lauantai 13. helmikuuta 2016

Ihana Miracle


Meillä on ollut omien selkäsaikkuilujeni jälkeen Miraclen kanssa paljon vaikeuksia saada yhteistä säveltä aikaiseksi uudestaan. Tamma on ollut äärettämän kuuma, välillä ajoittain todella tyytymätön ja hermostunut. Se on ollut super vahva kädelle ja erityisen toispuoleinen painamaan juurin vasemmalle ohjalle, ollen oikealta lähes tyhjä ajoittain. Sen liike on ollut lyhyttä, kiireistä ja töksähtävää - se ei ole halunnut liikkua selän läpi lainkaan.

Olen yrittänyt erilaisia keinoja saada hevosta rentoutumaan, joista pääpiirteittäin olemme jatkaneet sillä metodilla, millä ennen viikon taukoakin - eli yrittää saada tamma vaan todella löysäksi ja hitaaksi, sekä pidentämään niskaa ja kaulaa eteenpäin matalammaksi. Ruokia on muutettu ja tiputettu jne. Välillä on ollut ihan ok pätkiäkin, mutta homma ei vain ole tuntunut kovin hyvältä. Pekka Kannuksen kranion jälkeen tamma oli hyvän tuntuinen seuraavan kerran ratsastaa, mutta jo toisella ratsastuskerralla kaikki levisi käsiin sen jälkeen, kun meitä päin ratsasti toinen ratsukko aika pahasta maneesissa. Tästä tamma sitten pelästyi pahanpäiväisesti ja jännittyi uudelleen, eikä oikein enää ole meinannut luottaa minuunkaan siellä selässä, jos maneesissa oli samaan aikaan muita ratsukoita.

Nyt sitten lähdetiin miettimään, kun tamma on ollut ennen treeniemme aloitusta aika pitkään vain kevyellä tai jopa joutilaana. Se on treenin myötä alkanut kasvattamaan parempaa ylälinjaa ja etenkin sen ennen todella kuivunut selkä on alkanut saamaan täytettä. Lähdimme tutkimaan satulaa, joka jostain syystä jopa ehkä kippasi nyt vähän nokalleen, ei paljon, vaan kyse on jo sellaisesta niin minimaalisesta, että suurin osa hevosista ei varmasti reagoisi tähän mitenkään. Mutta kun on kyseessä herkät hevoset, niin tällainen hevonen reagoi aivan kaikkeen ja isosti.

Tänään lähdimme kokeilemaan muutamia vaihtoehtoja, joista mattesin karvaton palaromaani onnistui tasapainottamaan satulan parempaan asentoon ja hevonen alkoikin sen jälkeen liikkumaan ihan toisella tavalla. Tätä ennen se oli jo ottanut jonkin verran herneen nenään mm. erään geelin kokeilemisesta, joka sitä ahdisti selkeästi ihan kauheasti. Muutos oli todella selkeä, kun geelin vaihtoi tähän palaromaaniin - ihan kuin eri hevosen selkään olisi istahtanut. Oli hyvä kokeilla yhdellä ratsastuskerralla nämä kaikki vaihtoehdot, sillä eron näki ja tunsi näin todella selkeästi.

Mitään ihmeellistä muuta emme ole saaneet aikaiseksi tamman kanssa viimeisten viikkojen aikana, koska kaikki aika on mennyt rentouden hakemiseen, rauhoittumiseen ja keskittymiseen. Jos tämä satulan fiksaus toimii hetken jatkossakin (kunnes selkä muuttuu taas), niin aloitetaan työstämään kunnolla siirtymisien kanssa, jotka ovat täysin vaiheessa edelleen. Siirtymisien kautta saadaan sitä voimaa hevoselle lisää kantaa itsensä paremmin, nythän sen voimattomuus näkyy kiireenä ja tätä kautta tahtirikkoina. Se on myös todella jäykkä vielä kyljistään, etenkin vasen kylki on aika tukossa, joka näkyy oikeassa kierroksessa tahtirikkoina ajoittain taivuttaessa sitä oikealle.

Paljon on tehtävää, mutta tänään tuli taas pitkästä aikaa sen selässä sellainen olo, että wau mikä helmi tämä tamma onkaan!

Alla pieni videopätkä tämän päivän satulan muokkausten jälkeen.


53 kommenttia:

 1. Tästä tulee varmasti hieno!! :) Ravi on 👌 mutta jösses se menee vauhdikkaasti...ja sun kevennys näyttää sen takia aika kovalta/voimakkaalta&nopealta- mitä tapahtuu jos kevennät selkeästi rauhallisemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä kevennyksellä jarrutan kaiken aikaa, mutta kuten kirjoitin tamma on vielä voimaton ja sen liike aika holtiton - voimallisesti voidaan oikeasti puhua 4-5 -vuotiaan tasosta, niin ei se vaan pysty vielä kantamaan itseään ja ratsastajaan hitaammassa temmossa ja tällaista energistä kuumaa hevosta et voi jäädä liikaa jarruttelemaan. Iästään huolimatta puhutaan HYVIN keskeneräisestä hevosesta, joten tällä hetkellä voimme olla tyytyväisiä edes niihin pätkiin missä se rentoutuu (suustaan rento ja kevyt, ei vänkslää kuolainta sekä esim, hännästä huomaa, että se on rauhallisessa mielentilassa). Enempää siltä ei voi vielä vaatia tai kuppi keittää nurin monta volttia ja sitten mennään oikeasti lujaa :) Erilaisten tehtävien ja ajan kanssa se siitä rauhoittuu.

   Poista
  2. Luin tuon uusimman postauksesi ja oli pakko tulla nyt tähän omaan kirjoitukseeni kommentoimaan. Itse en millään pahalla tätä kirjoittanut ja pahoittelen jos aiheutin pahaa mieltä ! Tamma on tosi hieno. Ihan silkasta mielenkiinnosta tuosta vauhti-asiasta kysyin :) (itsehän en tuolla osaisi keventää ollenkaan)
   Blogisi on yksi lemppareistani, ekaa kertaa ja vituiks meni sekin :D hyvää ystävänpäivää! :)

   Poista
  3. *ekaa kertaa kommentoin.. jäi sana uupumaan

   Poista
 2. Ihanan näköinen hevonen! Onko tamma varmasti ihan puhdas edestä? Ja huh, onpas paljon hevosia maneesissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pliis, lukekaa tekstit myös huolella, sieltä löytyy vastauksia ja selvitystä kaikkeen, myös tähän miksi tahti rikkoutuu ajoittain kovastikin, etenkin kun pitäisi venyttää tai taipua. Ja juu, meidän tallille normaali arki-ilta, maneesi tupaten täynnä... Yritän yleensä vältellä näitä aikoja ratsastaa, mutta välillä se ei vain ole mahdollista.

   Poista
 3. Toivottavasti pelkkä satulan vaihto auttaa, ettei vaadi uudelleen koulutusta sillä näyttää videolla jossa siis nyt hyvä? Liikkuvan hiukan apujen ulottumattomissa. Eka kuva paljastaa tuon selän menetyksen tosi selvästi, mutta haasteita, haasteita... Kiireisen tamman kanssa ottaisin vauhdit pois ja laittaisin sen liikkumaan joka askeleen, nythän se rykii menemään kuin iltaraveissa, mutta aikaahan nämä projektit vaatii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kiitos neuvoista :) ja niinhän me vaatii, ja hevosen mukaan on mentävä. Et voi tehdä mitään väkisin ennen kuin hevonen keskittyy ja rentoutuu edes vähän.

   Poista
  2. Ja kyllä, tuossa videossa se oli hyvä, menimme samaan suuntaan ilman poukkoilua ja sinkoilua ;D

   Poista
 4. Jättäisin nuo keskiaskellajit pois kokonaan ennen kuin kuulolla, rehellisesti. Näyttää menevän enempi-vähempi kaahottamiseksi. Rauhoita keventelyä, laske kädet ja jumppaa hitaassa tempossa taivutuksia ja väistöjä. Uskon että pidät hevosesta koska meno näyttää ihan samalle kuin ratsastuksesi Deellä ennen kuin aloit ottaa koulutunteja.
  Noissa keski ja lisätyissä askellajeissa on sellainenkin puoli että jokaisella hevosella on niitä rajallinen määrä, eli ei kannata tuhlata niitä selättömään kaahailuun.
  Mutta hieno tosta hevosesta varmasti tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa kun välillä saan ratsastettua jalalla eteen, tamma rauhottuu edes vähäsen, jolloin pääsen tekemään sen pidätteen takaisin ja taas olen saanut sitä vähän enemmän "itselleni". Me tehdään myös paljon kuvailemisia harjoituksia. Ja kyllä, tässä hevosessa on erittäin paljon yhtäläisyyksiä oman hevoseni kanssa, ei sen takia että minä istun siellä selässä ja ratsastan ne sellaiseksi, vaan että ne on ominaisuuksiltaan sellaisia.

   Poista
  2. Oon miettinyt kanssa tota rajallista määrää... Samaten hypyissä rajallinen määrä...
   Mä en ainakaan tuhlaa yhtään hyppyä tai askelta vaa säästelen mun rajallisen määrän myöhemmäksi... Se on vähän niinku laittais rahaa pankkiin....

   Poista
  3. Mä en taas henkilökohtaisesti usko sellaiseen "rajalliseen määrään", vaan siihen miten hevonen hoidetaan, ruokitaan ja huolletaan muuten. Ja tietenkin koulutetaan ja ratsastetaan. :) Kyllä vaihteleva liikunta on ennemminkin, myös hyppyineen ja vauhteineen, se mikä pitää hevosen kunnossa ja terveenä. Se, että videossa nähtiin tällaista treeniä, ei tarkoita sitä, että me ratsastetaan joka päivä samalla tavalla.

   Poista
 5. silmät auki vaan siellä maneesissa itse kullakin, niin ei pääse kukaan ratsukko tulemaan päälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, välillä kaikki ei vain ole itsestään kiinni, jos on kymmeniä muitakin ratsukoita :) vähän sama homma, kuin liikenteessäkin ajaessa autolla - vaikka itse ajaisit kaiken säännön mukaan, se ei ole tae siltikään sille ettei kolaria voisi syntyä.

   Poista
  2. Sähän tuijotat koko ajan hevosen niskaan ja tästä väitämisvelvollisuudesta on sulle mainittu aiemmin? Mutta joo ei kuulu tähän. Sanotaan että nopea nuori tarvitsee hitaan ratsastajan ja hidas nopean.

   Poista
  3. Häh? :D nyt en kyllä ymmärtänyt ollenkaan. Tuijotan kokoajan mitä ympärillä tapahtuu, eikä minun kanssa ole kenenkään tarvinnut keskustella väistämisvelvollisuuksista, koska noudatan niitä aina. Jos sinulla on kuitenkin tullut sellainen olo samaan aikaan samassa tilassa minun kanssa ratsastaessasi, niin ole hyvä ja tule keskustelemaan siitä kanssani omalla naamalla kasvotusten.

   Poista
  4. Itsellä hevonen myös maneesitallilla missä järjettömät ruuhka-ajat, siinä jos jossain oppii olemaan katsomatta hevosen niskaa ;)

   Poista
 6. Hieno!! Missään nimessä ei sitä liikettä pidä ruveta ratsastamaan pois ja töpöttämään, kun voima tulee lisää niin se liike pysyy isona, mutta vauhti hiljenee. Juuri noin minäkin ratsastan nuoria hevosia, kyllä se vauhti hiipuu kun saavat voimaa lisää ja pysyvät paremmin kantamaan itsensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri ja ajattelen ihan samalla tavalla. Ei ihme, ettei monikaan tule toimeen tämän tyylisten hevosten kanssa tai saada nuorista hevosista liikettä ulos saatika säilyttämään sitä, kun ensimmäisenä lähdetään ratsastamaan "käsijarru" päällä. Tottakai välillä pitää mennä hevosen mukavuusalueen ulkopuolelle, ja meilläkin on viikottain treenejä tosiaan, jossa tavoitteena vaan saada hevonen todella löysäksi ja hitaaksi (mutta huom, ei pohkeen taakse). Se vaatii kuitenkin suhteellisen tyhjän ja ruuhkattoman maneesin, jotta tätä treeniä voidaan toteuttaa. Kun hevosta saadaan hitaammaksi hetken, siihen ei pidä jäädä, vaan ratsastaa taas rohkeasti jalasta eteenpäin - silläkin uhalla, että se tuntuisi selkään siltä, ettei ole ihan kaikki kontrolli tallessa. Meillä Suomessa jäädään monesti liikaa ratsastamaan ilman jalkaa ja ajatuksella "taaksepäin" ajatellen, että sillä saadaan hevonen kantamaan itsensä oikein, vaikka todellisuudessa tällä voidaan kipeyttää hevonen totaalisesti ja tappaa se liike, ja halu liikkua mikä hevosella luonnostaan on. On myös eriasia ratsastaa hyvin keskeneräistä hevosta, kuin valmista kokeneempaa ratsua. Lisäksi raa-an hevosen tekeminen ja kehittyminen vie vuosia, mikään ei tapahdu sormia napsauttamalla. Hevosia pitää kuunnella ja yrittää tehdä hommia jokainen yksilö ja sen taidot ja voimat huomioon ottaen.

   Poista
 7. Hevonen näyttää kyllä hetkittäin ep.ltä jopa hitaammassa temmossa. Kiireistä hevosta pitää kyllä uskaltaa ratsastaa jalalla, mutta omalla kevennyksellä sitä pitää myös uskaltaa hidastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kirjoitin tahtirikkoihin ja epäpuhtauteen jo syyn tuonne ylle. Tamman terveyden tila on tiedossa ja jos jotain poikkeavaa hevosessa havaittaisiin, se hoidetaan kyllä asian mukaisesti. Jos sinä et näe, että hidastan hevosta jatkuvasti kevennyksen kanssa, niin se ei tarkoita sitä, etten niin tee.

   Poista
 8. Olin aikoinaan Keski-Euroopassa ratsastamassa nuoria hevosia ja siellä todellakin ratsastettiin jalalla ja liikettä sai olla - hevosen tuli aina liikkua omalla moottorilla eteen, varsinkin hyväliikkeisen, eikä nuorta tai voimatonta turruteltu tai jarruteltu liikaa. Jatka vaan noin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman olen oppinut sieltä myös, vaikka vain vähän aikaa olinkin. Kyllä tämä tästä rauhoittuu, tasaantuu ja voimaantuu, kun vaan jaksetaan sinnikkäästi tehdä hommia ja paljon se on jo parin kuukauden takaisesta rauhoittunutkin - onneksi siis en ole sen aikaisia videoita koskaan julkaissut, jos tämän pienen edistymisenkin jälkeen jo näyttää joidenkin silmään "hurjalta" vauhdilta :)

   Poista
 9. Mä kyllä lämpeen paljon tälle hevoselle... Tosi tosi laadukas. Varo vaan... Änkeen joku päivä mukaan katsomaan tätä!

  Ja mitä tuohon "hidastamiseen" tulee, niin sitä minäkin tein Hertalla nuorempana "koska tää juoksee alta, prrr prrr, ei saa käyttää jalkaa". Noh, sitten kun pöödyttiin nykyisen valmentajan alle niin meinasi itku tulla mulla sekä hevosella kun ei siellä muuta tehtykkään kuin ETEEN ja JALKA.... Kaksi asiaa joita en omistanut ennen nykyistä valmentajaa. Mikä oli tulos..? Ei se vauhti lisääntynyt, vaan hevonen löysi takajalat. :)

  On eriasia ratsastaa kiireiseksi ja juoksemaan, kuin vain ratsastaa eteen ja nuorelle hevoselle eteenratsastus on tärkeää. Jos aletaan liikaa ajattelemaan hitaalla, niin se valitettavasti menee kädellä taakse päin... Kyllä se hidastuu kun on valmis!

  Kuuma ja herkkä hevonen tarvitsee jalat kiinni. Laiska ja hidas hevonen jalat irti... :) näin mä sen ajattelen. T. Hertta 18 v "juoksija" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Tällä on myös hieno laukka, ja se on luonteeltaan kovin yritteliäs kuumuudestaan huolimatta. :) Tervetuloa kylään! :D

   Noinhan se menee. Vaikka kieltämättä refleksin omaisesti sitä helposti lähtisi jarruttelemaan kovastikin tällaista hevosta - Deen kanssa on oppinut sen kuitenkin, että sillä saadaan vaan räjähdyksiä aikaiseksi tai vaihtoehtoisesti koko liikkeen katoamisen, joten hommaa pitää lähteä ratkomaan muita teitä käyttäen. Ja siltikään muutos ei tapahdu hetkessä, koska useinhan hevosen vauhdin tarjoaminen on voiman puutteen korvaamista. Esimerkkinä en minäkään mene ensimmäisenä salipäivänä heti nostamaan 70kg penkistä, tai pienempiäkään painoja, vaan voimaa harjoitellaan ensiksi ja sen mukaan lisätään vastusta jne. Tämä asia tuntuu unohtuvan monelta, kun puhutaan hevosen kehittämisestä...

   Kiitos Noora kommentista, kiva saada tähän keskusteluun varmuutta ihmiseltä, joka viime vuosina on aika vakuuttavalla tavalla kouluttanut hevosen, josta ei ihan heti uskoisi siihen pystyvän, kouluhevosen vaikealle tasolle :)

   Poista
 10. Ihmettelen aina näitä anonyymejä (sori, itsekin...) jotka tulevat huolissaan (yeah, right) kertomaan kuinka hevonen on ep ja onko se nyt varmasti terve. Kun tekstissä kuitenkin asiaa avaat ja aiemmissa teksteissä on käynyt ilmi että hevosta hierotaan ja vaikka mitä niin eikö asia ole jo selvä..? Ei se jäykkyys ja sitä kautta tuleva ajoittainen epäpuhtaus seisomalla parane ja tästä päädytään tilanteeseen jossa joskus on vain ratsastettava ep:tä hevosta JOTTA se ei enää olisi ep. Tsemppiä! Hieno tamma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin ihmettelen. Ehkä ihmiset menevät suinpäin katsomaan videota lukematta tekstiä lainkaan. Mutta melkein toivoisin, että ennen kommentointia ainakin blogia luettaisiin myös.

   Kyllä tätä(kin) hevosta mm. hierotaan ja hoidetaan säännöllisesti, mm. erityisesti tähän olemme nyt panostaneet viime viikkoina, kun treeni alkaa näkymään kropassa ja jotta päästään etenemään, pitää esimerkiksi lihashuolto olla kunnossa säännöllisen liikunnan ja hoidon lisäksi.

   Kiitos! :) Tämä tamma on kyllä hieno, ihanaa saada tehdä jälleen yhden uuden upean eläimen kanssa hommia!

   Poista
 11. Wau, tästä tulee kyllä tosi hieno!

  VastaaPoista
 12. Hieno hevonen, tulee varmasti tosi kiva! Mutta on liian kiireellinen. Enkä sano että pitäis ratsastaa käsijarru päällä, mutta vähän iisimmässä temmossa kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tähän enää toteamaan, kun ei rautalangasta vääntämälläkään onnistu ymmärtämään :D joo niinhän siitä varmasti tulee hieno, on sitä jo nyt :)

   Poista
 13. Tuollainen hevonen verkataan isossa laukassa kuten Anky tekee. Iso laukka ja paljon eteen. Sitten laukka rauhallisemmaksi istumalla. Ravityö lopuksi.
  Sinulla on se hyvä, ettet pelkää kuumaa hevosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota täytyykin kokeilla heti seuraavalla kerralla, että verryttelyssä ottaisi heti alkuun mielummin laukan eteen, kuin ravia. Ravissa se pääsee aina alussa kiireisemmäksi, laukassa se ei ole samalla tavalla mahdollista ja avaisi myös samalla paikkoja paremmin, kun saisi laukattua isommin eteen. Kiitos kommentista! :)

   Poista
  2. Jäätiköiden sulamista odotellessa, luulen että sekä Dee, että tämä kuumakalle tamma ovat molemmat kunnon laukkamaastoa vailla :D

   Poista
 14. Hieno tamma ja teet varmasti hyvää työtä sen kanssa :) Huh kyllä mikä ruuhka, täytyy kiittää onneaan että meidän maneesissa saa usein ratsastella vaan itsekseen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa ihanalta, että saa olla lähes varma että on kunnolla tilaa ratsastaa! Meillä on talvikaudella todella ahdasta ja selkeästi liian vähän tilaa hevosmäärään nähden. Kiitos :)

   Poista
 15. Olisi kiva nähdä video jossa vauhdilla ei korjata virheitä. Still kuvassa on niin selätön että en tiedä mitä hyvää usvattaminen tekee? Mutta en olekaan pro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä vaan youtubesta hakemaan jonkun gp ratsastajan treenivideoita, jos ei kestä katsoa sitä mistä tilaanteesta me nyt tämän hevosen kanssa lähdemme jatkamaan treenaamista eteenpäin. Ja joo en minäkään :)

   Poista
 16. Siis mitä ihmettä, luin nämä kommentit ensin ja odotin jotain tuhatta ja sataa juoksevaa hevosta, mutta eihän tuo nyt näytä edes pahalta?! Mutta on kyllä hienon näköinen tamma, siitä tulee varmasti vielä hyvä! Tsemppiä Heidi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se näytäkään :) hevonen on vaan vielä kovin raaka ja voimaton, tuollaisilta ne näyttää silloin. Ja energiaa kannata hevoselta pois ottaa väkisin vaan saada sitä erilaisilla tehtävillä odottamaan. Uskon myös, että tästä tulee hyvä, se on niin upea hevonen jo valmiiksi!

   Poista
 17. Kun avasin tämän blogitekstin ja katsoin videon, niin odotin lukevani kommentteja varsin potentiaalisesta hevosesta. On kyllä ihme että ihmisillä on varaa arvostella toisten tekemisiä anonyymisti. :o Ei ilmiselvästi ole kanttia seisoa sanojensa takana ja kirjoittaa omalla nimellään. Tuntuu ettei ihmiset osaa katsoa videosta yhtään pidemmälle, vaan arvostelevat ihan epäoleellisia asioita. Inhottavaa negatiivisuutta. :(

  Miraclesta tulee varmasti superhieno, kunhan pääsette samalle aaltopituudelle ja tamman kunto ja koulutustaso kasvaa. Tykkään sen ravin mekaniikasta, aivan sama kuinka kiireinen tai epätasainen se tällä hetkellä on. Onko jossain nähtävillä laukkavideota? Ja onhan se kauniskin, juuri minun tyyppinen hevonen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että ihmiset näkevät kyllä sen potentiaalin ja oikeasti ymmärtävät kyllä miksi juuri tuo hevonen ratsastetaan nyt noin kuin ratsastan, mutta aina on joku jonka täytyy päästä jostain sanomaan vaikka sitä en olisi pyytänytkään. Inhoan myös negatiivisuutta... se pilaa monet hyvät jutut.

   Laitetaan laukkavideota jossain vaiheessa, kun saan sitä. Yksi pikku pätkä esteitä on julkaistu videon muodossa aikaisemmin ja siellä näkyy vähän sitä laukkaakin! :)

   Poista
 18. Itse saan hidastettua kevennyksellä parhaiten kun on vähän pidemmät jalustimet kuin sinulla nyt (sinullakin varaa on pidentää kun koulusatula). Tällöin ei niin helposti tule noustua pelkillä jaloilla "kovasti" ja kiireisen näköisesti, vaan keskivartalo tulee käyttöön jääden koko ajan vähän liikkeen taakse ennemmin, siis kevennys tuntuu lähtevän vähän liikettä jäljessä. Tosi vaikea selittää sitä fiilistä mikä siinä on, kun pysyy myös kevennyksessä hyvin lähellä hevosta. Nousen myös siis mahdollisimman matalalle mutta viipyen. Raa'an ja isoliikkeisen hevosen kanssa vaikeaa mutta pikkuhiljaa. Hyväksi olen havainnut myös ratsastamisen askel kerrallaan pieniä askelia ensin käynnissä sitten ravissa. Kertakaikkiaan hidastamisen niin paljon, että hevonen on täysin hallinnassa askel askeleelta, vaikka aluksi jännittyisi ja takajalat ei alla kuten kootessa. Vaan tunne että voi ratsastaa niin hitaasti pikkuaskeleita kuin haluaa. Kun hevonen odottaa ja ottaa aluksi muutamankin pienen askeleen, rentoudutaan ja annetaan vähän pidentää kohti normaalia askelta. Tätäkin vaikea kuvailla, mutta kun toimii hevonen oppii odottamaan ratsastajaa. Tsemppiä treeniin, näyttää kyllä työniloiselta menolta. Vatsalihaksesi varmasti koetuksella noin ison/isoliikkeisen hevosen kanssa :D

  VastaaPoista
 19. Edelliseen lisäten siis toki nuorella hyvä myös mun mielestä ratsastaa paljon eteen ja antaa mennä, käsijarru on tuhoisa. Mutta muutama pieni pätkä vaatien hevosta odottamaan ihan miniaskelin askel kerrallaan käynnissä ja ravissa _istunnalla_ ratsastaen on ok heti kun perusjutut sujuu. Ja siis ravi voi olla luokkaa mummoravi eikä haittaa vaikka putoaisi käyntiin jos ei heti ymmärrä tms. Ajatus kuitenkin että kuski ratsastaa joka askeleen kerrallaan, superhidastettuna. Kokoaminen toki sitten vasta kun siihen fyysiset ja psyykkiset edellytykset.

  VastaaPoista
 20. Hieno, kaunis tamma. Kun vaan muutkin tajuaisi että vielä erittäin raaka. Menee välillä niin usko tähän hevosmaailmaan kun "ammattilaiset" tulee kommentoimaan tuollaisia törkeyksiä... Eikä edes päin naamaa. Miten huono olo voi olla ihmisellä jos on pakko kirjoittaa noin ilkeitä kommentteja. Miracle vaatii paljon töitä mutta hitto miten hieno aihio se on. Tsemppiä ihan älyttömästi teidän reeneihin, koita olla välittämästä tuollaisista älyttömän asiattomista kommenteista. Pidä usko itseesi ja omaan tekemiseesi, tästä tulee vielä hyvä. :)

  VastaaPoista
 21. Jatka samaan malliin! Teet todella hyvää työtä nuorten hevosten kanssa! :) minulle opetettu samalla tavalla ratsastamaan nuoria ja kokemattomia/raakoja hevosia. Kehitystä tapahtuu koko ajan ja pikku hiljaa se hyvä tulee! :)

  VastaaPoista
 22. Ettekö nälvijät huomaa, miten paljon hevonen rauhoittuu videon loppuun mennessä? Vaikka tahtirikkoja tuleekin, johon Heidi selitti syynkin. :)

  VastaaPoista
 23. Hieno tamma ja hyvää työtä teet sen kanssa!

  VastaaPoista
 24. Uusimpaan postaukseesi liittyen, älä masennu. Ehkä olen optimisti, mutta jaksan uskoa että niitä jotka yrittävät tsempata ja pitää hyvää yhteishenkeä yllä, on enemmän kuin pessimisti-petejä, jotka saavat kiksit toisten mollaamisesta. Toisesta korvasta sisään, toisesta ulos ja sitä rataa :-)

  Tosi kaunis ja laadukkaan näköinen hevonen! Mielenkiinnolla jään seuraamaan kehitystä :-)

  VastaaPoista
 25. Hei!
  Mulla ainakin melkein tuli kyynel silmään kun katsoin tuon videon. Ihana musiikki, kaunis tamma ja taitava ratsastaja! Älä pliis lopeta tätä blogia, tää on mun lempiblogi :)

  VastaaPoista
 26. Tervehdys! Kiitos erittäin laadukkaasta ja mielenkiintoisesta blogista! Olen seurannnut sitä jo jonkin aikaa ja saanut sinulta paljon uusia näkökulmia ja vinkkejä myös omaan ratsastukseeni. Tämä video oli hienoa katseltavaa; rauhallinen ja taitava ratsastaja sai hevosen rentoutumaan ilman mitään turhia kommervenkkejä ja draamaa. Minusta on myös ihanaa, kuinka kiität aina hevosta hyvin tehdystä työstä. Uuteen postaukseen viitaten; Don't give up! Anna kateellisten ja kaikkitietävien olla mitä ovat.

  VastaaPoista
 27. Aivan ihana taustamusiikki ja upeesti meette!
  Julia

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot