lauantai 17. lokakuuta 2015

HIHS - hevonen jota todella odotan!

Kiitos yhteistyöstä Helsinki International Porsche Horse Show:n organisaatiolle yhteistyöstä blogini kanssa - tapahtuma on jo ihan ovella ja toivon, että tästä on tulossa paras HIHS koskaan aikaisemmin!

 Mietin pitkään muutamankin aiheen välillä, mitkä olisivat sellaisia, mistä tekee mieli kirjoittaa kaikista eniten. Aina vaan palaan siihen yhteen hevoseen, jonka näkemistä HIHS:ssä toistamiseen odotan kuin kuuta nousevaa ja enemmän, kuin yhtäkään toista hevosta! Ei varmasti tule monellekaan yllätyksenä, että tämä hevonen on 15 -vuotias KWPN -ori H&M Tornesch (i. Lux, ei. Libero H) - ori, josta jo jonkin aikaan olen himoinnut omaa varsaa. Tänä kesänä isot haaveet kävivät toteen, kun Deen emä Olita NLD (i.Graham, ei. Apple King xx) varsoi todella odotetun varsan - FWB -orivarsa Toscanon, eli jo täällä blogissakin hyvin tutuksi tulleen veijarin. Toscano saikin lempinimekseen pitkän pohdinnan, ja lopulta täällä blogissa lukijalta tulleena hienona ehdotuksena, Torsti.

KWPN-ori H&M Tornesch. Pienellä Torstilla on ihan ilmetty isänsä pää ja ilme. Kuva © Noelle Floyd

Kiinnostuin oriista vuonna 2010 Hollannin reissulla, jossa kiersimme paljon eri varsahuutokauppoja, sekä myös muutamia myyntihevosia. Näin useita luxilaisia tammoja, joiden ulkonäöstä, olemuksesta, liikkumisesta ja siitä särmästä pidin ihan hirveästi. Sittemmin otin tästä jo edesmenneestä oriista nimeltä Lux Z (Lord Calando - Ahorn Z) vähän enemmän selvää mielenkiinnosta, niinkuin kylläkin monista muista itseni mielestä mielenkiintoisista oreista - olihan kyseinen matka itselleni suurta juhlaa saada opiskella lisää ja enemmän hevosjalostuksesta ja sen kautta eri sukujen ominaisuuksista. Lux Z jäi kuitenkin mieleeni ja useista sen jälkeläisistä tulikin selailtua videota toisen perään. Kunnes törmäsin sen jalostukseen hyväksytyn pojan Torneschin videoon - olin aivan myyty. Olin totaalisen ihastunut näkemääni. Tuo hyppy on jotain niin elastista, vaivatonta ja kaunista. Ori on nopea ja vaikuttaa ratsastettavuudeltaan ihan mahtavalta. Pieni kokoinen nainen pystyy pienin avuin viemään hevosen maaliin mm. World Cup -tasolla helpon näköisesti saumattomassa yhteistyössä. Mietin, että jos joskus saisin vielä tilaisuuden varsottamiseen, tämä ori olisi ehdottomasti vaihtoehtona, mikäli se suinkaan muuten sopisi käytettävälle tammalle. Sillä on super laukka ja tuon hypyn tekniikka on jotain täydellisyyttä hipovaa mielestäni.

Saas nähdä, miten meidän Torsti joskus aikanaan hyppää - tällä kertaa ei pitäisi olla geeneistä kiinni, mutta sattumaa ja tuuriahan hevoskasvatus suurelta osin on. Hyvistäkin vanhemmista voi tulla ihan mitä vain. Toistaiseksi varsa on ainakin juuri niin hieno, kuin uskalsin odottaa. Ja aivan isänsä näköinenkin!

H&M Tornesch tullaan näkemään ensi viikolla Helsingissä International Porsche Horse Showssa ja se on itselleni yksi niitä kohokohtia tulevassa tapahtumassa! Tottakai myös muiden huippuhevosten näkemistä odotan ihan todella paljon, mm. Anna-Julia Kontion musta ranskalaisori Pacific des Essarts (Diamant de Semilly - Totoche du Banney) on hieno nähdä livenä, kuten myös Marcus Ehningin cornet obolenskylainen ori Comme il Faul ja hollantilaisen ratsastajan Jur Vrielingin oriit Arezzo VDL (Chin Chin - Heartbreaker) ja VDL Zirocco Blue N.O.P. (Mr. Blue - Voltaire) sekä lukuisat muut hevoset, tässä vain muutaman niistä mainitakseni.

Paljon kysellään aina kenen ratsastajan ratsastusta odotat näkeväsi eniten. Nyt kuitenkin kyllä kiinnostaa kuulla, mitkä hevoset ovat sellaisia, joita te muut odotatte näkevänne tulevalla viikolla Helsingin Jäähallilla?


7 kommenttia:

 1. Ihana kyllä tuo Torstin isä. Kuten sanoit niin tosi vaivaton ja kaunis hyppytyyli!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö, ja Torsti on ihan isukkinsa kaksoiolento ulkonäöltään <3 Toivotaan, että hyppyäkin löytyy vähän edes tuohon suuntaan, Iitan jälkeläiset kyllä ovat hypänneet hyvin muutenkin, mutta ei hyvin hyppäävä esteori varmasti ole tähänkään asiaan pahitteeksi :)

   Poista
 2. Kyllä mä sanon kans et Malin on se jonka ehdottomasti haluan nähdä. Oon ihailluit hänen ja just mm. Torneschin yhteistyötä kauan, ja oon todella innoissani että vihdoin näen heidät horse show'ssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma, tätä odotetaan kyllä kovasti! Tuli vielä mieleen vasta tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen, että koulupuolella on suomalaisittain todella kiinnostavia ratsukoita myöskin, esimerkiksi suomalaiskasvatusta ja omistuksessa oleva jalostusori Duendecillo P ruosalaisratsastajansa kanssa - se pitää myös ehdototmasti nähdä!

   Poista
 3. Quiwi Dream sekä Zirocco Blue, Arezzo ja Tornesch nyt näin ensi hättään. Taisi siellä olla muutama muukin kiinnostava hevonen mutta nää jalostusoriit kiinnostaa ainakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Quiwi Dream onkin ihan uusi tuttavuus minulle, täytyypä tarkkailla sekin paikan päällä! Samalla linjalla siis mennään noiden hevosten kanssa :) Toki sitten myös ylipäätään on aina mielenkiintoista seurata, millaisista yhdistelmistä tuolla tasolla hevosia kilpailee ja millaisia erilaisia hevosia ne ovat ominaisuuksiltaan, ja jos näkee monta vaikka saman oriin jälkeläistä, että onko näillä yksilöillä mitään yhteneväistä, jonka heti tunnistaa. Jännä viikko edessä :)

   Poista
 4. Itse ihastuin Torneschin vuosia sitten, kun se hyppäsi HIHS:ssä World cup luokkaa. Ori laukkasi areenassa täysin äänettömästi ja hyppy oli elastista. Tästä johtuen valitsin sen omalle tammalleni ja nyt minulla on kolme vuotias tamma siitä. Harmi, että Torneshilta jouduttiin poistamaan silmä tämän jälkeen ori ei valitettavasti ole kyennyt samanlaisiin suorituksiin.

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot