torstai 17. syyskuuta 2015

Auts

Risto 3 -vuotis keväällä v. 2014 ensimmäistä kertaa kentällä

Nyt on ollut pakko ottaa oman tekemisen kanssa pari askelta taaksepäin ja miettiä kerrankin sitä omaa terveyttä ennen eläimiä.
Sain vihdoin tietää, mistä tämän syksyinen ajan mittaan pahentuvat selkäkivut ovat johtuneet.

Viime maanantaina pääsin röntgeniin, lannealue ja lannerangan alaosia kuvattiin - kaikki näytti hyvältä. Maanantain iltana kävin tekemässä Riston kanssa viimeistelyestetreenit, ja Risto oli tosi hyvä! Otettiin sen kanssa huvikseen ensimmäistä kertaa vähän erikoisesteitäkin, ja vesimatto aiheutti ekalla lähestymisellä pientä kummastusta ja viimehetken ohimenon niin, että roikuin tovin ponin vasemmalle kyljellä ja aivan varmana, että pääsen tutustumaan lähemmin maan antimiin. No jostain kumman syystä sain itseni siinä vauhdissa kammettua takaisin. Oikea jalka selkeästi kaikista näistä kivuista on niin jumissa, että se auttoi minua pysyttelemään pienen liukkaan ponin vauhdissa mukana. Noh, toisella lähestymiskerralla mentiinkin jo tyylikkäästi yli ilman sen kummempia kyttäilyjä, jonka jälkeen ylitettiin vielä lankkua sekä otettiin yksi pieni rata sarjoineenkin. Risto teki työtä käskettyä ja oli niin kiva ratsastaa. Se ei edelleenkään ole ihan niin hyvä hypyissään, kuin voisi olla, mutta toisaalta epäilen sen johtuvan siitäkin, että kentän pohja on aika kova ja Risto on aika tarkka pohjistaan. Jätettiin Sitten treenit onnistuneisiin suorituksiin jälleen kerran ja täytyy sanoa, että Riston kohdalla treenit ovat kyllä menneet aivan putkeen - olen siihen tyytyväinen!

Risto 3 -vuotiaana viime syksynä Laatuponikisoissa Yyterissä.

Maanantai-iltana ajellessa Ristolta kotiin päin alkoi taas kivut selässä, lantiossa ja jalassa pahenemaan. Kotona en enää pystynyt taaskaan laittamaan yhtään painoa oikealle jalalle, kivut olivat ihan käsittämättömät!
Tiistai-aamuna heräsin suht kivuttomana, ja lähdin magneettikuviin, jotka oli minulle varattu edeltävänä päivänä.
Keskiviikkona iltapäivällä ortopedian erikoislääkäri soitti magneettikuvien tuloksia ja kertoi syyn tälle pitkittyneille pahentuville kivuille, SI nivelessä oikealla puolella murtuma ja selkärangassa jokin pieni vaurio nikamissa. Ei saa ratsastaa, urheilla eikä rasittaa ollenkaan. 6 viikon jälkeen pitäisi olla taas kunnossa, jos on malttanut ottaa rauhallisesti.

Ei siis ihme, että etenkin sen Riston kiellon jälkeen kivut voimistuivat taas vielä entisestään. Minulla ei ihme kyllä koskaan ole murtunut mitään, tämä on ensimmäinen kerta. Ja tämä tuli siitä, kun tipuin Deeltä sen kieltäessä vesimatolle... tästäkin tapahtumasta on aikaa. En ole vain välittänyt kivuista, jatkanut töitä ja fyysisiä hommia, ja ihmetellyt välillä, kun raajat puutuilee ja kipuilee. Lopulta rasitus sitten pahensi asiaa jo niin paljon, että erään erittäin kivuliaan yön jälkeen oli pakko jäädä makaamaan sängynpohjalle. Sen jälkeen olen ratsastanut muutaman kerran Deellä, todeten, että sen isossa liikkeessä kipu vaan pahenee. Ristolla olen pystynyt menemään, kun se on niin pieni ja kevyt. Tosin pikkaisen on joutunut näitä viimeistelyviikkoja muuttamaan sen mukaan, miten itse on kyennyt liikkeelle.

Risto 4 -vuotis kesällä 2015

Ensiksi ajattelin, että kiellosta huolimatta näytän Riston Laatuponikisoissa. Sitten minulle puhuttiin vähän järkeä päähän, ja rupesin miettimään, että en halua tästä jäävän itselleni mitään pysyviä vammoja. Oli pakko niellä pettymys ja todeta, että en pysty esittämään ponia ensi sunnuntaina. Olimme jo perumassa Riston osallistumista, mutta sitten tulin ajatelleeksi, voisiko joku muu näyttää Riston - se on kuitenkin niin kiva ratsastaa, ettei sen näyttämisessä pitäisi olla osaavalla kuskilla mitään ongelmia ja olisi sääli, että Ristolta jäisi nämä kinkerit väliin minun takiani. Riston selkään kun kuski kipuaa, silloin Risto tietää olevansa töissä ja keskittyy siihen. Se on myös niin hyvin tehtäviensä tasalla, treenit ovat sujuneet kaikenaikaa nousujohteisesti, että homma on varsin helppo, vaikkei olisi koskaan sen selässä istunut. Riston vahvuuksia onkin juuri se, että se on niin kuuliainen ja viisas poni, jolla on äärettömän hyvä ratsastettavuus tällä hetkellä, vaikkakin se onkin vasta 4 -vuotias ja ori - sellainen lasten ponin pitää ihanteellisimmillaan ollakin!

Elokuussa Dumin 1-tason kisoissa, Riston elämän toinen estestartti

Otin yhteyttä eilen Erikaan, sillä hän tuli mieleeni heti, kun mietin kuka voisi olla Ristolle sopiva varakuski näin lyhyellä varoitusajalla. Erika onneksi ehtii ja suostui hommaan, vaikka ei ehdi kokeilla Ristoa ennen sunnuntaita, joten kylmiltään mennään - mutta luulen tämän olevan silti hyvä idea. Risto ei ihmettele eri ihmisiä selässään ja on muutenkin aika itsevarma tapaus. Se tekee hommat tasan niin, kuin kuski ohjaa sen tekevän. Minkään muun tuntemani nuoren kanssa en olisi tällaista päätöstä uskaltanut tehdä, mutta en pysty olemaan liikaa kehumatta Riston kultaista luonnetta ja ratsastettavuutta.

Näin ollen Risto pääsee esiintymään Laatuponikisoissa sittenkin! Harmittaa toki, etten itse pääse esittämään, mutta pääasia, että ponin esiintymistä ei tarvinnut perua. Sunnuntaina yritän parhaani mukaan neuvoa varakuskia löytämään Ristoon oikeat nappulat ja auttamaan verryttelyssä. Ei meillä ole mitään odotuksia näiden kisojen suhteen, tulos voi olla ihan mitä vaan. Ristolle kuitenkin jälleen arvokasta kisakokemusta tulevaisuutta ajatellen!

Nähdään sunnuntaina Hämeenlinnassa Aulangolla!

14 kommenttia:

 1. Hyvä ettet lähteny kiellosta huolimatta ratsastamaan. Tälläisissä tilanteissa oma terveys on pakko laittaa etusijalle. Tsemppiä paranteluun:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meinaa antaa periksi millään, mutta onneksi muut osaa ajatella minun puolesta järkevämmin :D Kiitos! Ei pitäisi olla mikään iso ongelma, että pitäisi parantua ihan hyvin, kun nyt vaan malttaa parannella.

   Poista
 2. Mulla oli SI-nivelen kanssa ongelmia kun loukkaannuin ratsailla tammikuussa, kannattaa oikeasti antaa aikaa selälle parantua - vaikka itsekin annoin ja lepäsin lääkärin ohjeiden mukaisesti, se on jäänyt kummittelemaan taustalle ja esim. rankemman koulutreenin jälkeen selkä toisinaan kipuilee vieläkin. Itsellä vähän samanlainen tarina, meinasin että sain vaan pienen lihaställin, ja jatkoin ratsastusta kun meinasin että "iskias vähän kipuilee". Pian totesinkin, että isoliikkeisen hevosen ratsastettuani en päässyt enää kotimatkan päätteeksi autosta ylös, rappusten kävelemisestä puhumattakaan ja nukutun yön jälkeen ei meinannut sängystä ylös päästä... Ja oli muuten kipeä, voi luoja ei ole selkä ollut koskaan niin kipeä! Toiselle jalalle ei voinut varata yhtään painoa ja loppuviimein koko jalka ei oikein noussut enää ilman hirveää kipua... Levolla ja myöhemmin fysioterapialla parani, mutta toisinaan kipuilee edelleen. Tsemppiä paljon sulle paranemiseen ja Ristolle kisoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samanlaisia kipuja itselläkin, minut sai välillä kantaa sänkyyn, kun en vaan pystynyt kivuilta itse kannattelemaan omaa painoa ja vaikka makas sängyssä, niin kokoajan vaan sattui, vaikka oli missä asennossa. Voihan tällaiset vammat vihoitella vielä pitkäänkin, mutta jos ne sitten vuosien varrella kokoajan pienenevät? Toivotaan, että joskus voit huomata, että kipuja ei enää ole. Kiitos tsempeistä, ja samoin tsemppiä itsellesikin! :)

   Poista
 3. Huh! Onneksi löytyi syy kipuiluun. Nyt vaan malttia paranteluun ja tsemppiä sunnuntaille, vaikket itse ratsaille pääsekään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä tulee olemaan vaikeat viikot itselleni olla tekemättä yhtään mitään järkevää... mutta pakko tämä on nyt jaksaa, niin ei tarvitse myöhemmin harmitella, ettei malttanut parannella kunnolla!

   Poista
 4. Tämä kyllä niin selittää miksi naiset synnyttää eikä miehet... ;) Hyvä, että osasit kuitenkin hillitä menohalusi ja maltoit kuunnella kroppaasi, ystävälläni on joskus selän hiusmurtuma päässyt pitkään salaa jäytämään ja siitä on aika paljon ongelmia selän jouston kanssa näinä päivinä jäänyt jäljeksi. Nyt malttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah, totta :D Paljon sitä näköjään sitten pystyy tekemään murtuneilla paikoilla, mm. muutama kisastartti, estetreenit noin niinkuin yleensä, fyysinen raskas työ ja muu urheilu - ja sitä "vain" ihmettelee alkuun, kun vähän kolottaa... Okei, lopulta ne jalat sitten lähti alta, mutta kuitenkin. Jep, nyt täytyy yrittää malttaa, vaikka nämä muutama päivä on jo osoittanut, että vaikeaa tulee olemaan :/

   Poista
 5. Saako Dee nyt samalla loman vai minkälaista treeniä olet suunnitellut sille? :) Toivottavasti selkä paranee hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dee ei saa lomaa, se itseasiassa hankki jo itselleen viiden päivän "loman", kun energiaa kerätessään hukkasin yhden kenkänsä viime viikolla, mutta nyt se on taas lainakuskien varassa treenissä ja itse seurailen vierestä ja organisoin :)

   Poista
 6. Auts! Selkävaivat ovat hirveitä. Mulla on vasemmassa si-nivelessä muutoksia(sekä reumageeni)plus yliliikkuvat nivelet.. selkä vaivaa ajoittain. Autossa jos joutuu istumaan pidemmän aikaa niin ensimmäiset askeleet ovat tosi kivuliaita.
  Yksi mikä itselläni auttaa hieman on roikkuminen! (Selkäkippi on <3) venyttää mukavasti rankaa.
  Tsemppiä toipumiseen!! :) malta parannella, vanhoillapäivillä vanhat selkävammat aiheuttavat varmasti ongelmia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo selkäkivut on jo sellaisia, että ne vaikuttavat koko kroppaan. Siksi tässä nyt oikeasti pitää yrittää olla järki päässä ja ottaa kevyesti sen aikaa minkä tämä vaatii, ettei tarvitse myöhemmin enää näiden vaivojen kanssa elää. Joo, tuo roikkuminen olisi kyllä niin hyvä! Just yksi päivä siitä ääneen mainitsin, että olisi ihana, jos olisi sellainen tanko missä roikottaa itseään käsistä! Mutta harmi vaan ei ole sellaista... Kiitos tsemepeistä! :)

   Poista
 7. Ai että! Hyvä että syy selkäsi kipuun löytyi ja se on hoidettavissa. Nyt kun vielä maltat hoitaa sen rauhassa ja antaa paranemiseen tarvittavan ajan ja levon. Että ei vaan tulisi juuri sellaista viheliäistä selkävaivaa myöhemmin jatkuvaksi vaivaksi. Voin uskoa miten hankalaa on olla tekemättä mitään, mutta nyt täytyy käyttää sitä sitkeyttä näinkin päin välillä ja hillitä itsensä :) Hepat kyllä odottaa, eivätkä ne kuitenkaan pohjamutiin vaivu, vaikka suunnitelmat nyt varmasti muuttuovatkin. Hieno homma, että Risto pääsee kuitenkin kauden pää tavoutteisiinsa mukaan. Vai oliko laatuarvostelu Riston pää tavoite tälle kaudelle? Tsemppiä sinne! Tsemppiä ja malttia sinulle toipumiseen myös :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä eihän ne hevoset tässä mihinkään pohjamutiin vaivu ja tämähän tuli oikeastaan vaan hyvään aikaan vuodesta, jos nyt johonkin aikaan tällaista piti tulla. Kisat ovat takanapäin, pitäisi hevosellekin suunnitella vähän vuosihuoltoa ja alkaa suunnittelemaan talven treenikautta.
   Kyllähän Ristoa on kaiken aikaa treenattu Laatuponikisoja silmällä pitäen, mutta otetaan se kisana siinä missä muutkin, eli hyvää kehittävää kokemusta nuorelle tulevaisuuteen. Riston päätavoitteet taitavat näin nuoren vuosina kuitenkin olla breedersissä :) Kiitos kaikista tsempeistä!

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot