lauantai 5. joulukuuta 2015

Viikon estetreenit ja treenimuutoksia


Nyt viime Pantsun valmennuksessa sain ajatuksia. En pelkästään siitä, että hevonen pitää varmuudeksi tutkituttaa silmien tai selän osalta, vaan myös sen myötä, että meidän täytyy muuttaa arkitreenimuotoja. Nykyinen taktiikka ei selkeästi toimi tai ole riittävä. Deen kuntoa ollaan saatu viimeisen vuoden aikana nostettua ihan älyttömästi. Ja tämä kaikki pelkästään sillä, että normaali päivän treenin lisäksi hevosta on käyty, jos ei nyt joka päivä, niin lähes joka päivä kävelyttämässä. Kävelylenkit maastossa ovat pituudeltaan olleet kaikkea 30 minuutin ja 90 minuutin välillä. Aina vähän riippuen sääolosuhteista ja siitä, kuinka paljon on aikaa ja energiaa itsellään vielä kaiken arjen päälle kävelyttää hevosta. Tänä vuonna olemme saaneet kyllä korvaamatonta apua, sillä Dee sai ensimmäisen "virallisen" hoitajan, joka käy hoitamassa, kävelyttämässä ja liikuttamassa Deetä kaksi kertaa viikossa. Sen lisäksi käyn sitten itse muina päivinä tekemässä normi liikunnan lisäksi kävelylenkkejä. Jos en ole kerennyt, niin Dee on päässyt vielä illaksi tarhailemaan.

Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että kun kuntoa on saatu nostettua niin paljon, täytyy lisätä treenikertojakin. Ja treenikertojen sisältöä täytyy tehdä intensiivisemmäksi. Jatkossa siis puomeja ja kavaletteja 2 x viikossa, 1-2 kertaa estetreenit, riippuen aina viikon rankkuudesta ja valmennuksista. Koulutreeneissä olemmekin päässeet hyvään vauhtiin - siellä kokoamiskykyä ja voimaa nostetaan omilla harjoitteilla, ja sen lisäksi vielä hevosen elastisuutta ja venymiskykyä yritetään parantaa paljon väistöliikkeitä tekemällä ja niitä siirtymisiä tekemällä. Nipsu viime treeneissä sanoikin minulle (jälleen), että minun täytyy alkaa oppia rakastamaan tehdä siirtymisiä, ja olla niissä nopeampi ja tarkempi. Ja niitä siirtymisiä pitää tehdä aina ja paljon, askelten välillä ja askelten sisällä.

Vaikka treenipäivien määrää yhdellä meinaan nostaakin, täytyy silti muistaa jättää treenijaksojen väliin riittävät palauttelevat päivät. Vain levossa lihas kasvaa ja näin kroppa pääsee palautumaan ja vahvistumaan ollen taas seuraavassa treenipätkässä voimakkaampi, kuin edellisessä.

Ruuan suhteen en aijo vielä toistaiseksi tehdä muutoksia. Dee on vapaan heinäruokinnan vuoksi ihan riittävän pyöreässä kunnossa, ja se saisi olla vähän kevyempikin. Joten katsotaan, saataisiinko tämän myötä hevosta aavistuksen sporttisempaan kuntoon. (Deen ruokinnasta on tulossa postaus, kunhan saan sen valmiiksi - sitä kyseltiin ja toivottiin lukijoiden toimesta jälleen, mutta tuollaisen informatiivisen postauksen tekemisessä täytyy käyttää vähän taas enemmän aikaa!)

Talven yli yritämme päästä käymään 1 -tason estekisoissa vieraissa paikoissa hyppäämässä pieniä helppoja luokkia, jotta Deelle saadaan lisää itsevarmuutta ja rohkeutta. Hyvä psyyke, niin ratsastajalla kuin hevosellakin, on niin suuri osa suorituksesta ja sitä ei pidä vähätellä. Jos nyt siis Deen kohdalla ei ole tämän vuoden nousevassa ongelmassa kyse mistään fyysisestä vaivasta, nousee tämän henkisen puolen vahvistaminen entistä vahvempaan rooliin johon haluan panostaa.

Tällaisia ajatuksia siis tällä kertaa.

Kokeilin kipulääkekuuria Deelle eläinlääkärin suosituksesta, syötin sen yhdessä vatsansuojalääkkeen kanssa, ettei vatsa ärtyisi tästä. Lääke ei antanut mitään eroavaisuutta hevosen olemukseen ja käytökseen. Sen sijaan olen jo nyt lisännyt treeniä. Viikko takaperin sunnuntaina hölkkäiltiin kevyesti, maanantaina tehtiin keskirankka puomi-kavaletti treeni, jossa paljon väistöjä ja avoja myös. Tiistaina tein paljon siirtymisiä ja aika pitkäkestoisen treenin sisältyen paljon kävelypausseja toistojen välissä. Keskiviikkona sileällä hommia sekä yksittäiselle puomille ja kavaletille hommia, mm. lähestymisiä vuoron perään vähän kauemmaksi, "normaaliin" etäisyyteen ja lähelle. Tätä Pantsu kehotti jo vuosi sitten treenaamaan paljon, että pääsen vaikuttamaan itse siihen mihin etäisyyteen haluan ratsastaa milloinkin ja näin saan omaa estesilmääkin hyvin kehitettyä. Dee oli keskiviikkona jo varsin kivan oloinen! Hyvin kuulolla ja rentoutui kivasti. Vielä se saisi rentoutua kavaletin ylityksessä vähän enemmän, mutta lähestymisissä se rentoutui jo niin kivasti, että olin tyytyväinen.

Torstaina sitten oli vielä tähän putkeen luvassa Antin estetreenit. Ja Dee oli ihan super hyvä! Jotenkin itsellänikin oli nyt aika paljon päättäväisempi asenne koko touhuun, tiesin mitä olen tekemässä ja halusin toteuttaa ne. Antti ei päästänyt helpolla tälläkään kertaa. Alkuun tehtiin verkkahypyissä paljon kontrollia, jossa haluttiin tehdä voltteja ajatuksella, että käännän ulkoavuista ja kokoan laukkaa kohti piruttilaukan ajatusta. Noh, todella ajtuksen tasolle se jäi - ei ole mitenkään helppoa saada tuota hevosta kavalettien ja tehtävien seassa niin paljon takaosalle, mutta jostain se on lähdettävä toteuttamaan. Tässä tehtävässä saatiin kyllä hyvä lämpö päälle, ja Dee oli todella hienosti kuulolla ja vaikka ensimmäistä kertaa pidempää treeniputkea menossa - ei hevonen siitä huolimatta tuntunut lainkaan väsyneeltä! Ainoastaan juuri näissä kokoamisissa ei aina hevonen jaksanut ponnistaa takaosastaan, ja jäin itsekin liian hitaaksi jalan kanssa.

Ratatreenin pätkissä oli paljon sarjoja ja jumppaavaa tehtävää. Pituushalkaisijalla olevalla pysty - 17metriä - okseri - kaksi laukka-askelta - pysty -tehtävässä Dee ensimmäisellä kerralla taas alkoi okserille spookailemaan, se jäi yhtäkkiä laukassa ihan kuin paikoilleen, mutta omasta takaravosta tuli nopea refleksi ja ratsastin jo heti silmän räpäyksessä hevosta eteenpäin johon Dee vastasi hyvin. Tämä jäi ainoaksi spookailuksi tältä erää! Hevonen oli todella hyvin kanssani läpi tehtävien eli todella kuulolla ja vaikutti innostuneelta ja jopa rohkealta. Täytyy huomauttaa tietenkin, että kotitreenit ovat aina eri asia ja helpompi ympäristö, kuin vieraalla, mutta kuitenkin. Huomion arvoista on myös se, että olemme saaneet kotitallille vähän päivitystä estekalustoon ja nyt puomeista löytyy vähän väriäkin - hyvähyvä!

Alla video tästä torstain Antin estevalmennuksesta


Linkki videoon

Eilen perjantaina Dee sai juoksutus - ja tarhailupäivän, kiitos Janitalle, kun jaksoi juoksutuksen toteuttaa ja sain itse (melkein) hevosettoman päivän yli puoleen vuoteen - ainoastaan ihan illasta oli pakko käydä antamassa hevoselle iltapuurot ja täyttämässä heinäverkko.

Tänään meidän piti lähteä Kalliorinteelle hyppäämään seurakisoihin 90cm rata, mutta emme päässetkään lähtemään sinne, joten se reissu jäi nyt tekemättä. Toisaalta luulen, että Dee on nyt ansainnut kevyemmän jakson tähän väliin, kun se teki niin paljon kovempaan töitä koko alkuviikon. En kuitenkaan halua väsyttää ja rasittaa hevosta liikaakaan nyt tässä vaiheessa, vaan täytyy yrittää pitää joku järkevä sykli tässä treenaamisessa. Vaikka nyt olen treenannut muutaman päivän kovempaa yhtäkkiä, on Dee pysynyt todella todella hyvän tuulisena - se tuntuu jopa nauttivan tästä muutoksesta, kun on enemmän tekemistä ja haastetta treenissä.

Silmä käydään tutkituttamassa parin viikon sisään, sen jälkeen selkä samoin. Näin tätä hommaa aletaan purkamaan ja toteuttamaan, toivotaan, että päästäisiin mahdollisimman hyvään tulokseen.

Lopuksi täytyy kyllä nyt erikseen kiittää edeltävään Pantsun postaukseen tulleista lukijoiden kommenteista - varmasti historiallinen hetki, sillä kaikki kommentit, neuvot ja ajatukset olivat todella asiallisesti kirjoitettu ja jaettu, eikä yhtään epäasiallista kommenttia vaikka kommentointia itsellään aihe herätti paljon - niitä oli oikeasti kiva lukea ja sain niistä ajatuksia todella paljon! Näin tuota kommenttiosiota toivoisi käytettävän useamminkin - rakentavaa keskustelua ja ajatusten vaihtoa nälvimättä suuntaan tai toiseen! Kiitos jokaiselle kommentin jättäneelle! <3

10 kommenttia:

 1. Huomasi kyllä muutoksen kahess vikassa suorassa verrattuna kahteen aikasempaa, kun onnistuit muuttaan niin hevosta kuin itseäsi. Muutenki oli kiva reeni. Monta vinnkiä sai tuosta mitä vois tehdä oman kanssa.Tuo alun kavaletti ympyrä tehtvä oli super!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siitä pitikin kirjoittaa, että tuossa vikassa linjassa oli alkuun ongelmia ja sitten kun itse maltoin siitä huolimatta, että ratsasti kaarteen läpi jalalla, niin hevosen hyppykin parani huomattavasti. Antilla on aina hyviä tehtäviä, ja ite tykkäsin myös tuosta alun kavalettitreenistä, sama homma tehtiin siis myös toiseen suuntaan. Pysyi hevonen hyvin kuulolla ja joutui oikein keskittymään, kun on riittävästi tekemistä :)

   Poista
  2. Pakko kommentoida! Sinun ratsastusta on mukava katsoa. Osaat ratsastaa pehmeästi ja 'hiljaa' :) ja toivottavasti Deen sppokeilyyn löytyisi syy pian ja pääsisit jatkamaan. Tsemppiä jatkoon Heidi! :) ja Niinkuin ylempänä luki jo, niin todella hyviä vinkkejä treeneihin. :)

   Poista
  3. Kiitos paljon, kiva kuulla! Hirveästi Deen kanssa on päässyt kehittymään tuohon kaiken aikaa pehmeämpään suuntaan, kun se on niin herkkis. :) Eli hyvä opettaja minulla!

   Poista
 2. Ei muuta kuin keräämään omaa kummajaisvarastoa. Pressut, viltit, ämpärit, pehmolelut ja vanhat autonrenkaat kukkaroa paljoa kevennä ja spray-maalilla tai sudittavalla maalilla saa niistä ihan minkä värisiä vaan. Vaikka jokusen led-lyhdyn vielä laittaa jonkun esteen alle. Siinä talveksi spookailtavaa Deelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi oiski hyvä! Meiltä vielä löytyisi varmasti vielä tarvittavaa rekvisiittaa ja työkaluja kaiken härpäkkeen tekoon!

   Poista
  2. Kiva, kiva. Noita on hauska askarrellakin. Mut ottakaa ne ohjelmistoon vasta terveydellisten juttujen selvittyä, ainakin sen näön osalta. Toisaalta, joutuuhan sitä sitten kuitenkin niihin totuttamaan, oli näössä ongelmaa tai ei...

   Poista
 3. Kuka on Suomessa erikoistunut silmiin ja silmäsairauksiin? Tai kenelle aiot hevosesi viedä tutkittavaksi? Olisi mielenkiintoista tietää - vanhalla tammallani oli silmäongelma (trauman seurauksena) ja lopunperin tultiin siihen tulokseen että silmä on kokonaan sokea, mutta koskaan ei saatu tästä varmuutta kun en sitten vienyt oikealle spesialistille ja aloin myöhemmin miettimään kuka Suomessa on tällä alalla guru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en kyllä muista nimeä, mutta Viikkiin olemme menossa ja siellä pitäisi olla henkilö, jolla erikoistuminen näihin silmäasioihin. Kirjoittelen asiasta vaikka tarkemmin sitten, kun olemme klinikalla käyneet! :)

   Poista
 4. Hei Heidi ja Dee

  Hyvä treeni! En ole vähään ehtinyt lukea blogia lainkaan, mutta tulipa nyt kerralla kunnon päivitys. Hienoa, että sait niin paljon rakentavia kommentteja tuon Pantsun valmennukspostauksen jälkeen. Olin kyllä itse aika pöyristynyt, että tuon tason treeniä tehdään "rakennustyömaan" keskellä. Toivottavasti käynnit asiantuntijoilla selventävät mistä Deen spookailu johtuu. Peukut pystyssä täällä, ettei ole mitään pahempaa. Tsemppiä jatkoon, mielenkiintoista seurata miten treenimuutokset vaikuttavat menoonne!

  Ihanaa joulun odotusta!
  Maarit L. =)

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot