttua jo ihan alussa, ettei isompaa tapaa synnykään. Yhden kerran Mimmi tarjosi tätä ohimenovaihtoehtoa itsellenikin, mutta sen jälkeen homma luisti, kuin rasvattu. Tällä ponilla on ilo lähestyä estettä, kun se ei tee mitään tempomuutosta omin päin, vaan malttaa odottaa ratsastajan ohjeita. Ponnistuspaikat on tästä syystä todella helppoa löytää. Lopuksi hypättiin varmaan n. 80-90cm yksittäinen okseri, mikä on tällaiselle nuorelle pikkuponille jo ihan esteen kokoinen. Mimmi eteni esteelle tosi kivalla energialla ja hyppäsi varovaisesti. Super poni!


Ihania fiiliksiä ja ajatuksia herättävä poni! Allekirjoittanuthan on aloittanut oman ratsastuksen aikoinaan 9 -vuotaana kokeneen hyvinkoulutetun welshin selässä - ja uskon, että moni asia tänäkin päivänä, mm. se opittu herkkyys hevosten kanssa toimimisessa, on arvokkaita oppeja tältä nyt jo edesmenneeltä upealta welshitammalta. Eipä siis ihme, että koen oloni kaikista kotoisimmaksi näiden "herkkisten" tapausten selässä :) Enkä voi kyllikseni hehkuttaa ja suositella ponirotua lasten poniksi muillekin, jos miettivät mahdollista ponirodun valintaa omille lapsilleen!

17 kommenttia:

 1. Ponit ovat kyllä maailman parasta antia, JOS ne tosin on koulutettu hyvin alusta asti....se vaan on välillä hankalaa löytää sopivan kokoista aikuista tai riittävän taitavaa junnua siihen hommaan.:/ Itsekin olen menettänyt sydämeni Welsheille (varsinkin B- ja C- sektiot ovat aivan ihania) ja omasta takaa onkin kohta 30 vuotta vanha oman arvonsa tunteva russponitamma.:D Mimmikin vaikuttaa aivan loistavalta pikkuponilta kuvissa!:) Yksi juttu kuitenkin pisti silmään...onko satula ehkä hivenen liian edessä? Jotenkin näytti että nousi takaa (laukka- ja hyppykuvissa) ja että lavat eivät saaneet tarpeeksi liikkumavaraa. Muuten näytti hyvältä teidän meno!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin koulutettu ja pidetty poni on sellainen aarre, että jokaisen pikkuihmisen pitäisi aloittaa ratsastuksen opettelu sellaisen selästä!
   On vähän liukunut eteen, näillä helposti pyöreäksi laitumella paisuvilla otuksilla käy poikkeuksetta sana efekti, että satula ei pysy oikeassa paikassa vaikka sen kuinka satuloisi oikein, kun maha työntää penkkiä eteenpäin.

   Poista
  2. Sun ponin kuvat on ihania mä voisin harkita ostamista

   Poista
 2. Ihana luxusponi! ;) Todella fiksuja ajatuksia kirjoitit, kaikki teksti on totisinta totta. Kauniin näköinen ja ihanan luonteinen ratsu! Sovitte hyvin ratsukoksi, vaikka poni vähän pieni onkin. Näytätte muuten niin sopusuhtaisilta ja ponista huomaa kuinka se haluaa miellyttää, ja nauttii liikutuksesta! Ihailen myös ylipäätään ratsastustaitojasi, todella paljon onnea! P.s Tuo paitasi on aivan IHANA! En osaa sanoa mikä siinä on niin ihmeellistä, mutta jotenkin nyt osui ja upposi minuun! :) Pahoittelen sekavaa kommenttia, väsyneenä kirjoittaessaan ei saa tiivistettyä ajatuksiaan fiksusti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin jännä juttu, että miten voikin tuntea olonsa kaikista sopivimman kokoiseksi näin pienen ponin selässä. :D tuntuu että kerrankin jalka asettuu oikeeseen paikkaan ja voi tuntea itsensäkin harvinaisesti pitkäkoipiseksi!
   Kiitos paljon!

   Poista
 3. Allekirjoitan kyllä ihan täysin ! Itekin oon ratsastaan opetellut pienillä Welsh poneilla ja sitten kiusannut vähän isommalla Welsh Cobilla. Parhaita poneja mitä löytyy ja haaveissa on ostaa omakin sitten joskus :) ihania kuvia ja mielettömän ihana poni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, welsheistä löytyy vaihteita ja laatua osaavankin makuun ja musta näitä ihan turhaan mollataa liian herkkinä poneina, kun se niiden herkkyyshän on juuri se yksi parhaista piirteistä niissä! Mimmi on kyllä super ihana poni, kiitos :)

   Poista
 4. Ihan samaa olen itsekin aina vastannut kaikkiin "welshit ovat liian herkkiä lapsille" -länkytykseen. Welshien herkkyys on nimenomaan positiivinen asia. Pikkuwelshien luonne on sellainen, että jalostusorikin sopii lasten käsiteltäväksi (tietenkään lasta ei pidä koskaan jättää ponin kanssa yksin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Jopa 4v. welsh c oriimme Risto on jo ylittänyt ristikoita eskari-ikäisen kanssa, kun samaan aikaan kentällä pyörii ponitammakin. Toki valvonnassa. Tämä vaan siis kertoo siitä älyttömän hyvästä tuömoraalista ja herkkyydestä toimia kevyin avuin ilman repimistä ja potkimista ja pakottamista, vaikka ympäristössä olisi muita houkuttimia.
   Toki eihän tähän pisteeseen päästä ilman kunnon koulutusta ja ratsutusta, mutta welshien luontainen herkkyys on mielestäni myös vain positiivinen piirre niissä eikä lissään nimessä huono juttu :)

   Poista
 5. Ymmärrän kyllä pointtisi, että muksut oppii paremmi ku alla on laadukas hevonen jne. Mutta kuulosti siltä, että lapset eivät voi oppia kunnolla ratsastamaan elleivät he alusta asti pääse painosanalla laadukkaiden hevosten kyytiin. Kaikilla ei ole mahdollisuuttakaan aloittaa ratsastusta niillä parhaimmilla. Entä sitten, kun on aina mennyt "laadukkailla ja herkillä" poneilla/hevosilla ja pistetäänkin jonkun selkään, mikä esim. on kova kädelle ja millä on täysin oma tahto. Tässä tulisi esille asia, etteivät pärjäisi tälläisten kansa ollenkaan ja kun monipuolisesti pitäisi monenlaisilla hevosilla mennä! Enkä tarkoita kommenttia mitenkään pahalla, vaan lähinnä pohdiskelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai, sehän on kaikkein parasta, jos pääsee lapsi heti alusta asti menemään mahdollisimman paljon erityyppisillä poneilla (ja hevosilla). Veikkaan kuitenkin, että kun yleensä on varaa panostaa siihen yhteen ratsuun, niin kannattaa siinä tapauksessa myös panostaa edes vähän siihen laatuun ja koulutukseen, on lapsen mielenkiinnollekin hedelmällisempää mennä hyvin koulutetulla hyvällä ponilla päivittäin, kuin päivästä toiseen tapella pukitellaanko, ryöstetäänkö, jumitetaan keskellä kenttää tai työnnetäänkö pää puskaan syömään samalla vaahtosammuttimen kokoinen pikkuihminen yrittäen estää itse liukumasta kaulaa pitkin alas. Tätä näkee valitettavan usein ja harmittaa katsoa vierestä, ratsastus kun ei kuulu olla tuollaista taistelua, ei edes siinä poniratsastusvaiheessa.
   Ja täytyy sanoa, että ainakin tänäpäivänä on saatavilla laadukkaita pikkuponeja hyvin halpaan hintaan, joten jos pystyy pitämään omaa ponia, ei ainakaan näissä pikkuponien tapauksessa voi olla hinnastakaan kyse. Sitä paitsi laadukas hyvä poni ei kuitenkaan ole sama, kuin automaatti :) laadukas poni opettaa herkkyyttä ja tilanneälyä näin ratsastajalle alusta asti, puhumattakaan siitä kokemuksesta tietää miltä sen hankalemmankin/heikommin koulutetun ponin tulisi kulkea ja mihin pitäisi ratsastuksessa pyrkiä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos, hyvin extempore ajatusten purku kylläkin eilen illalla, mutta ne tekstit ovatkin yleensä parhaimpia :D

   Poista
 7. mie ite oon alottanu ratsastaa pikkuisella welsh A ponilla:) tää rotu on ihan huippu!

  VastaaPoista
 8. Hei ! Anteeksi uteluni, mutta saanko kysyä pituuttasi? Nimittäin itselle on tulossa ratsastettavaksi mahdollisesti saman kokoinen poni, ja mietin että mahdanko näyttää siellä selässä kovin pitkältä, painon puolesta voin hyvin ponin joksikin aikaa ottaa, mutta pituus arveluttaa. Sinun kokosi ei omasta mielestäni juurikaan pahalta näytä ponin kanssa, joten siksi kyselen pituutta, jotta voin verrata itseeni. Kiitoksia paljon jos viitsit vastata!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, olen 160cm. Riippuen myös ponin siroudesta, milloin tuntuu vuelä oma pituus ok:lta ja milloin ei. Toki mielestäni koulutuksellisista syistä kokosuosituksista voi tietyissä määrin joustaa, kun kyse ei ole jatkuvasta treenaamisesta pitkällä ajalla ja todella pieni kokoisia aikuisia ei hirveän montaa ole laittamaan näitä pikkuponeja lapsille.

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot