lauantai 19. joulukuuta 2015

"Ehkä tästä vielä hevonen tulee"

Olivat Pantsun sanat viime maanantaina, kun pääsimme jälleen vielä toistamiseen tämän vuoden puolella hienoon Ratsastuskeskus Ainon tiloihin valmentautumaan.


Viime kerran jälkee, n. 2 viikkoa takaperin, lisäsin Deen treeniä aika rutkasti sen jälkeen, kun kipulääkekuuri oli testattu. Puomi- ja kavalettitöitä ollaan tehty triplasti lisää, olen myös vaatinut hevoselta enemmän. Työpäiviä ollaan lisätty. Ja se on alkanut toimimaan. Ainakin nyt toistaiseksi siltä tuntuu. Antin parit treenit tässä välissä ovat sujuneet todella hyvin, ollaan tehty paljon kääntämistä ja sekä askelissa säätämistä vuoroin eteen ja vuoroin taas hiukan takaisinpäin. Yllättävää kyllä, nyt tuntuu se takaisin päin tuleminen olevan helpompaa. Lisätessä askelia meno ei pysy riittävästi kontrollissa ja virheitä tulee. Mutta hevosesta alkaa pilkahtamaan sitä vanhaa intoa koko estetouhuun - ja se on se, mitä olen koko vuoden kaivannut!


Nyt siis olen tehnyt tästä johtopäätelmät, ja emme toistaiseksi lähden hevosta sen enempää tutkimaan klinkalle. On tullut vahva tunne siitä, että nyt vaan täytyy itse tehdä muutoksia sen treenin suhteen, olla vähän vaativampi itseään kohtaan ja sitä kautta treenata intensiivisemmin. Tästä olen nyt konsultoinut eläinlääkäriäkin kotitallilla, ja hän on ollut samaa mieltä kanssani. Ja sitten, jos uudestaan tulee sellainen fiilis, että on syytä epäillä jotain fyysistä ongelmaa, niin tottakai tarvittavia tutkimuksia tehdään. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että hevosella  on vain kunto noussut niin paljon, se on ihan erilaisessa fyysisessä kunnossa kuin koskaan aikaisemmin - ja sitä pitää alkaa treenaamaan pikkuhiljaa "aikuisen hevosen tavoin". Kun treeniä on lisätty, on löytynyt ihan uusi vire koko tekemiseen ja hevonen on ollut ehdottomasti taas rauhallisempi ja tätä kautta tyytyväisempi.

Piia kehui sitä, kuinka paljon olemme saaneet aikaiseksi lyhyessä ajassa ja koko tekeminen näyttää jo erilaiselta. Vielä kuitenkin on vähän jännitystä aistittavissa hevosessa, mutta nyt pääsin ensimmäistä kertaa ikinä(!) ratsastamaan esteelle niin paljon rennompana useampaan otteeseen, kuin mitä koskaan aikaisemmin. Ja siinä huomasin, että vaikka itse rentouduin kohti esteitä ja yritin olla hiljempaa, niin Dee ei kadonnut mihinkään, vaan odotti kanssani sitä estettä ja teki muutamia ihan hienojakin hyppyjä jo. Tässä sen näkee, että kuinka paljon se hypyn laatukin kärsii siitä, jos hevonen on takakireä ja koko kroppa jännittyneessä tilassa. Itse opin rohkeammin tehdä aikaisemmin lähestymisissä ratkaisut esteille ja sitte lopun matkaa vain tukea hiljaa hevosta. Kuulostaa itsestän selvyydeltä, mutta kun nyt on etenkin viime vuosi ollut tällaista "juupas eipäs" tekemistä, on siinä itsellekin tullut jokin pakonomainen tarve touhuta siellä selässä viimeiseen askeleeseen asti "varmuuden vuoksi".


Minun on pitänyt julkaista videota viikon takaisista Antin treeneistä ja sitten kokonaisuudessaan myös näistä Pantsun valmennuksista alusta loppuun asti, mutta jostain syystä videonkäsittelyohjelmani ei suostu tekemään yhteistyötä kanssani ja ilmoittaa julkaisun epäonnistumista aina silloin kun videota yritän ladata. Ehkä sekin alkaa olemaan jo joululoman tarpeessa?

Latasin nyt sitten yksittäisen videon yhdestä kokonaisesta radasta jonka teimme. Itse ratsastin siinä yhdessä kohtaa väärään suuntaan ja yhdelle okserilla avasin hevosta vähän liikaa ennen estettä, jolloin hypystä tuli vähän laaka. Mutta kaikekseltaan tällä radalla oli Deen kanssa tosi ihana olo! :) Tuli sellainen fiilis, että kun se on noin hyvin yhteistyössä kanssani, pystymme tekemään ihan millaisia lähestymisiä tahansa - kaikki vaan tuntuu niin helpolta. Ja mikä tärkeintä, Dee tuntui erittäin erittäin tyytyväiseltä itseensä näiden treenien jälkeen ja saikin paljon kehuja, kun se oli niin rohkea nyt toisella kerralla! 

Alla video pikku radasta 14.12.2015 Pantsun treeneissä


Meillä alkaa nyt pienoinen "joululoman" vietto, eli jätetään nyt tositreeni vähän vähemmälle ja humpsutellaan menemään sellainen reilu viikko vähän rennommin ja sitten ensi vuoden puolella jatketaan taas. Ihanaa lopettaa tämä ailahtelevainen, mutta äärimmäisen opettavainen vuosi tällaiseen kehitykseen ja aikaansaannokseen. Nyt ei meinaisi malttaa odotella tammikuuta, jolloin Antin kanssa jatketaan viikkotreenausta, Piia tulee taas kuun keskivaiheilla Suomeen ja sinne tottakai osallistutaan ja katsotaan päästäisiinkö Nipsunkin silmien alle hiomaan sileän työskentelyäkin jossain vaiheessa taas. 

Bloginkin puolella yritän tässä vähän hiljentyä loppu vuodeksi enemmän, nautiskella sen sijaan muiden blogien annista, kun koneelle ehdin istahtaa. Nyt on ollut loppuvuodesta taas tosi kivasti erilaisia uusia ratsuja kokeiltavana, jotka antavat taas sellaisen lisäbuustin omaan tekemiseenkin, joten eipä senkään puoleen ole oikein enää energiaa riittänyt blogin päivittämiseen - olen kyllä äärimmäisen onnellinen jokaisesta erilaisesta ratsastuskokemuksesta ja mahdollisuudesta päästä testaamaan ja tekemään erilaisten hienojen hevosten kanssa. Kiitos hevosten taustajoukoille luotamuksesta!

Sellaisia treenikuulumisia tälläkertaa, eli parempaan päin olemme selkeästi menossa! Rakastan kyllä tuota hevosta ihan kauheasti <3

12 kommenttia:

 1. Hyvä Heidi! Johan oli erinäköinen hevonen :) Piia kuulostaa niin tsemppaavalta, että tekisi itsekin mieli varata valmennustunti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Piiaa voin kyllä 100% suositella, ainakin meille sopii ihan nappiin. On vaativa ja tiukka, mutta rakentava ja jaksaa neuvoa, ja kohdata ongelmat yhdessä ratsukon kanssa ja ratkaista niitä!

   Poista
 2. Vau, huippua! Ja paljon tsemppiä sekä loppuvuodelle että ens vuodelle! Toivottavasti teidän työ näkyy ens kaudella radoilla ja tuloksissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tällä hetkellä meillä on kymmenen kertaa parempi tilanne, kuin vuosi sitten samaan aikaan, joten toivotaan, että ensi kisakaudessakin tämä alkaa näkymään myös :) Kiitos paljon!

   Poista
 3. Kuinka usein hyppäätte viikossa tai teette puomi tehtäviä ? Olisiko mahdollista että Dee olisi vähän kyllästynyt liikaan hyppäämiseen. Jos esim koittaisi viikon ilman hyppäämistä ( maastossa laukkailua , koulua , irtojuoksutusta?) ja sitten katsoisi auttaisiko tauko ? Jos Dee saisi taas sen hyppyinnon/energian takaisin :) Hienoja olette <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siitä ei ole pelkoa, että se olisi kyllästynyt :D Mehän nimenomaan olemme tehneet puomi- ja estetreeniä aivan liian vähän, ja se rutiini puuttuu. Heti, kun olemme lisänneet treeniä, on alkanut muutosta tulemaan eli juuri päin vastoin meidän tapauksessa :) Hypätään nyt uuden ohjelman mukaan viikossa yhden kerran, ja sitten 1-3 kertaa puomi-kavalettitreeniä, riippuen viikosta. Kiitos paljon!

   Poista
 4. Siis niin paljon rennompaa menoa!! Good job! :)

  VastaaPoista
 5. Vuokrahevoseni omistaja on käynyt hevosensa kanssa nyt syksyllä myöskin Piian valmennuksessa Ainossa, ja on ihan käsittämätöntä, miten hyvää Piia on tehnyt myös heille - hänellä on selkeästi taito saada ihmiset luottamaan itseensä ja omaan tekemiseensä. On ollut tosi hienoa nähdä ja kuulla, kuinka Piia on auttanut löytämään sen esteratsastuksen riemun uudestaan. Tuntuu, että hänellä olis teille kuitenkin kaikesta huolimatta sama vaikutus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Meidän kohdalla Piia sai vähän potkittua meitä persuuksille ja kohtamaan niitä ongelmia mitä meillä on, mitä olemme vaikeuksien vuoksi ehkä vähän vältelleetkin. Tällainen rohkaisu oli juuri paikallaan! :)

   Poista
 6. Oi miten rennolta ja hyvältä Dee näyttää! Upeaa Heidi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Nyt tosiaan tuntui jo hiukan toisenlaiselta, kuin pari viikkoa takaperin :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot