sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Lisää Ripan treenejä - voimaa ja notkeutta

Kulunut viikko on ollut omalta osaltani super ikävä - olen raataessani ilmeisesti satuttanut ihan kunnolla selkäni ja lihasten jumahdettua olen kokenut sellaisia hermokipuja selän kautta toiseen jalkaan, että kaikki liikkuminen oli pakko jättää pois keskiviikoksi ja torstaiksi... huh, en muista milloin olisin tuntenut vastaavaa kipua, kuin mitä tällä viikolla on tuntenut. Luonnollisesti en ole sitten päässyt tallillekaan ollenkaan, enkä mitään muutakaan. Deen liikutuksen minun poissa ollessani ovat hoitaneet ystäväni Janita ja hoitajamme Sanna - kiitos miljoonasti heille <3
Perjantaina sain apua lääkäristä ongelmiin ja nyt tänään sunnuntaina päätin kokeilla nousta ratsaille - Riston selkään. Hyvin meni, vaikka olin vain "vähän" jäykkä :) Riston kanssa ei vaan nyt olisi kauheasti aikaa jättää viikkotreenejä välistä, joten täytyy tsempata!

Riston kanssa ensimmäistä kertaa lähdettiin kokeilemaan ja treenaamaan jumppahommia. Sen kanssa yksitäiset esteet ja estetyypit sujuvat jo tosi hyvin n. 60-70cm korkeudella, samoin yhden ja kahden laukka-askeleen sarjaesteet. Nyt pitää alkaa pikkuhiljaa sen tasapainoa harjoittaa lisää, ja tällaiset pikkuiset sarjat, joissa tullaa ravilla sisään sen lisäksi oivaa voimaharjoittelua, sekä tekniikan hiomista.

Sijoitin siis kaksi sarjaa kentälle: puomi - n.1,5m - kavaletti - 5,5m - pysty/okseri. Välit ovat mitattu pienelle Risto-ponille sopiviksi, joten hevosille ja isoille poneille nämä välit eivät enää toimi. Sarjalle tultiin ravissa sisään, ja puomin jälkeen olisi tarkoitus ponin ponnistaa kavaletin yli, jatkaa yhdellä laukka-askeleella kavaletti - pysty/okseri -väli ja siitä jatkaa ulos hypyllä. Kun poni tulee ravilla sisään tällaiselle linjalle, se joutuu käyttämään extra paljon enemmän voimaa takaosallaan ponnistuksessa. Aavistuksen ahtaalla kavaletti - pysty/okseri -välillä halusin sen joutuvan nousemaan maasta enemmän "säkä edellä" ylös päin, jolloin se joutuu lähtemään hyppyyn enemmän selän läpi. Ristolta toivotaan hypyissä parempaa selän käyttöä ja yritetään treenata takaosaan lisää voimaa. Ajan kanssa se voimaa saadessaan alkaa hypytkin suoristumaan.

Ristolla oli vähän hakemista ja hahmottamista tehtävässä, mutta ilahduttavan varovainen se aina haluaa olla. Ei hipaisuakaan yhteenkään puomiin. Se lähti hyvin hyppyyn, niinkuin halusin, mutta videolta katsoessani huomasin, että se unohti etujalkansa ihan kokonaan hypyissä. Olisin saanut tällä kertaa vähän jopa pidellä sitä kohti tehtävää, nyt se pääsi ehkä vähän turhaan juoksemaan sisään, jolloin se ei ehtinyt rauhassa katsomaan miten jalkansa laittaa... näin se videon katsominen omasta harjoittelusta on etenkin yksin tehdessä aika kehittävää - tietää miltä se, mitä juuri tunsi, näyttää sivulta. Myöhemmin syksyllä voisi Ristonkin kanssa mennä ensimmäistä kertaa estevalmennukseen, että saisimme vähän apua treenailuumme.
Tulevan viikon alussa otetaan kuitenkin toisenlaista jumppaa kavaletti-innareilla ja maapuomeilla - luulen, että saan sillä keinoin vähän paremmin korjattua asiaa rasittamatta ponia liikaa.

Loppuviikosta otetaan yksi sileäntreeni, jonka jälkeen Laatuponikisa -viikolla otetaan maanantaina viimeiset hypyt, välissä maastoilua, kävelyä ja vapaata. Perjantaina vielä sileällä askellajit läpi ja kouluradan ohjelmasta pätkien läpi ratsastamista. Lauantaina kävelypäivä maastossa ja sitten olisikin hommat pulkassa tämän valmistelujen osalta, sillä sunnuntaina lähdetään ajelemaan kohti Hämeenlinnaa.

Alla videota meidän tämän päiväisistä sateisista treeneistä. Poni oli kyllä super ratsastettavissa ja se liikkui tänään ihan älyttömän hienosti ja hyvällä energialla!6 kommenttia:

 1. Mukava nähdä videoita Ristosta :) Se on vaan niin hieno! Ja taas mainitakseni, että hienoa työtä oot tehny Heidi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu pitkästä aikaa, yleensä siitä tulee otettua vaan kuvia! Tälläkertaa sade pilasi kuvausaikeet järkkärillä, ja otettiin kännykällä videota, mikä olikin kyllä hyvin opettavaista itsellenikin! Kiitos paljon, olen kyllä itsekin kovin ylpeä tästä työmaasta, sillä ponilla pystyy tällähetkellä maastoilemaan 7 -vuotias tyttökin, se ylittää ykisttäisiä ristikoita pienten ratsastajien kanssa ja vaikka samalla kentällä olisi tamma, niin se keskittyy myös pienten kuskien kanssa 110% työhönsä - tämä on paras palkinto tästä työstä! <3

   Poista
 2. Upea Risto! Toivottavasti pääsen laatuponikilpailuun paikan päälle näkemään tämänkin ihanuuden livenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva! Toivottavasti nähdään Hämeenlinnassa! :)

   Poista
 3. AI että kun tuo Risto vain kehittyy ja meno näyttää upealta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, se oppii ihan älyttömän nopeasti! Viisas poni <3

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot