keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Hackamore kombinaatio ja estetreenivideota

Jo edesmenneen oriin Hicksteadin kuolaimistoa mallina, jota lähdettiin jäljittelemään - ei kuitenkana ihan näin järeänä.

Kuolainajatus, mikä on kytenyt jo viime kevättalvesta asti, mutta jota en ole juuri kohti kisakautta uskaltanut lähteä kokeilemaan. Deen kanssa ei vieläkään olla löydetty tähän mennessä esteille sitä parasta tai toimivinta kuolainta. Se ei oikein pidä yhtään vahvemmasta kuolaimesta, vaan jää tyhjäksi kädelle kohti esteitä, jolloin siitä tulee myös epävarma lähestymisissä ja se on ääreimmäisen vaikea tuoda oikeisiin paikkoihin. Nyt olen mennyt koko loppu kesän pehmeällä anatomisesti muotoilulla sprengerin normipaksulla nivelellä, jolla pääasiassa sileälläkin tehdään hommia. Sileälle tuo kuolain on oikein hyvä. Esteillä kuitenkin hevonen on käynyt välillä turhan raskaaksi. Mutta koska mielestäni se on parempi, että hevonen vähän työntää eteenpäin, kuin jää tyhjäksi alkaen pakittamaan - olen siksi pitänyt silti tämän kuolaimen hypätessä, vaikka ongelmia senkin kanssa lähestymisissä toisinaan on.
On hankalaa löytää sopiva kuolainvaihtoehto, että lähestymiset pysyvät turvallisina, mutta myös herkän hevosen ollessa kyseessä se myös pitäisi siitä, eikä tulisi epävarmaksi.

Hackamorella aloin ratsastamaan sileällä enemmän viime keväällä, kun Deen edeltävästä kuolaimesta jostain syystä aina vasen suupieli alkoi jälleen aukeamaan. Oli pakko pitää taukoa kuolaimista, jotta saadaan suupieli paranemaan. Hackamore olikin yllättävän mukava vaihtoehto - onhan se meillä varastossa jo pitkään ollut, mutta en koskaan aikaisemmin ole löytänyt sen kanssa samanlaista hyvää tunnetta ratsastaessa, kuin nyt. Ongelmia tosin tästäkin kuolaimesta löytyy - se mm. on todella hidas, vaikkakin voimakas - painetta ei tule suuhun, vaan muualle pään seudulle. Vipuvaikutuksen johdosta Dee menee vielä herkemmin tämän kuolaimen takia liian syvälle. Mutta ne hyvät puolet ovat se, että Dee pysyy rennompana tämän kanssa. Ja silloin kun se on rento, se ei punge niin paljon kädelle ja alkaa kantamaan myös itse itseään. Tämän kanssa ollaan tehty paljon viimeaikoina laukkamaastoja, koska jotenkin tuntuu, että Dee pysyy rennompana tämän kanssa ja tulee myös rennommin takaisin päin, vaikkakin vähän hitaasti ja viiveellä. Kokeilin hypätä yhden kerran Antin treeneissä tällä, mutta se oli aivan liian hidas vaikutukseltaa ja en pitänyt siitä, että hevonen painuu niin pahasti kuolaimen taakse sillä, vaikka muuten lähestymiset ja hypyt olivat selkeästi rennompia, kuin normaalisti.

Molemmissa kuolaimissa on puolensa, joista se idea sitten lähti. Itselleni ei ole kovin tuttua erikoiset kuolaimet, ja aika pitkälle olen aina mennyt perus nivelillä ja kolmipaloilla. Esteratsastuksessa on mahdollisuus käyttää jos minkänäköistä kuolainhässäkkää ja lähdinkin googlettelemaan hakemaani hakusanalla: "hackamore combinations". Kyselin jo viime keväänä valmentajaltamme Antilta, onko hänellä mitään kokemusta tällaisesta kahden kuolaimen yhdistelmästä, mutta hän ei osannut sanoa juuta eikä jaata - joten jätinkin asian sillon jo sen vuoksi sikseen. Nyt sitten maanantaina innostuin askartelemaan omista suitsista ja kuolaimista kokeiluun tämän yhdistelmän, kun edeltävänä lauantaina seurakisoissa Dee vei minua välillä aika vahvastikin. Yhdet osat jouduin lainaamaan kaverin ponisuitsista, että saisin hackamoren riittävän ylös, ettei se vain roikkuisi nenäpiin päällä. Jos tämä siis toimii pidemmän päälle, niin täytyy panostaa osiin ja vähän sirompaan hackamoreen... Erona siihen, mitä katselin netistä löytämistä kuvista, niin en halua deltan kautta liittää kuolaimia yhteen ohjaan, vaan haluan vaikuttaa molempiin kuolaimiin omista ohjista - pääsääntöisesti ajatuksena, että eniten ratsastan edelleen sillä pehmeällä nivelellä ja tarvittaessa käytän hackamorea, jos tarvitsen lisää jarrua. Näin tämä yhdistelmä ei olisi liian raju Deelle.

Maanantaina testailin sileällä, ja Dee vaikutti todella tyytyväiseltä. Tiistain estetreenissä sain vahvistusta, että tämä yhdistelmä sopisi Deelle juuri niin kuin olin tuuminutkin! Dee toimi treeneissä ihan super hyvin, verrattuna viime viikkoiseen. Se odotti ja pysyi rauhallisena, pystyin tarjoamaan pidempää avoimempaa muotoa, ilman, että oli sellainen tunne, että hevonen lähtisi sooloilemaan omiaan tai juoksisi alta. Antti ei silti tehtävineen päästänyt meitä todellakaan helpolla. Jatkettiin edeltävän viikon tapaan paljon vinoja lähestymisiä ja teknistä tehtävää,  kuitenkin pienillä korkeuksilla, mutta tekemistä oli ja mogiakin tuli - mutta päästiin hyvin korjaamaan kaikki, vaikka heppa meinasi vähän kuumua etenkin vinoista tehtävistä.

Videolta katsoessani Dee oli ilahduttavan rauhallinen suunsa kanssa! Se yleensä touhuaa suun kanssa aika paljon ja monet valmentajat ovat aina sanoneet, että minun pitäisi käyttää Deellä alaturpahihnaa, ettei se pääsisi esimerkiksi estettä lähestyessä avaamaan suutaan. Olen kuitenkin vähän sitä mieltä, että suun "sitomalla" me ei poisteta sitä ongelmaa mikä meillä on. Dee tuntuu muutenkin alaturpahihnan kanssa itseasiassa hyvin paljon tyytymättömämmältä kuin normaalisti - turpahihnoista poikkeuksena remonttiturpahihna, jolla Dee pysyy rennompana, vaikkei esteillä siltikään riittävän hyvänä. Mielummin se saa aukoa suutaan, jos se siltä tuntuu tai haluaa sillä viestittää jotain, ja itse yritän ratsastuksella ja muilla asioilla löytää ratkaisua siihen, että saisin sen tyytyväisemmäksi. Sitä kautta se hyvä tuntuma, kontrolli ja rentouskin lähtee löytymään.

Olin aika tyytyväinen, vaikka vielä oma kroppa on super jäykkä. Täytyy alkaa taas vähän oheisliikkumaan lisää, kunhan selän puolesta uskaltaa sitä tehdä, niin olisi itsekin vähän vetreämpi siellä hypyissä mukana.

Alla video treeneistä ja kuolainkokeilusta


Linkki videoon


Koutsi oli myös sitä mieltä, että homma näytti nyt paremmalta ja näillä jatketaan nyt hetki, ja katsotaan mihin suuntaan meno lähtee kehittymään. Tästä nämä treenit siis jatkuvat ja toivotaan, että saadaan koko talvi treenata tiiviisti ja tämän myötä huolellisesti ensi vuoteen - hyvät on fiilikset ainakin! :)

37 kommenttia:

 1. Tuossa videossa on ainakin yksi erittäin tyytyväisen, hyväntuulisen ja rennon oloinen hevonen. Hyvä Heidi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, eikös! :) Tuntui kyllä erityisen hyvältä!

   Poista
 2. Näyttää ihan erilaiselta tällä virityksellä. Siis hyvältä ja ihan valovuoden rennommalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja siltä se kyllä tuntuikin! Tää oli hyvä kokeilu! :)

   Poista
 3. Näyttää hyvältä! Kisoissa tosiaan meno näytti siltä että jouduit kiskomaan melko paljon ja silloin katosi myös rytmi. Nyt näytti todella rennolta ja rytmikkäältä, toivottavasti tuo kuolainyhdistelmä nyt sopii Deelle, hyvältä ainakin vaikuttaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siellä se painoi kyllä menemään ihan 6-0 mua, ja se ei ole kauhean kiva tunne. Sillon mennään niin ristiriitaisina toisiamme vastaan, että onko ihme jos ei menosta meinaa tulla yhtään mitään. Tämä vaikuttaa ainakin nyt hyvältä, jatketaan kokeiluja ja sitten nähdään, kannattaako panostaa vähän järkevämpään hackamoreen, joka sopii paremmin tällaiseen kuolainyhdistelmään.

   Poista
 4. Mitä ilmeisemmin onnistunut kokeilu kun hevonen näyttää niin rennolta ja hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hyvä että tämä näkyy myös muiden silmään yhtä paljon, kuin miltä se itsestäkin tuntuu ja näyttää! :)

   Poista
 5. Onpa se ottanut massaa, kunnon vatsa sillä. Ehkä sekin antaa hiukan löysemmän ja rennomman vaikutelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on itseasiassa kesästä jopa vähän laihtunut, että ei se nyt ole se syy sille, että antaa "vaikutelman" löysästä tai rennosta :) Sitäpaitsi, löysyys ja rentous oli kaukana kolmen päivän takaisesta seurakisakokeilusta ja ihan samaa vatsaa ja massaa se kannatteli silloinkin, että kyllä tähän nyt muut asiat vaikuttavat.

   Poista
 6. Tiedän miten turhauttavaa tuo kuolainrumba voi olla, näin varmaan kaikkia turparemmi- ja kuolainkombinaatioita kokeilleena. Se on hieno fiilis kun vihdoin löytää toimivat palaset! Komppaan kaikkia ylläolevia, kivan ja ennen kaikkea helpon näköistä menoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse ollut aina kauhean arka kokeilemaan mitään, ja kokeilen pitkän pohdinnan jälkeen vasta, jos olen teoreettisesti osannut itselleni perustella, miksi kyseinen kokeilu voisi olla hyvä juuri Deelle. Se kun voi ottaa myös hirmuiset hernarit nenäänsä kokeiluista, esim. kerran kumikuolainta kokeileena en sellaista laita kyllä koskaan enää uudestaan tuon suuhun :D Kiva kuulla, että muidenkin silmään näyttää nyt hyvältä!

   Poista
 7. Oletko miettinyt ja koittanut ongelman ratkaisemiseksi myös toisenlaista, päinvastaista suhtautumista? Eli tarkoitankin varusteiden vähentämistä, ei vain lisäämistä niinkuin tässä lisäsit käyttöösi toisen kuolaimen. Esimerkiksi omasta kokemuksesta voin sanoa, että joskus yksinkertaistaminen (kannuksien poisto, ylimääräisten remmien ja apuohjien poisto, kuolainten yksinkertaistus jne..) saattaakin toimia kaikista parhaiten ja etenkin herkillä hevosilla! Myönnän kyllä että hevonen näytti videolla ainakin suurimmaksi osaksi rennolta ja tyytyväiseltä. Tarkoitus oli vain tuoda erilaisia mielipiteitä ja kokemuksia nyt tähän "pinnalle" ihan vain pohdittavaksi. Joskushan saatamme keskittyä liikaa siihen omaan visioon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän me olemme menneet tähän asti, hyvin yskinkertaisilla asioilla. Kuten kirjoitin, alaturpiksen olen poistanut jo aikapäiviä sitten, kuolaimen vaihtanut pehmeään amatomisesti muotoiltuun niveleen :D Turvallisuuden vuoksi en kyllä rupea kaulanaruilla menemään, ja kuten kerroin, pelkällä hackamorella tai kuolaimettomalla hevonen ei ole hyvä esteillä, että se olisi hyvä ja ennen kaikkea turvallista meille molemmille. Aina se enemmän ei tarkoita sitä, etteikö se voisi olla itseasiassa lempeämpi ja "vähemmän". Nythän jaoin tällä systeemillä painetta suusta muuallekin, jolloin minun ei tarvitse laittaa liikaa painetta suuhun, kuin sen enempää muuallekaan päähän, jolloin systeemi on kaikin puolin pehmein versio :)

   Poista
 8. Entäs istunta? Jos enemmän istuisit satulaan etkä vaan pysäytä kädellä? Vidella voit itsekkin huomata kun siirrät Deen käyntiin olet ivan irti satulasta ja pidätät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi luoja, ei tämä postaus ollut nyt taas esim. "etsi viisi virhettä -kisa". Ota huomioon, että minulla on murtuma selässä, sekä vaurio selkänikamassa, josta para-aikaan edelleen toivun, istuminen satulassa näin ollen ei edelleenkään ole niin rentoa ja mukavaa kuin yleensä, vaikken tietysti sitä sano, etteikö istunnassani ja apujeni käytössä olisi muutenkin korjattavaa, mutta niinhän meillä ihan jokaisella!

   Poista
  2. Sori mutta tuo on maailman huonoin selitys; "kaikilla on korjattavaa". Onhan se ihan totta että jos seisoo jalustimilla tapahtuu kaikki vaikutus hevoseen ohjan kautta. Taitava kykenee vaikka ohjasajamalla liikuttamaan hevosen pehmeästi, ohjassa roikkumatta, ei sinne selkään ole pakko mennä suusta nyppimään jos ei ole ratsastuskunnossa. Tämä ihan ohi aiheen, en katsonut videota joten en puhunut nyt sinusta vaan yleisesti. Hevosen ei tarvitse korjata ja paikata ratsastajan virheitä ja puutteita.

   Poista
  3. Pitääkö minun sinullekin lähteä selittämään vielä tässä jotain, että miksi en ole maailman paras ratsastaja? Et edes videota viitsinyt katsoa, mutta viitsit tulla tänne tuollaista kommentoimaan.

   Poista
  4. Siis tämä on ihan uskomatonta. Hypätkää itse murtuneella selällä... Itse en pysty edes jäykällä selällä(nukkunut huonossa asennossa tms) istua ihan täysin rennosti satulassa.

   Poista
  5. Harvinaisen tyytyväisen näköinen hevonen, vaikka selässä ei istukaan maailman vetrein telinevoimistelija :)

   Poista
  6. Voisikohan neiti/ herra anonyymi tulla vaikka näyttämään konkreettisesti miten homma hoituu! Olisi mielenkiintoista nähdä. Lisätään vielä murtunut selkä tilaukseen, jottei ihan lasten leikiksi mene. ;-)

   Poista
  7. Hahhah, niinpä. Kyllä tota saa tulla testaamaan ja mielellään myös näyttämään, miten homma sujuu. Eipä ole muutamien kokeilujen jälkeen ikinä ollut jonoksi asti halukkaita...

   Poista
 9. Tuo on yksi parhaimmista kuolain yhdistelmistä mitä tiedän.
  Olen aina herkälle mutta kuumalle hevoselle laittanut tuon yhdistelmän.
  ja aina kahdella ohjailla, ihan älyttömän hyvä ja helppo yhdistelmä jos osaa ratsastaa kahdella ohjailla :)

  -Henna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemuksen kertomisesta! Samaa noteerasin itsekin. Tässä tulee varmaan jotenkin sellainen efekti, että kun paine jakautuu, se ei tule myöskään niin terävänä - vähän kuin hangessakin on helpompi kävellä lumikengillä, kuin ilman paineen jakautumisen myötä. Kuinkahan pitkälle sitä näissä hevosen kanssa tekemisien pohtimisissa voi vielä mennä :D

   Poista
 10. Heidi, sä ratsastat tossa erittäin hyvin ja näyttäähän Dee nyt maailman onnellisimmalta ja iloisimmalta hevoselta tuossa. Mut silti, pakko todeta, että kaikista eniten silmään pistää positiivisena se, että MARRASKUUSSA voi pitää tossa säässä ulkotreenit! :D Terkuin Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mun mielestä meni myös tosi hyvin nyt treeneissä siihen nähden mitä tässä nyt viime kuukausina on tapahtunut! :) Ja älä muuta sano, pitää nauttia hyvistä ilmoista, niitä kun ei liikaa kesällä tarjoiltu!

   Poista
 11. Minäkin ajattelisin, että tämähän on juuri melko "kevyt" ja hevosystävällinen vaihtoehto vaikka tässä kaksi kuolainta onkin. Sen paineen pystyy kuitenkin niin hyvin jakamaan kahdella ohjalla eikä suuhun tule niin järkyttävää painetta mikä kovemmalla kuolaimella tulisi heti. On sullakin joku "turva" siellä, jos homma menee aivan epäasialliseksi.

  Tietty niinkuin ylempänä on hieman epäasiallisesti ilmaistu niin varmasti istuntakin vaikuttaa paljon, varsinkin Dee varmaan herkkänä hevosena sitäkin kuuntelisi - itse kuitenkin murtuneen selän kokeneena ymmärrän sua 100% :D siellä selässä ei noin vain istutakaan ja voin todella kuvitella, millaista sun on nyt ratsastaa, varsinkin kun Dee heittelee noita saksipotkuja tuonne väleihin... Olet kyllä sitkeä! :)
  Minä ainakin arvostan sitä, että uskallat jättää videoihin myös ne epäonnistuneet kohdat ja ne missä itse mokailet, mehän ei kukaan olla täydellisiä (paitsi tietty nämä anonyymit maailmanmestarit ;D) ja aina löytyy jossakin parannettavaa. On myös ihana lukea kun purat niitä epäonnistumisia ja niiden syitä, epäonnistumisien kauttahan ne onnistumiset saavutetaan! Ihanan inhimillistä tässä ehkä vähän jo liian kiiltokuvamaisessa hevosblogimaailmassa :)

  Loppuun on vielä aivan pakko todeta että mä näen videolla aivan älyttömän relan ja letkeän hevosen ja mulla oikein pisti silmään (ja alunperin piti olla koko kommentin aihekin..:D) että miten hienossa kunnossa Dee on nyt!! Olkoonkin vähän laihtunut, mun silmään aivan älyttömän kivassa lihassa :) Tsemppiä teille lopputalveen, koitahan ottaa rennosti sen selkäsi kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään ihmettele, ettei bloggaajat halua epäonnistumisia ja muita heikkouksia tuoda kaiken kansa ruodittavaksi. Välillä mietin, miksi itsekään niin teen. Ehkä kasvatan tässä para-aikaan kokoajan paksumpaa nahkaa - toimii! :D

   Kiitos todella paljon tsempeistä!

   Poista
 12. Täähän näyttää nyt tosi hyvältä!! Ja sun istunnassa en sori nyt vaan nää mitään vikaa ja pitää muistaa sun selkäkin :) tosi tyytyväisen näköinen Dee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! No en minäkään nähnyt istunnassa mitään sen laatuista, mikä olisi niin kamalan väärin hevoselle. Ainahan sitä pyritään kehittymään paremmaksi tottakai ja olen tyytyväinen istuntani kehittymiseen parin viime vuoden aikana :) Ja eniten tärkeintä on, että löydän asioita, joiden kautta pystyn tekemään Deetä tyytyväisemmäksi urheilijaksi :)

   Poista
 13. Myös minä tykkään tästä kuolainyhdistelmästä älyttömän paljon. En tykkää yhtään lisätä rautaa suuhun pelhamin tai vastaavan avulla, koska mua todella ahdistaa se ajatus liiskautuvasta ja leukaa vasten puristuvasta kielestä. Just kiersi FB:ssä kuva hepan kielestä, johon oli painunut n. 1,5 syvyinen ura kuolaimesta (ihan siisti ura siis, ei mikään verinen katkipoikki ollut kieli), eli se toistuva kova paine ihan tosissaan voi tehdä hallaa herkälle kielilihakselle. Hackamoren lisääminen ei ole musta kovempaan kuolaimeen vaihtamista, kun se jakaa paineen niin paljon suuremmalle alueelle. Viristys saattaa näyttää hurjalta ja tulee sellainen olo, että mitä kaikkia remeleitä tuo hevoneb tarvii, mutta kyse ei ole siitä.

  Itse jos en pysty ratsastamaan kahdella ohjalla, niin laitan kineton-turparemmin. Suuta aukovat, kuolainta pakenevat hevoset rentoutuvat sillä poikkeuksetta, kun suuhun ei voi tulla määräänsö enempää painetta, vaan tietyssä pisteessä paine tuleekin turparemmiin. Hepat oppivat luottamaan kuolaimeen paremmin, kun tietävät, että siihen ei koskaan tule mitään superpahaa riuhtaisua.

  Ja ihanan hyväntuulisen näköinen ratsukko, hyvä te! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei enpä ole aikaisemmin kuullut tästä kineton-turparemmistä, täytyy käydä googlettamassa! Näitä muiden kokemuksia on aina tosi kiva saada kuulla, ja ihan samaa mieltä, ei ainakaan meidän hevosella toimi järeämmän kuolaimen suuhun laitto, tulee liian herkäksi ja tyhjäksi, eikä luota käteen sitten enää yhtään. Ratsastuksessa kuitenkin on avainasemassa rentous ja luotto ratsun ja kuskin välillä, siitä voidaan lähteä vasta työstämään, kun näitä asioita on saatu jotenkin mallilleen.
   Huh, onneksi en ole nähnyt tuota kuvaa, kuulostaa jo super inhottavalle ja pahalle :(
   Kiitos hyvästä kommentista!

   Poista
 14. Olisiko mahdollista saada kuvaa tästä combosta? :) itsekin olen miettinyt tuollaista ratkaisua meidän tilanteeseen, joten olisi kiva nähdä miten yhdistit (ilmeisesti?) ns. perushackamoren. Googlesta näkee lähes vain niitä missä on juurikin sellainen sirompi hackamore, mikä varmaan olisikin tietysti tähän comboon parempi :/ esim. jos vaikka instagramiin voisit kuvan heittää niin auttaisi paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, otan ensi viikolla kuvaa tästä systeemistä. Ehdin sen jo purkaa sileän ja koulupuolen juttuja treenaamisen vuoksi - mutta ensi viikolla taas jatketaan esteiden parissa :)

   Poista
 15. Toi "mallikuva" kombinaatiosta on mun silmään aika raju. Hackamoretkin saa aika kovan paineen hevosen turvan päälle, mutta tietenkin oikeanlaisessa käytössä voi olla toimiva ja "kivuton", niinkuin mikä tahansa kuolain / kuolaimeton. Ja oikein rennolta ja onnelliselta hepalta näyttää tuossa videossa ! Mäkin haluisin kuvia teidän versiosta tostan kombinaatiosta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan se paine jonnekin tosiaan tulee, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Miellyttäväksi asiaksi paineen saa vain opettelemalla ratsastamaan mahdollisimman hyvin. Siihen ratsastuksessa kaikki tähtää, jokainen omalla tasollaan ja hevoselle sekä itselleen sopivilla varusteilla. Laitan kuvaa suitsituksesta ensi viikolla, kun taas on esteiden aika :)

   Poista
 16. Itse en nykyään uskalla edes ratsastaa hevosella jolla ei ole perus nivelet yms. Kaikki erikoiskuolaimet pelottavat onnettomuuden jälkeen, jossa mursin kylkiluita, ranteen ja nyrjäytin pahasti toisen nilkkani. Hevonen sai kohtauksen ja laukkasi päin maneesin seinää hackamoret suussa ja ei pysähtynyt millään. Koko hevonen lopetettiin myöhemmin onnettomuuden jälkeen aivokasvaimen vuoksi. Pakko sanoa etten oikein jäänyt kaipaamaan sitä, sillä ikuisuuksia kestävä lepo ei ole mukavaa, enkä vieläkään saa tehdä kaikkea mitä haluaisin.

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot