torstai 7. tammikuuta 2016

Rakas, sinusta on tullut pullukka

Tulipa tässä katselleeksi vanhoja estevideoita. Mitä sanoo blogin lukijakaarti? Tuntuu vähän, että ollaan menty plösähdyksen puolelle ja täytyy miettiä oikeasti vähän laihempaa ja atleetimpaa ulkomuotoa hevoselle (miksei myös itselleenkin...). Miten sen toteutan vatsahaavaherkälle hevoselle onkin sitten toinen juttu...

Alla videot Deestä racingradalla 6 -vuotiaana ja perään 1,5 vuotta myöhemmin viimeisimmästä Pantsun treenistä - eli Dee 7,5v.
30 kommenttia:

 1. Mä itse asiassa katsoin Deen jotain jo ennen joulun kuvia sillä silmällä, ettei se ihan perinteistä estehevostyyppiä enää edusta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä lihoamisen huomasin alkaneen viime keväänä, kun saatiin terveen paperit vatsahaavasta. Yhtäkkiä alkoi tarttumaan lihaa luiden päälle niin, että sai kaiken ylimääräisen ruuan jättä pois. Mutta nyt täytyy kyllä miettiä tuon meidän 24h/7 slow feeding verkon pois jättämistä... Vasta nyt heräsin eniten tähän todellisuuteen, kun katselin noita videoita :D miten sokeaksi sitä voi omalle hevoselleen muuttuakaan!

   Poista
 2. mitä dee syö tällä hetkellä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä on kuivaheinäsyöttö vapaana slow feeding verkosta, se saa vuorokaudessa puoli litraa greenlinea, johon loraus rypsiöljyä, sekä vitamiinit ja kivennäiset ja kolme kourallista alfalfa haketta. Eli tuosta on paha lähteä vähentää... Taitaa lähteä ensiksi harkintalistalle tuon heinäsyötön muuttaminen.

   Poista
  2. Puolilitraa märkänä vai kuivana..?

   Herttakin tuppasi tuossa syksyllä imemään itseensä taas hyvin pyöreyttä, joten vähensin greenlinen (0.5 l kuivapaino) noin 2-3dl (kuivapaino). Pellavan säilytin ennallaan.

   H sai aiemmin 1-1-1 peacemaker, nyt 0.5-0.5-1, joten päivässä 1 litra vähemmän.

   11 kg se saa päivässä heinää, olkea mussuttaa muutoin.

   Nyt on sopivasti lähtenyt solakoitumaan.

   Tosin onhan nää ihan eri tyyppisiä hevosia malliltaan ja tietty eri lajikin. En vaan tohdi heinästä vähentää mahahaava taustan vuoksi! :D

   Poista
  3. Niin, jotenkin ei huvittaisi tuota greenlinea tiputtaa, kun nyt tuo nykyinen heinä on todella valkuaisköyhää - se ei saisi oikein mistään proteiinia... Mutta kai se on niin tehtävä kuitenkin. Juttelin tallimestarimme kanssa ja tultiin siihen tulokseen, että läpi vuorokauden heinäsyötöstä huolimatta ei tuo ehdi syödä siitä, kuin n. 10kg/vrk! Eli ei se verkon pois jättäminen nyt ole vaihtoehto, tulee vain ongelmia... lisää liikuntaa? :D Siinä vasta urakkaa, kun tuntuu, että nytkin tehdään jo paljon enemmän kuin ikinä!

   Poista
  4. Ja unohdin vastata tuohon ekaan, eli siis kuivana puoli litraa, joka sitten turvotetaan.

   Poista
  5. Joo nää on hankalia... Toisaalta itse ajattelen sen melkein aina niin, että kun kisakausi alkaa niin kyllä se herttakin n aina timmiintynyt siihen mennessä matkustamisen ja treenin takia. Eiköhän se Deekin lähde solakoitumaan kun alkaa kisakausi ja rankemmat treenit, mutta pakko sanoa että mun mielestä se on oikein komeassa kunnossa nyt! T. Kouluhevos-silmällä tarkasteleva... ;D

   Poista
  6. Meillä ei niin viime kisakaudella käynyt, pysyttiin yhtä pulskeassa kunnossa :D Syksyllä sain sitä sitten vähän hoikistettua! Nojoo, kouluhevosenahan tuo olisi ihan ok, mutta kun pitäisi hypätä vähän isompaa, niin silloin yhtään liikaa ylimääräistä ei tarvitsisi olla - lihaksia toki joo oikeissa paikoissa! Mutta katsellaan nyt, ehkä se näyttää myös siksi "isommalta", kun on kasvattanut talvikarvaa :'D *uskottelee itselleen*

   Poista
 3. Ai katsos niimpäs onkin! Siis saanut pyöreyttä :D Alkaa olla jo kouluhevosen näköinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä, valegro2 kun merkit ja lähes värikin täsmäis - liike ei vaan ihan xD

   Poista
 4. On kyllä eroa, toi tasapainottelu on kyllä välillä niin hankalaa että saa tarpeeks mut ei liikaa.. Mutta ainakin ratsastat paljon paremmin tokassa :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se, koskaan ei ole hyvä. Ja kun heinä muuttuu tai muut olosuhteet muuttuu, niin sitä ruokintaa pitää muuttaa aika tavalla. Kiitos paljon :)

   Poista
 5. Minusta hevonen näyttää terveeltä ja lihaksikkaalta tuossa alemmassa videossa. Älä herranjestas nyt ala laihduttamaan tuosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en mä sitä meinannut, että se olisi ok lihassa tossa ylemmässäkään, mutta kyllä se vaan on ketterämpää ylittää tikkuja, kun ei ole ylimäärästä mahaa tiellä ;)

   Poista
 6. Meillä kans Eskon kanssa ollut vaikeaa koska taisteltu mahahaavan kanssa lähemmäs 3v. Tällä hetkellä saa vapaata heinää ja syö väkirehua sen 4litraa päivässä + muut seokset päälle.
  Dee näyttää tällä hetkellä oikein hyvältä, mä en alkais laihduttaan kun helposti siinäkin käy sit aina huonommin näitten mahahaavasten kanssa. Lihasta ja työtä paljon niin näyttää oikein hyvältä. Ensimmäisessä videossa mä olisin nähny sen mahan vähän vinttikoiramaisena, nyt oikein hyvän ja terveen näkönen :)
  Hyvää työtä olet tehnyt!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mäkin mietin, että toisaalta nyt hevonen on muuten hyvässä kunnossa ja iloinen, tekee rauhallisemmalla tatsilla keskittyneemmin töitä eikä räjähtele yhtä paljon joka suuntaan kaiken aikaa, että se vatsan terveys on tietty ensi sijaisen tärkeetä. Mutta tietynlainen sportimpi ulkomuoto on kyllä nyt tavoitteena. Luulen, että yritän järjestää sille vielä lisää liikuntaa, sillähän se lähtee ja rauhallinen ylimääräinen liikunta ei ole koskaan pahitteeksi :) Kiitos paljon kommentista!

   Poista
 7. Pieni pyöreys kuitenkin pienempi paha kuin uusi vatsahaava? :) Lisää liikuntaa, greenlinea vähentää niinku yllä oli jo ehdotettu? Joku proteiinilisä siihen kylkeen? Kun kirjoitit että pelkäät että saa sitä liian vähän.. lihavat on lepposia eikä tee kepposia;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vatsahaavan uusimista vältämme kaikin mahdollisin keinoin ja tallimestarinkin kanssa tultiin siihen tulokseen, että verkkoa ei oteta pois ettei saada uudestaan ongelmia! :)

   Poista
 8. Mun mielestä Dee näyttää nyt oikein hyvältä. Lihaksikas ja hyvin voivan näköinen. Toki, alempi video on yläviistosta otettu joten voi jonkun verran hämätä, mutten itse lähtisi laihduttamaan yhtään. Tällä hetkellä näyttää todella hyvältä omaan silmään, kun taas ylemmässä ehkä hieman "kuivan" ja lihaksettoman näköinen. Tietysti Dee on nuorempikin ylemmässä videossa, mutta kuitenkin. Tuli muuten mieleen videoita katsoessani, että vaikuttiko Deen vatsahaava hyppytekniikkaan? Ylemmässä näyttäisi avaavan paremmin takaa (vaikka toki, Deehän ei takajalkojen tekniikalta ikinä ole tainnut olla 'huippuluokkaa') kuin tässä uudemmassa videossa. Todella paljon tasaisempaa menoa on kyllä nykyään ja on ilo seurata teidän molempien kehitystä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tosiaan en tarkoita ettäkö ylemmässä olisi "hyvässä" kunnossa, mutta että miten paljon se on lihonnut, ja että alkaisko olemaan vähän liian pyöreä jopa. Ja uskon, että vatsaongelmat ovat vaikuttaneet paljon hyppytekniikkaan, se ei uskalla rentoutua vielä ihan täysin hypyissä ja jää kipristelemään ilmassa. Toivottavasti saadaan sitä vähän paremmaksi nyt kun on muuten terveys kunnossa :) Kiitos paljon!

   Poista
 9. Vatsahaavariskin kokisin olevan liian suuri ja jatkaisin vapaan heinän antamista, väkirehu eri asia. Mieluummin vähän pyöreä kuin vatsaongelmia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen samaa mieltä ja näin me nyt päätettiin kuitenkin jatkaa. Mielummin sitten mahdollisuuksien mukaan lisää vielä liikuntaa jotenkin.

   Poista
  2. Samaa mieltä, en lähtisi tiputtamaan painoa :) etenkään ruualla.. Ja lihastahan tehdään vain massasta! :)

   Poista
 10. Rypsiöljy kannattaa myös jättää kokonaan pois, sehän on pelkkää energiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että tuosta lorauksesta on enää mitään merkitystä energian saanniin kannalta, lähinnä mm. karvaa parantamaan, ja öljystä se saa välttämättömiä rasvahappoja, joita keho ei pysty itse valmistamaan. :)

   Poista
 11. Mun silmään ei näytä kyllä kovin paksulta. Meillä taistellaan tosin päinvastaisen ongelman kanssa mutta siltikin. Jos ei oo muuta ongelmaa kuin että näyttää hiukan pyöreälle niin en tekis ihmeempiä muutoksia jos ollenkaan. Onko teillä kisakausi yleensä vaikuttanut pyöreyteen? Oman kokemuksen mukaan on hevoset yleensä hieman pudottaneet painoa, toiset enemmänkin, joten senkään takia en alkaisi ruuasta vähentää.
  Syö kyllä tosi vähän ja sentään kunnollisella käytöllä! Meillä syödään moninkertaisesti enemmän ja ei vaan pysy lihat luun päällä :O.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aikaisemmin ollut ihan sama juttu, että joutui syöttämään ihan älyttömiä määriä ruokaa, että pysyi edes jonkinnäköisessä kunnossa. Nyt kun olemme saaneet vatsaa kuntoon ja suolistoa tasapainoisempaan kuntoon, niin alkaa ravintoaineetkin imeytyä ihan eri tavalla! Että sinällään monien vuosien taistelun jälkeen tämähän on "ihan positiivinen" ongelma meille :) En olisi ikinä uskonut, että tällä ruualla noin paljon treenaava hevonen voi selvitä, mutta kun on tallin puolesta niin hyvä heinä, niin sekin jo vaikuttaa todella paljon siihen muuhun ruokintaan!

   Poista
 12. Mun mielestä se näyttää paremmalta uusimassa videossa. Ensimmäisessä vielä kovin "vauvalta". :-)

  VastaaPoista
 13. Tämä pisti miettimään, kun oma nuori hevoseni on myös pyöristynyt... tällä pakkasella olen kuitenkin tyytyväinen, että pieni rasvakerros löytyy. En haikailisi vanhaan, lisää treeniä vaan.

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot