keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Vatsamurheita... pitkästä aikaa

Olen ollut koko kuluneen kevän ja kesän niin onnellinen, kun Deen vatsa on pysynyt normaalina ja hyvänä kaiken aikaa, kisareissuista ja treenaamisesta huolimatta. Hevonen on kehittynyt tämän myötä ihan hirveästi - nyt vasta tänä kesänä se on uskaltanut alkaa käyttämään vatsalihaksiaan liikkumiseen ja itsensä kantamiseen oikeasti. Tätä kautta ratsastettavuus on tietenkin parantunut valovuoden ja yhtäkkiä hevoselta on alkanut löytymään eri vaihteita, mm. laukassa - mikä taas helpottaa aika suunnattomasti esteradalla ratsastusta oikeisiin ponnistuspaikkoihin.


Vajaa kuukausi sitten meillä vaihtui kuivaheinäerä. Heinä tulee ylipäätään nyt eri toimittajalta, sillä kulunut kostea ja sateinen kesä on hankaloittanut toden teolla kuivaheinäsadon saamista ympäri Suomen. Saimme kuitenkin talliin ihan hyvänoloisen heinäerän, sokerit siinä on aavistuksen korkeammat, kuin edeltävässä heinässä (mutta ei tässäkään ollut sokerit "kuin" 130, mikä on vielä ihan normaalisti liikkuvan ja terveen hevosen käsiteltävissä, eli ei todellakaan mikään ongelma. Valkuainen on tässä heinässä vähän alhaisempi, mutta se nyt ei ole oikeastaan huono juttu - olen joutunut kaiken ylimääräisen valkuaisen syötön viime heinäerän aikana tiputtamaan pois. Nyt tätä valkuaisvajetta pystyy helposti sitten paikkaamaan takaisin päin jos näyttää siltä). Heinä on maistunut Deelle yhtä hyvin, kuin edellinenkin. Lannan koostumuksessa kuitenkin huomasin jo ensimmäisen viikon aikana muutoksia. Entisen kiinteän lantapallon sijaan, lanta onkin nyt helposti hajoavaa ns. "murenevaa" ja aavistuksen kosteampaa, kuin normaalisti. "No tämä oli odotettavissa", mietin jo heti alkuun. Onhan Deen vatsa tunnetusti todella herkkä kaikille ruokamuutoksille ja heinäerän muutos on todella iso muutos suolistolle. Kahden - kolmen viikon aikana muutosta tähän vatsan tilanteeseen ei ole tullut. Sen verran olen myös kuitenkin noteerannut, että normaalisti hyvin siisti hevonen, mitä Dee on, onkin yhtäkkiä vähän epäsiistimpi karsinassa. Sillä normaalisti on yksi tai kaksi "vessaa" karsinassa, johon se kauniiseen pinoon kasaa asiansa, josta ne on hyvin helppo ja nopea siivota pois. Nyt heinän vaihdon jälkeen kasoja onkin tullut vähän sinne sun tänne, ihan kuin se ei oikein kerkeisi kissaa sanomaan, kun kakkahätä jo yllättää. Tämän myötä yön jälkeen karsina on ollut todella paljon sotkuisempi myös. Nämä on tällaisia asioita, jotka voivat kuulosta ei hevosenomistajan korvaan ihan turhilta jutuilta, mutta ovat kyllä asioita, jotka kuuluvat hevosenomistajan seurattaviin asioihin ja ylipäätään hyvään hevosen hoitoon ja terveyden tarkasteluun. On tärkeää tietää, milloin hevosen ulostus on normaalia ja mikä ei ole normaalia, kuinka paljon hevosesi virtsaa normaalisti, ja jos tässä tapahtuu muutoksia suuntaan tai toiseen, on alettava miettiä mistä se johtuu. Yleensä siis ruuansulatukseen ja elimistön aineenvaihduntaan nämä tällaiset asiat ovat yhteydessä, joka sitten heijastuu hevosen terveydessä pitemmän päälle muuallekin, jos niitä ei noteerata ja lähdetä tutkimaan sekä hoitamaan kuntoon.

Nyt viime viikolla oman selkäsairastelujeni johdosta jäin kotiin lepäämään kesiviikko-lauantain väliseksi ajaksi. Sunnuntaina kävin moikkaamassa Deetä, ennen kun lähdin Ristoa treenaamaan - hoitajamme oli tulossa myöhemmin sen kanssa maastoilemaan. Tällöin en huomannut vielä mitään. Illalla sain viestin, että Deen vatsa on mennyt todella sekaisin, ja että pylly ja häntä oli saanut pesun tämän johdosta. Maanantaina sain todeta itse samaa. Vatsa on ihan räjähtänyt. Pesin pyllyn kaksi kertaa, aloitin antepsin -kuurin vanhojen eläinlääkärin antamien ohjeiden mukaan ja niin vimmatusti yritin miettiä, että mitä nyt on oikein tapahtunut viime viikolla sellaista, että vatsa päätyi tuohon kuntoon? Vai oliko ongelma nyt kytenyt siellä siitä asti, kun heinä vaihtui ja lannan koostumuksen muutoksen huomasin? Dee ei vielä toistaiseksi vaikuta kipeältä muuten, mutta sitä inhottaa suunnattomasti, kun perästä valuu kuravesi pitkin kinttuja.

Sitten syttyi valo päässäni maanantai-iltana, kun murehdin asiaa vielä nukkumaan mennessäni. Se sai torstai-iltana matolääkkeen! Se on ainut asia mikä on nyt muuttunut. Miksi se sitten matolääkkeestä noin reagoi, ken tietää - mutta ärtynyt suoli on nyt ainakin ja se täytyy saada rauhoittumaan. Jo toisen päivän antepsin -kuurin aikana on huomattavissa pientä rauhoittumista vatsan suhteen, mutta ei se edelleenkään hyvä ole. Pyllypesuja jatketaan nyt pari kertaa päivässä niin pitkään kuin on tarves, antepsinia syötän nyt tämän viikon loppuun ja muutenkin heppa saa viikon nyt tosi kevyttä liikuntaa, jätetän hyppytreenit ja isommat sileäntreenit täksi aikaa pois, ja täytetään liikuntakalenteri normi kävelylenkkien lisäksi ohjasajolla ja maastoilulla, sekä kevyellä jumpalla. Onneksi Dee on kuitenkin super hyväntuulinen ollut kokoajan, se kertoo siitä, että voin edes vähän huokaista helpotuksesta. Mutta kyllä ajattelin, että käydään nyt syksyllä vuosihuollon ja -tarkastuksen yhteydessä tekemässä ylimääräinen vatsatsekkaus, että saadaan tietää, miltä siellä näyttää nyt puolen vuoden treeni- ja kisakauden jälkeen.

Viime viikolla saatiin otettua viimein pieni "kurinpalautus" estetreeni - lyötiin esteet kentälle, ja laitettiin kaikki härpäke esteiden alle, mitä kentän laidoilta löydettiin ja mitä siinä ajassa ehdittiin raahata. Pari kieltoa sieltä tuli juurikin "pelottaville" esteille, ja yhden kerran meillä oli Deen kanssa lähestymisestä pienet erimielisyydet, jonka vuoksi epäonnistunut sisääntulo sarjalle. Mutta oli ilahduttavaa, että tämän epäonnistumisen jälkeen Dee ei jäänyt epävarmaksi, vaan halusi korjata ja olla mun kanssa loppuun asti. Kiellot saatiin hyvin oikaistua, eikä asiat jääneet kesken. Saatiin kyllä tosi hyvä treeni aikaiseksi ja Dee hyppäsi lopulta tosi hyvin 110-120cm radan ilman minkäänlaista epäröintiä. Se on kyllä ihan super kiva ratsastaa sitten, kun sen saa noin hyvin kuulolle ja pääsee sen kanssa samalle aaltopituudelle.

Alla video näistä 31.08.2015 estetreeneistä.
Nyt siis vähän kevyempää tähän väliin Deelle, ja myös itselleni tämä tulee ihan hyvään saumaan tuon  oman selän parantelun kannalta. Ja tässä täytyi todeta, että eipä meidän vetoautollakaan tällä hetkellä mihinkään vedetä tai ajeta sen enempää, ennen kuin sekin saadaan huollettua. Joskus tuntuu, että kaikki "hajoo" kerralla, mutta toisaalta parempi näin - saadaanpa nyt sitten kerralla huollettua kaikki kuntoon, itse saan keskittyä 100% Riston treenaamiseen tämän ja ens viikon vielä, ja sen jälkeen jatkaa sitten Deen kanssa syksyn treenejä ja ottaa ehkä pari starttia vielä kauden loppuun, jos hyvin käy!

33 kommenttia:

 1. En nyt halua tätä pahalla sanoa, mutta katsottuani tuon videon pyytäisin sinua myös katsomaan sen uudestaan ja seuraamaan alusta loppuun asti pelkkiä käsiäsi, erityisesti hyppyjen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt tätä pahalla halua vastata, mutta luuletko tosiaan etten tiedosta omia tai yhteisiä virheitä, puutteitamme ja heikkouksiamme ilman, että joku sivustaseuraajan nimettömän henkilön tarvitsee erikseen netissä siitä alkaa näpäyttelemään? :) jos edes olet yhtään blogiani seurannut enemmän, niin tietäiset myös sen, etten koe olevani täydellinen ratsastaja ja on myös päiviä jolloin saatan ratsastaa huonommin, kuin toisina. Pääpiirteittäin yritän joka ratsastuskerralla parhaani, ja valmentajani kanssa keskustellaan viikottain kehitettävistä asioista, niin hevosen kuin itseeni liittyvistä. Kiitos :)

   Poista
 2. Miksi pidät hevosen tuomarinkylässä jos se ei voi hyvin siellä? Maha voi hyvinkin helpottaa jos löydät deelle sopivan ympärstön. Pidemmät tarhausajat ja rauhallisemman tallin. Sinuna miettisin kannattaako kittuuttaa paikassa joka ei selvästikkään sovi tälle hevoselle.. Antti on loistava valmentaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, mutta mitä mä just luin?? Tämä on ainut talli tähän mennessä, missä Dee on pysynyt näin hyvänä ja terveenä tähän mennessä. Madotuksen joutuu valitettavasti tekemään, myös siellä maalaistalleilla.

   Poista
 3. Meilläkin herkkävatsainen heppa reagoi matolääkkeeseen ähkyilemällä seuraavana päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, matolääkkeet ovat kyllä elimistölle kunnon myrkkyä, mutta välttämättömiä loishäädössä.

   Poista
  2. Mulla myös on yksi "huonovatsainen" hevonen, annan sille aina 2viikkoa ennen madotusta maitohappobakteerikuurin ja jatkan viikko-kaksi madotuksen jälkeen. Ehkä ylireagointia, mutta meillä on toimunut. Kannattaa myös miettiä tarkkaan madotuksen tarve. Itse madotan kaikki hevoset syksyisin, mutta muulloin pelkän lantanäytteen perusteella ne hevoset, joilla on näytteen mukaan matoja.

   Poista
  3. Maitohappobakteereita pitää kyllä hankkia. Meillä on jo Ekygard suojaamassa mahaa ja hiivoja auttamassa suoliston normalifloran ylläpitoon, se on ollut myös todella toimiva lisä. Me ei myös madotettu viime keväänä, kun matonäytteet näytti, ettei matoja ole ja nyt oli tosiaan pakollinen syksyn madotus. Oman kokemukseni mukaan herkkävatsaisen kanssa näissä asioissa ei voi liikaa ylireagoida! Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Onpas ihmeellisiä kommentteja taas. Mun silmään Dee näyttää ihan älyttömän hyvältä videolla ja vaikka teetkin välillä virheitä, niin myös korjaat ne. Tää on siitä kiva harrastus, ettei koskaan voi olla valmis ja veikkaanpa että näillä anonyymeilläkin on vielä rutkasti korjaamista ratsastuksessaan -niinkuin meillä kaikilla. :)

  Harmillisia nuo vatsaongelmat, mutta onneksi ne tulivat noin hyvään saumaan (vai voiko ongelmat ikinä tulla hyvään saumaan..:D) eikä esim. keskellä kautta! Tsemppiä sinulle ja Deelle, toivotaan vatsaongelmien loppumista ja onnistunutta treenisyksyä :) <3

  Ps. En aina jaksa katsoa hyppyvideoita koska olen enemmän koulupuolen tyyppejä, mutta sun videot katon jo sen takia että Antilla on ihan älyttömän kiva ääni :D Multa saattaisi jäädä ratsastukset väliin hänen tunnilla kun unohtuisin kuuntelemaan hänen ääntä enkä mitä sanoo....:-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, mutta mikäs sen kivempaa, kuin päästä härnäämään jotain yksittäistä bloggaajaa... huh, minkälaiseen porukkaan tämän harrastuksen kautta "törmää"...

   Mustakin Dee oli tuolla videolla tosi hyvä, vaikkakin se oli tuona päivänä pitkästä aikaa vähän raskas, kun oli niin menossa!

   Ja vatsaongelmat näyttivät olevan vain ohimenevää madotuksesta johtuvaa ärtymystä, sillä ilokseni sain nyt illalla huomata, että vatsa on tasaantunut ja kakka taas normaalia, huh! Ja tosiaan, jos nyt milloinkaan tällaiselle on sopivaa aikaa, niin nyt on ihan passeli hetki pitää vähän kevyempää :D

   Kiitos tsempeistä, ja täytyy sanoa, että Antin ääni ja tyyli opettaa saa kyllä mutkin hirmuisen keskittyneeksi, onneksi en sentään jää vaan paikalleen kuuntelemaan, sillä vois tulla koutsilta suusta vähän kovempaan ääneen ärhäkämpiä käskyjä siinä vaiheessa ;D

   Poista
 5. No voi päivää taas, tuntuu ihmisillä olevan aina vaan huonoa sanottavaa, vaikka miten tekisi. Munkin (melko amatöörin) silmään Dee näytti hyvältä, eikä kyllä voi kun ihailla sun tasaista istuntaa.. Pohje pysyy kun liimattuna kylkeen, katse ylhäällä ja kokonaisuudessaankin kivan hallittua, tuohon suuntaan sitä toivoisi itsekin kehittyvänsä :) Tsemppiä jatkoon ja eritysesti mahaongelmiin, jotka taisivat onneksi tällä kertaa olla vaan matolääkkeestä johtuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille on tässä parin vuoden saatossa kerääntynyt tällainen muutaman tyypin "ahdistelijajoukko", jotka silmä kovana seuraavat tätä blogia päästäkseen jostain kettuilemaan. Kiitos paljon, itsekin olen tosi tyytyväinen, miten paljon olen saanut vakaammaksi istuntaa ylipäätään. Toki paljon on paranneltavaa, mutta niinhän meillä kaikilla, joillain jopa käytöstavoissa :D Kiitos tsempeistä!

   Poista
 6. Meidän tamma sai ähkyn muutama päivä matolääkkeen annon jälkeen. Eli ilmeisesti sekin voi aiheuttaa reagtioita eri hevosilla eri tavoilla. Liekkö mahaan kuolevat loiset voisivat esim. herkkää Deetäkin ja vatsaa härrätä?

  Sullon upea hevonen ja olet nähnyt sen eteen paljon vaivaa! Vaikka tiedän, että on miltei turha sanoa itsestäänselvyyttä, mutta älä välitä, jätä tuollaiset jutut omaan arvoonsa! En muista onko sulla nyt käytössä se, että hyväksyt kommentin ennen sen julkaisua, mutta jos ei niin sinuna ottaisin sen käyttöön ja jättäisin julkaisematta negatiiviset ja provosoivat kommentit joksikin aikaa, eiköhän ne sitten itsestäänkin "pölyn laskeuduttua" vähenisi. Toki kritiikkiä saa ja pitääkin antaa, mutta ihmiset ei aina taida ihan muistaa, että kukaan ei ole täydellinen ja teet tätä vapaaehtoisesti meidän lukijoiden ja itsesi iloksi :) Pidetään se siis kaikille mukavana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut nyt myös tuollaisista vatsareaktioista matolääkkeen jälkeen. Voi hyvin olla, että kuolevat loiset aiheuttivat tämän. Nyt vatsa on jo onneksi rauhoittunut normaaliksi.

   On käytössä kommentin hyväksyntä, mutta aina en edes niitä lue, vaan julkaisen suoraan. Nyt täytyy kyllä jatkossa tehdä niin, että kaikki asiattomat kommentit lentävät samantein roskikseen. Kritiikkiä toki saa antaa, mutta silloinkinpitää ymmärtää, milloin on sopivaa siihen kritiikkiin ja milloin ei. En minäkään tuolla talleilla ole neuvomassa muita hevosen hoidossa suuna ja päänä, vaikka kaikki eivät tekisikään asioita samalla tavalla kuin minä.

   Hyvin sanottu, jatkossa kommenttiosion yritän tuolla seulonnalla pitää mukavana ja järkevänä. Kiitos kommentoinnista!

   Poista
 7. Onkohan Antti koskaan hypännyt Deellä? En tälläästä muista ainaskaan. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä se Antin alla nii ja olisi varmasti hyödyllistä teillekkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antti on hypännyt Deellä kaksi kertaa, ensimmäisen kerran silloin, kun Dee oli 5 -vuotias ja viime kerrasta on pari kuukautta. Se kyllä aina opettaa itseänikin nähdä välillä maasta sivusta, miten kokeneempi ratsastaja asioita tuon hevosen kanssa ratkaisee. Pääpiirteittän Antti tykkää opettaa ja saada ratsastajan itse yrittää mahdollisimman pitkälle ja ratkomaan itse ongelmia hevosen selässä, ennen kuin itse kipuaa kyytiin.

   Poista
 8. Heippa!
  Tuosta matolääkkeestä ajattelin mainita; mulla on yksi todella herkkävatsainen hevonen,joka reagoi todella vahvasti matolääkkeeseen jossa vaikuttavana aineena on moksidektiini. Kerran tätä annoin ja hevonen oli todella huonona sen jälkeen. Jatkossa en käyttänyt tätä matolääkettä enää,ja huomasin että muihin matolääkkeisiin ei syntynyt mitään reaktiota.
  Tämä on varmasti todella yksilöllistä,mutta ajattelin vinkata silti!
  Tsempit teille,sulla on huikea hevonen ja menette vielä pitkälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tällaisia kokemuksia on aina kiva kuulla, vaikka en tietenkään voi olla iloinen kuullessaan, että muillakin löytyy näin herkkävatsaisia hevosia! Haastavaa on hoito ja ruokinta välillä, mutta toisaalta tämä hevonen kaikessa monimutkaisuudessaan opettaa minua ihan valtavasti.
   Kiitos tsempeistä ja kivoista sanoista! :)

   Poista
 9. Nuo vatsavaivat kuulostavat melkein kuin omilta, heh... Ei kivaa yhtään! Onko teillä madotus "pakollinen" juttu vai toimisko Deen tapauksessa se kakkatutkimus? Vai löytyykö matolääkkeitä jotka ovat vatsaystävällisempiä? Toivottavasti tilanne on jo normalisoitunut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli viime keväänä kakkatutkimus, ja silloin ei Deeltä löytynyt matoja, ja sitä ei madotettu. Olen kuitenkin kuullut, että testitkään eivät kerro koko totuutta matotilanteesta, ja syksyisin hevoset kannattaa madottaa jokatapauksessa. Luulen, että tämä reaktio tuli nyt sitten siitä, että niitä matoja on sittenkin ollut ja kertynyt normaalia enemmän, ja nyt madotuksen myötä kuolivat ja samalla ärsytti suolen. Ja juu, tilanne normalisoitui eilen iltapäivästä, illalla oli jo vatsa aivan normaali ja tämä päivä ollut rauhallinen myös - huh, saa huolaista helpotuksesta!

   Poista
 10. Mua suunnattomasti ärsyttää toi sun tapa vastata viesteihin.. jos joku on laittanu kommenttiin jotain mikä on negatiivista tai se on susta vaan negatiivinen kommentti niin kauheen töykee ja ylimielinen vastaus. Asioihin vois suhtautua vähän rennommin ja miettiä löytykö siitä kommentista mitään positiivista tai miettimisen arvosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten sinun ei kannata lukea blogiani tai kommentteja, jos minun osani on ainut, joka sinua ärsyttää. Minua taas ärsyttää suunnattomasti ihmiset, jotka keksimällä keksii minusta, hevosenpidostani tai muusta jotain, mistä syyllistää tai piikitellä. Olen hirveän kriittinen ihminen, etenkin itseni ja omien tekemisieni kanssa, pidän silmät auki hevosnei hyvinvoinnissa ihan jatkuvasti ja tunnen myös hevoseni niin läpikotaisin, että pystyn sanomaan, milloin se ovi hyvin ja milloin ei. En kirjoita tätä blogia sitä varten, että tänne voi kerta toisensa jälkeen eräänlaiset ihmiset tulla kiukuttelemaan. Jos blogini ei kiinnosta, minä jollain tavalla ärsytän persoonana tai miten vaan, olkaa hyvä, älkää lukeko. Elämästä löytyy varmasti paljon kivojakin asioita, joihin kohdistaa energiansa. Miettimisen arvoista on vain ja ainoastaan teillä, jotka ette kestä sitä, että vastaan jokaiselle rehellisesti oman mielipiteeni ja näkemykseni asioista, joista minulla on sata prosenttisesti enemmän tietoa, kuin yhdelläkään ulkopuolisella, kun puhutaan ja keskustellaan omista asioistani.

   Poista
 11. Buuaus vatsamurheille! :-( Toivottavasti tarkastuksessa vatsan kunto on hyvä ja selviätte näistä vatsamurheista pyllypesuilla ja antepsinilla ja suoli alkaa rauhoittumaan :) Ja paranemisia sullekin Heidi, että saat selän kuntoon! Selkävaivat on ikäviä, kun ne vaikuttaa niin paljon kaikkeen liikkumiseen :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, nämä vatsamurheet katosivat yhtä nopeasti kuin tulevat, ehkä kiitos nopean reagoinnin asiaan! Tänään jo toinen ilta normaalisti toimivalla vatsalla! :)
   Vielä kun saisi tosiaan tämän selkäongelman kuntoon, harmittaa, kun on kauheasti kaikkea tekemistä ja projektia, ja isoa osaa ei pysty nyt tekemään, hyvä kun pääsee liikkumaan eteenpäin tai aamulla edes ylös sängystä. Onneksi on auttavia ihmisiä paljon lähellä, niin ei jää pulaan eläinten hoidon kanssa esimerkiksi.

   Poista
 12. Koetko että Dee reagoisi istunnalla jarruttamiseen, esim reisillä jarruttamalla saisiko reaktiota? Suhteutetussa välissä joo tulee kiire varsinkin Deen etenemisvauhdilla. Jarruttaako usommat esteet yhtään enempää? Teetkö kontrolliharjoituksia esim kavaleteilla tai kiihtyykö/innostuuko niissä yhtälailla? Entä koetko että hevonen on vahva tai ns karkaa esteen jälkeen tai lähestyessä jos päästät. Jos selvittäisit näitä niin ehkä ymmärrystäkin olisi. Tykkään kun et nyplää liikettä pois liikaa mutta aika reipashan se on, mites hallikaudella onko helpompaa? Jarruttaako seinä? Näähän varmaan on asioita joiden parissa tuskailet/teet töitä vai olenko aivan hakoteillä? Tykkäisikö Dee että sun käsi liikkuisi liikkeen mukana laukassa hieman enemmän ja silloin tuntuma pysyisi vakaampana. En tiedä, sellaisia ajatuksia heräsi. Ei tosiaan tarvi julkaista enkä pahalla sano. Itse esteratsastajasta kääntynyt tuuppariksi nii valaistunu moni asia perusratsastuksesta ja edelleen opetuttaa koko ajan ja paljon. Sulla hieno hevonen. Arvostan asioihin paneutumista ja suurta uuden oppisen intoasi. Se meitä vie pitkälle. Äläkä lannistu kommenteista, itsekin yritän nyt niin kirjoittaa etten haukkuisu. Ei ainakaan tarkoitus ole. Esim terhi treenaa tms blogeissa pohdiskelu omasta oppimisesta (silloin kuin sitä kirjoitti) oli avartavaa ja myös siitä mitö virheitä itsessään näkee. Ei sekään ole häpeä myöntää. Hyvin meni kommentointi ei ehkä avaa sun ajatusmaailmaa riittävästi..oon varma et mietit itse enemmän. Hei oikeesti tsemppiä ja jatketaan tätä ikuista oppimista. Keep on doing good work.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, tällaisia kommentteja on vaan kiva saada, missä pohditaan eikä lytätä! Tuossa on kyllä ideaa, luulen että olen vaan liian jäykkä yläkropasta, juuri oma selkä on se ongelma-alue ja ehkä olen liian jäykkä sitten myös käsistä. Tänään kaverini hyppäsi Deellä miniesteitä (uskallettiin ottaa, kun hevosen vatsa palautunut normaalilsi) ja sain siinä ahaa -elämyksen katsoessani, miten saa hevosen pysymään rennompana esteen jälkeen. Kohti estettä se on rennompi ja odottavampi, esteen jälkeen se on vaikea saada tasapainoon takaisin takajaloilleen. Joskus onnistuu paremmin, joskus huonommin. Mutta kokoajan suunta on kohti parempaa, jos nyt katsoo viisivuotiskauden (kahden vuoden takaisia) estevideoita, niin saa hyvin perspektiiviä koko meidän tilanteeseen, miltä meno on silloin näyttänyt. Nyt täytyisi kyllä taas päästä kouluvalmennuksiin, ne on viime keväänä jo olleet isona syynä sille miten paljon enemmän ratsastettavissa tuo hevonen on ja väheksymättä ollenkaan sitä, että otse oppii vaikuttamaan hevoseen paremmin. Nuo suorat suhteutetut linjat ovat kaikista vaikeimpia meille. Mutta kun esteitä nostaa vähän enemmän vielä, niin se malttaa paremmin niilläkin.
   Kiitos ajatuksia herättävästä pohtivasta kommentista, tällaisia kun saisi useammin!

   Poista
 13. Samankaltainen ongelma tuli vastaan myös meillä madotuksen jälkeen ja törmäsin silloin tällaiseen tietoon:

  "Suolistossa on aina sekä hyviä, että huonoja bakteereja, hyvä terveys ja vahva immuniteettijärjestelmä onkin näiden bakteerien oikean tasapainon tulos. Hevosen suolistossa on terveyden ylläpitämiseen tärkeitä maitohappobakteereja, jotka käyttävät ravintonaan heinän kuituja (fruktaaneja = heinän sokeria = liukenematon kuitu sekä heinän selluloosaa). Jos kuitujen saanti loppuu tai tapahtuu jotain muuta (esim. äkillinen ruokinnan muutos, antibiootit tai loishäätölääkkeet tai suoliston happo-emästasapainon häiriö) mikä tappaa TÄRKEÄT maitohappobakteerit, jotka sitten erittävät kuollessaan endotoksiinia eli myrkkyjä. Endotoksiini, joutuessaan tekemisiin suoliston seinämän epiteelin kanssa, saa sen tuottamaan rajusti typpioksidia, ja näin haitalliset bakteerit (hiivat, sienet, homeet) jotka pystyvät hyödyntämään tuon typpioksidin ravinnokseen taas saavat ”ruokaa” ja lisääntyvät. Bakteeritkaan eivät elä ikuisesti, ja kun loputkin hyvät maitohappobakteerit alkavat kuolla liian typpipitoisessa (happamassa) ympäristössä, vapautuu taas endotoksiinia ja haitalliset bakteerit saavat ruokaa jne. Näin alkaa kierre, joka ruokkii ja voimistaa vain suoliston haitallisten bakteerien kasvua." (Lähde: http://hevosen.omasivu.fi/syita-ja-seurauksia/)

  Eli ymmärtääkseni matolääke tappaa siis myös suoliston hyviä bakteereja voimakkaasti ja aiheuttaa noidankehän, joka ilmenee sitten mm. ripulina.

  Tsemppiä kovasti ja pikaista paranemista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Heidi. Tsemppiä harjoituksiin! Joko oma selkäsi on parempi? Pidät niin hyvää huolta Deestä - muista huolehtia myös itsestäsi yhtä hyvin. =) Onneksi Deen vatsaongelmat menivät nopeasti ohi. Sain Leena K:n kommentista varsinaisen ahaa -elämyksen. Ja silläkin uhalla, että tyhmä kysymykseni herättää hilpeyttä kriittisimmissä henkilöissä, niin: onko siis matolääkkeen vaikutus hevosen suoliston hyviin bakteereihin verrattavissa siihen, kun ihminen saa antibioottikuurin? Valveutuneimmat lääkärithän tätä nykyä suosittelevat yleensä maitohappobakteereja antibioottikuurin haittoja minimoimaan.
   Maarit L.

   Poista
  2. Kiitos Leena ja Maarit kommenteista! Kyllä, matolääke on aikamoista myrkkyä hevosen elimistölle ja sen tiedostinkin, että se tappaa samalla myös hyviä asioita suolistosta. Siitä huolimatta en ole jostain syystä herännyt tuohon matohappobakteerien syöttöön, joten se onkin nyt seuraavana ostoslistalla. Onneksi saatiin meidän kohdalla (tai siis Deen kohdalla) vatsa nopeasti takaisin rauhoittuneeseen tilaan ja nyt hevonen voi taas hyvin ja vatsa toimii normaalisti. Uskon, että Deen kohdalla juurikin nämä vatsataistelut ovat tehneet lääkkeineen jälkensä suoliston toimintaan ja se on siksikin niin kauhean herkkä tällaisille tapahtumille, nyt täytyy yrittää korjata sitä parhaan mukaan. Ainakin tänä vuonna suunta sen suhteen on ollut oikea!

   Ja juu, pitäisi muistaa pitää itsestäänkin huolta. Sitä on tullutkin välillä ajateltua, että on se kumma, että hevosen ruuat lasketaan tarkkaan, lihashuolto toimii säännöllisesti ja liikuntakalenteri myös suunnitellaan viimeisen päälle palautumisjaksoineen. Ja sitten unohtaa itsensä kokonaan, menee kotiin ja avaa jääkaapin - siellä hyvä kun valo vaan palaa :D Täytyy ottaa ryhtiliike tämänkin asian suhteen! Selkä on vähän parempi, mutta ailahtelee kovasti tuo kunto, saattaa olla kivuttomia hetkiä, kunnes sitten seuraavana aamuna on taas huonompi :/ tylsää.

   Poista
 14. Sun blogi on ihanan aito ja kerrot tosi kivasti ja pohdiskelet muitakin heppa-asioita kuin kisamatkoja tai valmennuksia! Noin kaksi vuotta olen jo lukenut blogiasi ja aina siitä pitänyt, ei ole tullut ikinä kuitenkaan kommentoitua mitään mutta nyt on pakko kun noita tylsiä negatiivisia kommentteja olet saanut ihan tarpeeksi jo. Sun tekemisistä Deen kanssa näkyy selvästi se, että hoidat sitä niin 110 % hyvin kuin on mahdollista. Hirveesti tsemppiä tulevaan ja muista se, että sulla on varmasti tosi paljon lukijoita jotka tykkäävät blogista vaikkeivät jaksa kommentoida. Tottakai niiden muutaman negatiivisen pitää päästä suutaan aukomaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos palautteesta ja siitä, että jaksoit kommentoida! :) Jep, mä en ymmärrä, mikä juuri minussa ja minun tekemisissä saa niin paljon aikaan tuollaista negaatiota, mitä blogini on viimeaikoina aiheuttanut. En ole kenellekään epäkohtelias, kerron todella rehellisesti omista vahvuuksista ja heikkouksista tasapuolisesti ja yritän tehdä parhaani kaikessa, mihin ryhdyn. Silti joku/jotkut tietyt henkilöt jaksaa kuukaudesta toiseen tasaisin väliajoin hyökätä sanallisesti kimppuun - se on aika outoa. Mutta siihenkin tottuu, ja pakko vaan todeta, että olen tehnyt parhaani ja jos joku ei pidä siitä tai minusta, en voi asialle enempää ja se on heidän ongelmansa, ei minun. Tästä lähin kuitenkin taidan jättää nuo selkeästi riidanhakuiset kommentit suoraan roskakoriin, en halua että blogini kommenttiosio on joku taistelutanner jossa väännetään turhanpäiväisiä asioita, jotka eivät liity enää mihinkään faktaan. Se vie vaan ihan turhaa energiaa, ja vaikuttaa hyvin vahvasti siihen omaan kirjoitusintooni välillä myöskin. Tekee niin tai näin, se on aina jonkun mielestä väärin päin. Paras onkin siis tehdä niin, kuin itse kokee oikeaksi :)

   Poista
 15. Onpas teillä laukka saanut paljon lisää laatua! Hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on parantunut ihan kauheasti, siinä on jo muutamia vaihteita lisää, mikä helpottaa niitä oikeisiin ponnistuspaikkoihin ratsastamistakin! :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot